21.02.2010 12:00, Komentárov: 4
Herný soundtrack roka 2009

Herný soundtrack roka 2009


Mám taký pocit, že je to rok od roku horšie. Pokiaľ si dobre spomínam na svoje prvé vyhlasovanie soundtracku roka, tak to bolo veľmi jednoduché – vládol Jared Emerson-Johnson a hudba k prvej sezóne Sama & Maxa. Ďalší rok to už bolo horšie, poradie sa prehadzovalo, prelievalo hore-dole. Chvíľu sa mi zdala jedna hudba lepšia ako druhá, potom naopak. Jeden aby sa v tom vysomáril. Napokon to s odretými ušami vyhral opäť Sam s Maxom, tento krát však za druhú sezónu.

 

Tento rok to však bolo najhoršie. Neodborná porota v zložení ja, moje druhé ja spolu s tretím ja (Irena si vzala dovolenku) vyberala takmer zo štyridsiatky soundtrackov, aby nakoniec ostala len prvá päťka a niekoľko čestných zmienok. A to som si istý, že sa nájde množstvo ľudí, ktorí nebudú s nami...ehm...so mnou súhlasiť, čo sa poradia týka. Avšak berte to skôr ako také malé doporučenie a jemné predstavenie hernej hudby minulého roka.


5. Rabbids Go Home

O hudbu k tejto šialenej hre sa postarala rumunská cigánska kapela Fanfare Vagabontu. Hudba je takmer výhradne postavená na dychových nástrojoch a má výrazne balkánsky (ako inak) nádych. Je to originálne, je to správne praštené (v kombinácii s hrou a králikmi :-) a veľmi dobre sa to počúva. Nech už mal výber hudby k hre na starosti ktokoľvek, bol to výber správnym smerom a zaslúžené miesto v prvej päťke minulého roka.

  
4. Lucidity

Malá hra od veľkého štúdia. LucasArts mal vo svojej histórii šťastie na veľké mená v oblasti  hernej hudby. Dalo by sa povedať, že čo meno, to nejaký legendárny soundtrack. Časy najväčšej slávy LucasArts sú zdá sa nenávratne preč, avšak talenty sa u nich stále nájdu –  hlavne pokiaľ sa bavíme o hudbe. Jesse Harlin je meno, ktoré mnohí z vás istotne poznajú najmä v súvislosti s netradičným (v intenciách Hviezdnych vojen) hudobným sprievodom k FPS hre Star Wars: Republic Commando. Hudba k Lucidity je presne ako náplň samotnej hry – snivá, miestami tklivá, občas trochu strašidelná. Melódie, ktoré melancholicky plynú, dokážu zaujať i pri samostatnom posluchu – o to je zvláštnejšie, že ešte nikto nevydal oficiálny soundtrack.

  
3. Machinarium

Ak by neprišlo na túto hru, asi by som sa sám nenávidel. Atmosferická hudba, ktorá nielenže vynikajúco dotvára náladu jednotlivých obrazoviek, ale je sama o sebe je priam umeleckým zážitkom. Je to skrátka hudba, ktorá podtrhuje  celý svet Machinaria, bez nej by hra bola polovičná a ono kovové mesto len smetisko na okraji vesmíru. Hudba Tomáša Dvořáka je pevnou súčasťou hry, rovnako dôležitou ako prvky hrateľnosti, či výtvarné spracovanie – kompaktný celok, vynikajúci zážitok.

  
2. Divinity II: Ego Draconis

Hudba k Divinity je tak iná ako je iná samotná hra. Kirill Pokrovsky stvoril rovnako zaujímavý so undt rack ako v prípade prvého dielu. I tentoraz dokáže jeho hudba vytvárať fantastické obrazy, byť epická, či komorná ak je treba a zároveň je iná ako váš každodenný soundtrack k typickej fantasy hre.
  
1. IL-Sturmovik: Birds of Prey
 
Po niekoľkých rokoch sa na stupne víťazov dostáva Jeremy Soule. Skladateľ, ktorého väčšina ľudí spája najmä s vynikajúcimi soundtrackmi k sérii Elder Scrolls (Morrowind Oblivion), Knights of the Old Republic, či Guild Wars. Hudba k IL-Sturmovik: Birds of Prey je monumentálne dokonalá a neskrýva v sebe inš piráciu klasickou hudbou. V žiadnom Souleovom soundtracku nebola táto inšpirácia taká výrazná ako prá ve pri tejto hre z Druhej svetovej vojny. Takže ak narazíte pri „cestovaní“ internetom na s tránky DirectSong, určite neváhajte, tento soundtrack je majstrovským dielom minulého roka!




Kiež by to bolo také jednoduché, nie, ako som sľúbil ešte nám tu ostalo niekoľko soundtrackov, ktoré sa skrátka do tej päťky nedostali. Aj keď to bolo len veľmi tesné. Určite nesmieme zabúdať na hudbu k remaku The Secret of Monkey Island: Special Edition, pôvodnú hudbu má na starosti Michael Land, avšak tím LucasArts na čele, s dnes už spomínaným, Jesse Harlinom odviedol pri jej oživovaní vynikajúcu prácu. Na vrchol sa nedostal len preto, pretože je to skrátka remake pôvodnej hudby :-), ale rozhodne stojí za to. Rovnako ako hudba, ktorú Michael Land zložil pre parádnu sériu od Telltale Games Tales of Monkey Island. Hudboný sprievod k tejto päť dielnej sérii sa zlepšoval od epizódy k epizóde a vďačíme mu za niekoľko výborných nových skladieb, ako i odkazov na pôvodnú hernú sériu.

Keďže sme tento rok mali celkom bohatý na RPG hry (a hudba k jednej sa nám dostala celkom vysoko) netreba zabúdať na hudbu k Dragon Age od Inona Zura, ktorá je pasujúca, miestami nádherná i keď nijak zvlášť nevybočuje s tradičnej fantasy linky. To isté by sa dalo povedať aj o hudbe k Risen, ktorú má na svedomí „gothicovský“ skladateľ Kai Rosenkranz.

Ďalšie čestné zmienky si istotne zaslúžia soundtracky k hrám Assasin’s Creed 2 (Jesper Kyd), Panzer General: Allied Assault (Frank Klepacki), Trine (Ari Pulkkinen), či Brütal Legend (Peter McConnell).

Tento rok sa nám začína pekne rysovať. O priazeň poslucháčstva soundtrackovej hudby sa napríklad opäť uchádza Garry Schyman a to hneď dva krát – ako skladateľ hudby k Bioshocku 2 a pekelnému Dante´s Inferno. Po prvom počutí musím povedať, že hlavne prvý menovaný má opäť namierené na vysoké priečky. Rozhodne sa však nechám príjemne prekvapiť, čo nám tento rok prinesie. Majte uši nastražené, pretože možno o rok, budú o najlepšom soundtracku rozhodovať aj čitatelia hrajmobil.sk (a nielen jeden podivný mág ;-).



viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
Duri 21. 02. 2010 16:45
Gulath ehm.... 21. 02. 2010 17:54
JC RE: 21. 02. 2010 18:16
MickTheMage RE: RE: 21. 02. 2010 18:43
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012