16.01.2003 00:29, Ľuboš Mistrík, Komentárov: 0
Combat Mission: Beyond Overlord

Combat Mission: Beyond Overlord

Hier, odohrávajúcich sa v prostredí 2. svetovej vojny je obrovské množstvo. Či už je to akcia Return to Castle Wolfenstein, prípadne stratégie ako Sudden Strike, či rôzne simulátory, väčšinou sa tieto výtvory realisticky iba tvária.

Hier, odohrávajúcich sa v prostredí 2. svetovej vojny je obrovské množstvo. Či už je to akcia Return to Castle Wolfenstein, prípadne stratégie ako Sudden Strike, či rôzne simulátory, väčšinou sa tieto výtvory realisticky iba tvária. V tomto sa však Combat Mission odlišuje. Je určená najmä pre najväčších nadšencov, ale aj začiatočníci či laici si ju dokážu prispôsobiť. Dokonca by som povedal, že je to jedna z najrealistickejších hier, akú mala možnosť moja mechanika okúsiť.

Dobre. Stačí pochvalných ničnehovoriacich prídavných mien. Combat Mission je 3D ťahová stratégia, teda najprv v neobmedzenom časovom limite rozdáte rozkazy svojim jednotkám, počítač vygeneruje svoj ťah a potom už celú akciu len sledujete. V hre však nie je žiaden tutorial, ktorý by vám povedal, ako na to. Je tu síce jedna bitka s názvom Náuka, k nej je však iba strohý odkaz na príslušný text v stošesťdesiat stránkovom manuáli. Ale využitie jednotlivých príkazov aj tak zistíte až v skutočnej bitke.

Bojuje sa v období od júna 1944 až po máj 1945, ale nemyslite si, že hru dokončíte za jeden večer, dokonca pochybujem, že sa to niekomu podarí za týždeň. Samozrejme nie týždeň čistého hrania, veď kto by hral 24 hodín v kuse, ale ani 6 - 7 hodín denne asi nebude stačiť. Bitiek je totiž rovných 43 a ak by nestačilo, ďalšiu ponuku tvorí 9 rozsiahlych operácií, v ktorých sa odohráva od 6 až po 9 bitiek. Ak by sa stále málilo - ponuka rýchla bitka, kde si nastavíte typ a vybavenie vojska (mechanizované, pancierované), veľkosť mapy, počet kôl, atď. A nakoniec možnosť vytvorenia vlastného scenára, kde si nastavíte parametre operácie alebo bitky, vytvoríte mapku, napíšete brífing... Jednoducho možností je obrovské množstvo, len to chce čas a chuť.

Ako však prebieha samotná bitka? V ťahovom móde poviete tomu - ktorému vojakovi, nech ide tam a tamten zase inam, tank by sa mal premiestniť hentam. Je dobré, že na každú akciu je nejaká klávesová skratka, len nechápem, prečo práve na najpoužívanejšie "stoj" žiadna nie je. Potom kliknete na tlačítko "jdi", chvíľku počkáte na ťahy súpera a sledujete samotný boj. Ten trvá maximálne minútu, pričom je tu možnosť boj zrýchliť, prípadne nastaviť na začiatok a pozrieť si ho celý znova, za čo patrí autorom jedno veľké ďakujem. Ono totiž nie je veľká zábava sledovať, ako sa vaše jednotky pomaly presúvajú mapou. Takýchto okamihov našťastie nie je veľa, ale predsa len sa občas objavia. Combat Mission je kompletne v 3D, takže bojisko si môžete prehliadnuť pekne zo zeme a zistiť tak, čo bráni vášmu vojačikovi s bazookou, aby nemecký tank odprevadil zo sveta.

Ehm... 3D. Ideálnu 3D stratégiu som zatiaľ nevidel, v tejto hre tiež nie je pohľad vymyslený práve najlepšie. Scrollovanie je pomalé a pomerne ťažkopádne, otáčanie pohľadu takisto. Podrobný záber odhalí aj nedokonalosti v grafike. Zbrane v rukách pechoty sú iba obyčajné placky, tanku nerobí problém prejsť si cez vlastných vojačikov bez akejkoľvek straty zdravia. Stromy sú tiež placky a ten čierny kruh na zemi je v skutočnosti zákop. Na obrazovke sa často mihotajú obrovské vojská, môže sa teda stať, že by niekomu hra nestíhala. Pre toho je tu nastavenie hmly, keď bude bojisko z menšej alebo väčšej časti zahalené. To je však veľmi blbo vymyslené, pretože hmla sa dá vypnúť aj v bitkách, ktoré sa majú odohrávať pod jej rúchom. Našťastie oveľa lepšie sú na tom zvuky bojiska. Hudba v hre síce nie je, teda okrem pár sekúnd v menu, ale výstrel z tanku vás dokáže prebudiť. Takisto je to s vojakmi, ktorí s ustráchaným výrazom a podradným výkrikom unikajú pred nepriateľskou čatou. Keď k tomu pripočítam zatrasenie obrazu pri každom výstrele z bazooky, tanku, či mínometu...

...máme tu vynikajúcu atmosféru. Spomínaný 3D pohľad jej len pomáha, pretože je radosť zapojiť sa do boja priblížením kamery až do výšky očí armády. Pred každým bojom dostanete stručný brífing, na ktorom je napísaná základná zápletka aj s niektorými "hlavnými hrdinami", takže tušíte, prečo ste sa ocitli práve tu práve s týmito veliteľmi. Bojujete buď na tráve, blate alebo na snehu. Typ podložia má dôležitý vplyv na únavu vojakov - brodenie sa v snehu nie je jednoduchá záležitosť. To isté platí aj o tankoch a i., ktoré sa síce neunavia, zato rady zapadajú. K realistickému dojmu prispieva inteligencia vašich a nepriateľských vojakov. Často sa stane, že počas boja len bezmocne sledujete, ako sa postupne časti vášho kedysi nepremožiteľného vojska sťahujú späť s červeným textom na lište - "panika!". To isté platí aj pre nepriateľa, ktorý vám pripraví nejedno prekvapenie v podobe nečakaného útoku.

Súperom však nemusí byť len počítač. V hre je samozrejme zahrnutý multiplayer, a to klasický cez internet, netypický cez email a "horúce kreslo". Email funguje tak, že vy spravíte jeden ťah, pošlete ho súperovi a on spraví to isté. Trochu komplikované a zdåhavé, ale môžete hrať kedykoľvek (v pondelok spravíte prvý ťah, v ten istý deň večer ho spraví súper, v stredu sa k hre vrátite, urobíte ďalší ťah, atď.) a odpadajú akékoľvek poplatky za internet. Horúce kreslo je hra dvoch na jednom počítači. Najprv zadáte heslo (aby súper nemohol ísť za vás), spravíte ťah, potom to isté spraví niekto iný a spoločne si pozriete vývoj boja.

Cieľom skutočných bitiek, teda aj tých v Combat Mission, býva rozprášiť nepriateľa, prípadne obsadiť dôležité body (vlajky) a udržať ich. K úspešnému koncu však treba taktiku a strategické myslenie. Len raz sa mi podarilo zvíťaziť označením a poslaním celého vojska do stredu diania, ale vyšlo to zrejme len preto, že som úplne neférovo nastavil svojich jednotiek o 50% viac oproti pôvodnému zadaniu misie.

Pred bitkou si totiž okrem výberu strany (spojenci/Nemci) môžete nastaviť výhodu až do 200% vojska naviac. Ak teda vyhrávate jednu bitku za druhou, skúste počítaču nastaviť takéto číslo, uvidíte, ako skončíte... Na výhru nebýva potrebné úplne rozprášiť súpera, stačí, aby ste po konci akcie mali väčšie skóre, ktoré sa odvíja od počtu zabitých, zajatých, zničených a od vlajok, ktoré ste mali vo svojom vlastníctve. Po každom kole vidíte, ako si vediete a ako je na tom súper, pretože na dolnej lište je v percentách vyjadrená morálka a na koho stranu sa prikláňa víťazstvo. Morálku znižuje počet zostávajúcich veliteľov v radách vojska ako aj počet obrnených mechanizmov, prípadne dåžka bitky. Absolútnym vrcholom je potom totálna výhra, ktorá sa mi však ani raz nepodarila.

Platí teda, čo som napísal v úvode - Combat Mission je najmä pre totálnych nadšencov 2. svetovej vojny, ktorí sa nestratia tak v nastavovaní, ako aj v rozoznávaní a využívaní jednotlivých jednotiek. Hru si najviac užijete len postupným taktizovaním a rozmýšľaním nad krokmi nepriateľa, ale vďaka množstvu nastavení v prospech spojencov či Nemcov si hru môže zahrať aj ten, koho toto obdobie veľmi neláka, len by si rád zahral niečo zložité a ťažké. Je tu síce staručká grafika, ale dá sa to bez problémov stráviť a vďaka nej sú hardwarové nároky minimálne. A, skoro som zabudol, Combat Mission je kompletne v češtine.

Combat Mission: Beyond Overlord

VÝROBCA: Big Time Software
DISTRIBÚTOR: Battlefront
MINIMÁLNA KOFIGURÁCIA: 166 MHz, 32 MB RAM, Windows 98/ME/2000/XP
DOPORUČENÁ KOFIGURÁCIA: 650 MHz, 128 MB RAM, Windows 98/ME/2000/XP
3D KARTA: Ano
MULTIPLAYER: Ano
TYP: ťahová stratégia
VERDIKT: Realistická a ťažká ťahová stratégia, ktorá poteší hlavne nadšencov 2. svetovej vojny, ale vďaka množstvu rôznych nastavení si ju môže zahrať aj ten, kto o tomto období "len počul".
HODNOTENIE: 75%

Zdroj: gamesweb

Ľuboš Mistrík
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012