05.01.2011 15:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 3
Herný sprievodca rokom 2011

Herný sprievodca rokom 2011

Naše pomaly prázdne peňaženky sa po minuloročných hitoch ani nestihnú spamätať a udelíme im ďalší prudký výber. Prečo? Nastáva totiž rok 2011, rok nesúci sa v znamení pokračovaní úspešných značiek, ktoré hráčom opäť nedajú vydýchnuť. Väčšina z nich, presunutá z predchádzajúceho roka, pochádza z rúk skutočných majstrov svojho remesla. Jedno je isté – po stránke videohier nás čaká pestrý výber, v ktorom si príde na svoje naozaj každý. Neveríte? Obrí zoznam nižšie vás presvedčí.

 

LittleBigPlanet 2 – 16. 1. 2011 – PS3

Miláčik PS3 publika hlási svoj návrat. Už o pár dní príde Sackboyove druhé pokračovanie, v ktorom sa nás Media Molecule pokúsi presvedčiť, že osvedčené metódy jednotky majú potenciál uspieť aj po druhý raz. Predsa len sa však dočkajú niekoľkých zmien a doplnkov, ktoré sme si vyskúšali vo vypustenej bete. Hoci, ako nám DanKanFan vo svojich dojmoch prezradil, hra pre jedného hráča na tom mohla byť o niečo lepšie, hlavné husle v LittleBigPlanet 2 hrá multiplayer a editor úrovní, v ktorých môžeme popustiť uzdu fantázii. Kam umiestnime ten či onen objekt a vôbec čo za pomoci rozsiahlych možností stvoríme, závisí len a len od nás. Ako dopadne výsledná hra zistíme ešte tento mesiac. LBP 2 môžeme označiť za štart, ktorý spustí lavínu tohtoročných hitov.

 

Dead Space 2 – 28. 1. 2011 – PC/Xbox360/PS3

Dlho sa nevedelo, či nejaké to pokračovanie naozaj príde. Napokon však dalo EA druhej časti vesmírneho hororu Dead Space zelenú a práce v kanceláriách Visceral Games sa naplno rozbehli po dokončení Danteho Inferna. Príbeh hry si opäť vezme na mušku inžiniera Isaaca Clarka, ktorý sa po nočnej more na ťažobnej lodi USG Ishimura stáva poslednou nádejou na záchranu vesmírnej stanice. Inak ju čaká záhuba v podobe krvilačných nekromorfov a vírusu, ktorý každú živú bytosť navždy pohltí a zmení v odporné monštrum. Viac priestoru dostanú akčné vsuvky a celkovo brutálnejšie pojatie, no nezabudlo sa ani na poriadnu dávku strachu, čo nám potvrdilo aj nedávne demo. Čo chvíľa sa do predaja dostane plná hra, ktorej launch bude obohatený aj o pôsobivú limitovanú edíciu.

 

Killzone 3 – 25. 2. 2011 – PS3

Guerrilla Games vracia úder! Populárna séria Killzone sa dočká v priebehu prvého štvrťroka 2011 zrejme svojej poslednej časti, ktorá ukončí konflikt Helghastov a jednotiek ISA. Trojka začne v momente konca predchodcu, čiže popravou vládcu Visariho. Vojna však pokračuje aj naďalej a tentoraz sa presunie do niekoľkých rozličných prostredí. Novinkou v sérii je jet-pack, ktorého služby si mohli skúsiť už účastníci minuloročnej betaverzie. Ako nám Guerrilláci prezradili ešte na E3, môžeme rátať s plnou podporou 3D a PS Move, ktoré zintenzívnia akčný zážitok. Tvorcovia sa ďalej pokúsia efektne zakryť loading obrazovky, keďže sa už dávnejšie pochválili, že hra žiadne obsahovať nebude. Ak sa im podarí dodržať drvivú väčšinu sľubov a hráčov zavedú do neprebádaných lokalít helghastskeho pekla v špičkovej vizuálnej kvalite, majitelia PS3 sa tak môžu tešiť na veľkolepé zakončenie, v ktorom naveky pochovajú túto mimozemskú rasu a pre ľudstvo vybojujú slobodu. Avšak ktovie, aké má s Killzone plány Sony...

 

Bulletstorm – 25. 2. 2011 – PC/Xbox360/PS3

Už tento február vyráža do predaja uletená first-person akcia Bulletstorm, ktorá nám ukáže, čomu sa rovná spolupráca People Can Fly, Epic GamesEA. Zo spomenutých budú mať na hre najväčšie zásluhy práve „lietajúci ľudia“, nakoľko Epic im prepožičal technológie (titul pobeží na Unreal Egine 3) a EA, ako správny vydavateľ, im robí reklamu. Poprednou tvárou vývoja je CliffyB, ktorý okrem iného stojí za sériou Gears of War (o treťom diely sa dočítate nižšie). Bulletstorm sa dá stručne charakterizovať ako „oddychovka“, pri ktorej na pár hodín odstavíte mozog do úsporného režimu a v roli záchrancu neznámej planéty vykosíte nikdy nekončiace zástupy nepriateľov. Dej je odstavený na druhú koľaj, nakoľko sa dôraz kladie výhradne na zábavu a boje s rôznorodými mutantmi, v ktorých kynožení vám poslúži akýsi elektrický bič spoločne s niekoľkými typmi strelných zbraní. Bulletstorm predstavuje veľkého konkurenta pre Duke Nukem Forever, ktorého pri troche šťastia bezproblémovo prevalcuje.

 

Homefront – 8. 3. 2011 – PC/Xbox360/PS3

Kaos Studios sa v roku 2007 prezentovalo solídnou multiplayerovou akciou Frontlines: Fuel of War. Hra si odniesla slušné hodnotenia aj na najprestížnejších herných weboch, a tak sa jej tvorcovia rozhodli pokračovať v načatej FPS cestičke. Tá nás tentoraz zavedie k chystanej akcii Homefront, odohrávajúcej sa v roku 2027, keď americká ekonomika padla. To podnietilo Severnú Kóreu k okupácii USA, no Američania jej vyhlásili vojnu. Príbeh má na svedomí scenárista John Milius známy hlavne vo filmovom priemysle. Homefront začneme v Colorade a neskôr sa budeme premiestňovať ďalej na západ krajiny až k Pacifiku. Moderný vojenský konflikt má byť doplnený tou najvyspelejšou vojenskou technikou od rôznych zbraní po obrnené vozidlá. Výraznú úlohu zohrá multiplayerová zložka. Po internete už začali kolovať prvé náznaky druhého dielu.

 

Crysis 2 – 25. 3. 2011 – PC/Xbox360/PS3

Nanotechnológie sú našou poslednou nádejou. Aspoň to hlása posledný „Be the Weapon“ trailer z Crysis 2, ktorý predstavuje ultramoderný vojenský oblek. Ten sme si obľúbili už v roku 2007, kedy uzrel svetlo sveta prelomový prvý diel prinášajúci so sebou suverénne najvyspelejšie grafické spracovanie, ktoré dodnes nemá konkurencie. Napriek tomu, že sa v útrobách nemeckého Cryteku už dlhší čas pracuje s treťou generáciou CryEnginu, dvojka jednotku s najväčšou pravdepodobnosťou po stránke spracovania nepremôže a to aj z dôvodu portu na konzoly. Aj tak však už teraz možno hovoriť o jednej z najkrajšie vyzerajúcich FPS tohto roka, ktorá nám rozpovie zamotaný dej zasadený do New Yorku. Práve sem sa presunuli vojenské jednotky, keďže sa milovaný NY stal dejiskom mimozemskej invázie. Hráči však dostanú do vienka avizovaný nanooblek, ktorým sa aspoň čiastočne vyrovnajú sily medzi ľuďmi a mimozemšťanmi. Betónová džungľa láka hráčov o čosi viac ako predošlý tropický ostrov, ako si Crytek poradil s jej otvorenosťou a celkovým level designom, zistíme o pár týždňov.

 

Brink – jar 2011 – PC/Xbox360/PS3

Tvorcovia multiplayerového pokračovania Quake 4, titulu Enemy Territory: Quake Wars, dlhší čas pripravujú revolučnú FPS menom Brink. Toto zaujímavé spojenie singleplayeru, co-opu a multiplayeru a svojim spôsobom aj kópia úspešného Borderlands (čo sa týka najmä jeho grafického spracovania) bola plánovaná už na marec minulého roka, no keďže sa práce na hre poriadne natiahli, dátum vydania sa posunul na jar 2011. Čo nám teda najnovší počin štúdia Splash Damage prinesie? V prvom rade mix kvalitnej akcie a parkouru podobného z Mirror´s Edge. Hrateľnosť bude vďaka flexibilite hlavnej postavy o čosi zaujímavejšia a dynamickejšia, čo by mohlo výrazne oživiť FPS žáner. Brink sa odohráva v ďalekej budúcnosti v zničenom meste Ark, ktoré je okupované dvomi znepriatelenými frakciami. Hráč sa ujme svojej postavy, ktorú si vopred sám vytvorí. Splash Damage už dávnejšie prezradilo, že zbiera podklady na druhý a tretí diel a chystá urobiť z Brink trilógiu. Dôraz sa nekladie až tak na dej, ale skôr na multiplayer. Autori sú v tomto obore zaručení odborníci, s Enemy Territory bude mať hra však spoločného omnoho viac. Technológia, ktorá Brink poháňa, je totiž použitá práve z Quake Wars, jedná sa o starý známy id Tech. Tvorcovia z neho vyšťavili maximum, obrázky vyzerajú jedným slovom nádherne. Či to však budeme konštatovať aj o niekoľko mesiacov, je otázne.

 

F.3.A.R. – apríl 2011 – PC/Xbox360/PS3

Ukončenie trilógie jednej z najdesivejších FPSiek súčasnosti sa ponesie vo veľkom (co-op) štýle. 9 mesiacov po udalostiach druhého dielu totiž opäť ožíva zlo v podobe Almy, ktorá sa chystá priviesť na svet hotové monštrum. Tomu musí zabrániť dvojica Fettel Point Man, ktorí oplývajú rozdielnymi schopnosťami. Zatiaľ čo Fettel využíva svoje telekinetické útoky, druhý menovaný si lepšie rozumie s ťažkou bojovou technikou a v jeho arzenáli sa nájdu také kúsky ako napríklad raketomety alebo guľomety. Vyššie spomenutý co-op bude mať s novým dielom F.E.A.R.-u veľa spoločného, nakoľko chce autor, štúdio Day 1 Studios, práve skrze neho vybudovať strašidelnú atmosféru známu z minulých dielov. Kooperačný mód sa do hry hodí už len z dôvodu, že sa v nej objavia dve hrateľné postavy, ktoré spojením svojich útokov pripravia pre nepriateľov dokonalú smrtiacu pascu. Či však spojenie hororovej FPS a co-opu uspeje, visí vo hviezdach.

 

Deus Ex: Human Revolution – apríl 2011 – PC/Xbox360/PS3

Už vyše 10 rokov ubehlo od prvého dielu Deus Ex, ktorý sa mnohým navždy vryl do mysle. Hoci dvojka mierne zakolísala a nezožala takú slávu ako prvý diel, po siedmych rokoch prichádza pokračovanie nesúce názov Human Revolution. V nej sa chopíme postavy špeciálneho agenta Adama Jensena, ktorý v roku 2027 (príbeh sa teda odohráva pred udalosťami prvého dielu) čelí teroristickej hrozbe od Purity First. Misie sú navrhnuté tak, aby ich riešenie bolo možné prejsť viacerými odlišnými spôsobmi, o čom nás presvedčila prezentácia na GamesCome, z ktorej sme taktiež získali dojem, že Eidos je na najlepšej ceste, aby priniesol skutočného duchovného nástupcu jednotky. Tešiť sa môžeme na viacero štýlov hrania, či už tichý, alebo rambo štýl. Z hry autori vyškrtnú zlepšovanie štatistiky, ktoré sa objavilo v prvom diely. V Human Revolution sa objaví spôsob z dvojky, čiže vývoj postavy bude len pomocou augmentácií. Celkovo zatiaľ pôsobí najnovší diel pre skalných fanúšikov ako návrat ku koreňom série a zároveň ako vhodný začiatok pre nezainteresovaných hráčov.

 

The Witcher 2: Assassins of Kings  – 17. 5. 2011 – PC

Úspešná knižná séria poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowského o bielovlasom zaklínačovi, Geraltovi z Rivie, sa v máji dočká druhej hernej adaptácie, ktorá sa tentoraz zameria na podivných zabijakov. V okolí sa začína objavovať niekoľko prípadov vrážd hláv kráľovstiev a zločinci sa vraj nápadne podobajú zaklínačom. Geralt sa preto vydáva na cestu zastaviť vyčíňanie vrahov kráľov po boku Triss Merigold Vernona Roche. Autori z CD Projekt RED chystajú rozvetviť Geraltovo poslanie tromi rôznymi smermi, ktoré pre hráča predstavujú hodiny a hodiny hracej doby. Zmenou prejde engine z jednotky, ktorý bude kompletne prekopaný, dokonale prispôsobený druhej časti. Čo má však Zaklínač 2 spoločné s predchodcom a s knižnými verziami vôbec, je drsné pojatie plné vulgarizmov a brutality a na rad sa dostane taktiež erotika. More herného obsahu bude zakončené 16-timi rôznymi spôsobmi. Hre sa detailnejšie pozrel na zúbok LordDan vo svojom rozsiahlom preview, alebo si nalistujte naše zhrnutie konferencie CD Projekt RED.

 

Rage – 16. 9. 2011 – PC/Xbox360/PS3

Id Software, ktoré kedysi tvorilo históriu žánru akčných hier sa po vydaní Doomu 3 na čas odmlčalo, aby mohlo pripravovať veľmi sľubne vyzerajúcu akciu Rage. Postapokalyptická strieľačka kombinovaná s pretekami bugín je pre toto štúdio veľmi netradičným projektom. V roku 2028 do Zeme narazí asteroid, ktorý spustoší všetok život na povrchu planéty. Vy, v role jedného z mála vyvolených, ktorým sa podarilo ničivú zrážku prežiť v podzemných úkrytoch, v rámci projektu Eden s cieľom obnoviť planétu  a chopiť sa vlády, sa asi po 80 rokov po katastrofe prebúdzate z hibernácie, aby ste zistili, že svet na povrchu zďaleka nie je taký mŕtvy, ako sa pôvodne myslelo. Niektorí ľudia stále žijú a iní sa zas vplyvom rôznych faktorov zmenili na mutantov. Misia prebrať kontrolu zďaleka nebude taká jednoduchá...

 

Batman: Arkham City – jeseň 2011 – PC/Xbox360/PS3

Druhé Batmanove dejstvo sa odohráva po udalostiach prvého dielu, kedy má už Joker svoje dni zrátané (alebo žeby nie?) a náš charizmatický hlavný hrdina o jedného zlosyna menej. Gotham je však kolískou tej najväčšej zločineckej pliagy a preto mu stoja v ceste ďalší zločinci, z ktorých najväčšie problémy narobí Hugo Strange. On jediný totiž pozná B-Manovu skutočnú identitu a podľa nedávneho traileru z VGA aj všetky jeho obavy a slabiny. Samotná hra by však mala začínať trochu inak, nakoľko jedným z prvých kriminálnikov sa stane Two Face, ktorý uväzní Batmanovu lásku Catwoman. Popri singleplayeri autori potvrdili aj multiplayer a špekuluje sa aj nad co-opom, v ktorom by sa jeden hráč zhostil roly Batmana a druhý spomenutej Catwoman. Neminú nás drsnejšie súboje s niekoľkými protivníkmi naraz ako ani temnejšie a záhadnejšie rozprávanie príbehu. Hlavnou lokáciou bude akási „zločinecká rezervácia“ Arkham City, z čoho bol odvodený samotný podtitul hry. Nové B-Manove dobrodružstvo láka svojou komplexnosťou, inovatívnymi prvkami a vyspelým technickým spracovaním, čím by mohol tromfnúť už aj tak veľmi kvalitného predchodcu.

 

Gears of War 3 – zima 2011 – Xbox360

Marcus Fenix tento rok posledný boj proti hordám Locustov v treťom diely Gears of War, ktorého veľkoleposť prirovnáva Epic Games k vysokorozpočtovým hollywoodskym blockbusterom. Týmto silným argumentom sa autori oháňajú už od ohlásenia, čo u početnej fanúšikovskej základni vyvoláva ešte väčšie očakávania. „Epici“ však boli doposiaľ so sériou nadmieru úspešní a preto im snáď môžeme veriť. Príbeh sa zameriava opäť na oddiel Delta, ktorý sa raz a navždy musí vysporiadať s nepriaznivou situáciou ľudstva. K základným jednotkám Locustov a tým pádom aj ďalším úhlavným nepriateľom sa stanú Lambenti, chápadlová rasa, s ktorou sme sa stretli už na konci dvojky. Vojenské jednotky posilnia po novom aj ženské charaktery, zbrane sa chopí napríklad výskumníčka Anya Stroudová. Trojku čakajú inovácie v co-op a multiplayer režime, ktoré sú od čias dvojky neoddeliteľnou súčasťou série. Hra pobeží na upravenom Unreal Engine 3,5 poháňajúci už predchodcu. Boj bude ťažký, ale ľudstvo sa nevzdá. Nie, pokiaľ mu kryje chrbát Marcus Fenix!

 

Okrem vyššie uvedenej a už aj tak dostatočne nabitej a pestrej nádielky nával samozrejme pokračuje, čo potvrdzuje aj naše nedávne zhrnutie prestížnej akcie VGA, v ktorej sme si zosumarizovali ďalšie klenoty tohto roka. Mass Effect 3, Uncharted 3 alebo piate Elder Scrolls, to všetko a ešte viac nás s najväčšou pravdepodobnosťou postretne v priebehu roka 2011. A teraz poďme rýchlo dobehnúť čo sme za ten rok minulý prešvihli.

Na záver pridávame zoznam ďalších tohtoročných hitov (s ich predpokladanými vydaniami), ktoré by ste si nemali nechať ujsť:

Gray Matter – PC – 20. 1. 2011

DiRT 3 – PC/Xbox360/PS3 – február 2011

Test Drive Unlimited 2 – PC/Xbox360/PS3 – 22. 2. 2011

Dragon Age 2 – PC/Xbox360/PS3 – 11. 3. 2011

Shogun 2: Total War – PC – 15. 3. 2011

Star Wars: The Old Republic – PC – apríl 2011

SHIFT 2: Unleashed – PC/Xbox360/PS3 – apríl 2011

Hunted: The Demon´s Forge – PC/Xbox360/PS3 – apríl 2011

Portal 2 – PC/Xbox360/PS3 – apríl 2011

Guild Wars 2 – PC – leto 2011

Driver: San Francisco – PC/Xbox360/PS3 – september 2011

Top Spin 4 – PC/Xbox360/PS3 – september 2011

Ghost Recon: Future Soldier – PC/Xbox360/PS3 – september 2011

Resistance 3 – PS3 – 6. 9. 2011

Forza Motorsport 4 – Xbox360 – jeseň 2011

X-Men: Destiny – Xbox360/PS3 – jeseň 2011

Uncharted 3: Drake´s Fortune – PS3 – 1. 11. 2011

Elder Scrolls V: Skyrim – PC/Xbox360/PS3 – 11. 11. 2011


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.2 / 10
(Hodnotení: 6)

Diskusia
Under4 ale ich je.. 05. 01. 2011 17:16
romerot veru 09. 01. 2011 09:39
Atavius masaker 19. 01. 2011 17:27
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012