27.12.2003 00:32, Ľuboš Mistrík, Komentárov: 0
Korea: Forgotten Conflict

Korea: Forgotten Conflict

Autori tejto hry si nemohli vybrať lepší čas na vydanie. Keď si spočítame, že sú tu Vianoce, tento rok sme mali výročie ukončenia kórejskej vojny a Severná Kórea straší stále viac a viac, máme takmer zaručený úspech. No na druhej strane, je tu jeden veľmi nepriaznivý faktor - Commandos 3. To hneď po objavení sa na trhu získava jedno pozitívne hodnotenie za druhým a sám môžem potvrdiť, že stojí za to. Najnovšie Commandos spomínam preto, lebo Korea je už na prvý pohľad veľmi podobná hra.

Autori tejto hry si nemohli vybrať lepší čas na vydanie. Keď si spočítame, že sú tu Vianoce, tento rok sme mali výročie ukončenia kórejskej vojny a Severná Kórea straší stále viac a viac, máme takmer zaručený úspech. No na druhej strane, je tu jeden veľmi nepriaznivý faktor - Commandos 3. To hneď po objavení sa na trhu získava jedno pozitívne hodnotenie za druhým a sám môžem potvrdiť, že stojí za to. Najnovšie Commandos spomínam preto, lebo Korea je už na prvý pohľad veľmi podobná hra.

Začnime tým najväčším rozdielom, teda obdobím. Zatiaľ čo „komerčná“ 2. svetová vojna bola už spracovaná tisíckrát inak, kórejská vojna sa, ak si dobre pamätám, neobjavila ešte v žiadnej hre. Misie vychádzajú z historických faktov a sú len mierne prispôsobené požiadavkám hrateľnosti. Hre by však pomohol aspoň aký, taký príbeh, minimálne nadväznosť misií. Nehovoriac o tom, že detailne spracované 3D prostredie je ako stvorené pre osobnejší príbeh aj s dialógmi. Takto sa na začiatku misie len sucho dozviete, čo sa od vás požaduje. Okrem najčastejšej požiadavky - vyhodiť do vzduchu palivové tanky (ako nie celkom podarený preklad hovorí o nádržiach), ktorá pôsobí ako lacné predåženie misie, si užijete aj únosy dôležitých dôstojníkov, oslobodzovanie zajatcov a dokonca zničenie prototypov MiG-15. Náplne misií sú teda rôznorodé, čo sa však nedá povedať o úniku z miesta. A tak, keď som raz chcel uniknúť nepozorovaný na korbe nákladiaku, až po nekonečných loadoch som zistil, že sa to jednoducho nedá, že MUSÍM využiť odstavený vlak a ujsť s plnou slávou. Čo je síce originálne, ale menej lineárnosti by hre určite prospelo.

A hlavné postavy? Green Berettom v tíme je B. J., ktorého jedinou schopnosťou je zabiť, ďalej Scot - expert na výbušniny potrebný takmer v každej misií (palivové tanky...), sniper Nighthawk a Kato, expert na prezliekanie sa do nepriateľských uniforiem (skutočne, nič zvláštne inak nedokáže). Nakoniec som si nechal Sarah, ktorú možno bez akejkoľvek diskriminácie nazvať príveskom, pretože okrem liečenia rán (čo zvládnu aj všetci ostatní) dokáže iba pichať uspávacie injekcie (použité presne jedenkrát). Ale nech sú postavy akokoľvek rozdielne, na vyčistenie misie, žiaľ, úplne stačí B. J. alebo Scot. Jeden význam však majú - zdrhnúť z misie treba vždy so všetkými, čo pomerne elegantne predåži čas.

Čo však čas strávený pri hre nafúkne najviac, je niekoľko nepochopiteľných chybičiek v samotnom engine. Prečo nemôžem loadnúť v hre? Prečo musím mať na otvorenie zamknutých dverí kľúč v ruke a nestačí v inventári? Prečo nemôžem položiť màtvolu na màtvolu, ale musím ich dávať stále ďalej a ďalej, čím sa môžem prezradiť? Viem, že sú to len drobnosti, ale Korea ich má v zásobe ešte zopár. Je to česká hra, čomu však vôbec nezodpovedá český preklad. Okrem spomenutých „palivových tankov“ je to najmä veta „Na otvorenie týchto dverí potrebujem kľúč alebo kliešte“. Prečo ich však Scot neotvorí, hoci má kliešte v ruke, to je mi záhada. Po štvrť hodine bláznivého klikania som pochopil, že chyba je niekde inde, teda nie u mňa a musel som zabiť vojaka, ktorý náhodou mal pri sebe kľúče. K dobrému dojmu neprispieva ani dabing ignorujúci atmosféru, snažiaci sa neustále si robiť vtípky. Príklad? Po zabití sa B. J. (našťastie nie vždy) ozve: „Dohrál jste, Dagu Badmane“ alebo Scotova hláška: „Něco vám tam bouchlo, hoši“, po tom, ako odpáli nálož. Tieto prekladové chyby sú dosť nepochopiteľné vzhľadom na český pôvod hry.
Spomínal som 3D, čo je na mieste. Korea je totiž kompletne v 3D, a to veľmi prepracovanom. Zoomovať môžete až úplne na doraz a ani vtedy nebude vidno nedostatky. Grafika sa totiž veľmi podarila a popri veľmi detailnom Commandos 3 vychádza Korea ako víťaz. Čo ma milo prekvapilo, v špinavých skladoch behajú malilinkaté krysy a nad vašimi hlavami prelietavajú vtáky. Preto, vzhľadom na takúto vypiplanosť drobností, by sa hodilo rozvinúť príbeh aj inak ako prísne historicky so zameraním na jednotlivé misie.

Ale ako sme boli už niekoľkokrát svedkami, 3D sa dá aj pokaziť, najmä v ovládateľnosti. To síce nie je stopercentný prípad Korey, ale na otáčanie pohľadu a miestami neprehľadné situácie si budete musieť chvíľu zvykať. Najmä zdvíhanie predmetov so zeme je veľmi náročné, a kým pohodená zbraň je ešte dobrá, také zodvihnutie krabičky cigariet (slúžiacich na odlákanie pozornosti) dá veľa námahy. Pre uľahčenie a presné načasovanie akcií je v hre taktický mód, v ktorom si zastavíte čas a môžete pohodlne rozdávať úlohy. Pekný nápad, o jeho využiteľnosti pomlčím...
Korea je oproti sérií Commandos akčnejšia. Len málokedy som musel sledovať celú trasu hliadkujúceho vojaka, jednoducho to nebolo potrebné. Ak by ma náhodou aj videl, v hre je kopa času na uniknutie z jeho pohľadu a keby zbadal tú màtvolu za debničkou, jediná reakcia by bolo pribehnutie a následné obzeranie sa okolo seba. Žiadny alarm alebo vyburcovanie celej jednotky, po chvíli je vojak opäť na svojom mieste rovnako ako pred tým. Akčnejší charakter ale nezaškodí, aspoň sa len málokedy vyskytne kolotoč load-load-load. A to tiež iba vo vyslovene blbých prípadoch, ako sú spomínané kliešte namiesto kľúča.

Korea: Forgotten Conflict vôbec nie je zlá hra, dokonca tvorí so svojím detailným 3D prostredím, neobyčajným námetom a dobrou hrateľnosťou vynikajúcu zábavu na pár dní, len keby nebolo tej kopy drobných a väčších chýb, ktoré skutočne nemuseli byť. V porovnaní s Commandos 3 nie až taká zábavná, ale stále dobrá stratégia na dlhé zimné (a pre viacerých aj prázdninové) večery, ktorá svojim akčnejším charakterom poteší najmä odporcov prílišnej pomalosti predlohy - série Commandos.



Korea: Forgotten Conflict

VÝROBCA: Plastic Reality
DISTRIBÚTOR: Cenega
MINIMÁLNA KOFIGURÁCIA: Pentium 733 MHz, 128 MB RAM, 32 MB 3D karta
ODPORÚČANÁ KOFIGURÁCIA: Pentium 1,5 GHz, 512 MB RAM, 64 MB 3D karta
3D KARTA: Áno
MULTIPLAYER: Nie
TYP: 3D taktická stratégia
VERDIKT: Korea je graficky výborná hra českej produkcie, ktorá za svojim vzorom Commandos zaostáva v hrateľnosti, ale naviac má 3D prostredie a komplet češtinu.
HODNOTENIE: 75%

Zdroj: gamesweb

Ľuboš Mistrík
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012