16.04.2012 00:05, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 2
Vivat GOG!

Vivat GOG!

Za málo peňazí naozaj kvantá špičkovej muziky!

Downpour - sklamanie. Ninja Gaiden 3 - sklamanie. Resident Evil: Operation Raccoon City - sklamanie. Tri hry, ktorými som posledných niekoľko dní vypĺňal svoj volný čas, ma nechali v natoľko dezolátnom psychickom stave, že som musel chtiac nechtiac pristúpiť k radikálnemu riešeniu zvanému nostalgia. Nie preto, žeby som bol jedným z tých, ktorí na dnešnej produkcii nenachádzajú ani smietko dobrého, nie preto, žeby sa mi herná produkcia súčasnosti globálne hnusila. Nie. Potreboval som sa len zotaviť z depresie, do akej ma uvedené trio nepodarených sequelov uvrhlo. Akonáhle som teda uzrel na jednom zo spriatelených webov noticku ohľadom vydania legendy Theme Hospital na portáli GOG, v okamihu som neváhal a hru si takoj za tých smiešnych 5 dolárov zakúpil.

V okamihu môjho vstupu na uvedenú stránku som ale silnému vábeniu nostalgických spomienok neodolal a k onej Bullfrogáckej pecke som prihodil ďalších pár titulov (Rollercoaster Tycoon, Alpha Centauri či novodobý dungeon Legend of Grimrock). Ako som si ale počas sťahovania dát len tak čítal jednotlivé rozradostené komenty, pochopil som skutočný význam tejto distribučnej platformy. GoodOldGames totižto nie len portálom, kde si staršia generácia môže s láskou zaspomínať na ranné časy gamingu  - je doslova a do bodky dokonalým archívom hernej histórie, ktorý zachováva a uchováva klenoty digitálnej zábavy v tak funkčne vyladenej forme, že by mal byť právom zaradený medzi chránené "pamiatky" UNESCO.

Pritom stránka existuje len necelé štyri roky, počas ktorých sa však veľmi rýchlo stihla etablovať na trhu s digitálnou distribúciou. Dôvodov k tak raketovému úspechu bolo pritom hneď niekoľko. Za prvé - staré hry, ktoré boli dovtedy len doménou rozličných abandonware stránok (home of the underdogs, old-cans a pod.) a ktoré si ku svojmu spusteniu vyžadovali hutnú dávku experimentovania s rozličnými emulátormi, GoodOldGames vlastnoručne zaobalilo do funkčného celku, ktorý bežal na rozmanitých konfiguráciách bez toho, aby musel hráč hru akokoľvek dodatočne moddovať, upravovať a emulovať. Túto ťarchu totižto na seba prevzal onen portál, vďaka čomu si mohol (a samozrejme aj stále môže) legendy herného neba zahrať aj človek neznalý tejto problematiky. Druhým dôvodom, ktorý si ešte väčšmi získal srdcia hráčov, bola a je absencia akejkoľvek DRM ochrany - skrátka, akonáhle si hru kúpite, môžete si ju nainštalovať na x-počítačov a robiť s nou v rámci legálnych možností doslova čo chcete. Nemožno sa preto čudovať, že aj napriek niekedy neopodstatneným cenám (viacero titulov je totižto voľne dostupných) hráči jednoznačne uprednostnili komfort, čoho výsledkom je fakt, že GoodOldGames dnes patrí medzi jedny z najúspešnejších digitálnych distribučných portálov, aké na trhu máme.

Nechcem teraz zbytočne spomínať na staré dobré časy, konieckoncov, túto problematiku sme už v pondelňajších zamysleniach neraz riešili, avšak nedá mi nevyzdvihnúť mimoriadne optimistickú obchodnú politiku CD Projektu, majiteľa uvedeného portálu, ktorá ľudovo povedané vidí pohár polo-plný a nie polo-prázdny. Inými slovami, problematiku pirátstva neberie ako skazu sveta, ale ako výzvu, proti ktorej je možné bojovať aj inak, než všakovakými buzeráciami a reštrikciami. Práve v tomto postoji sa poľský distribútor odlišuje od svojej západnej konkurencie. Tá je totižto -ako už býva v kapitalistických krajinách zvykom- orientovaná predovšetkým na maximalizáciu zisku, pričom spokojnosť zákazníkov je u nej naozaj až na druhom či tretom mieste. Samozrejme, na hromadení kapitálu nie je nič zlé, avšak čoraz otravnejším blokovaním plnohodnotného užívania softvéru sa tieto spoločnosti paradoxne dopracujú k tomu, že si mnoho donedávna platiacich hráčov hru radšej stiahne, než aby si ju malo kupovať a vystavovať sa tak nepríjemnému martíriu zvanému DRM. Z toho dôvodu je preto neprekvapivým, že aj napriek značnému veku je ponúkané portfolio hier portálu GoG výborné predávaným, pretože rada hráčov skrátka nedá na slobodu dopustiť. Konieckoncov, sám to môžem potvrdiť - ako Legendu Grimrocku, tak aj Theme Hospital, som si nainštaloval na dva počítače, čo by mi väčšina z dnešných hier neumožnila.

Druhým dôležitým poznatkom vyplývajúcim z úspechu uvedenej služby, je prekvapivo veľký záujem o staré hry. Osobne som vôbec netipoval, že by GoodOldGames mohli zožať tak masívny úspech, ktorý by im dovolil si zmluvne zabezpečiť aj také tituly ako napríklad Assassin´s Creed či RPG pecky od Bioware. Skôr som očakával, že portál sa stane doménou predovšetkým herných veteránov a teda bude na trhu pôsobiť len ako sofistikovanejšia verzia spomínaných underdogs. Mýlil som sa, z čoho mám ale nesmiernu radosť. Súdiac podľa sústavného rozširovania knižnice a rozmanitých akcií totižto stránka určite nemá problém s odbytom ponúkaných digitálnych diel, čo jasne naznačuje, že o tieto skvelé klasiky javia záujem aj mladší hráči. Ci ich k tomu dohnali ich starší súrodenci, kamaráti alebo nebodaj tatkovia, je irelevantným - dôležitý je totižto fakt, že sa na tieto mimoriadne hodnotné tituly nezabúda a že dostávajú šancu dokázať aj dnešnej generácii ako má vyzerať hra s veľkým H.

Možno ma teraz niektorí obvinia z tupého robenia reklamy, avšak nakoľko mi ide o dobro vás všetkých, je myslím si mojou psou povinnosťou poukázať na projekty, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. Po tom, ako sa minulý týždeň dostala na pretras bezosporu fantasticky napredujúca indie scéna, vám preto ja dnes silne odporúčam zahodiť predsudky voči "herným starčekom" a stránku GoodOldGames aspoň na moment navštíviť. Neverím, že si z toľkého množstvo legiend nevyberiete - za také ceny a s tak výbornou funkcionalitou, bonusmi a podporou by to bolo z vašej strany naozaj nepochopiteľným pochybením!


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Diskusia
MickTheMage Len na okraj... 17. 04. 2012 13:56
Blade Re: Len na okraj... 17. 04. 2012 14:28
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012