18.04.2004 00:35, WIN, Komentárov: 0

PS2 a Internet - pripojili sme sa!

Vážení a Vážené, nech už to znie akokoľvek neuveriteľne a magicky, podarilo sa to! Aj v našej úžasnej krajine, ktorá vstupuje do EÚ sa napriek ignorancii IT odvetvia podarilo spojazdniť službu PS2 internetu. Keďže s pripojením sa mi to podarilo ako prvému, tak som sa rozhodol vám priblížiť nielen exkluzívnu informáciu, ale aj spôsob, ako sa k nej dá priam dobrodružným spôsobom dopracovať.

Vážení a Vážené, nech už to znie akokoľvek neuveriteľne a magicky, podarilo sa to! Aj v našej úžasnej krajine, ktorá vstupuje do EÚ sa napriek ignorancii IT odvetvia podarilo spojazdniť službu PS2 internetu. Keďže s pripojením sa mi to podarilo ako prvému, tak som sa rozhodol vám priblížiť nielen exkluzívnu informáciu, ale aj spôsob, ako sa k nej dá priam dobrodružným spôsobom dopracovať.

#pic1#

Ako sa to začalo
Jedného krásneho dňa som sa zobudil a napadla ma myšlienka, prečo nepripojiť PS2 na net. Nie, tak inak. Nápad vznikol, ako inak, počas objavenia sa prvých hier, ktoré mali na sebe logo označujúce PS2 hru po internete. Vzhladom na to, že sme sledovali technologické pozadie PS2 a náš redaktor BSPP sa už dávnejšie pripojil na net s dnes staručkou konzolou Sega DreamCastom, tak nás informácie o hraní cez konzolu potešili. No predstavte si to, zapnete konzolu a môžete si zahrať proti komu chcete cez internet. Prvé otázky smerovali na zastúpenie spoločnosti SONY na Slovensku, kde nám bolo povedané jasné NIE. Údajne je naša krajina dosť nelukratívna na to, aby sa tu budovali servre na hry a zároveň sme nemali ani odpovedajúce pripojenie. Rovnakú odpoveď dostali aj kolegovia z českých herných magazínov. Tak a týmto si každý myslel, že táto služba nie je a ani nebude.

Štuchanie do màtveho chrobáka
To by som však nebol ja, keby som napriek všetkému nevyzvedal ďalej a neštúral sa v màtvej téme. Pripojenie sa cez PS2 malo, ako bolo hore uvedené, 2 blokády. Prvou bolo samotné pripojenie a druhou oficiálna nepodpora zo strany výrobcu. Čo sa týka prvého bodu, je pravda, že pred rokom po nutnom minimálnom pripojení cez ADSL alebo káblovú televíziu u nás ani pes neštekol, pretože nemal po čom. UPC trucovalo so spustením Chella a skvelý Telecom si myslel, že ISDN je úžasná revolučne rýchla technológia, ktorú naopak na západe vyhadzovali do koša. Tento rok však konečne prišlo broadbandové pripojenie a spustenie Chella a ADSL. To by bol prvý háčik, ale čo s tým druhým? Môžete ho kľudne ignorovať.

#pic2#

Technologické hľadisko
Informácie o pripojení na Slovensku, v Čechách, Poľsku a Maďarsku nedostanete. Dostanete akurát odpoveď, že to nie je možné, nie je provider a horeuvedenú “kravinu“ o servroch. Tak som sa rozhodol zohnať si informácie zo zahraničia. Je niekoľko slovenských študentov vo Francúzsku, Japonsku, Amerike a navyše ja študujem v Rakúsku na univerzite. Tak sa mrknime na technologické hľadisko a ako funguje. Zozadu na PS2 do Expansion Bay pripojíte sieťový adaptér. Tento má dva typy.

Prvý bol dial-up, ktorý sa pred niekoľkými rokmi predával v Japonsku. Do Európy nikdy nedorazil a nie je ho ani dostať, takže na tento úplne zabudnite. Kamarátovi, ktorý si ho však dal doviezť z Japonska, vo Francúzsku normálne funguje a verím, že by fungoval aj tu.

Druhým je Network Adapter, ktorý nahradil prvý kvôli rýchlosti a beží cez káblové pripojenie alebo ADSL. Tento sa predáva v krajinách EU a USA a nesie názov Ethernet Adapter. Áno, je to sieťová karta ako ktorákoľvek v PC, ale pre PS2 rozhranie. Už len podľa tohto môžete vytušiť, že vaše PS2 sa na broadbandové pripojenie dostane rovnako ako vaše PC – a to pripojením sieťovej karty do káblového modemu. Teda nejde ani o špeciálny modem so špeciálnym ISP providerom. A čo sa týka herných servrov, tie sú väčšinou v Japonsku, kde sa z celého sveta hráči pripájajú na hranie. Teda nepotrebujete na Slovensku ani nejaký server, to je blbosť. Takže z technického hľadiska by vám malo stačiť PS2, Ethernet Adapter a broadbandové pripojenie.

Čas realizácie
V krajinách EÚ, resp. konkrétne v Rakúsku bola služba PS2 Online spustená okolo augusta 2003, tak som mohol sledovať dianie priamo. Vtedy sa tam začali predávať zmienené Ethernetové adaptéry a broadband ISP začali PS2 podporovať. V SONY.AT mi overili informácie, ktoré platili vo Francúzsku a UK. Samozrejme sa potvrdilo, že potrebujem vyššie uvedené 3 veci a malo by to stačiť.

#pic3#

Druhý dôležitý fakt zohralo naše UPC, ktoré sa rozhodlo konečne spustiť Chello a prebudili Telecom, aby dali aj pre ADSL normálnu cenu. I keď doteraz je Chello cenovo aj rýchlostne lepšie. Takže som si koncom októbra dal zaviesť Chello, samozrejme na PC, a začal reálne rozmýšľať nad kúpou Netových vecí pre PS2. Kvôli príprave nového webu a iným povinnostiam šla realizácia na chvíľu k ľadu, ale po jeho spustení som sa rozhodol definitívne to skúsiť. Pre istotu som si zavolal na helpdesk Chella a spýtal sa, či je pripojenie PS2 možné, keďže Chello Austria to robí bežne. Tam mi povedali, že ak má tá sieťová karta MAC adresu a oni ju zadajú do systému, tak by to nemal byť problém. OK, tak som v jednom nemenovanom nákupnom centre vo Viedni kúpil Ethernet Adapter KIT za 40 Eur (cca 1600 SK) a šiel spokojne domov. Tam som do Expansion Bay pripojil Ethernet Adapter (skutočne sieťová karta s klasickým výstupom), ktorý mimochodom ide mimo káblového modemu napojiť aj na Router alebo Switch. Hodil som do PS2 Network Access Disc. Nastavil si pripojenie a zapísal MAC adresu. Potom už len stačilo objednať upgrade na pripojenie pre viac počítačov a čakať.

Znamená HELP v názve Helpdesk skutočne HELP?
Ako ste uhádli nešlo to, ale problém nebol v providerovi, resp. Bol, ale trochu inak. Na to, aby vaša sieťová karta dostala konektivitu, potrebujete ju zapojiť do káblového modemu alebo switchu, kde je tento modem zapojený. Následne otvoriť webový prehliadač a na ich domovskej stránke potvrdiť MAC adresu, ktorú si modem z vašej sieťovky načítal. Fajn, ale na PS2 nejaký Internet Explorer asi ťažko nájdete. Preto si MAC adresu ISP provider do databázy musí pridať sám. Tak je to aj napísané v manuále k pripojeniu sa s PS2. Ups, ale keď volám na Chello helpdesk, zrazu ručné zadanie MAC adresy od nich nejde. Zvláštne, že ostatné Chello v EÚ to umožňuje, ale oni majú URČITE iný systém. Hlavne, keď majú s Rakúskom spoločnú sieť. Tomu, že nemajú prístup k databáze užívateľov a ich pripojení, môžu hovoriť akurát tomu, kto slamu žerie. Keby to tak skutočne bolo, bola by to pekná anarchia, keď pripojenia, ich registráciu a zmenu majú pod kontrolou len iba užívatelia. Po niekoľkých dňoch dohadovania ma to fakt prestalo baviť. Mal som dve možnosti. Prvá bola zrušiť pripojenie pre viac počítačov na základe nesprávnych informácií. Druhá bola vyskúšať tvrdší kaliber.

#pic4#

Ako v Chelle registrovať tú MAC adresu sám
Celá vec sa spraví cez váš počítač. Opíšte si najprv MAC adresu vašej PS2 sieťovej karty a MAC adresu sieťovej karty vášho PC. A potom sa vydáme spraviť tzv. MAC Spoofing. Stiahnete si program SMAC. Ten spraví to, že zmení aktuálnu MAC adresu vašej sieťovej karty v PC na akúkoľvek chcete. Tú si zmeníte na MAC vášho PS2. Reštartujete PC a káblový modem. Chello zaregistruje, že ste pripojili počítač s inou sieťovou kartou a tú si na ich domovskej stránke v pohode zaregistrujete. Potom už iba zmeníte adresu v PC na pôvodnú, pripojíte PS2 a spravíte reštart PC aj káblového modemu. A máte zapojené dve zariadenia, hoci pred chvíľou boli jedným. A PS2 je na nete. Všetko ide keď sa chce, i keď takto okľukou. Mimochodom nechcem ani špekulovať, ako inak sa dá tento systém registrácie (zne)využiť. Minimálne z bezpečnostného hľadiska by bolo lepšie zadávanie MAC adries priamo u ISP.

Ako sa pripojiť z konzoly
Spravili sme všetko, čo bolo treba a teraz je to už len na PS2. Vložíte Network Access Disc. Privíta vás príjemné menu, kde ste si nielen zistili MAC adresu, ale môžete nastaviť internetové nastavenie. V prvom rade si vyberte jazyk. Sú tam všetky jazyky starých krajín EÚ pred rozšírením. Pri výbere providera vás možno zaskočí, že sú na výber znovu len tieto krajiny a ich provideri. Vôbec vás to nemusí znepokojovať. Pre Slovensko radím vybrať Osterreich/Austria/Rakúsko, pre ostatné “nepodporované“ krajiny okolitý štát. Ako providera si majitelia Chella vyberte Chello, ak je v danej krajine. Ak máte iné pripojenie, alebo nemáte v susednej krajine Chello, tak vyberte OTHER. Výber krajiny je v tomto prípade úplne irelevantný, ak nemáte priamo nejakého z ich providerov. Inak postačí všetkým OTHER. Potom si už len nastavíte sieťové parametre, prihlasovacie údaje, ak ich ISP vyžaduje, a pustíte test. Všetko by malo prebehnúť OK a môžete údaje uložiť. A teraz už ideme skutočne na net.

#pic5#

Registrácia
Predtým než sa rozhodnete hrať čokoľvek, musíte najprv ísť na CentralStation dokončiť svoju registráciu. CentralStation je PS2 portál, kde máte všetko, čo potrebujete. Pri prvom pripojení sa na CS si musíte vytvoriť užívateľské konto a vyplniť registračné údaje.

Ku každému Network Adaptéru je pridelené unikátne číslo, ktoré musíte spolu so sériovým číslom vášho PS2 zadať kvôli unikátnej identifikácii. Následne sa môžete prihlásiť na CentralStation. Takto si môžete registrovať až 3 rôzne kontá, keď chcete hrať viacerí za seba v rôznych turnajoch a podobne. Do 4 týždnov vám dôjde poštou PIN kód na vaše registrované konto, vďaka ktorému budete môcť hrať hry pod svojím jednoznačne identifikovateľným kontom.

CentralStation
Kým vám nedôjde PIN, nemôžete ešte síce hrať, ale na CentralStation môžete už kľudne chodiť. Tento portál vám poskytuje niekoľko služieb. Screenshoty nájdete tu.

Jednou z nich je vlastný ps2-email, kde si môžete posielať rôzne druhy správ ostatným užívateľom, či už ide o klasický email alebo výzva na hru alebo public email.

Ďalej sa tu nachádza aktuálny kalendár turnajov o ceny a výsledky predchádzajúcich turnajov. Taktiež si môžete do vlastného diára zaznačiť pre vás relevantné údaje.
V komunikácii s priateľmi používate svoj Friends List, kde si pridávate ľudí a s nimi “chatovať“. Tých môžete spoznať počas hrania alebo na portále www.playstation.com a jeho fórach, kde tiež automaticky dostanete prístup.
Mimo rôznych osobných nastavení obľúbených hier, svojej ikonky alebo hudby v pozadí je najzaujímavejšou časťou CentralStation sekcia NEWS. Tu sa dozvedáte mnohé interné informácie o pripravovaných hrách plus exkluzívne screenshoty, ďalej rôzne návody, rady, atď. Tu sa dá zistiť, že pripravovaná hra Ratchet & Clank 3 bude aj online, len tak mimochodom.

CentralStation je výborné miesto na stretnutie sa s priateľmi rovnakých záujmov, ale na spustenie samotnej hry po nete sem liezť už nemusíte. Tam stačí spustiť hru a kolónku ONLINE.

Ovládanie a periféria
PS2 je primárne ovládané cez DualShock gamepad, ale sú rôzne hry, ako EverQuest, Final Fantasy XI a 3D strieľačky, kde sa viac hodí klávesnica a myš. Na gamepade sa síce dá vyvolať virtuálna klávesnica, ale neodporúčam na časté používanie. Nie je však nič ľahšie, ako hodiť PC klávesnicu a myš do tých 2 USB portov v PS2. Existuje oficiálna klávesnica a myš k PS2, ale fungujú aj rôzne PC príslušenstvá od Logitechu a iných firiem. Ale nepchajte tam Wireless klávesnice a myši.

Ďalšie dve zaujímavé perifériá sú Headset k hre SOCOM, ktorým môžete počas online hrania po sebe pokrikovať. A perličkou je samozrejme kamera EYETOY, ktorou môžete posielať VIDEO správy priateľom.

Slovo na záver
Na záver by som chcel len dodať, že hranie cez konzoly je fajn a som rád, že sa podarilo zistiť jej funkčnosť aj u nás. Zdalo sa mi totiž vždy trochu smiešne, že vstupujeme do EÚ, máme už aj rovnaké pripojenie ako oni a pritom nejaké PS2 by nemalo ísť. Podobné zistenia ma privádzajú k myšlienke, že aj ten XBOX by mohol po nete fungovať. Ale to testovať neplánujem. Dúfam, že sa páni v našich ISP trochu zamyslia a nebudú tvrdiť, že niečo nejde, keď to ani netestovali. Týmto spôsobom by zistili, že majú produkt naviac, ktorý ich nič naviac nestojí, akurát môžu mať viac zákazníkov a peňazí. Ďalej by som uvítal, keby SONY priviezla niekoľko Ethernet Adaptérov a nebolo by pre ne treba lietať do Rakúska. Pri dnešnom stave, kde na skoro každej PS2 hre máte Online logo, je smiešne, aby sme to nemohli využiť. Teraz viete, že to možné je.

#tab#


Zdroj: gamesweb

WIN
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8.7 / 10
(Hodnotení: 3)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012