10.02.2010 18:00, Roman "JC" Kadlec, Komentárov: 6
Heavy Rain

Heavy Rain


Prípad Origami Killera je úspešne vyriešený. David Cage a štúdio Quantic Dream nám opäť namixovali jedinečný kokteil interaktivity, filmovej atmosféry a výborného technického spracovania, ktorý sa v podobe PS3 exkluzívneho titulu snaží presvedčiť hráčov o jednej veci – hry, to nie sú iba strieľačky ala Modern Warfare 2. Ako si však uvedomujú aj v Sony, Heavy Rain je rizikový materiál...

 

Herný biznis pozná množstvo kvalitných titulov, ktoré kritika uznávala, avšak samotní hráči v zmysle komerčného úspechu ich nedocenili. Psychonauts, Beyond Good & Evil (jednu dobu sa hra zadarmo prikladala k syrovým chipsom) – dva príklady za všetky. Filozofovanie nad možnou predajnosťou v prípade Heavy Rain nás nezavedie nikam a odvolávanie sa na relatívny úspech Fahrenheitu je tiež bezvýznamný. Časy sa menia, náklady stúpajú a preto sa objavujú rôzne stratégie, ako osloviť hráča. Heavy Rain vsadilo na špeciálnu minihru na oficiálnych stránkach, bežiacu ešte počas týchto dní, ktorá hráčom poskytne „Heavy Rain Online Experience“. Nápad prepojiť rôzne sociálne siete (Facebook, Twitter, YouTube) a samotné (mimochodom výborné) spracovanie ponúkajú dosiaľ nevídaný prístup voči hráčovi. V tomto smere možno pokojne hovoriť o „Heavy Rain Experience“ – samotná hra totiž ponúka presne to isté – nevídaný zážitok.

Ďalší spoločný prvok medzi online minihrou a samotným titulom predstavuje hľadanie vraha. V prípade veľkého Heavy Rain je Origami Killer a jeho dopadnutie gro príbehu, okolo ktorého sa všetko točí. Štvorica hlavných postáv (tie sme si predstavili už v prvých dojmoch z hry), pričom každá z nich sa pozerá na celkové dianie príbehu z iného pohľadu. Samotnú zápletku možno definovať ako logickú a bez zbytočných paranormálnych hlúpostí – všetko má svoje vysvetlenie (i keď, jedna výnimka by sa našla) a do seba pekne zapadá. Príbeh je pútavý, inteligentný a predstavuje tajomnú silu, ktorá hráča neustále ženie dopredu a odháňa všetky myšlienky na vypnutie konzoly... to je nepodstatné, všetko na čom teraz záleží je záchrana...



V prvých dojmoch som spomenul ovládanie – v plnej verzii sa samozrejme nič nezmenilo, pohyb sa ovláda (trochu nešikovne) pomocou tlačítka R2 + ľavej páčky a všetky ostatné akcie sa vykonávajú na základe zobrazovaných symbolov. Jednotlivé stupne obtiažnosti nemenia dĺžku času, počas ktorej musí hráč zareagovať, ale rôznorodosť tlačidiel. Na najľahšej náročnosti sa prakticky striedajú iba X a O, na najťažšej sa využijú všetky tlačidlá gamepadu. Vo všeobecnosti možno definovať ovládanie ako intuitívne, hoci v niektorých momentoch môže spôsobovať chôdza menšie problémy. Technické spracovanie je jedným slovom výborné. Soundtrack a celkovo zvuková stránka je bezchybná a hlavne hudobné motívy dokonale dokresľujú atmosféru. Dabing dialógov je filmovo skvelý, avšak určitý "rušivý" element sa môže objaviť pri myšlienkach, nakoľko majú rozdielnu intonáciu a celkovo niekedy predstavujú možno až veľký mix emócii na jednej kope. Grafika postáv je samostatnou kapitolou – tváre sú spracované prakticky bezchybne, rôzne drobné detaily, emócie, to všetko je verne zobrazené. Problém však nastáva v preplnených oblastiach (tých je minimum), kde ide celková kvalita grafiky razantne dole, nakoľko tváre tak nevyniknú a zvyšok hry je v porovnaní s nimi po grafickej stránke na tom slabšie. V preview som špekuloval, či Heavy Rain v tejto otázke porazí Uncharted 2, avšak druhé dobrodružstvo Nathana Drakea si v celkovom meradle titul „najlepšia grafika“ zachovalo.

Heavy Rain je jedinečný a veľmi špecifický herný titul. V pravom slova zmysle nie je ani hrou ani filmom, z oboch žánrov si však berie to najlepšie – prepracovaný a chytľavý príbeh obohatený o interaktívnu možnosť voľby. Síce jednotlivé rozhodnutia aj samotné úmrtie postáv nemá na príbeh až taký veľký vplyv, ako sme čakali (žeby sme mali prehnané očakávania?), aj napriek tomu ponúka Heavy Rain dostatok motivácie k opätovnému hraniu, pri ktorom zamrzí nemožnosť preskakovania dialógov. Pojem PS3 exkluzivita dostáva v prípade najnovšieho diela od Quantic Dream úplne nový rozmer, pretože takýto herný zážitok jednoducho na inej platforme nezažijete. Heavy Rain má svoje chyby a určite sa dá nájsť aj množstvo vecí, ktoré by sa dali vylepšiť, avšak vzhľadom k tomu, čo ponúka, si výsledné hodnotenie bez váhania zaslúži.

Na záver ešte jedna poznámka pod okraj - kto by mal záujem stretnúť sa s režisérom celého projektu, David Cage by sa mohol v marci objaviť v Bratislave na hernom festivale Game Expo. My samozrejme budeme pri tom...

Roman "JC" Kadlec
viac článkov autora

Výrobca: Quantic Dream
Distribútor: SCEE
Testovaná platforma: PS3
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický
Žáner: Adventúry
Vychádza na platformy: PS3
Oficiálna stránka: http://www.heavyrainps3.com/
Karta hry: Heavy Rain
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
Duri 10. 02. 2010 17:49
DanKanFan Poklona tvorcom 13. 02. 2010 10:48
JC RE: Poklona tvorcom 13. 02. 2010 15:30
DanKanFan RE: RE: Poklona tvorcom 13. 02. 2010 15:39
JC RE: RE: RE: Poklona tvorcom 13. 02. 2010 15:48
JC RE: RE: RE: Poklona tvorcom 13. 02. 2010 15:49
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012