11.12.2006 01:07, WIN, Komentárov: 0

Xbox 360

Xbox 360 je tu ako prvá z tria PlayStation 3, Xbox 360, Wii a má ako prvá šancu ukázať v čom by sa približne terajšia generácia hier mala posunúť ďalej. V prvom rade je to skok výkonnostný, kde už na prvý pohľad možno badať zmenu v grafike nových hier.

Hovorí vám niečo slovo nextgen? Toto slovo označuje pravidelne sa opakujúce obdobie v hernom priemysle, keď hrači čakajú dramatickú zmenu. Spravidla ide o čas keď sa uvádza na trh nejaká zásadna nová technológia meniaca pravidlá hry. V minulosti ste sa určite stretli s nástupom prvých grafických akcelerátorov alebo Windowsu 95. Keď sa však zameráme na hry ako celok, nič iné nemá taký zásadný vplyv na ich štruktúru, vzhľad a použité technológie ako nástup novej generácie konzol. Toto obdobie trvá približne 5 až 6 rokov a v prípade uvedenia konzol ide o skok pre celý herný biznis o niekoľko krokov dopredu. Už v minulosti si môžete spomenúť na prechod z 8-bitov na 16 a neskôr 32-bitové hry. Nasledoval prechod na 3D grafiku. S 3D grafikou prišli prvé 3D akcelerátory, CD a DVD média a internet. V novembri došlo konečne po roku čakania aj na európu, pretože prvá z nextgen konzol prichádza aj na slovenský trh a je ňou práve Xbox 360 od spoločnosti Microsoft.

#pic1#

Terajšia – šiesta generácia konzol
Medzi terajšiu generáciu patria konzoly PlayStation 2 od Sony, GameCube od Nintenda, DreamCast od Segy a Xbox od Microsoftu a mnohí analytici by povedali, že po 6 rokoch ide o zastarané technológie na ústupe, opak je však v prípade PlayStation 2 pravdou pretože dodnes ukazuje svoje tajné sily a grafiku o akej sme pred 6 rokmi ani nesnívali. Jednoducho nová platforma by mala byť výkonnostne nabúchaným strojom, ktorý aj o 6 rokov bude so súčasnými počitačmi držať krok. Dokáže to aj nový Xbox?

Technologické pozadie Xbox 360
Xbox 360 je tu ako prvá z tria PlayStation 3, Xbox 360, Wii a má ako prvá šancu ukázať v čom by sa približne terajšia generácia hier mala posunúť ďalej. V prvom rade je to skok výkonnostný, kde už na prvý pohľad možno badať zmenu v grafike nových hier. Pod kapotou nového xboxu sa skrýva monštrum s trojjadrovými procesorom s taktom 3,2 Ghz, grafická karta je custom model od ATI so vstavanými 10 MB EDRAM a celká konzola sa delí o spoločnú pamäť 512 MB RAM DDR3. Táto súhra aj u terajších prvogeneračných hier podáva výkon, ktorý predčí aj Highend PC. Minimálne si stači zapnúť hru Gears of War, ktorá je momentálne najkrajšie vyzerajúcou hrou, aká bola doposiaľ vyrobená. Prípadne ostestujte konverzie Quake 4, Prey a Oblivionu a uvidíte, že všetky bežia na maximálnych detailoch.
Xbox ďalej obsahuje 12 rýchlostnú DVD mechaniku a v prípade Premium verzie aj 20 GB harddisk

#pic2#

Mutlimediálne funkcie
Aj napriek hlavnému zameraniu na hry nie je nová konzola vhodná len na hranie. Bez problémov zvláda rôzne mutlimediálne funkcie. Dokáže prehrávať hudobné CD, DVD, MP3 a v prípade, že sa vám hudba páčila dokáže vložené CD aj vyripovať do formátu MP3 na harddisk. Ďalej prehráva filmy a fotky resp obrázky. Tieto si opätovne môžte uložiť na harddisk. Medzi obzvlášť zaujimavé vlastnosti však patrí možnosť pripojenia ďalších zariadení cez USB rozhranie a tak z USB klúča, usb harddisku, mp3 prehráča alebo fotoaparátu čitať a prehrávať dáta. Či už ide o zmienené obrázky, hudbu alebo filmy.

Tieto vynikajúce funkcie uzatvára možnosť pripojenia sa s PC do siete a využívanie funkcie windows media center na pretvorenie Xboxu na domáce centrum zábavy.

Xbox Live
Už prvá generácia Xboxu predstavila unikátnu službu Xbox Live, ktorá ponúka pre hráčov s internetovým pripojením ďalšie možnosti ako príjemne tráviť svoj voľný čas. Na úvod sú na výber 2 verzie tejto služby, platená Gold a zadarmo Silver. Silver ponúka základné funkcie ako možnosti chatovať s priateľmi vo friendliste, viesť video konferencie a posielať si maily a zvukové správy. Gold má však navyše okrem lepšej správy priateľov aj možnosť hrať online a prístup na Xbox Live Market place a Live Arcade.

Market Place je služba pomocou, ktorej môžete sťahovať a nakupovať pomocou mikroplatieb rôzne demá, trailery, hry, filmy, hudbu, bonusové levely a ďalšie doplnky. Demá a niektoré trailery sú k dispozícií zadarmo, no ostatné veci treba platiť cez Microsoft Points, ktoré treba zakúpiť buď cez kreditku alebo formou predplatených kariet zakúpených v maloobchodnej predajni.

Live Arcade je zbierka arkádových titulov a starých klasík, ktoré si môžete stiahnuť, zahrať v HD rozlýšení a dokonca aj online. Nájdete tu Ultimate Mortal Kombat 3, Doom, Contru, Street Fighter 2 a mnoho ďalšich.

#pic3#

Ovládanie
Primárne ovládanie zabezpečuje bezdrátový ovládač, ktorý svojím rozložením tlačidiel a ergonómiou kopíruje veľmi pohodlný ovládač z DreamCastu. Na pravo hore sú 4 ovládacie tlačidlá A,B,X,Y pod nimi analógová páčka, napravo hore analógová páčka a pod ňou krížové bar. Navyše v strede je tlačidlo X, ktorým na ďiaľku konzolu zapnete alebo vyvoláte menu Xboxu počas hry. Na prednej strane ovládača sú umiestnené po 2x2 trigger buttony.

Ovládač je veľmi pohodlný a podobne ako ten DreamCastový nespôsobuje bolenie prstov a rúk, jedinou nevýhodou je, že na horné dva trigger buttony nedosiahnete pri normálnom držaní včas a dostatočne rýchlo. Ostatne, aj oproti pôvodnému konceptu joypadu sú tu tieto 2 triggery navyše a mám pocit, že nasilu.
Veľmi príjemnou zmenou je bezdrátové ovládanie s absenciou akýchkolvek povinných káblov. Jednoducho ovládate hru z akejkoľvek vzdialenosti a polohy bez toho, aby sa kábel niekde zamotal alebo sa nedajbože o neho niekto potkol. Som veľmi rád, že u nových konzol bude tento princíp štandardom. A keď sme pri tej bezdrátovosti, tak priamo na ovládač sa pripája headset pre hlasovú komunikáciu.
S bezdrátovým ovládaním je aj nepriamo spojená otázka napájania a výdrže batérií. Ovládač potrebuje 2 tužkové baterky, ktoré vydržia cca týždeň, preto odporúčam mať nabíjateľné, alebo si kúpiť battery kit s USB káblom. K nemu dostanete dobíjateľnú baterku, ktorú môžete počas hrania cez USB kábel priebežne dobíjať.
To by bol joypad, no niektoré hry sa však ovládajú lepšie cez myš a klávesnicu, prípadne volant, tieto môžete bez problémov zapojiť do USB portov. Realtime stratégie a FPS sa vám takto budú lepšie hrať..

#pic4#

Príslušenstvo
Konzolu si môžete kúpiť na v 2 zostavách. CORE, ktorá obsahuje konzolu, adaptér a ovládač. PREMIUM verziu ktorá má navyše 20 GB HDD, Headset a 1 mesačný kupón Xbox Live GOLD.

Odporúčam hlavne verziu PREMIUM, pretože bez HDD a pripojenia na internet si neužijete kompatibility s hrami zo starého Xboxu a nebudete môcť sťahovať updaty, nové demá a využívať rôzne iné multimediálne funkcie.

Ak by vám táto ponuka nestačila, k dispozícií sú ďalšie ovládače, pamäťové karty v prípade, že nemáte HDD alebo chcete save preniesť ku kamarátovi. Ďalej wi-fi vysielač na internet, webkameru Live Vision, baterky do ovládačov s dobíjacím káblom a samozrejme káble na pripojenia k rôznym druhom televízií.

#pic5#

Pohľad hráča
Odhliadnuc od všetkých technických parametrov a vymožeností ostáva jedna otázka. Čo táto nová konzola prináša skutočne nové, aby hráč mal dôvod obzrieť sa a vymeniť svoju starú (konzolu) za novšiu? V prvom rade je to grafika, ku ktorej však treba mať novú televíziu kvoli HD rozlýšeniu, pretože staré televízory bez HD podporovali maximálne 800x600. Ak hráte takého Quake 4 s najnovším filtrovaním a efektmi na 800x600, tak je to veru nič moc rozdiel oproti takej PS2. Keď sa však prepnete do HD na takých 1920x1080, to je už veru iná pesnička. Tieto televízory však má u nás minimum domácností, takže investícia do Xboxu sa značne predraží. Na druhú stranu však treba dodať, že o také tri roky budú nove TV prijímače nutnosťou, nakoľko sa analógové vysielanie bude rušiť a nahradí ho digitálny signál.

Druhým zásadným faktom je nové bezdrátové ovládanie, je jednoducho príma a veľmi ťažko sa zvyká na pôvodné káblové u starších konzol.

Tretím je internet, aj keď minulá generácia mala už možnosť hrať cez net, až teraz môžeme okrem hrania sťahovať aj nové demá a ďalšie veci priamo z netu a nezaťažovať sa kupovaním drahých magazínov s DVD. Tiež sa môžeme počas hrania baviťs kamarátmi z druhej strany sveta a nadväzovať nové kamarátstva. Špecializovaná online služba je určite posunom vpred.

Štvrtým a zásadným faktorom je ponuka hier. Microsoft sa konečne zamyslel a začal investovať aj do vývoja hier a nie len tupého konvertovania všetkých FPS z PC. Konečne si budeme môcť zahrať aj nejaké JRPG, aj keď to poriadne Final Fantasy asi nikdy nebude. Ďalej MS kúpil štúdio RARE od Nintenda pre jeho unikátne tituly a skúsenosti s kvalitnými plošinovkami. Škoda však absencie nejakej zásadnej kvalitnej mlátičky, alebo typických ikon, ktoré ma v talóne Playstation. V každom prípade je to stále pokrok dopredu oproti Xboxu 1, ktorý mal tak 3 unikátne tituly.

Rozhodne každý majitel starého Xboxu alebo lenivý PC hráč, ktorý ma dosť inštalácii a upgradov, by mal kúpu Xboxu 360 zvážiť. V prípade , že vlastníte PlayStation 2, tak je to na väčších pochybách. Ja však vďaka testovaniu konstatujem, že sa máme ešte na čo tešiť a čas a hry ukážu, ktorá platforma bude najlepšia. Xbox 360 je už tu aj s celkom slušným výberom hier.


Zdroj: gamesweb

WIN
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012