30.06.2011 19:00, Daniel "LordDan" Hujo, Komentárov: 0
Prague and Play 2011 (1C Company) – report z akcie

Prague and Play 2011 (1C Company) – report z akcie

Pred dvadsiatimi rokmi opustili Českú republiku poslední sovietski vojaci, no v stredu 29. júna zažila Praha opäť inváziu ruských bratov. Praha sa totižto stala, už po niekoľkýkrát, dejiskom akcie Prague-n-Play, ktorú organizovala ruská 1C Company a kde sme sa dozvedeli, čo môžeme v najbližších mesiacoch očakávať a padli tu aj nejaké svetové oznámenia o nových hrách.

To, že nepôjde len o nejaké malé stretnutie bolo jasné už len z miesta konania tohto eventu, známy pražský klub La Fabrika hostil redaktorov z celého sveta. Krátko pred začiatkom znelo sálou plnou rôznych jazykov, dokonca aj také, ktoré sa nám ani nepodarilo identifikovať. Na úvod sme dostali drink, samozrejme ruské šampanské, a cinkanie pohárov sa nieslo celou sálou. Všetky rozhovory sa ale točili okolo tej istej témy – hry, hry a opäť hry. Popri stenách boli rozložené stoly s množstvom zostáv, kde boli pripravené najnovšie tituly 1C Company na vyskúšanie.

Ale pekne od začiatku. Všetko začalo veľkou prezentáciou. Pripomenuli sme si, že 1C Company sa spojila so spoločnosťami SoftclubSnowball a stále si udržuje pozíciu najväčšej hernej vývojárskej a vydavateľskej spoločnosti v Rusku a v celej Východnej Európe. Asi je vám jasné, že na každej obdobnej akcii je všetko najlepšie, najväčšie a najkrajšie, takže mnoho vecí treba brať s rezervou. Potešilo, že na jednotlivé veľké tituly si prizvali z 1C tých najpovolanejších a nebolo to len suché konštatovanie faktov na prezentácii, ale následne aj prínosné rady a bližšie informácie pri počítačoch a tak ste sa dozvedeli, že ten headshot bol od french mana z vývojárskeho štúdia a podobne. Ale späť k prezentácii. 1C Company, ako jedna z mála spoločností na trhu, ostáva orientovaná hlavne na PC platformu, to je priorita. Ale potešíme aj majiteľov mobilných platforiem, niektoré hry sa časom objavia aj u nich. Žiaľ, kedy to bude, ktoré tituly a na akých prístrojoch, to je zatiaľ vo hviezdach alebo len v hlavách vedenia. Ďalšou pre niekoho možno dobrou, pre iných horšou správou je, že spoločnosť sa plánuje aj naďalej sústrediť hlavne na svoje veľké značky ako napr. Men of War, čo dokazujú tri prezentované rozšírenia/pokračovania, ale aj iné značky, o ktorých ešte bude reč.

Svetovú premiéru zažila prvá MMO RPG hra od 1C Company, ktorá nesie názov Royal Quest a na akcii bol aj pre-alpha build hry. Hru vyvíja štúdio Katauri Interactive, ktoré stojí aj za King´s Bounty a Space Rangers. Royal Quest nás prenesie do fantasy sveta Aura plného miest, hradov, príšer, predmetov a iných hráčov. Inšpirácia u konkurenčného WoW je zrejmá, resp. vo videu, kde boli vidieť aj niektoré z príšer, je poznať, že autori sa inšpirovali v niekoľkých rôznych známych tituloch. Chýbať nebudú ani zvierací miláčikovia. Hru sme si teda aj vyskúšali, no prekvapením bolo, že hra bola v ruštine a samozrejme texty písané azbukou a keďže už patrím medzi ročníky, ktoré pioniersky sľub neskladali, bola pre mňa hra užívateľsky menej prívetivá. Časť hry ale bola po anglicky, takže niečo sme si vyskúšali. Z tohto buildu a z krátkosti hrania nie je možné usúdiť, čo všetko hra nakoniec ponúkne, ale pôjde o klasické fantasy MMO RPG možno s trochu horšou grafikou. Aby sme nezabudli, Royal Quest je plánovaný na rok 2012, zatiaľ bez upresnenia.

Celkovo musím povedať, že ak mi niečo na hrách od 1C Company vadí, tak je to ich grafika. Jednoducho nezodpovedá aktuálnej dobe a možnostiam, pritom nároky na výkon PC sú aj tak vysoké. Z prezentovaných hier, som tento pocit nemal len u Red Orchestry 2: Heroes of Stalingrad, Ghost of Moscow: Death to Spies a u Off-Road Driveu. Men of War majú už tiež starší engine, ktorý zaostáva, Real Warfare: Northern Crusades ma zaujali, ale tak isto ich grafika v bojovom režime ma nepresvedčila a Star Wolves 3: Ashes of Victory som hral len krátko, takže tam ťažko zatiaľ hodnotiť.

Pre mňa osobne sa stali hrami večera dva tituly a to Red Orchestra 2Off-Road Drive. Red Orchestra 2 vychádza 30. augusta a je poznať, že na tejto hre si skutočne dali autori záležať a 1C na ňu veľmi spolieha. Do hry pribudne aj pár nových zbraní, budú medzi nimi aj prototypy zbraní vyvíjaných počas druhej svetovej vojny, ale iné bežné zbrane, ktoré sme zatiaľ moc nemali možnosť v iných hrách vidieť, napr. SVT 40. Zbrane nebudete mať všetky dostupné hneď od začiatku, no postupne budú pribúdať. Poteší aj maličkosť v podobe zimných uniforiem v zasnežených misiách. Novinkou bude možnosť nahliadnuť do interiéru tankov. Ako veliteľ tanku sa môžete pozrieť na detailne prepracované vnútro, ale aj skontrolovať osadenstvo týchto oceľových monštier. Ohľadom kampane padla informácia, že singleplayerová kampaň nebude naskriptovaná a bude tak nelineárna. Ako to však nakoniec v skutočnosti bude, si ešte počkáme. A posledná vec, ktorá ešte bola spomenutá, že bude pridaný do hry Training mód. Pre Red Orchestru bolo vyhradených 5 počítačov, keďže sa hral multiplayer proti testerom a aj napriek prísľubom, že nás budú šetriť, pustili sa do nás bez zľutovania. Napriek krátkemu hraniu sa mi multiplayer celkom zapáčil, v podstate je to to isté, čo poznáme z iných akčných hier a predsa drobnosti, ako skutočné rozloženie dvojnožky guľometu na múrikoch, oknách a podobne robia hru inou. Taktiež vcelku dobre spravený systém krytia a streľby z krytu posúva multiplayer vyššie.

Ďalšou prezentovanou hrou bola Ghost of Moscow: Death to Spies. Bohužiaľ napriek veľkej snahe sme sa k hraniu nakoniec nedostali, takže môžeme sprostredkovať len dojmy z pozorovania a čo nám bolo o hre povedané v prednáške a čo sme videli na videu. Špiónske pokračovanie a súperenie veľmocí sa tentoraz presúva do obdobia studenej vojny a úlohy budete plniť hlavne v USA, na Kube a v Európe, čo samozrejme súvisí s históriou a jadrovými mocnosťami, ktoré proti sebe stáli. Hra beží na novom engine a dala sa zahrať na Xboxe, kde graficky vyzerala veľmi dobre. Po novom si v hre môžete ľubovoľne a kedykoľvek medzi tromi charaktermi a verte, že okúzľujúca kráska má priam smrtiace bozky. Samozrejme každý špión má iné schopnosti a tak sa hodia na rôzne veci. Hra bude plná rôznych nových špiónskych gadgetov a minihier. Ghost of Moscow je pripravovaná na PC a Xbox a vyjsť by mala po Vianociach, alebo začiatkom roka 2012.

Ako som už spomenul, jednou z mnohých hier bola aj Star Wolves 3: Ashes of Victory. Pre tých menej znalých, ide o vesmírne RPG (to je prekvapenie čo?) a čo dodať? Snáď len, že pokračovanie je samozrejme vo všetkom vylepšené, nové NPC, nové charaktery, nové zbrane a vybavenie, nové frakcie a proste všetko to, čo patrí k pokračovaniam – väčšie, lepšie, krajšie a nové.

Moje strategické srdce zaplesalo pri predstavovaní hry Real Warfare 2: Northern Crusades od Unicorn Games, ktorá by mala vyjsť už na jeseň. V podstate ide o zmes niekoľkých rôznych titulov. Hra má totiž strategickú časť, kde so svojim hrdinom, ktorý má RPG prvky, ako je v poslednom čase v stratégiách dobrým zvykom, beháte po oblasti stredovekej strednej Európy a dobýjate hrady, plienite mestá, bojujete proti lupičom, hľadáte spojencov a cieľom je mať všetko. Táto časť mi pri hraní najviac pripomínala sériu Heroes of Might and Magic, ale v real-time móde alebo ktorúkoľvek inú jej obdobu. Druhá časť je bojová a tu vás tak isto nič neprekvapí, to je zas klon série Total War a jej obdôb. Aj tu platia bonusy a postihy za pohyb do kopca, streľbu z kopca, útok jazdy proti pechote a všetko to, čo už poznáme. Napriek dosť dlhému času, ktorý sme pri hre strávili, sme si zasa moc nezahrali, keďže išlo len o alpha build hry, načítavanie trvalo veľmi dlho a po čase už unavilo. Mínusom je pre mňa osobne grafika, ktorá zaostáva za súčasnými hrami.

Mojou druhou hrou večera sa stala Off-Road Drive od 1C-Avalon, plánovaná na tento september. O nej vám ešte prinesieme samostatné dojmy v inom článku, takže si musíte počkať. Posledné, čomu sa ešte chcem venovať je séria Men of War, ktorá mala na Prague-n-Play suverénne najpočetnejšie zastúpenie so svojimi tromi rozšíreniami a zaberala celkovo 6 počítačov, dokonca viac ako Red Orchestra 2. 1C priniesli do Prahy už vydané pokračovanie Assault Squad, ktorého recenziu si môžete prečítať na našich stránkach. Vývojári plánujú pokračovať aj naďalej s vývojom tohto titulu, ktorý sériu otvoril multiplayerovému a kooperatívnemu hraniu. Naďalej budú vydávané DLC balíčky a patche pre hru. Druhým pokračovaním je Men of War: Vietnam, z ktorého vám tiež pripravíme samostatný článok, lebo na cestu domov sme dostali novinársku verziu hry (ja som ti ju už dávno poslal, len som sa článku nedočkal :) - pozn. DanKanFan). Tretím a posledným prezentovaným rozšírením je Condemned Heroes, ktorá spolu s Vietnamom sériu opäť vracia do rúk individuálnych hráčov. Condemned Heroes nás postaví do velenia trestným práporom v 4 rôznych kampaniach a 15 misiách, ktoré pokrývajú roky 1942 až 1945. Do hry boli pripravené nové modely pechoty, aby všetko verne odpovedalo a pri tvorbe príbehu spolupracovali s historikmi, archívmi a aj ruskou tajnou službou. Vydanie je plánované na Q1 2012.

Okrem tohto všetkého hrania boli pre prítomných novinárov ešte pripravené drobné zábavky. Kto chcel, mohol si nechať spraviť vlastný obal na Men of War: Assault Squad, stačilo si obliecť uniformu, dať prilbu na hlavu a postaviť sa pred veľké plátno. Potom už len vyčkať príchodu sporo odetých slečien, ale pozor, to čo mali na sebe bolo rozhodne khaki. Tie vám dali do rúk samopal a postavili sa okolo vás. Stačilo povedať syyyyyyyyr a za pár minút bol predný obal pripravený. Pre súťaženie chtivých redaktorov si 1C pripravila podarenú súťaž, ktorá súvisela práve z Off-Road Drive. Na zemi bola pripravená krátka dráha pre rádiom ovládané modely bugín. Prítomná obsluha vám do rúk vrazila ovládač, vysvetlila ovládanie, dala pár kôl na vyskúšanie a potom už sa išlo na život a na smrť.

Nakoniec išlo o veľmi dobre zorganizovanú a príjemnú akciu vo veľmi príjemnom prostredí, kde všetci ľudia z 1C Company boli vždy nápomocní, ochotní odpovedať na všetky otázky, usmievali sa a tešili sa záujmu veľkého množstva redaktorov o ich hry. Nám neostáva nič iné len poďakovať, dúfať, že o rok sa uvidíme so všetkými týmito skvelými ľuďmi opäť a tešiť sa na niektoré zo spomenutých hier.


Daniel "LordDan" Hujo
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012