14.07.2011 20:00, Daniel "LordDan" Hujo, Komentárov: 0
Men of War: Vietnam – prvé dojmy z hrania

Men of War: Vietnam – prvé dojmy z hrania

Tak ako sme už písali, plníme, čo sme sľúbili a prinášame vám naše dojmy z pripravovaného pokračovania známej série Men of War. To nám do rúk zverili priamo ľudia z 1C Company, ktorý majú tento počin na starosti. Hru sme si teda prešli a ako na nás zapôsobila?

No v prvom rade musím povedať, že verzia, ktorú sme mali k dispozícii bola iná, ako tá, čo sme hrali na Prague and Play nedávno. Zatiaľ čo na akcii sme mali k dispozícii pomerne nový build hry, kde boli obe kampane so všetkými misiami, na domov sme dostali výrazne osekanú verziu so štyrmi misiami, po dve za každú stranu. Je to zvláštne, skôr by som čakal, že to bude naopak, ale mýlil som sa. Poviem vám, je to vtipné, pri hraní na akcii som volil náhodne misie a v podstate som hral úplne zhodnú zostavu misií, ako sme dostali v novinárskej verzii. Takže všetko, čo sa dozviete sa týka hlavne novinárskej verzie a pridáme aj pár exkluzívnych informácií, ktoré sme sa dozvedeli na akcii Prague-n-Play.

Než sa definitívne začnem venovať len samotnej hre, ešte by som rád podotkol, že Vietnam, nie je poslednou hrou série. Ako už sme písali, v príprave je aj pokračovanie Condemned Heroes a čo som vám neprezradil, je fakt, že spoločnosť 1C Company má aj ďalšie veľké plány so sériou Men of War. Sám sa ale pýtam, kam ešte chcú túto sériu ťahať. Hra už má nejaký ten rok a aj napriek zmenám a vylepšeniam v engine hry je poznať, že je jednoducho za zenitom a skutočne by to chcelo už konečne prísť s plnohodnotným pokračovaním alebo novým titulom a nie len recyklovať to, čo sa dobre predáva, pretože ľudí prestane baviť platiť za to isté dookola.

No ale poďme späť k hre. Men of War: Vietnam, ako už samotný názov napovedá a aj mentálne zaostalejší spoluobčania sa dovtípia, že séria Men of War sa presunula z bojísk druhej svetovej vojny do špinavých, bahnitých, horúcich a vlhkých džunglí Vietnamu, do známeho to konfliktu medzi Severným a Južným Vietnamom. Je tak na vás, ktorú stranu (či už politickú alebo svetovú) preferujete. Hra bude obsahovať kampaň za Severný (komunistický) Vietnam, ale nie za samotný Vietcong, no za, možno ešte príťažlivejšiu stranu, Sovietskych vojenských „poradcov“. Alebo si zvolíte Južný Vietnam, resp. presnejšie povedané americkú stranu, ktorá pomocou všetkých síl chráni demokratický režim v tejto krajine. Asi väčšina tuší, ako to nakoniec v skutočnosti dopadlo, áno na mape máme dnes len jeden Vietnam a vládnu v ňom komunisti.

Ešte ale viac rozvediem dve kampane, ktoré bude hra obsahovať. Predchádzajúci titul Men of War: Assault Squad bol orientovaný hlavne na multiplayer a Vietnam je návratom k singleplayeru, no chýbať nebude ani možnosť kooperatívneho hrania až pre štyroch hráčov. Ak si dobre spomínam, tak každá kampaň bude obsahovať asi 6 alebo 7 misií, presne si to žiaľ nepamätám, keďže som predpokladal, že to v našej verzii bude. Vietnam sa trošku vracia späť do časov, kedy ste velili len malému počtu vojakov. Totižto v americkej kampani budete postupovať so špeciálnou jednotkou a každý jej člen bude mať svoj charakter a tak by sa mal vytvoriť užší vzťah medzi hráčom a hrou. V kampani za Severný Vietnam sa budete predierať džungľou s dvomi preživšími sovietskymi vojenskými poradcami a skupinkou vojakov Vietcongu, ktorí prežili prepadnutie vrtuľníkmi priamo v džungli.

Podľa drobného priblíženia príbehu by sa mohlo zdať, že hlavnou náplňou misií bude stealth akcia s pár vojakmi, no to nie je tak úplne pravda. Zažijete aj frontálne útoky, obranu proti veľkým útokom z niekoľkých strán a k tomu pridajte stealth akcie. Niektoré misie sú dokonca kombináciou stealth postupu a následne po splnení úlohy nasleduje obrovský útok proti nepriateľským pozíciám. Aké presne úlohy vás čakajú vám popíšem na tých štyroch misiách, ktoré sme mali k dispozícii. Prvá misia v novinárskej verzii je za Severný Vietnam a zároveň je aj prvou misiou severovietnamskej kampane. Tu vidíte samotný prepad a deštrukciu kolóny vozidiel. Ostávajú vám štyria vojaci, s ktorými musíte postupovať ďalej, ale pešo by ste sa vo vietnamskej džungli ďaleko nedostali. Vašou úlohou je teda prepadnúť malú pozíciu na kopci pred vami, vyzbrojiť sa protitankovými zbraňami a následne zaútočiť na americkú základňu, kde hlavnou úlohou je získať pohybu schopné vozidlo. Samozrejme k týmto hlavným úlohám máte ešte aj vedľajšie úlohy, ktorých splnenie vám výrazne uľahčuje plnenie tých hlavných. Druhou misiou je obrana základne proti americkému útoku z troch strán a začínate s ôsmimi vojakmi a jednou strategickou podporou. Tretia v poradí už je misia za Američanov, povedal by som klasická Search and Destroy. Máte prejsť džungľou, pričom pred vami sú dve pravdepodobné miesta, kde sa vás bude Vietcong snažiť prekvapiť, cieľom je prehľadať dve dediny, nájsť zbrane a bojovníkov Vietcongu a všetko zničiť. Posledná misia je tiež americká a je kombináciou stealth a veľkého útoku. Hneď v úvode musíte obísť nepriateľského snipera a zlikvidovať ho, aby ste sa vôbec pohli z miesta. Hlavnou úlohou je zničiť 5 nepriateľských guľometných hniezd, máte na to 10 vojakov a po vyčistení máte podporiť frontálny útok. Takže takéto a ďalšie misie na vás budú čakať. Pred každou misiou je video a nasleduje krátky briefing na mape oblasti s naznačenými smermi postupu a útokov. To je tiež príjemná zmena, človek aspoň tuší, čo ho čaká.

Je asi každému jasné, že hra je takmer totožná s predchádzajúcimi dielmi série a nie je tu tak moc čo vysvetľovať, ako sa to hrá a podobne, ale rád by som spomenul, čo mňa osobne zaujalo. V prvom rade je to spracovanie džungle, tá je neuveriteľne hustá a aj keď na mape vidíte červenú bodku, ktorá označuje nepriateľského vojaka, niekedy je skutočne problém ho v tej zeleni nájsť. Možností kryť sa je tak neuveriteľné množstvo a taktický postup je preto veľkou radosťou. Prekvapilo ma, že autori do hry zakomponovali pasce, tie vám totižto ten taktický postup veľmi sťažujú a zatiaľ sa mi nepodarilo prísť na spôsob, ako ich lokalizovať, takže v určitých pasážach hry musíte postupovať len po odkrytej ceste, pretože riskovať stratu čo len jedného vojaka je neprípustné. Za pasce teda ďalší palec hore. Samozrejmosťou sú dobové zbrane. Za Američanov tak čakajte M16 s malými zásobníkmi na 20 nábojov, s tlmičmi a optikou, kvalitnú a obľúbenú M14, z guľometov je to americká M60, podobne na druhej strane je to známa AK-47 a guľomet RPK a veľmi potešil americký granátomet, s ktorými si užijete kopec srandy. Plusom pre mňa je aj prenesenie sa do vietnamského konfliktu.

Keby malo byť Men of War: Vietnam posledným pokračovaním tejto série, dosiahla by asi svoj vrchol. Autori vyčerpali obrovské množstvo nápadov z druhej svetovej vojny, preniesli hru do sféry multiplayeru a kooperatívneho hrania a nakoniec aj do iného konfliktu, kde museli prispôsobiť všetko danej dobe, no pri vedomí ďalšieho pokračovania si hovorím, kedy hráčom dôjde trpezlivosť. Každopádne vyzerá byť Vietnam ďalším kvalitným pokračovaním série, no pre mňa osobne postupne séria Men of War stráca svoj lesk.


Daniel "LordDan" Hujo
viac článkov autora

Výrobca: Best Way
Distribútor: 1C Company
Vychádza na platformy: PC
Žáner: Stratégie
Dátum vydania: 23.09.2011

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012