29.06.2010 00:00, Branislav "chinaski" Hujo, Komentárov: 2
Red Dead Redemption

Red Dead Redemption


Hey Gringo, pamätáš? Pamätáš na skvelé časy na divokom západe? Ženy smrdeli horšie ako muži, chlapi chlastali skoro ako (dnešné) ženy a výskyt zubnej kefky na kilometer štvorcový bol nižší ako v Letanovskej osade. Čo? Nepamätáš? Tak sadaj, jeden príbeh ti porozprávam.

 

O tom, že Rockstar dokáže tvoriť hry, ktoré vás posadia na zadok nie je pochýb. A je len dobre, že si niekto z múdrych hláv sadol a rozhodol sa, že po všetkých tých, taliansko-africko-balkánskych prisťahovalcoch, ktorí svoju prdel vyvážajú v drahých mašinách, je čas, aby sa rozmaznaní hráči naučili, že ešte skôr ako sa po San Andreas preháňali homosexuálni černoškovia na bicykloch a sprejovali na ploty svoje ružové odkazy, žili na prériách chlapi, ktorí nosili kolty sakra nízko pri páse a ich ruky boli rýchlejšie ako smrť. Roku pána 1910 už síce sláva divokého západu dohasínala a na východe sa miesto plnokrvníkov preháňali po cestách kone už len pod kapotou, indiáni už poctivo zarezávali v rezerváciách, ale v Novom Austine predsa len ešte miesto polície dozeral na poriadok šerif a zopár správnych chlapov.

John Marston bol jeden z nich, bývalý desperát, ktorý pochopil, že pravidelný sex a rodina sú predsa len lepšie kratochvíle, ako vykrádanie bánk a spíjanie sa do nemoty. Preto zavesil kolty na klinec a žil by na svojom ranči šťastne až kým by si ho nenašla el smrtka s kosou. Lenže vláda vtedy nebola o nič menej skazená a o nič menej skorumpovaná ako tomu je teraz, takže ak ste mali o pánoch v cylindroch nejaké romantické predstavy, rovno si ich vystreľte z hlavy. Na hriechy minulosti sa v telenovelách nezabúda a papaláši nezabudli ani na Marstonovu minulosť. A keďže jeho bývalá banda začala terorizovať čoraz väčšiu časť starého dobrého západu, pomocou únosu a intríg dala vláda Marstonovi na výber, buď prinesie hlavu svojho bývalého šéfa, alebo mu bude doručená hlava jeho ženy a syna.

Mr. Catch me if you can...

Vodcom bývalej Marstonovej bandy je však Bill Williamson a rozhodne to nie je žiaden Donald z lustru. Stretnutie po rokoch medzi Johnom a Billom nedopadne zrovna ako z Pošty pre Teba. Verte mi, Bill žiadnu stenu odtiahnuť nenechá, ale pekne ju spolu s Johnom prederaví párom dobre mierených guliek. Našťastie pre Marstona sa aj na západe nájdu dobrí ľudia, ktorý ho polomŕtveho zdvihnú z prachu, pozbierajú jeho črevá a na vlastné náklady ho pekne vykurírujú. Modré z neba však nechajme Rozborilovi, tu sa za dobrotu platí a keďže Marston nie je zrovna Onasis, rozhodne sa dobrým ľuďom ich láskavosť odplatiť prácou. Prvých pár desiatok minút v hre tak pomáhate vašej záchrankyni, rančerke Bonnie McFarlane a jej úlohy pre vás sú vlastne akýmsi nenásilným tutoriálom, ktorý vás naučí ako jazdiť na koni, strieľať a hádzať lasom. Predsa len, keď už máte ten drsný pohľad a charizmatický chraplák v hrdle, ako by to vyzeralo, keby sa pri efektnom príjazde do mesta zdrb.te z koňa a vystrelíte si oko. Na McFarlanovic ranči sa tak naučíte všetko, čo je potrebné, aby ste prežili v divočine made in U.S.A. A hneď na začiatku pochopíte prečo si Red Dead Redemption odnáša také úžasné hodnotenia takmer z každej recenzie. Marstonova cesta za pomstou je totiž veľkolepá a skutočne nádherná.

A až se vrátim na svý rodný Colorado...

Hoci som mal k dispozícii PS3 verziu, ktorá oproti tej Xboxovej predsa len vyzerá ako chudobnejší príbuzný, nemôžem si pomôcť a musím napísať, že Rockstar San Diego, dokázali vytvoriť skutočne nádherný a živý svet. A teraz nehovorím, len o grafike, ktorá je skutočne vynikajúca i keď na PS3 sem tam zahapruje a objekty doskočia neskôr, ako by mali. Hovorím o celom ekosystéme, o fungujúcom potravinovom reťazci a o kope situácií, ktoré si môžete, ale nemusíte všimnúť, no keď si ich všimnete ostanete fascinovane hľadieť. Určite si pamätáte napríklad na Assassins Creed 2, ktorý sa tiež chválil žijúcim mestom, no keď ste si pozorne všímali mešťanov, tí sa stále len točili dookola v nejakých predprogramovaných cykloch. RDR je v tomto o svetelné roky popredu, každý pohyb, niektorej z postáv má svoj dôvod, nikto sa len tak nefláka a netočí sa dookola v naprogramovanej dráhe, všetci niečo robia a tak i keď ich tajne sledujete spoza plotu nenarazíte na žiaden dôvod vysmiať sa autorom.

Ešte oveľa ďalej však išli chlapci z Rockstaru pri zvieratách. Už som spomínal, že funguje potravinový reťazec. To znamená, že srnky, žerú trávu, vlci žerú srnky, zdochnutých vlkov žerú supi a pumy a medvede zožerú všetko. Aj vás keď si nedáte pozor. Je skutočne úžasné niekedy len tak sledovať, ako sa po prérií preháňa stádo mustangov, na ktoré z trávy vyskočí svorka vlkov a snaží sa uloviť si nejakú tú konskú salámu. Len si treba dávať pozor, aby sa vám pri tom kochaní nestalo to, že ďalšia partia vlkov zožerie koňa vám. Prípadne vás nejaký ten maco, alebo puma nesekne po väzoch a nespraví si z vás tukovú zásobu do stavu hibernácie. Jednoducho to čo sa pred vašimi očami odohráva v tejto hre je úžasné, ba dokonca by si z nej mohli brať príklad i niektoré simulátory lovenia. Ale nie sme tu na to, aby sme čumeli na zvieratká.

Tam kradou všichni, co blízko vokolo bydlej ...

Keď už si pomaličky začnete pripadať na ranči, ako ďalší kandidát do šou Farmár hľadá ženu, prichádza čas zdvihnúť kotvy a pozrieť sa do mesta. A hoci Armadillo nepatrí zrovna medzi metropoly, život tu plynie o poznanie rýchlejšie a hlavne guľky tu lietajú častejšie ako je zvykom na ranči. O tom, že okrem enginu Euphoria si RDR z GTA IV prebralo aj mnoho ďalších vecí nie je pochýb. Úplne rovnaké napríklad ostalo zadávanie príbehových, alebo vedľajších úloh. Opäť sú po mape roztrúsené jednotlivé postavy, ktorým pomáhate a oni na oplátku zasa pomáhajú snovať váš plán o dolapení Billa Williamsona. Aj keby ste sa vykašlali na všetko ostatné, bohato si vystačíte s príbehovými úlohami. 13 až 15 hodín, vám bez problémov zaberú a vy si môžete vychutnať záverečnú animačku. Ale prečo by ste to robili, keď vo svete RDR je úloh a misií na stovky hodín?

Často sa vám napríklad stane, že vás po ceste niekto prosí o pomoc, či už sú to vozy, ktoré prepadli banditi, alebo neboráci napadnutí svorkou vlkov. Je len na vás či im pomôžete, alebo je vám ich biedny osud ukradnutý. Odporúčam, ale sem tam zastaviť a pomôcť, ak totiž úbožiaci prežijú stúpne vám ukazovateľ slávy. A ak ste slávny ľudia vás poznajú a keď vás poznajú dajú vám v obchodoch zľavy a to sa vyplatí! Popri ceste toho vlastne môžete zažiť veľmi veľa. Verte mi, mnohokrát sa zrazu spamätáte a zistíte, že ste už pár hodín ani nepichli do žiadnej príbehovej misie. Stačí stretnúť nejakého cudzinca (Strangera), ktorí sa na mape na niektorých miestach vyskytujú a máte ďalšie zaujímavé úlohy k plneniu.

Nebavia vás misie? Nevadí! RDR vám ponúkne toľko obsahu, od ktorého nezávisí váš postup v hre až sa vám hlava zatočí. A to doslova, stačí to prehnať s pálenkou. Však čo čakáte, v Rusku a na divokom západe kolky na fľašiach moc neletia. Sú však medzi vami určite aj abstinenti, ktorých ožieranie sa v bare nebaví. Pre vás dvoch sú tu potom aj iné kratochvíle vo forme minihier. Napríklad poker (podvádzať sa dá!), hádzanie podkovou, pretláčanie, alebo krotenie divokých koní. Ak vás ani toto nebaví nevadí, môžete chodiť len tak po krajine a loviť zver a postupne sa vypracovať na uznávaného lovca. Ak ste pacifisti a zvieratká nevraždíte môžete hľadať poklady. Jednoducho v RDR sa nudiť nebudete, to vám zaručujem.

Proč medvědi nevědí, že turisti nemaj zbraně...

Už to bolo spomenuté vyššie, Marston nosí kolty sakra nízko pri páse. A opakovačku cez plece, na to neradno zabudnúť. Okrem toho si zastrieľate aj z brokovnice a kto je hrdina a dokáže utekať aj s plnými trenírkami, môže sa postaviť medveďovi s nožom v ruke. Necháva samozrejme ani jedna z najfascinujúcejších zbraní tej doby a to Gatling. Ruku na srdce, kto si vie predstaviť divoký západ bez Gatlingu? Minimálne tí, ktorí videli záver Mladých pušiek nie. Aby ste sa dostali k lepším zbraniam je treba poctivo plniť úlohy, príbehové aj vedľajšie. Čím ste vďaka ich plneniu známejší, tým lepšie zbrane majú pre vás obchodníci na sklade pripravené.



Najlepšou „zbraňou“ je však určite laso. S tým sa dajú robiť také veci, že by sa Jesse James čudoval. Najskôr s ním samozrejme krotíte kone, koho by to ale bavilo dookola? Oveľa lepšie je do neho chytať ľudí. Samozrejme môžete to robiť aj len tak zo zábavy, ale lepšie je to za odmenu. Jedným z typov misií je totiž lovenie ľudí za odmenu. Samozrejme Dead or Alive, dead je síce istejšie, ale alive je väčšia sranda. Postup je asi nasledovný, najskôr si cieľový subjekt vyhľadáte na mape, väčšinou bohužiaľ nie je sám a tak sa k nemu treba prestrieľať. Keď chlapík vidí, že jeho slavná armáda už v pekle louská buráky, väčšinou vezme nohy na ramená a vtedy nastáva vaša chvíľa. Stačí vymeniť zbraň za laso namieriť na neboráka a už len hodiť a zatiahnuť. Potom už je na vás, či obeť zviažete a vyhodíte na koňa, alebo si ju tak ako ja, priviažete o tátoša a troška ho povláčite za sebou. Tento pohľad, ale mešťania nemajú moc radi, tak bacha, aby na telegrafnej stanici nabudúce nevisel váš obrázok aj so sumou za vašu hlavu. Aj to sa môže stať. Potom vám neostáva nič iné ako zohnať ospravedlňujúci dopis od vrchnosti, alebo potupne zaplatiť odmenu za seba sám. Sem tam pobaví aj misia, kedy do lasa chytáte nejakú tú neposlušnú manželku, vtedy, ale ťahanie za koňom neodporúčam už vôbec.

Cestu znám a neměním směr...

Ďalšou vecou, ktorá vyráža dych je rozľahlosť prostredia. Dostať sa z jedného konca mapy na druhý vám potrvá pekných pár minút aj na tom najrýchlejšom koni. Nech však cválate akokoľvek rýchlo, pokiaľ netrpíte slepotou, určite si všimnete ako sa krajina mení. Na jednej strane vyprahnuté rieky a pustina, na druhej strane mapy kontrastujú s lesmi a zelenou trávou. A dostanete sa aj do Mexika, ktoré taktiež spoznáte na prvý pohľad, typické farmárske domčeky a červený piesok vás nenechajú na pochybách, že miesto Stetsona treba nasadiť Sombrero. Úžasnou vecou je to, že každá časť mapy je niečim špecifická. Napríklad tam žije iba určitý typ zveri, alebo tam rastú druhy rastlín, ktoré nikde inde nenájdete. Samozrejme dušu to pohladí, ale oveľa lepšie je, že to môžete speňažiť. Ak totiž natrháte tieto rastliny, alebo ulovíte takéto zviera a stiahnete z neho kožu, v inej časti mapy, kde sa tieto faunovoflórovské druhy nevyskytujú vám za to obchodníci veľmi dobre zaplatia.

Poslouchám jak v dáli temný bonga zní..

Chyby, sú všade a nejaké sa vyskytujú aj v tejto inak dokonalej záležitosti. Ale nech mi zhrdzavejú všetky kolty a dostanem vlka zo sedenia v sedle, ak by vám čo i len máličko pokazili hranie. Ale aspoň si ich preleťme, nech to máme rýchlo z krku. O PS3 verzii vs. Xbox 360 verzii sa toho už popísalo dosť, bohužiaľ musím potvrdiť, že to, že Rockstar vie robiť hry lepšie na X360 ako na PS3 platí. PS3 verzia trpí pár neduhmi, ktoré by tu veru byť nemuseli. Najprv akési „tečenie“ farieb, raz sa mi dokonca stalo, že som rozmýšľal čo to môže tiecť po dverách vnútri domu až kým som sa nepohol, farby sa neustálili a ja som zistil, že to nebolo myslené zámerne. Rovnako tak sa sem tam stane, že vám dramaticky poklesne FPS a to vás v určitých chvíľach môže stáť život. Ja osobne som nebol spokojný ani s ovládaním, hlavne čo sa týka koní. Jednoducho ak som sa chcel rýchlo otočiť o 180 stupňov tak koník pôsobil akosi neohrabane a moc sa mu do otáčania nechcelo, je mi jasné, že sa hebedo kôň v trysku neotočí, ale v pokluse už by to mohol zvládať aj kultivovanejšie. Iritovalo ma aj vyberanie si zbraní ľavým analógom, lebo trafiť v rýchlosti zrovna tú zbraň, ktorú potrebujete nie je zrovna ľahké, hlavne ak je v diagonálnej osi. Ako som však povedal, pôžitok z hrania tieto chyby neovplyvnia a bodaj by sa v každej hre vyskytovali len spomínané ťažkosti. Ako dokázal Rockstar tak dokonale a bez bugov vyriešiť tak zložitý systém pre mňa asi ostane navždy záhadou.

Zakončim s noblesou ze všech poslední den...

Na záver by som rád pripomenul situáciu zo začiatku tohto roka, kedy do éteru unikol list manželiek zamestnancov pobočky Rockstaru San Diego. Manželky sa v ňom sťažovali na neľudský pracovný čas ich polovičiek a ďalšie veci, nie zrovna dodržujúce zákonník práce. Do toho sa pridali aj informácie o tom, že RDR vôbec nevyzerá tak ako mala pôvodne vyzerať, práce na ňom sa nestíhajú a bude to jasný prepadák. Nuž, neviem ako mala hra vyzerať pôvodne, ale dnes vyzerá skvele, ak máte radi divoký západ je toto pre vás musthave titul, a ak ho aj radi nemáte, aspoň RDR skúste lebo len málo hier na trhu vám ponúkne to čo tento titul. A ja verím, že zamestnancom Rockstaru v San Diegu budú vyplatené odmeny spravodlivo tak ako si zaslúžia, lebo vytvorili skutočne nádhernú hru. Navyše keď vás omrzia všetky tie singleplayerové misie, hra vám ponúkne ďalšie vyžitie v multiplayeri a prechádzať západom spolu s kolegami, no povedzte, kto by odolal? Tak Adios Amigos. 

Branislav "chinaski" Hujo
viac článkov autora

Výrobca: Rockstar San Diego
Distribútor: Rockstar Games / Cenega
Testovaná platforma: PS3
Multiplayer: áno
Lokalizácia: Anglický
Žáner: Akčné
Vychádza na platformy: PS3, Xbox 360
Oficiálna stránka: http://www.rockstargames.com/reddeadredemption
Karta hry: Red Dead Redemption
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 5)

Diskusia
Duri 06. 07. 2010 14:26
JC rockstar 08. 07. 2010 07:56
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012