13.12.2010 12:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 0
VGA 2010 - zhrnutie celej akcie

VGA 2010 - zhrnutie celej akcie

Prestížna akcia Video Game Awards pokračovala aj tento rok siedmym ročníkom, ktorý mal opäť na starosti populárny žurnalista Geoff Keighley. Americká televízia Spike TV, ktorá vlastní videoherný portál GameTrailers, tentoraz zvolila za centrum diania losangelské Convention Center (mimochodom tradičné pôsobisko E3). Poďme teda spoločne nazrieť, čo sa to vlastne za jeho bránami odohralo...

Základ VGA 2010 sme si predostreli už včera ráno, kedy sme uverejnili kompletný zoznam ocenení ako aj vyhlásenie hry roka. To právom dostal Rockstarovský western Red Dead Redemption, ktorý prekonal súperov v zložení Halo: Reach, Call of Duty: Black Ops, God of War III a aj vesmírne veľdielo od Bioware, Mass Effect 2. Ocenenia takmer nedostali svojich majiteľov, nakoľko sa na začiatku strhla dráma, keď moderátor Neil Patrick Harris (á la Barney z HIMYM) vystrieľal sprievod tanečníkov. No čo, pokračovalo sa ďalej a našťastie došlo aj k tomu, na čo sme boli zvedaví najviac – svetové premiéry!

 

The Elder Scrolls V: Skyrim

Bethesda napokon vyšla s farbou von. Elder Scrolls V, ktorého existenciu pred pár týždňami naznačoval dánsky Eurogamer, je oficiálne vo výrobe. Nesie podnázov Skyrim a podľa všetkého by mal nadväzovať na príbeh predošlého Oblivionu, v ktorom sme sa vžili do kože tuláka, aby sme zachránili provinciu Cyrodiil v obrovskom svete Tamrielu. Do Elder Scrolls, jednej z najuznávanejších RPG sérií, aké kedy uzreli svetlo sveta, sa podľa krátkeho teaseru vracajú draky, ktoré rozpútajú hotové peklo. Výsledok sa dozvieme v magický dátum – 11. 11. 2011 – pravdepodobne na hlavnú trojicu platforiem PC, Xbox 360 a PS3.

 

SSX: Deadly Descent

Jedným z mnohých prekvapení bolo aj predstavenie novej SSX hry. Tlačová správa, ktorá sa objavila na oficiálnom homepage, hovorí o obnove série, kedy sa postavíte zoči-voči snehom prikrytým horám. Hráči pomaly odhalia príbeh tímu, ktorého úlohy neustále hraničia so smrťou. Navštívime rôzne zľadovatené oblasti, od extrémnych Himalájí po tenké ľady v Antarktíde. V Deadly Descent proste budeme čeliť tým najhorším nástrahám matky prírody na všetky dostupné herné zariadenia a neraz sa ocitneme v teplotách 50 stupňov pod nulou. Bŕŕŕ, nám už snowboardy zamŕzajú teraz.

 

Mass Effect 3

Shepard sa vracia! Bioware na VGA oficiálne oznámili pokračovanie Mass Effectu, ktorý však unikol na verejnosť už pár hodín pred samotným galavečerom. Autorom prišlo predstavenie tretieho dielu vhod, nakoľko predchodca získal ocenenie najlepšej Xbox 360 hry roka ako aj RPG roka. A o čo pôjde zrejme v poslednom vesmírnom dejstve? Reaperi prenikli na Zem a pokiaľ nepríde na pomoc Shepard, ľudská rasa bude postupne vyhladená. „Počas prvého dňa padli 2 milióny ľudí. Ďalších 7 miliónov zomrie do konca týždňa,“ opisuje nepríjemnú situáciu akýsi mariňák z teaseru zakempovaný v Big Ben. Dohady a uniknuté zábery spred niekoľkých dní teda boli pravdivé, keďže všetko sedí – ako útržky z odstreľovania, tak aj hlavné dejisko, Londýn. Ako platformy sa ohlásili PC, Xbox 360 a už aj PS3, na ktorú túto jar vyjde konverzia druhej časti. Mass Effect 3 následne príde na Vianoce 2011.

 

Uncharted 3: Drake´s Fortune

Premiéru si na VGA odbil aj predĺžený trailer na tretie dobrodružstvo Nathana Drakea. Uncharted 3, ktoré sme vám v piatok predstavili v plnej paráde, bol hlavným ťahákom firmy Sony, ktorá pri tejto príležitosti spresnila taktiež dátum vydania. Ten zvolili na 1. november 2011, čo znamená, že Naughty Dog má kopec času na úplné vyladenie hry. So singleplayer kampaňou, ktorá nás vezme na Arabský polostrov do oblasti nekonečnej púšte, by problém nemal byť, nakoľko autori sršia originálnymi nápadmi. Nič však nepredbiehajme a radšej si vkľude pozrime avizovaný trailer, v ktorom sa dozvieme, za akých okolností sa musí Nate so svojím mentorom Sullivanom prebrodiť tonami piesku.

 

Batman: Arkham City

V súvislosti s druhou hernou adaptáciou známej komiksovej postavičky z dielní DC Comics, Batmanom, bolo množstvo otázok nezodpovedaných. Celkovo sme nemali istotu, čo je hlavná kampaň zač, pretože prvotné informácie len odkryli všetky zámery Rocksteady, no bližšie spojitosti nám zostali neznáme. Debutový trailer však prezradil meno jednej z popredných záporných postáv. Predstavujeme vám Huga Strangea, šialeného vedca, ktorý ako jediný pozná skutočnú Batmanovu identitu. Trailer ukazuje spôsob, ako sa Strange dostáva k cenným informáciám okolo B-Mana, ktorý ma plné ruky práce s ostatnými zlosynmi. „Dobre, ty vieš, že som Hugo Strange. Ale ja viem, kto si ty, Bruce Wayne...“

 

Forza Motorsport 4

O poriadne prekvapenie sa postaral Microsoft, keď pristúpil k oznámeniu štvrtej Forzy. O pokračovaní úspešného racingu exkluzívne na Xbox 360 sme vedeli už dlhšie a to konkrétne z tohtoročnej E3, kde sa objavil trailer predstavujúci plnú podporu Kinectu. Vidno, že pozmenil plán, no na jazdenie bez akýchkoľvek ovládačov sa nezabudlo. Forza Motorsport 4 ponúkla na VGA pôsobivé CGI divadlo, ktoré ukončilo reklamou na populárny motoristický program Top Gear. Dôvod je jasný - MS spojil sily s touto silnou značkou a zaistil si tak pre svoj titul maximálnu špičku svetového motorizmu. Podľa teaseru nižšie sa racingu dočkáme už budúcu jeseň – vydanie na iné platformy než Xbox 360 ale nehrozí.

 

Prototype 2

Špekulácie sa potvrdili aj v prípade masakru menom Prototype, ktorého pokračovanie zostáva v rukách Radical Entertainment. V druhom diely budeme sledovať príbeh nového charakteru, seržanta Jamesa Hellera, ktorý nahradí predošlého hrdinu, Alexa Mercera. Opäť by sa malo jednať o náramne krvavý počin, v ktorom budú lietať vzduchom všemožné končatiny (bez dôkladnej obhliadky nielen ľudskej anatómie sa Prototype nezaobíde). Viac vám napovie trailer, ktorý na záver prezrádza plánované vydanie – rok 2012. Platformy zatiaľ nie sú známe.

 

Insane

Jediný titul, ktorý bol odteasovaný na VGA a ktorého sa zároveň dočkáme až o tri roky, je Insane – krvák priamo od režiséra Hellboya, Guillerma del Tora, a autorov gangsterskej série Saints Row. To je všetko, čo vieme. Trailer nám toho veľa nenapovie, nakoľko je sprevádzaný len akýmisi šuchotmi, výkrikmi a bielou škvrnou, z ktorej sa nakoniec vyformuje názov titulu. Na rating 18+ sme pripravený už teraz, uvidíme, aké krabičky bude zdobiť, keďže platformy ohlásené neboli.

 

V skratke: Predpokladaný príchod KratosaGod of War do nového prírastku série Mortal Kombat sa tiež naplnil, a tak sa majitelia PS3 verzie môžu tešiť na tento exkluzívny bonus. Zahliadnuť sme mohli počas VGA aj reklamu na Killzone 3 a fanúšikovia Resistance sa určite potešili oficiálnemu dátumu vydania tretieho dielu, ktorý padol na 6. september. Prezentáciu Resistance 3 doplnili aj prvé gameplay zábery.

Nesmieme ešte zabudnúť na debut third person akcie Thor: God of Thunder, ktorá vyjde v treťom štvrťroku 2011 na PC, Xbox 360 a PS3, a to máme zo svetových premiér na včerajšej hernej akcii všetko. Vianočná atmosféra pre hráčov snáď ani nemohla začať krajšou udalosťou, akou VGA nepochybne bolo. Preto sa už teraz môžeme začať tešiť na ďalší ročník, ktorý je viac než istý. Dovtedy nám však budú robiť spoločnosť horúce tituly roka 2011. A že ich vôbec nie je málo...


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012