31.12.2010 00:00, Patrik "Rusty Nail" Barto, Komentárov: 0
To najlepšie z herného roka 2010

To najlepšie z herného roka 2010

Herný rok 2010 je za nami a tak ako sa patrí, aj my si zhrnieme to najlepšie, čo sa za posledných 12 mesiacov na hernej scéne udialo.

Napriek tomu, že mnoho skeptikov, ktorí spomínajú na „staré dobré časy“ tvrdí, že hry už nie sú to čo bývali a že z hier je už len stále väčší a väčší biznis, tak tento rok priniesol veľké množstvo vynikajúcich titulov a to nie len na poli tých áčkových, ale aj nezávislých. V podstate na každý mesiac v roku vychádzal aspoň jeden veľký titul odnášajúci si skvelé hodnotenia. Tak si poďme zhrnúť aspoň niektoré z nich.

Mass Effect 2

Hneď na začiatku roka sa k nám dostala bez debaty jedna z najlepších hier roka a aj keď sa dodnes fanúšikovia hádajú nad tým, či sa stále jedná o RPG a či toto je naozaj sequel, aký sme chceli, hre nemožno uprieť obrovský úspech u hernej kritiky. Predaje síce mohli byť vyššie, ako EA hovorí, no to dôležité sme dostali. Výživný príbeh, ktorý pokračuje tam, kde prvý Mass Effect skončil. Commander Shepard sa vydáva na samovražednú misiu, kvôli ľuďom miznúcim z kolónii bez stopy a musí kvôli tomu zostaviť tím tých najlepších, ktorých naša galaxia ponúka. Hra prišla s vylepšenými animáciami, dialógmi a predovšetkým výdatnou dávkou koridórovej akcie, pretože to je to, čo milovníci Bioware a ich RPG "chcú" (ten sarkazmus mi tu sem-tam zablúdi, ospravedlňujem sa). Trochu sa prejavili aj rozhodnutia z prvého dielu a k mnohým ďalším sme sa dostali aj tu, no na ich skutočné následky si budeme musieť počkať až do záverečnej časti trilógie, sľubujúcej prepísanie hernej histórie na konci roku 2011. Našu recenziu Mass Effect 2 nájdete TU, recenziu DLC Lair of the Shadow Broker zasa TU.

 

Heavy Rain

Omikron: The Nomad Soul bola vo svojej dobe tak trochu nedocenená hra. A to sa v nej dokonca objavil aj David Bowie. Potom prišiel Fahrenheit a aj vďaka lepšej reklamnej kampani si ľudia okolo hlavného mozgu Davida Cagea získali veľké uznanie za originálne poňatie herného príbehu a mechaník hry. Ale až Heavy Rain, napriek svojej PS3 exkluzivite, získala úspech, aký si naozaj zaslúžila. Ako samostatný film by nemusel sadnúť každému, no keď detektívnu drámu v podaní štyroch postáv dostávame pod ruky my, hráči, tak to naberá na obrátkach. Tí, čo si to prešli na YouTube nepochopia aký rozdiel spôsobí to, že dávate akcie do pohybu práve vy. A ako ťažko sa potom znášajú dôsledky. David Cage je vizionár. Má jasnú predstavu a sme radi, že má možnosť ju pretaviť do hotového produktu. Tešíme sa na jeho ďalšiu hru, snáď sa jej vyhnú putá exkluzivity. Recenziu Heavy Rain nájdete TU.

 

Final Fantasy XIII

Len málo značiek má taký rešpekt hernej komunity, (tej, ktorá si nerobí detinsky srandu zo všetkého japonského) ako Final Fantasy. Veď kto by to pred 23 rokmi, kedy vyšiel prvý diel povedal, že aj po takom čase bude k sebe lákať milióny hráčov na celom svete. A vskutku, koľko herných sérií si môže dovoliť to, že „trinásty diel série“ neznie smiešne? Final Fantasy je skrátka jeden obrovský fenomén a XIII-ka mu rozhodne nerobí hanbu. Čakalo sa na ňu síce dlho, no nakoniec sme sa znovu dočkali výnimočného príbehu v dych berúcom spracovaní. Nehovoriac o perfektnom súbojovom systéme, ktorý si zachováva taktickosť a zároveň dokáže počas súbojov vypumpovať adrenalín vo vašich žilách na maximum. Síce si hra zlízla trochu nepeknej kritiky za dlhý a lineárny úvod, no bolo to voči hre tak trochu nefér, čo mi mnohí znalci série dajú za pravdu (a mnohí nie). Ak ste ešte nemali so sériou tú česť, začať týmto nie je vôbec zlý nápad. Našu recenziu Final Fantasy XIII nájdete TU.

 

God of War III

Máte radi grécku mytológiu? Máte radi násilie? Máte radi epiku? Máte... PlayStation 3? Ak ste na všetky otázky odpovedali áno, tak ste na 99% hrali aj God of War III. Ak nie, tak už tento článok nečítate, ale utekáte do obchodu, alebo len klikáte na nejaký e-shop a kupujete to. Finálny diel priniesol všetko, čo sľuboval. Zavŕšenie ságy o našom milovanom Kratosovi sa snáď ani nedalo urobiť lepšie. Majestátna hudba v spojení s brutálnou akciou a úžasným vizuálom zafungovali a všetci kritici aj fanúšikovia len krochkali blahom z tejto hernej nirvány. Našu recenziu God of War 3 nájdete TU.

 

Red Dead Redemption

Vraj boli kovboji úplne vyčerpaná téma. Vraj toto obdobie neprinesie už nič zaujímavé a posledný, kto z nich vyťažil niečo naozaj zaujímavé (a pre mnohých jediný) bol Sergio Leone. Rockstar mnohých prekvapil keď oznámil prácu na westernovom RDR. Všetci boli zvedaví ako sa im podarí preniesť mechaniku GTA do divokého západu. Nuž a podarilo sa im to na viac než výbornú. Spoločne s Mass Effectom 2 sa predbieha o tituly najlepšej hry roka a nutno podotknúť, že vyhráva. Red Dead Redemption prináša silný príbeh Johna Marstona v spojení s dokonale spracovaným prostredím, kde je radosť premávať sa na koni a plniť aj tie najmenšie vedľajšie misie. Westernoví fanúšikovia budú slintať od začiatku do konca, ostatní sa budú kráľovsky baviť. Našu recenziu Red Dead Redemption nájdete TU.

 

Black Mirror 2

Black Mirror, u nás známa najmä ako Posel Smrti, si pred siedmymi rokmi získal srdcia snáď každého fanúšika point&click adventúr v Česku aj na Slovensku. A očividne sa uchytil aj v Nemecku, pretože tamojšie štúdio Cranberry Production značku odkúpilo a nachystalo svoje vlastné pokračovanie. Mnohí sa obávali, či si hra zachová to najlepšie z jednotky, vrátane českého dabingu, ktorý bol v prvej časti na úrovni Mafie, ba možno aj vyššie. A aj keď sa ten dabing nedostal na úroveň predchodcu, väčšina ostatných vecí áno a milovníci temna a detektívok si znova prišli na svoje. V napínavom príbehu sme sa zúfalo snažili dopátrať odpovedí na otázky položené už v jednotke, no na väčšinu si budeme musieť ešte počkať do záverečného tretieho dielu. Už aby tu bol! Našu recenziu hry nájdete TU.

 

Alan Wake

Dlhých päť rokov vývoja novej hry štúdia Remedy, stojacím za úžasným Maxom Payneom, sa podpísalo na mnohých veciach. Spočiatku malo ísť o sandbox hru pre Xbox 360 a PC, no postupne sa to začalo meniť na viac priamočiarejšiu hru v prospech rozprávania hororového príbehu známeho spisovateľa. Čo však mnoho hráčov zabolelo bol fakt, keď po štyroch rokoch Microsoft oznámil, že hra vyjde len na Xbox 360 a PC hráči tak mohli na hru zabudnúť. Možno to a možno nižšie hodnotenia hry (8/10 je pre mnohých zrejme už priemer) zapríčinili slabšie predaje a otázny vývoj pokračovania, čo je vzhľadom na stále nedokončený príbeh veľmi ošemetná situácia. Každopádne sme sa dočkali atmosférickej hry s mnohými originálnymi hernými elementmi a napriek krátkosti sa v žiadnom prípade nedá hovoriť o sklamaní. Našu recenziu nájdete TU. Recenzie oboch DLC zasa TU a TU.

 

Assassin´s Creed 2/ Brotherhood

Svojim spôsobom vyšli tento rok až dve hry z univerza našich milovaných zabijakov. PC verzia druhého dielu obsahujúca aj DLC a „datadisk“ k dvojke, ktorý vyšiel na Xbox 360 a PS3, zatiaľ čo PC hráči si budú musieť znovu počkať pár mesiacov. Obidve hry priniesli veľké vylepšenia v mnohých aspektoch hry, predovšetkým čo sa týka stereotypu prvého dielu. Tento krát sa nám do rúk dostali prepracovanejšie hry nielen čo sa gameplayu samotného týka, ale aj príbeh získal veľkú dávku epickosti a odhaľuje boj dvoch frakcií, trvajúci stovky rokov v oveľa väčšej škále a sľubuje skutočne zaujímavé zakončenie tejto výnimočnej série. Recenziu AC: Brotherhood nájdete TU.

 

Halo: Reach

Veľká trilógia, sledujúca počínanie Master Chiefa skončila a Bungie prišlo s poslednou hrou z Halo univerza (poslednou od nich...). Halo je jedna z tých sérii, ktoré buď zbožňujete alebo nechápete, čo na tých vesmírnych mariňákoch toľko ľudí vidí. Bungie sa so svojim dieťaťom rozlúčilo v plnej paráde s doteraz nielen najlepšími predajmi ale pre mnohých aj najlepším dielom série. Singleplayer priniesol kampaň s dojemným príbehom, kde každý vedel ako to skončí, no postupom hry tomu stále viac a viac odmietal uveriť až do samotného dojemného záveru. A multiplayer je na tom podobne ako v predchádzajúcich dieloch. Naozaj dôstojné zakončenie, aké si Halo zaslúžilo. Recenziu si môžete prečítať TU.

 

StarCraft 2

12 rokov je v hernom priemysle viac než dlhý čas a vidieť po takej dobe návrat veľkej značky poteší všetkých hráčov, ktorí ju hrajú už nejaký ten piatok. Áno, niektorí sa budú sťažovať na to, že veľa zmien za ten čas nenastalo, iní zase oslavujú vernosť old-school hrateľnosti. Je jedno na akej strane stojíte, isté však je, že Starcraft 2 aspoň trochu oživil v poslednom čase príliš pokojné vody stratégií. Ale nepočítame samozrejme pro-gaming scénu, kde Starcraft za 12 rokov vôbec nezostarol a príchod dvojky bola veľká udalosť. Hlavne v Južnej Kórei. Blizzard skrátka vie, ako si nás získať. Našu recenziu SC2 nájdete TU.

 

Z pochopiteľných dôvodov sme sa nedostali ku všetkým zaujímavým titulom. Taký Alpha Protocol či nový Splinter Cell získali zmiešané hodnotenia, Mafia 2Gran Turismo 5 tiež nepriniesli lavínu desiatkových hodnotení, aké od nich mnohí čakali. Stále sa ale jedná o kvalitné tituly, ktoré sa oplatí zahrať. Herný priemysel rozhodne neprejavuje známky spomalenia, práve naopak, ďalší rok je preplnený mnohými hrami, ktoré sľubujú veľké zážitky a my, hráči, sa máme na čo tešiť. O tom si však povieme v inom článku.


Patrik "Rusty Nail" Barto
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 3)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012