25.04.2006 00:50, WIN, Komentárov: 0

SOCOM: Fireteam Bravo

Američania sa radi hrajú na svetových policajtov a ako správne missky si želajú svetový mier. Presne tieto hrátky znázorňuje aj séria SOCOM, ktorá je na PS2 známa ako Counter-Strike pre PS2, kde kopete za americké námorníctvo. Online ju hrajú milíóny hráčov, tak vyskúšame čo dá debut takejto hry pre PSP.

Američania sa radi hrajú na svetových policajtov a ako správne missky si želajú svetový mier. Presne tieto hrátky znázorňuje aj séria SOCOM, ktorá je na PS2 známa ako Counter-Strike pre PS2, kde kopete za americké námorníctvo. Online ju hrajú milíóny hráčov, tak vyskúšame čo dá debut takejto hry pre PSP.

#pic1#

SOCOM vs. Counter-Strike
Vojenských taktických hier je na trhu ako maku. Stačí si len spomenúť na dlho sa tiahnuce série Ghost Recon, Rainbow Six, alebo o niečo novšie Brothers in Arms a Flashpoint. SOCOM je jednou z týchto hier, kde dôležitú úlohu hrá kooperácia vrámci tímu a taktika. Spájajú sa s ním však 2 zaujímavosti. V prvom rade ide o PS2 only titul a aj napriek veľkej konkurencii sa dokázal presadiť ďaleko nad svojich konkurentov.

Druhým špecifikom je dodávaný headset SOCOM, cez ktorý musíte v hre komunikovať. Tento headset je pre hru dôležitý a preto je balený aj k PSP verzii, takže pri online ale aj singleplayer zápoleniach budete môcť komunikovať ako na PS2 alebo na PC v CSku.

#pic2#

PS2 vs. PSP
Súčasne s PSP verziou vychádza aj SOCOM 3, no nejde o tú istú hru. Fireteam Bravo je o poznanie menší než štvorčlenná výsadka z konzolového SOCOMu, pretože tu ovládate len 2 mariňáko. Je to ja poznať v dôraze na rozloženie svojich síl na mape, ktoré dávajú hre oproti klasickému SOCOMu ešte ďalší rozmer navyše, a to je menší pocit bezpečia Kde skutočne viac záleží na každom kroku.

V misiách sa obe hry sem tam dopåňajú a hladajú pre seba rôzne dôležité informácie . Konkrétne Fireteam Bravo si berie na starosti misie, ktoré sa postupne odohrávajú v Chile, Maroku, Ázii a Poľsku. Vždy ide od zlikvidovanie teroristov, kontrarevolucionárov, prípadne iných živlov brániacich sa voči americkej vízii slobody, získanie ich informácií, zajatcov, informátorov a tak podobne.

#pic3#

Pred začiatkom každej misie dostanete briefing, kde sa vysvetlia dôležité detaily a potom vás vrhnú do akcie. K dispozícii dostanete mapu, a zoznam úloh, ktoré musíte splniť. Mnohokrát sa stane, že sa objavia dynamicky sa meniace nové úlohy podľa okolností. Súčasťou balíka sú aj nepovinné úlohy, na ktoré náhodne počas hry narazíte a budú mať vplyv na tím bojujúci v SOCOM 3.

Realitu vojny dokreslujú zbrane a aj model poškodenia. Pred misiou dostanete plnú výbavu zahrňujúcu primárnu a sekundárnu zbraň, sem tam nejaké granáty , ďalekohľad, prípadne inú muníciu. V nikdy však so sebou nenostíte viac výbavy, než je v realite vojny možné, čo hru odlišuje od rambovitých akcií ako Quake. Veľmi sa mi pozdáva aj možnosť privlastniť si zbraň protivníkov. Model poškodenia postavy je krutý, pri každom zásahu klesá energia rapídne smerom nadol a umrieť je veľmi ľahké. Podobne sa však chovajú aj protivníci a záleží od časti tela, kam ich trafíte.

K riešeniu misií môžte zvoliť niekoľko prístupov, buď budete prechádzať misiami ako rambo, čo však neodporúčam, alebo sa budete pomaly plaziť za chrbty nepriateľov a postupne ich likvidovať.

Veľkou chybou hry je však občasné vypadnutie AI nepriateľov. Je jednoducho nemysliteľné, aby som do niekoho strelil, a ten nereagoval, alebo na mňa zabudol. Prípadne zastrelil tlmičom kolegu stojaceho 2 metre pred ním a nevyvolalo to žiadnu reakciu. Podobne aj IQ parťaka, ktorému zadávate prikazy zo širokého výberu prikazov. On sem tam zahapruje a ako idiot vletí do mnou čerstvo pripevnenej C4, od ktorej sa pracem preč.

Ďalej mi vcelku vadí počet misií, ktorých je 14. Hru som tak dokázal prejst za jeden víkend. I keď väčšina hráčov SOCOMu argumentuje, slovami ,že misie boli len doplnkom k multiplayeru, tak by mohli počet misií nafúknuť aspoň na 20. K hre sa však môžte vrátiť pre splnenie bonusových úloh, alebo zahrať Instant action, teda ľubovolný level podľa vami nastavených podmienok.

#pic4#

Online
Teraz by bolo na čase prejsť k tomu najhlavnejšiemu a tým je multiplayerová časť hry. Pre pripojenie na net sa využíva PlayStation Network resp Central Station, kde má každý hráč PS2 alebo PSP po registrácií svojej mašiny vlastné konto zdarma a môže na neho pristupovať z oboch platforiem, bezplatne. Tak som sa nalogoval na svoje konto, pripojil sa na centrálu EU a vybral si anglickú lobby. Tento systém je veľmi inteligentne riešený, pretože má vytvorené separátne lobby pre rôzne jazyky, takže sa cez headset v pohode dohovoríte.

Lobby su tiež delené podľa kvality hráčov. Ak máte všetko nastavené a nechcete len chatovať, stači si len vybrať z dostupných vytvorených hier alebo vytvoriť vlastnú, a ide sa na vec. V multiplayerových hrách sa dá nastaviť snáď všetko, od mapy, pravidiel, módov, zbraní, počty respawnov atď. Výsledky sa následne zaznamenávajú do vašich štatistík a ligy. Súčasne online môže hrať až 16 hráčov naraz.

Po podrobnom preskúmaní zistíte, že okrem skvelej akcie je online svet aj o niečom inom. Môžte tu chatovať, čitať si pravidelné správy, štahovať nové updaty a mapy, písať vlastný blog, zverejnovať vlastnú stránku, spravovať friend a ignore listy. Jednoducho je to tu ako vlastný svet pre hráčov, ktorí už nesedia doma osamote, ale sú online so svojimi priateľmi.

#pic5#

Technické spracovanie
Pri prechode z PS2 na PSP som kládol prvé tiene pochýb, práve na kvalitu technického prevedenia hry z domácej konzoly na handheld. Hlavne z pohľadu ovládania. Naštastie som sa obával márne, pretože namapovanie kláves ostalo približne totožné a zameriavanie s analógovou páčkou ide vcelku pohodlné, i keď kvalít dualshocku nedosahuje.

Pozitívne ma však prekvapil engine a grafika. Pri otvorených priestoroch so zeleňou a vodopádmi mi skoro oči vypadli, aké divy tento malý zazrak dokáže pri stabilnom framerate. PSP potrebuje poriadne hry, aby ukázalo svoju silu a hlavne rozdiel oproti konkurencii, a v tomto prípade sa to technologicky určite podarilo.

Môj názor na SOCOM
Nam v redakcii visí SOCOM od prvého dielu až po dnešné vydanie, ale taktické hry a CS nepatria práve medzi mojé obľubené hry a hneď prvý diel ma odradil. PSP je však zazračná mašinka, ktorá ma istým spôsobom núti hrať veci, ktoré by som inak ani nezapol, keďze spolu cestujeme. A v prípade Ape Escape a SOCOMu ma presvedčilo, že obe hry sú jednoducho fajn. Takže momentálne si plne užívam SOCOM 3 a Ape Escape 3 na PS2.

Ako zaujímavý ťah sa mi zdá možnosť prepojenia PSP a PS2 verzie SOCOMu, ktoré si navzájom za splnenie bonusových , ale aj nebonusových misií posielajú bonusy a updaty. Nie je to síce priamy deathmatch, ten by sa veľmi hodil.

Pre PSP je fajn, že sa tu tento titul objavil, je to v podstate ten istý kvalitný SOCOM, ktorý je pre jeho fanúšikov povinnosťou. Pre tých, čo ho nepoznajú, stojí za zváženie. Napriek niekoľkým chybám ide o dobrú akciu, ktorej online svet si vás namotá. Aj vďaka úspechu vo zvyšku sveta by sa na E3 malo odhaliť pokračovanie.

#tab#


Zdroj: gamesweb

WIN
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PSP
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012