28.07.2011 15:00, Daniel "LordDan" Hujo, Komentárov: 0
Off-Road Drive – prvé dojmy z hrania

Off-Road Drive – prvé dojmy z hrania

Sľuby sa sľubujú, čerti sa radujú. Jeden sľúbený článok o hrách z produkcie 1C Company sme vám už priniesli (nájdete ho TU) a teraz prišiel čas aj pre druhú hru. Ďalším pánom na holenie, ktorý pár posledných dní zamestnával naše procesory a ruky sa volá Off-Road Drive. Občas sa stáva, že sú autori hier natoľko lucídni, že pomenujú hru názvom, ktorý vysvetlí všetko sám. Ja len dodám 4x4 a krásny výhľad.

Priznám sa, že sám závodným sériám moc neholdujem, predsa len jazdiť s nejakým špeciálom po trati dookola niekoľko kôl nie je moja šálka kávy. K dokonalosti tento žáner privádzajú závody série NASCAR, 500 kôl na tom istom ovále, noha na plyne a ide sa, skutočne neuveriteľná zábava. Žiaľ (alebo našťastie?) narodil som sa v Európe, takže tejto forme zábavy moc nerozumiem. Našťastie Európania majú okruhy rôznych tvarov a jazdia menej kôl, čo už je rozhodne prijateľnejšie. Tým chcem povedať, že keď už si zahrám nejakú závodnú hru, bude to skôr niečo typu Need for Speed, prípadne nejakú rally. A práve Off-Road Drive vybočuje z radu iných hier a herných sérií a ide trošku iným smerom a ponúka niečo, čo nie je v žánre závodných hier úplne bežné. Musím povedať, že hra ma úplne pohltila a veľmi som sa pri nej odreagoval, kvalitne si zajazdil, zanadával a chvíľu sa aj obával, že ráno z toho točenia volantom bude svalovica.

Na vlas rovnaká situácia, ako v prípade Men of War: Vietnam, nastala aj s Off-Road Drive. Na Prague and Play bola verzia najnovšia, ktorá obsahovala zrejme všetky vozidlá a aj všetky trate a domov sme dostali demoverziu zo štyrmi traťami, pričom jedna bola tutorial a so štyrmi autami, čo moc nepotešilo a navyše obsahovala pár bugov. Ale tak dojmy máme z oboch verzií a taktiež pár informácií z prednášky a od autorov, tak snáď to dáme dohromady.

Off-Road Drive sme samozrejme testovali s volantom od Logitechu a musím povedať, že tú spojku skutočne oceníte. Nechať všetko na automat nie je zrovna ten najlepší nápad, zvlášť keď sa zaseknete medzi skalami alebo zapadnete v bahne a jedinou možnosťou ako sa uvoľniť je rozhojdať auto dopredu a dozadu. Ale teda pekne postupne všetko vysvetlím. Hru vyvíja 1C-Avalon a autori hry si sami vyskúšali všetky závody, aby vytvorili čo najrealistickejší pocit z jazdy. Ak som kritizoval v predchádzajúcich článkoch kvalitu grafického spracovania hier od 1C Company, tak práve Off-Road Drive je jednou z mála výnimiek, kde naopak grafika pri plných detailoch vyzerá porovnateľne s inými súčasnými titulmi. Len pripomeniem, že plánovaný dátum vydania je september tohto roku.

Hra je teda vytvorená na základe skutočných závodov áut 4x4 a pri závodoch platia rovnaké pravidlá ako v skutočnosti. Vo finálnej verzii bude hra obsahovať 42 unikátnych tratí zo šiestich regiónov celého sveta. Konkrétne sa pozrieme do USA (Severná California), Austrálie, Ruska, Malajzie, Thajska a Južnej Afriky. Je to zmes rôznych krajín s rôznymi povrchmi tratí a odlišnými možnými prírodnými prekážkami. V Afrike tak budú skôr rýchle piesočnaté trate a v Amerike zas trate skalnaté, kde viac záleží na jazdeckej technike. Či je trať technická alebo rýchla poznáte podľa toho či sa jazdí len jedno alebo viac kôl, pričom platí závislosť, čím viac kôl, tým rýchlejšia je trať. Ja som nabral dojem, že častejšie sa ale vyskytujú trate technické.

Spomenul som nejaké prekážky na trati, aby ste mali predstavu, čo som tým myslel, stačí pozrieť na okolité obrázky a pochopíte. Môže to byť len prudké stúpanie, ale pokiaľ neviete správne ovládať vaše auto, tak sa hore nedostanete ani po pol hodine. Keď som s hrou začal, bol to pre mňa jeden z najväčších orieškov. Potom sú to rôzne balvany na ceste, menšie alebo väčšie, menšie nerobia problémy, na veľkých sa zas ľahko zaseknete a keď do nich vletíte príliš rýchlo, rozbijete si auto. Ďalej sú to rieky, kamenisté rieky, močiare, kde veľmi ľahko zapadnete, skalné steny a popadané kmene stromov a veľa iných prekážok.

Padla už informácia, že autá sa dajú rozbíjať. Je tomu tak, aj keď priznám sa, že mne osobne sa moje vozidlo do stavu nepojazdnosti nepodarilo dostať ani po pár kotrmelcoch a priamych nárazoch. Možno to je len nastavením hry, s ktorým nešlo moc manipulovať, teda vlastne vôbec. Na to, ako to bude s deštrukčným modelom áut, si ešte musíme počkať. Off-Road Drive beží na technológiách Unreal, čo umožňuje skvelú fyziku hry. Pokiaľ totižto zapadnete v bahne a nezmyselne pridávate plyn a točením kolies sa boríte stále hlbšie, tak to aj v hre skutočne vidíte. Bahno okolo kolies mizne a auto sa nikam nehýbe. Podobne s náklonmi áut, kam až si môžete dovoliť zájsť, aby ste to neprevrátili. Bol som skutočne milo prekvapený a potešený fyzikou a chovaním vozidiel.

Teraz sa poďme pozrieť na samotné autá, nákladiaky, off-roady, štvorkolky, vyberte si termín, ktorý je vášmu srdcu najbližší. Ja budem používať výraz auto a vozidlo, to mi príde také neutrálne a snáď nikoho neurazím. Áut bude v hre celkovo 20, sú to buď prototypy, ktoré jazdia závodne alebo kópie off-roadov od známych svetových výrobcov áut. Neviem presne ako to je s licenciami, o tých nepadlo ani slovko, ale podľa názvov v hre usudzujem, že hra licencovaná nie je a asi ani nebude. Každé auto má štyri charakteristiky – krútiaci moment, akceleráciu, ovládateľnosť a priechodnosť. Tie sú u rôznych áut rôzne, no dá sa s nimi manipulovať podľa závodu, do ktorého idete. Pretože nie každé auto sa hodí do všetkých podmienok, zostava vozidiel je v závodoch rôzna, nie je tak možné prejsť celú hru len s jedným autom. Tuning, o ktorom tu už padla zmienka, sa týka troch vecí. Môžete zmeniť farbu auta, na výber máte ale len z už pripravených karosérií. Ďalej môžete meniť odpruženie, jednak typ odpruženia, ale aj výšku nastavenia podvozku. Obe tieto veci menia niektoré alebo všetky spomínané parametre vozidla. Posledná vec, na ktorú som narazil je zmena pneumatík, hlavne teda veľkosť, čím opäť ovplyvníte niektorú vlastnosť a zlepšíte svoje šance na výhru v závode.

Zastavím sa ešte pri jazdení a ovládaní auta. To je skutočne zložité a je treba sa ho naučiť. Aj keď my sme hrali s volantom, nedalo nám to vyskúšať hru aj na klávesnici a konštatujeme dá sa to v pohode hrať, takže tí z vás, ktorí nemajú volant, nemusíte zúfať. Je treba si uvedomiť, že off-roady disponujú redukčnou prevodovkou, čo znamená, že zvýšite ťažnú silu auta v náročnom teréne alebo pri prekážkach. S tou sa musíte naučiť pracovať, inak nevyjdete prudké stúpania, neprejdete cez kamenistý úsek a nikdy sa nevyhrabete z močiara. Diferenciál je ďalšia vecička, ktorou vaše autá budú disponovať a s ktorou sa tiež budete učiť pracovať. Väčšina áut v hre má tri diferenciály, na každej náprave jeden a jeden medzi nápravami. Tu je základom uzávierka diferenciálu a práca s ňou, ale toho sa nie je treba báť, pokiaľ sa niekde zaseknete, hra vám po určitom čase dá radu, čo máte spraviť. Posledným užitočným a správnym vybavením každého off-roadu je navijak. Síce som ho nebol v hre nútený nikdy použiť, vždy som sa snažil prejsť trať bez neho, no pri dlhšom hraní, by som sa jeho použitiu určite nevyhol. Základom je teda správne nastavenie ovládania hry a potom je treba sa ho ešte naučiť, jazdenie v Off-Road Drive je totižto neustála práca s prevodovkou a diferenciálom.

Samozrejme nebude chýbať ani multiplayer až pre štyroch hráčov. Nečakajte ale závody typu destruction derby, každý pôjde pekne za seba, aby zajazdil najlepší možný čas. Princíp je tak prekonávanie sa. Aj keď to destruction derby s off-roadmi by tiež potešilo.

Čo dodať na záver? Off-Road Drive veľmi príjemne prekvapila, vytrhla žáner jazdeckých simulátorov z asfaltových okruhov a dvojhodinového krúženia po nich. Ponúka graficky dobre spracované off-roadové závody, kde si nestačí len stláčať brzdu a plyn, ale sem-tam zapojiť aj mozog a popremýšľať, prečo sa k...a nemôžem dostať hore. Takže majitelia volantov, ak chcete preveriť svoje jazdecké schopnosti, tešte sa na september.


Daniel "LordDan" Hujo
viac článkov autora

Výrobca: 1C-Avalon
Distribútor: 1C Company
Vychádza na platformy: PC, Xbox 360
Žáner: Závodné
Dátum vydania: 22.09.2011

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.3 / 10
(Hodnotení: 7)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012