19.02.2010 14:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 3
Najočakávanejšie PC hry roka 2010

Najočakávanejšie PC hry roka 2010

Pomaly je to už zvykom, že sa exkluzívne na PC platformu dostanú len strategické chuťovky a ponuré adventúry. Tento rok tomu nie je inak, stolné počítače si vytipovali ľudia z nemeckého Cranberry či slávne Blizzard Studios. Pripomenie sa nám taktiež žáner MMO, na ktoré si posvietia najmä fanúšikovia nestarnúceho World of Warcraft a tešiť sa môžeme aj na multiplayerový klon série Grand Theft Auto. Tak, čo k nám vlastne zavíta?

Posel Smrti 2 (Black Mirror 2) - dtp [TopCD] – 28. 2. 2010

Future Games prinieslo na herný trh mnoho originálnych a strach naháňajúcich adventúr. V ich zbierke sme mohli zahliadnuť jedny z najväčších skvostov českej hernej scény, ako Posel Smrti alebo Nibiru. A práve prvé spomenuté sa o kratučkú chvíľu dočká pokračovania s poradovým číslom dva. Hoci sa o druhého Posla Smrti stará nemecké Cranberry, základ z pôvodnej zápletky ponechalo a pustilo sa ju rozviť o nové postavy a ich počínanie si v strašidelnom hrade Black Mirror. Ujmeme sa postavy mladíka Darrena pracujúceho vo fotoštúdiu, ktorý sa jedného dňa zaľúbi do pôvabnej Angeliny. Za okolnosťami, ktoré ho na toto prekliate miesto dovedú, sú nočné mory, podivné sny a výraznú úlohu tu zohrala práve Angelina. Autori pre nás prichystali aj dobre známe lokácie, nebude napríklad chýbať prístav s rybárskou predajňou nablízku. Sme skutočne zvedaví, čo ľudia z Cranberry vykúzlili, mali na to dostatok času. Hra vyjde aj v českom preklade a dabingu.

Star Trek Online – Cryptic Studios [Atari] - 5. 2. 2010

Herná scéna bude v nasledujúce obdobie obdarená (po vynikajúcom Mass Effecte 2) ďalšou hrou z prostredia časopriestoru. Nejedná sa ale o konkurenciu januárovej pecke od Bioware, Cryptic Games dolaďujú detaily na MMORPG zo sveta sci-fi série Star Trek. V nej sa pozrieme na konflikt medzi Klingoniánmi a Federáciou, 30 rokov po udalostiach Star Trek: Nemesis. Priebeh hry bude prostý. Na začiatku si vytvoríme avatara, ktorému bude pridelená malá vesmírna loď. Následným expovaním postavy sa otvoria možnosti upgradovať vlastnú výzbroj, alebo posádku a mechanizmy lode. Buď sa zo Star Trek Online vykľuje dôstojný zástupca žánru MMO a vybuduje si početnú základňu fanúšikov, alebo skončí ako ľahký predkrm pred príchodom World of Warcraft: Cataclysm.

Napoleon: Total War – SEGA [CD Projekt] - 26. 2. 2010

Francúzsky cisár, ktorý sa sám dokonca aj korunoval. Napoleon Bonaparte sa do histórie zapísal výrazným písmom. A to najmä vďaka premysleným bojovým stratégiám, ktorým po dlhé obdobie nevedela odolať  žiadna európska či ázijská kultúra. Mnoho rokov sa držal pri vrchole až kým neprišla Bitka pri Trafalgáre, ktorá spustila sériu menej vydarených vojen a všetko zakončila legendárna Bitka pri Waterloo. Tento krátky pohľad do minulosti vodcu, ktorý si podmanil takmer celú Európu, nebol v súvislosti s najnovším počinom Creative Assembly zbytočný. Napoleon: Total War totiž hráčom detailne zmapuje temer všetky Napoleonove bitky. Po úspechu Empire si tak prídu na svoje všetci fanúšikovia nestarnúcej série plnej taktizovania. Desiatky vojsk ťažkoodencov, jazdcov i samotný Napoleon netrpezlivo vyčkávajú na zopakovanie totálnej vojny, ktorá sa strhne koncom februára!

Command & Conquer 4: Tiberium Twilight – [Electronic Arts] - 16. 3. 2010

V záverečnom diely famóznej RTS sa poslednýkrát pozrieme Kaneovi do očí. Odporúčame si však vziať so sebou taktiež špeciálny bacilovzdorný oblek, pretože hlavná záporná postava C&C vypustila do ovzdušia smrteľne nebezpečnú látku, tzv. Tiberium. Zemi zostáva len 6 rokov života, kým ničivý vírus nepohltí všetkých jej obyvateľov. Musíte zakročiť a Kanea sa navždy zbaviť. Pomôcť vám v tom majú aj nové činitele, ako napríklad mobilná základňa Crawler, ktorú kedykoľvek a kdekoľvek spakujete. Podarí sa EA zachovať svoj štandard, pôjde do extrému alebo sa úplne zosype? Odpoveď hľadajte už tento marec.

Silent Hunter 5 - [Ubisoft] – 4. 3. 2010

Marcový príliv by mal so sebou priniesť aj piate pokračovanie obľúbeného simulátoru Silent Hunter. Jednoznačne najlepšia simulácia ponorky na PC od Ubisoftu prejde výraznými zmenami, čo sa týka grafického spracovania. Podľa obrázkov je zrejmé, že sa môžeme tešiť na krásne spracovanie vody, zaostávať by nemalo ani vymodelovanie ponoriek, či ostatných objektov. Z hľadiska hrateľnosti Ubi prezradilo, že sa hráči budú môcť voľne premiestňovať po celom interiéri podmorských plavidiel. Dátum vydania je určený na budúci mesiac, snáď sa Ubisoft nerozhodne presunúť ďalší nádejný PC titul.

Gray Matter - Wizar Box [dtp] – 26. 3. 2010

Nemecký distribútor hier, dtp, pripravuje okrem Posla Smrti 2 ďalšiu adventúru. O nej sa chýrilo dávno pred ohlásením Alana Wakea, malá reklama ju ale nepretlačila do centra záujmu a dokonca jej hrozilo zrušenie. Nebudeme dlho chodiť okolo horúcej kaše, názov adventúry znie Gray Matter a pozrieme sa na príbeh Gabriely Knight. Táto postava je výtvorom spisovateľky Jane Jenson. Ako som spomenul, výroba hry zažila strastiplné chvíle, zmeny nastali aj pri vývojárskom štúdiu (z Tonuzaby padol osud hry do rúk francúzskemu Wizar Box). Čaká na nás zamotaný príbeh plný zvratov, hra za dve postavy a to všetko už v marci

Assassin´s Creed 2 - Ubisoft Montreal [Ubisoft] – 5. 3. 2010

Pre mnohých jedno z najväčších prekvapení minulého roku. Reč je o Assassin´s Creed 2, ktoré zožalo obrovský úspech a zamiešalo karty v boji o hru roka 2009. Čoskoro dá Ubisoft možnosť okúsiť život nájomného vraha počas renesančného 15. storočia aj PC hráčom, konkrétne v marci. Vydanie hry v tento mesiac a ku všetkému v lokalizovanej CZ verzii, potvrdil aj český distribútor Playman. Výrazných zmien, či vysokých hardwarových nárokov sa báť nemusíme, obavy ale naháňa (ako je to už pri konzolových konverziách zvykom) ovládanie. Ako sa s ním hlavičky v Ubi popasujú netušíme, no držíme im v tom palce. Recenziu konzolovej verzie Assassin´s Creed 2 nájdete tu.

StarCraft II - [Blizzard Entertainment] – 2010

Dlhoočakávané pokračovanie najúspešnejšej RTS od Blizzardu sa pomaličky chystá do obchodov. Na pultoch sa ale neobjaví ako celok, ešte v októbri 2008 sa autori rozhodli, že prinesú rozkúskované tri edície, z ktorých každá ponúkne hru za inú rasu. Prvá nesie názov Wings of Liberty, druhá Heart of Swarm a posledná Legacy of the Void. Pamätníci, no i hráči, ktorí sa s predošlým Starcraftom nestreli, sa môžu tešiť na návrat troch hlavných rás – Zergov, Terranov a Protossov. Okrem toho nás čaká splynutie RPG a RTS prvkov, načo sme skutočne veľmi zvedaví. Čakania bolo dosť, Blizzard snáď dolaďuje drobnosti a Starcraft II je tu v lete ako na koni. Momentálne prebieha uzavretý betatest, do ktorého boli pozvaní vybraní hráči z celého sveta.

World of Warcraft: Cataclysm - [Blizzard Entertainment] – 2010

Najpopulárnejšia a najziskovejšia MMORPG hra súčasnosti sa aj tento rok dočká inovácii. Tie do nej pridá datadisk s názvom Cataclysm, ktorý na povrch presiakol už v auguste minulého roka na „blizzarďáckej“ akcii Blizzcon 09. Medzi hlavné trháky expanzie patrí jednoznačne duo nových postáv, a to Goblinov a Worgenov. Maličkosťami a doplnkami, no pre zarytých fanúšikov WoW hotovými klenotmi, sa šetriť rozhodne nebude. Na pomery datadiskov ich prinesie Cataclysm viac než dosť, za zmienku stojí nová profesia Archeológia, ktorá odomkne novinky v podobe hľadania rôznych artefaktov. Ďalej sa môžete tešiť na zvýšený Level cap na 85, nové kombá či achievementy a levely v jednotlivých guildách. Roztrhne sa po vydaní opäť vrece objednávok, alebo nás Blizzard nepríjemne prekvapí? Dúfame v prvú alternatívu...

All Points Bulletin - Realtime Works [Electronic Arts] – 2010

Hrali ste už niekedy MMO verziu Grand Theft Auto? Niekoľko pokusov sme tu mali, štvrtý diel GTA dokonca multiplayer obsahoval. V štúdiu Realtime Works si vzali takéto predsavzatie, vyrovnať sa kvalitami zrejme neprekonateľného kráľa mestských akcii. Klonov a konkurentov, ktorí sa ho snažili  prekonať tu bolo habadej, toto však bude niečo iné. Zabudnite na seriózny príbeh, pripravte sa na mestský Counter Strike. Na začiatku sa začleníte do jednej z dvoch voliteľných frakcií – zástupcovia zákona vs. kriminálnici. Úloha je viac-menej jasná, za policajta zbavovať ulice od zločinu, za kriminálnika vraždiť. Za hranie All Points Bulletin nebude nutné platiť mesačné poplatky, tvorcovia túto možnosť vylúčili a vyriešili podobne ako pri Guild Wars.

Čo nás čaká a neminie, avšak nielen na PC...

Po stránke čisto PC titulov, ktoré sa na iné platformy v tomto roku a ani v budúcnosti zrejme nedostavia, nás čaká vcelku malé číslo. Ak sa ale pozrieme na multiplatformové megahity, ktoré si premiéru odbijú aj na next-gen konzolách či handheldoch, máme toho viac než dosť.

Bioshock 2 (PC/X360/PS3) - Takým prípadom je aj Bioshock 2, ktorý si cestu k hráčom našiel už 9. februára. Naša prvá slovenská recenzia načrtla, že sa opäť môžete tešiť na vypilovaný príbeh do posledného detailu a vylepšený bojový systém. Cenega však prekvapila tým, že hra tentokrát nieje lokalizovaná do českého jazyka, takže zobrať slovník a pilovať angličtinu!

Aliens vs. Predator (PC/PS3/X360) - V tesnom závese za druhým Bioshockom doráža na PC platformu aj Aliens vs. Predator, dlho očakávaná hra z prostredia ľuďmi kolonizovanej planéty, ktorú zhodou okolností navštívili aj dve mimozemské rasy – Votrelci a ich lovci, Predátori. Vzkrieseniu série AvP dochádza už dnes, čiže 19. 2. a nedávno vydaná preview verzia zanechala na novinároch zväčša kladné dojmy. Okrem bežnej edície sa do rúk slovenským a českým hráčom dostanú i dve verzie (Votrelec alebo Predátor) zberateľských krabičiek, za čo vďačíme CD Projektu.

Supreme Commander 2 (PC/X360) -  Gas Powered Games sa snaží čím ďalej, tým viac hráčov zaujať rozrastajúcou sa RTS sériou Supreme Commander. Tvorcovia majú na konte mnoho úspešných titulov, medzi ich najnovšie patrí Demigod. Tento rok sa posnažia upútať hráčov druhým dielom spomínanej stratégie (vychádza v marci). Cestu majú však poriadne sťaženú – tešíte sa viac na ukončenie Command & Conquer či na ďalšiu  hru z pera Chrisa Taylora?

Battlefield: Bad Company 2 (PC/X360/PS3) - Do vojnou zmietanej krajiny nás vezme v marci nebezpečná Zlá spoločnosť skladajúca sa zo štvorice Marlowa, Haggarda, SweetwateraRedforda. Očakávať môžeme tradične zábavný multiplayer, doplnený o vojenský vozový park, ironické poznámky kolegov, no tešíme sa najmä na vypiplanú demoláciu všetkého druhu. Prvé dojmy z hry si môžete prečítať tu. Správ o BC2 sme tu mali neúrekom, preto snáď už len stačí zopakovať blízky dátum – 5. marec 2010.

Just Cause 2 (PC/X360/PS3) - Nielen EA má pripravený pestrý výber titulov, do cesty sa im okrem iných v marci postaví aj sľubný Just Cause 2Ricom Rodriguezom v hlavnej úlohe. Nevšedné hrateľnostné prvky nás ku stoličke pripútali už v prípade jednotky, tentoraz prejdú niekoľkými inováciami. Z Rica tvorcovia spravia pána nepremožiteľného, extrémne kúsky vo vzduchu, pevnine i vode, to všetko majú pre hráčov prichystané ľudia z Avalanche Studia.

Alpha Protocol (PC/X360/PS3) - Koncom marca, či začiatkom apríla tohto roku, prinesie štúdio Obsidian na platformy PC, X360 a PS3, akčné špionážne RPG Alpha Protocol. Niekoľkokrát odkladaný mix Mass Effectu a Jamesa Bonda nám odkryje príbeh agenta Michaela Thortona, pracujúceho pre CIA. Tvorcovia sľubujú prepracovaný systém dialógov, zaujímavé príbehové zvraty a dosýta si užijeme aj akcie.

Tesne po sebe k nám zavítajú na next-gen platformy a PC dve šialené racingovky – Split/Second (26. marec) a Blur (apríl 2010). Obe hry vytvárajú dve vyspelé štúdiá, ktorým závodné hry nie sú neznáme. Zatiaľ čo Split/Second sa kutí v dielni Disney Studia, ktoré vydalo úspešné Pure, Blur má pod kontrolou známe Bizzare Creations (Project Gotham Racing). Uvidíme, koho počin bude uletenejší, momentálne je to 1:1.

Splinter Cell: Conviction (PC/X360)Sam Fisher sa po výrazných zmenách, ktoré postupne nastávali od roku 2006, už čoskoro vydá na svoju poslednú cestu tajného agenta. Ubisoft však vydanie piateho dielu populárnej série Splinter Cell o niekoľko mesiacov odložil. Z plánovaného februára, sa hry dočkáme až v apríli. Comeback a následný úspech na E3 09 dodal tvorcom odvahu svoj titul pretláčať do stredu pozornosti. Zatiaľ sa im v tom darí, tak nech nás nesklamú.

Prince of Persia: The Forgotten Sands (PC/X360/PS3/Wii/PSP/DS) - Hoci mal PC platformu nový Princ z Perzie vynechať, ľudia z Ubisoftu zmenili názor. A tak pri príležitosti uvedenia filmového Prince of Persia na strieborné plátno, dorazí ako multiplatformový titul, pokračovanie s podnázvom The Forgotten Sands (približne v máji). Dúfajme, že nepôjde o reklamný náramok k filmovej verzii, ale o plnohodnotný diel.

Mafia 2 (PC/X360/PS3) – Do radov mafie zasadneme niekedy medzi májom a júnom 2010. Illusion Softworks (dnes 2K Czech), ktoré sa preslávilo neprekonateľnou mafiánskou TPS nielen v Čechách, sa pokúsi zopakovať jej úspech. Pevne dúfame, že sa im to podarí, hra vyzerá byť už teraz dokonalá ako po príbehovej, tak aj po grafickej stránke.

F1 2010 (PC/X360/PS3) – Fanúšikovia Formuly 1, zbystrite pozornosť! Toto leto k nám dorazí ďalšie herné stvárnenie najmä mužmi obľúbenej formuly pod taktovkou Codemasters, očakávanú aj na stolné počítače. Desiatky monopostov sú pripravené na štartovej čiare!


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8.4 / 10
(Hodnotení: 29)

Diskusia
456 28. 07. 2010 19:17
RE: 456 29. 07. 2010 09:43
RE: RE: 456 15. 08. 2010 18:58
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012