25.12.2006 01:07, WIN, Komentárov: 0

Viva Piňata

Preboha toto je čo! Farebné plyšové zvieratká! Čo tým chlapom v RARE už úplne hrabe? Genialita niekedy hraničí so šialenstvom a prípade RARE tomu už niekoľko krát tak bolo. Možno aj preto odkúpil Microsoft legendárnu firmu z rúk Nintenda, aby nejaké ďalšie klasiky stvorila aj pre jeho Xbox 360. Na tejto konzole sme mohli vidieť ich činy už v podobe vynikajúceho Kameo alebo pokračovania legendy Perfect Dark Zero.

Preboha toto je čo! Farebné plyšové zvieratká! Čo tým chlapom v RARE už úplne hrabe? Genialita niekedy hraničí so šialenstvom a prípade RARE tomu už niekoľko krát tak bolo. Možno aj preto odkúpil Microsoft legendárnu firmu z rúk Nintenda, aby nejaké ďalšie klasiky stvorila aj pre jeho Xbox 360. Na tejto konzole sme mohli vidieť ich činy už v podobe vynikajúceho Kameo alebo pokračovania legendy Perfect Dark Zero.

#pic1#

Tentoraz sa rozhodli zakusnúť do niečoho úplne nového. Po zaponutí Viva Pinata, sa vám po obrazovke začnú preháňať rôzne farebné zvieratká a začnete mať pocit, že hrajete titul pre inú vekovú kategóriu. Opak je však pravdou, pretože hoci je táto hra vhodná aj pre deti, tak v nej nájdete håbku hodnú hociktorej z tuhých klasík.

Viva Pinata je svet, ktorý v skratke kombinuje hneď niekoľko princípov a pripadá ako kombinácia stavby zoologickej záhrady Zoo Tycoon so SIMS a Pokémonom.

Na začiatku zdedíte malú zanedbanú záhradku na ostrove Piňát, ktorú budete chcieť dať do poriadku a popri tom sa vám na základe vašich estetických úprav rostredia nasťahujú noví návštevníci. Menovite rôzne zvieratká, ktoré sa v hre volajú piňáty.

Časom sa vám budú odomykať ďalšie možnosti, ako nasmerovať vývoj svojej záhradky. Budete tam môcť sadiť rôzne druhy zeleniny, rastlín, stromov a kríkov. Tiež budete môcť vybudovať jazierko, a domčeky pre svojich nájomníkov, aby sa cítili ako doma.

#pic2#

Svojím spôsobom ide o simuláciu ekosystému, kde začinate od malých červíčkov, ktoré po nasťahovaní prilákajú vtáky. Tie prilákaju líšky atď. Keď zasadíte mrkvu a budete sa o ňu starať, príde zajac alebo myš. Možnosti sú obrovské. Vašou snahou bude toto prostredie nie len udržovať, ale aj ďalej rozvíjať.

O tieto zvieratká ako aj rastlinky sa treba preto pravidelne starať, dávať im jesť, vody, hrať sa s nimi a hlavne nájsť im priateľov. V prípade, že nájdete štastný pár rovnakého druhu, tak sa narodí aj nová piňáta. No nie len láskou a kamarátstvom sa môže všetko riešiť. Niektoré piňáty sa môžu neznášať a rovno sa pobiť hádzaním imaginárnych stoličiek a iných predmetov na hlavu toho druhého. Na toto treba dávať pozor, aby si neublížili a aby každé zvieratko bolo štastné.

#pic3#

To, čo hru spája s Pokémonom sú tieto zvieratká, ktoré majú každé nejaké zvláštne meno. Teda nemáte zajaca, alebo motyåa, ale pinatu s nejakým trafeným menom. Naštastie toto sa dá upraviť s svoje piňáty môžete každú osobytne nazvať vlastným menom. Každému zvieratku môžete kúpiť iný oblek, módny doplnok alebo hračku. Jednoducho možností na výber máte neúrekom.

Niet neba bez pekla, tmy bez svetla a ani tohto rajského sveta bez problémov. Svoje zvieratká a a svoju záharadku budete musieť z času na čas brániť pred výpadmi zlých červených potvoriek, ktoré prídu robiť neplechu. A ak nechcete ,aby boli vaše zvieratká smutné a záhradka spustošená, tak sa pred nimi rôznymi spôsobmi poistíte.

#pic4#

Z grafickej stránky je táto hra doslovne zlatučká a do namenších detailov sa tomuto cielu svojím designom približuje. Ovládanie je veľmi príjemné a na hernom engine je poznať, že bol testovaný a tvorený s citom práve pre tento typ stratégie/simulátoru ekosystému vo fiktívnej záhradke.

Svojou zábavnosťou je táto hra určená každému hráčovi stratégií a simsov bez rozdielu veku, aj keď grafické stvárnenie na prvý pohľad môže indikovať niečo iné. Tak viete, RARE si ná šialenosti potrpí. Dôležité je však sa na začiatku prekúsať všetkými pravidlami a ovládacími prvkami, ktorých je tu požehnane. Preto je na mieste otázka, či je hra dostatočne jednoduchá ,aby ju zvládli aj deti. Áno je, a to vďaka faktu , že je nadabovaná do češtiny, čím sa stáva prístupnou snáď každému našemu domácemu hráčovi.

Je to vôbec jeden z mála prípadov, ak nie prvý, kde vidím kompletne lokalizovanú konzolovú hru do češtiny. Kiež by sa to opakovalo u viacerých titulov. Totiž aj v dnešnej dobe nájdem kopu ľudí ,čo jazyky neovláda a deti naopak nemajú šancu mnohé veci poznať. Za tento počin udeľujem Viva Pinata jedno veľké plus.

#pic5#

Viva Pinata je jedno veľké prekvapenie, pretože je nie len niečo iné, než sa tvári ,ale aj oveľa viac. V hre nájdete kopu premyslených nápadov, ktoré v správnej kombinácií privádzajú na nové možnosti, ktoré ste predtým nedosiahli. Taktiež množstvo minihier a obohacuje hru o ďalšie aspekty, ktoré dávajú hráčovi pociť puňtíčkárstva, ktoré autori do hry vložili. V neposlednom rad však ide o veľmi originálny počin, ktorý sa podarilo dotiahnuť do úspešného konca a prezentovať ako titul s príjemnou hrateånosťou pre široké publikum.

Nájdu sa však aj rôzne nedostatky, ako je absencia hry online v plnej miere. Viem si živo predstaviť tie možnosti, keby ste s kamarátmi mohli obhospodarovať vaše záhradky a hrať sa navzájom so svojím piňatami. Žial na toto sa zabudlo.

Kto súdi túto hru, len podľa prvotného vzhľadu, má proste smolu, nevie o čo prichádza. Rozhodne tento titul odporúčam do pozornosti kvoli zmieneným kladom., zápory sú popri nich zanedbateåné. Navyše ak sa rozhodujete pre vhodnú hru pre potomka, tak po pr´vy krát nemusíte mať strach, že hra nejako poškodí jeho mrvnostný a psychologický vývoj. Preto neváhajte a vyskúšajte Viva Piňata už dnes.

#tab#


Zdroj: gamesweb

WIN
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: Xbox 360
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012