05.06.2012 15:00, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 0
E3 2012 - Zhrnutie Sony konferencie

E3 2012 - Zhrnutie Sony konferencie

V problémoch sa zmietajúca firma dostala šancu na obrat. Ako sa jej chopila?

Hodina a pol plná ako prekvapení, tak aj sklamaní. Asi tak by sa dala v skratke zhrnúť konferencia spoločnosti Sony, ktorá síce po vzore tej Microsofťáckej stavila na osvedčené značky a štúdia, avšak nezabudla do kotla pridať aj niečo nové a doteraz nevidené, takže v globále bolo stále na čo pozerať. S čím sa nám teda vytasil najväčší konkurent Xboxu a handheldu NDS?

Konferencia, ako už býva u Sony zvykom, započala videom, mixujúcim dohromady všetko možné, čo sa v oblasti digitálnej zábavy objavilo a čoskoro objaví. Agresívny strih a tematická nekonzistentnosť materiálu však akékoľvek šance na odhalenie niečoho zaujímavého dokonale zabili, takže sme boli radi, keď video-montáž vystriedal prezident SCEA Jack Tretton (trošku sa nám vypásol, nemyslíte?), aby sa s nami podelil o pár nesmelých pokusov o vtip. Ani ten sa však na javisku príliš dlho neohrial, keďže veľmi rýchlo ho vystriedal titul, o ktorom sa už ale dopredu vedelo, že na konferencii nebude chýbať.

Beyond: Twin Souls, ako sa novinka z produkcie Quantic Dreamu (autori Fahrenheitu a Heavy Rainu) volá, sa blysla gameplay demom, u ktorého boli črty podobnosti s predchádzajúcou tvorbou štúdia viac než zjavnými. Po príbehovej stránke nás ale čaká predsa len niečo odlišnejšie - v hre sa chopíme role Jodie Holmes (stvárnenej herečkou Ellen Page), mladej ženy, schopnej komunikovať so svetom zosnulých. Táto jej schopnosť je však trňom v oku bližšie nešpecifikovaných jedincov a tak sa hrdinka už vo svojom mladom veku ocitá v toľkých život-ohrozujúcich situáciách, až to zaváňa prekliatím. Čaká nás teda nadprirodzená story, v ktorej ale podľa ukážky nebude chýbať ani hromada akcie či emotívnych scén. Jediné, čo nám na ukážke trošičku vadilo, bola občas strnulá a nevierohodná facial animácia či fakt, že hra herným konceptom (adventúra) až príliš pripomína Heavy Rain. Titul je samozrejme PS3 exkluzívny a skôr ako budúci rok sa ho určite nedočkáme.

Eufóriu skalných fanúšikov platformy Playstation ale následne schladil ďalší prezentovaný titul a síce Playstation All-Stars Battle Royale. Hra na prvý pohľad vyzerá ako guláš všetkého možného, avšak súdiac podľa gameplayu to nemusí byť  zlá oddychovka. Každopádne ale, nečakajte žiaden AAA titul - aj napriek prítomnosti dobre známych charakterov (Kratos, Sly, Nathan Drake, Big Daddy a pod.) pôjde čiste len o cassualovku. Titul sa objaví ako na PS3, tak aj na PSV, pričom bude podporovať cross-platformové hranie.

Následne sa šéf SCEA zameral na Playstation Network a predstavil Cross Controler DLC pre Little Big Planet 2, umožňujúci súbežne hrať jednu a tú istú hru ako na platforme PS3, tak aj na PS Vite. Pre spomínaný Sony handheld boli taktiež oficiálne potvrdené PS One Classics či FPSka Call of Duty Black Ops: Declassified (žiaľ, žiaden trailer). Nechýbal ani Assassin’s Creed 3: Liberation, ktorý nám prostredníctvom video-ukážky potvrdil, že hrdinkou bude žena a že sa titul bude odohrávať v New Orleanse. Každopádne ale, Vita sa na naše prekvapenie väčšieho priestoru v rámci konferencie nedočkala, takže je naozaj otáznym, ako chce Sony tento drahý handheld predať.

Popri traileri na "vreckový" Assassins Creed sme sa ale dočkali aj novej ukážky z AC3, ktorá nám priblížila nový prvok v sérii a síce plavenie sa na lodi a námorné bitky. A čo vám budeme hovoriť - Piráti z Karibiku môžu ísť do zadku! Tento nový herný prvok totižto nielenže výborne vyzerá, ale rovnako výborne osviežuje inak tradičné mechanizmy AC série, takže už teraz sa nevieme dočkať, až si na mori v koži Connora zabojujeme sami.

V rámci konferencie sa následne predstavil ďalší titul od Ubisoftu a síce Far Cry 3. Ten nám tentokrát priblížil štvor-členný coop a súdiac podľa ukážky to rozhodne nuda nebude.

Zrejme najoriginálnejším počinom z prezentovaných hier sa však stala virtuálna kniha zvaná Wonderbook. Tá vám prostredníctvom Playstation Eye a Playstation Move umožní na obrazovke sledovať nejaký príbeh, pričom vy doň budete môcť pomocou knihy zasahovať. Ako prvý Wonderbook titul sa predstavil Book of Spells, napísaný autorkou Harryho Pottera, J.K. Rowlingovou. Sluší sa doplniť, že titul je určený mladšiemu publiku, takže pokiaľ máte 12 a viac, je veľká šanca, že vás svojim obsahom minie.

To najlepšie ale samozrejme dorazilo až na koniec. God of War: Ascencion, sa verejnosti predstavil formou relatívne dlhého gameplayu, v rámci ktorého sme mali možnosť uzrieť nie len nový typ protivníka (kozí muž, sloní muž :)) ale aj relatívne štandardnú hernú náplň, typickú pre túto sériu. Hra samozrejme opäť vyzerá k svetu, avšak nemôžeme sa ubrániť pocitu, žeby to chcelo už konečne nejakú výraznejšiu zmenu. Už teraz je však jasné, že fanúšikovia dostanú to, čo si žiadajú a PS3ke tak na konto pribudne ďalšia vynikajúca exkluzivita.

Posledným titulom, ktorý sa dočkal svojej prezentácie, bola -ako inak- novinka od tvorcov série Uncharted, postapokalyptická dobrodružná záležitosť The Last of Us. Odprezentovaný gameplay bol podľa očakávania dychberúcim (a to nie len po stránke famóznej grafiky!) a štúdio nám tak opäť raz dokázalo, že právom sa radí medzi zlaté klenoty spoločnosti Sony. Niekto samozrejme bude hre vyčítať jej do oči bijúcu podobnosť s už spomínaným Unchartedom, avšak my hovoríme - who cares? Na hru sa tešíme a nový gameplay našu nedočkavosť ešte viac umocnil!

Nemá zmysel chodiť okolo horúcej kaše - Sony konferenciou opäť potvrdilo svoju stabilnú pozíciu na trhu a fanúšikom predviedlo dostatok titulov, u ktorých je vysoká kvalita už teraz zaručenou. Menším sklamaním konferencie však bola absencia akéhokoľvek nového titulu z dielne Insomniacu či ukážka dávnejšie potvrdenej PS3-only záležitosti od Rockstaru. Kritiku si presska zaslúži aj za nedostatok nových hier pre PS Vitu, nakoľko jeden Call of Duty a jeden Assassins Creed ani zďaleka nebudú stačiť k tomu, aby sa predaje handheldu výraznejšie rozhýbali smerom nahor.


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 5 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012