03.01.2010 00:00, DKF, Komentárov: 0
Ako dopadol rok 2009 v hernom odvetví?

Ako dopadol rok 2009 v hernom odvetví?


Panta rei. Čas plynie. Tento všeobecne známy výrok, ktorým grécky filozof Platón parafrázoval Herakleita nie je ničím novým. Čas nezvratne plynie už od prvých sekúnd roku 2009, a my sme sa tak v časopriestore dostali za obdobie, ktoré sa nikdy viac v histórii nebude opakovať. Preto bolo na mieste využiť ho tým najlepším spôsobom alebo aspoň sa o to pokúsiť. Podarilo sa to? Odpoveď nie je taká priamočiara ako by sme čakali, keďže nehmotná veličina ako čas nám uniká i teraz pomedzi prsty.

Rok 2009 charakterizovalo niečo cez 31,5 milióna sekúnd alebo ak chcete 8760 hodín. To je dostatočne dlhý čas na zvládnutie aj tých najdlhších herných výstav, ku ktorým sa tento rok pripojili E3 2009 (2.6.-4.6.), GamesCom 2009 (19.8.-23.8.), Game Developers Conference 2009 (17.8.-19.8.) a Tokyo Game Show 2009 (24.9.-27.9.). Bez povšimnutia nemožno obísť slovenské GAME EXPO 2009 (13.3.-14.3.) a IstroCon 2009 (11.9.-13.9.) alebo českú akciu Game Developers Session 2009 (6.11.-7.11.).

Z hardwaru tento rok najviac zaujala odtučnená, lacnejšia konzola PS3 Slim. Do rodiny PlayStation pribudol aj prírastok v podobe štvrtej rady PSP, ochudobnený o mechaniku s vyhliadkou na pravidelný sťahovateľný obsah, PSP Go (1.10.). Po prvýkrát od uvedenia konzoly Wii  klesla cena tohto výrobku o zhruba 50 eur, čím opäť potlačila nereptajúcu konkurenciu. Rodina pre Nintendo znamená už aj DSi XL, ktoré v neskorom čase roku 2009 debutuje práve v Japonsku. High-End periférie next gen konzol, Microsoft NatalSony Wand si odpremierovali  tento rok svoje prvé mediálne minútky a my sa už netrpezlivo trasieme na jeseň 2010 kedy budú oba pohybové ovládače zdobiť zvyšné "geekovské" vybavenie izby.

Pestro sme si však pripadali aj po softvérovom a informačnom návale. Spomedzi mnohých vydarených námetov sa v našej redakcii podarilo spracovať viac ako 170 recenzií a článkov, čo predstavuje čerstvý prísun 1 recenzie, či preview / prvých dojmov alebo tematického článku každý druhý deň. Aby ste však boli stále v hernom obraze, tak sme vám počas roka 2009 priniesli počet 2000+ noviniek, ktoré dokážeme rozdeliť na viac ako 5 správ denne.



Trh zaplavili nové značky, rovnako ako sme sa dočkali aj vytúžených pokračovaní, ktoré mali často odstup 2 roky. Vysokými hodnotenia oplýval už začiatok roku, keď Killzone 2Resident Evil 5 nasadili svoje široké lakte a kvalitou strčili ostatných do vrecka. Zahanbiť sa nedala ani mobilná platforma, a tak ONE získala jedno z najvyšších hodnotení. Keďže však Nokia od jesene so svojim herným systémom N-gage 2 končí, čo je dosť škoda, tak na piedestál mobilnej zábavy už stihla vystúpiť platforma iPhone / iPod Touch od firmy Apple, pre ktorú sme tento rok spustili samostatnú sekciu. Osvedčila sa, no a momentálne v nej nájdete v rámci roku 2009 druhý najväčší počet recenzií zo všetkých platforiem. Tituly Topple, Orions: Legends of Wizards či Touch Grinds ako jarné lastovičky tak naštartovali sezónu Q1 2009 v Apple biznise.

V priebehu roka sme mohli pozorovať pokračovanie westernového „eposu“ Call of Juarez: Bound in Blood, súboj metamorfózneho Prototype a elektrizujúceho InFamous, a šialenstvo vyťaženie Xbox LivePlaystation Network akciou z 2. svetovej, ktorou BattleField 1943 určite bol. Veď len 80 000 zakúpení v prvý deň (XBL) ho urobil najrýchlejšie predávanou hrou digitálnej distribúcie Microsoftu. To, že 43 miliónov zabitých padlo do týždňa, aby odomklo mapu Coral Sea bolo iba bonbónikom v réžii DICE. Keď už hovoríme o digitálnej ceste, ktorou sa Microsoft vybral, nedá mi nepripomenúť úspech „Summer of Arcade.“ Táto letná akcia s horúcimi hitmi prekvapila nielen komunitu legálne orientovaných hráčov, ale aj samotnú MS produkciu, ktorej zisky sa zvýšili o 200% viac ako je štandard. Prirodzene BattleField 1943 bol lídrom v ťahu na prvú priečku.

Opadávajúce lístie a dohorievajúce lúče  slnka po maratóne odpočinku zvestovali ďalšiu várku kúpy-možných hier. Batman: Arkham Asylum sa stal najvýraznejším produktom svojho post-letného vypustenia do Gothamských ulíc. Zatiaľ čo si Joker brúsil zuby a nechty stihli sme pozdraviť Covenantov, z pozície výsadkovej jednotky ODST spoločnosti Bungie. Halo 3: ODST sa predávalo však iba zo zotrvačnosti a na skutočne nadupanú grafiku si počkáme až v Reach. Na filmovú atmosféru a silný príbeh však boli nalákaní netrpezliví hráči aj PS3 exkluzívnym titulom Uncharted 2: Among Thieves. Nathan Drake nesklamal.

To však ešte nikto nevedel čo v závere roka spôsobí Modern Warfare 2. Väčšie mexické vlnky ako z postupu Slovenska do africkej púšťnej roviny vyvolalo pokračovanie CoD 4 na plnej čiare. Každý sa snažil podávať aktuálne dojmy, čo viedlo aj u nás v redakcii k tomu, že sme sa na dielo Infinity Ward  pozreli hneď 2 krát. Nebol to napriek masívnemu fanatizmu podaktorých citovo labilnejších spoluhráčov jediný blockbuster. Svoje si odkrútila na 60fps bežiaca Forza 3 s potláčanou arkádovou príchuťou. Na GT 5 sa podľa nášho šiesteho zmyslu nedostalo. Na priazeň konzumentov zaútočili  aj mutanti štýlov vybočujúci z obvykle zavedených koľají. Jack BlackBrutal Legend zabíja (či oslobodzuje?!) metalom podobne ako štyria statoční svojím šarmom v RPG FPS Borderlands. Steoreotyp v týchto vydaniach vymieta dodatočne Assassin´s Creed 2 spolu s čistou pästno-kúzelníckou bojovkou Tekken 6.

Medziiným každoročnú polievočku štandardne ročne aktualizovaných prihriali KonamiPES 10 či EAFIFA 10. V športovo-závodných vodách sme mohli nájsť aj NHL 10, NfS: Shift či amerického "Cassanovu" Tigra Woodsa, ktorý lepšie ako podvádzanie manželky zvláda Tiger Woods PGA Tour 2010.



Mnohé štúdiá si minulým rokom prešli krízou, zvládnuc ju rôznymi spôsobmi. Niektoré sa rozpadli na prach počnúc vývojármi pracujúcimi na Damnation. Škrty v rozpočtoch doľahli tiež na Pandemic Studios, Eidos, Ensemble, EA, THQLucasArts. Veľa štúdií bolo rozpustených čo mnohokrát komplikovalo situáciu. Napríklad keď sa vyskytla kolízia medzi nemeckými zákonmi a hákovými krížmi Wolfensteinu bolo neskoro riešiť rozpustenie vývojárskych kobiek v EndrantRavene.

Zdá sa, že uplynulý rok sa udialo toľko zmien, vyhlásení a bolo popísaných toľko informácií ako nikdy predtým. Pri tomto všetkom sme sa snažili byť vždy pri vás s najčerstvejšími správami. V redakcii sme strávili niekoľko tisíc hodín, aby dodané informácie boli čo najobjektívnejšie a najzaujímavejšie. Zmenili sme design stránky, aby sa ľahšie hľadali a boli viac prístupné. Oproti roku 2008 sme do vašej pozornosti dodali zhruba o 30 recenzií (170+ celkovo!!) viac expandujúc s konzolami, iPhonom a PC.  V hodnoteniach sme rozdali viac ako 1230 bodov pričom najviac z nich sa ušlo práve PS3 (8,31 priemerne na každú hru). Keďže nielen obsahom sú živí naši čitatelia podarilo sa nám rozdať počas roku 2009 zopár cien, ktoré si mnohí ocenili. Patrili sem poukážky do online e-shopu, vstupenky na akciu Amnesia Ibiza alebo hry do každej mechaniky. Osobne ste sa s nami mohli stretnúť na Game ExpoIstroCone 2009, kde boli pripravené herné pokušenia s konzolou Wii a turnajmi v Guitar Hero, Forza 2, GoW 2 a iných.

Pevne veríme, že nám svoju priazeň zachováte napriek povinnostiam aj v čerstvom roku 2010, ktorý bude ešte viac praskať vo švíkoch. Chystáme ďalšie diely hrajmobil.TV, tony noviniek, recenzií, rozhovorov, plánujeme oživiť opäť herné festivaly a priniesť hŕbu zábavy. Budeme súťažiť a vyhrávať.

Zároveň prajeme veľa úspechov a mraky herného materiálu :)


DKF
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012