20.11.2002 00:28, WIN, Komentárov: 0
Unreal Tournament 2003

Unreal Tournament 2003

Trvalo dlho, než sa odvážlivci z Epic Games a Digital Extremis odhodlali ísť s kožou znovu na trh a rozmetať všetkých herných konkurentov na poli multiplayerových 3D akcií. Presne po troch rokoch čakanie sme sa však dočkali. O Unreal Tournamente sa dlho vedú a viedli spory, či ide o najlepšiu 3D akciu pre multiplayer , alebo či táto pozícia patrí Quake 3.

Trvalo dlho, než sa odvážlivci z Epic Games a Digital Extremis odhodlali ísť s kožou znovu na trh a rozmetať všetkých herných konkurentov na poli multiplayerových 3D akcií. Presne po troch rokoch čakanie sme sa však dočkali. O Unreal Tournamente sa dlho vedú a viedli spory, či ide o najlepšiu 3D akciu pre multiplayer , alebo či táto pozícia patrí Quake 3. Neskôr sa do trojice pridal Counter-Strike, ktorý bol v podstate len módom pre Half-Life, ale prebojoval sa do kategórie samostatných hier. Nič to však nemení na fakte, že UT patrí medzi 3 oficiálne multiplayer hry pre majstrovstvá v počitačových hrách.

História Unrealu sa začala písať niekedy okolo doby, staàeho legendárneho Dooma II, keď vtedajšia spoločnosť Epic MegaGames venujú ca sa prevažne sharewarovým záležitostiam oznámila 3D kaciu, ktorá by mala byť naj, naj a nič menej než naj. Takéto oznámenia ja osobne neberiem nikdy vážne a s horu to tak aj vyzeralo, pretože dlho,predlho sa o nej neobjavili žiadne správy. Dva roky na to na sklonku roku 1996 sa objavilo nejaké propagačne video, ktore však o naj hre veľmi nesvedčilo. Medzi tým Dooma vystriedal Quake a nasledoval Quake II. Svet sa opájal blaženosťou, aký je Quake 2 skvelý, úžasný a dokonalý. No a práve vtedy sa to stalo.

Bez nejakej výraznej marketingovej podpory, úplne nečakane vyšla už zabudnutá hra Unreal a vytrela všetkým zúčastneným stranám zrak. Odvtedy má Quake seriózny strach a vývoj 3D hier z pohľadu ID softu sa začal uberať iným smerom. Nedá sa nepriznať, že skupina John Carmack & spol z ID softu ako prví oznámili prvú multiplayer only 3D akciu Quake 3. Netrvalo viac ako dva mesiace a po nete kolovali ukážky z druhej hry toho istého typu, teda ničoho iného než Unreal Tournamentu. A keďže už samotný Unreal bol bomba nie len grafická ale hlavne po stránke hrateľnosti, dynamika Unrealu sa nedala viac než očakávať. Nakoniec UT vyšiel v tesnom závese súčasne s Quake 3 a srdcia fanúšikov si získal hlavne svojou zábavnosťou a atmosférou, ktorej mal Quake 3 predsa len o kúsok menej a dobiehal to datadiskom Team Arena

Toľko resumé, od vydania prvých dvoch multiplayer only 3D akcií sa však toho veľa nezmenilo a nik sa prekvapivo nepustil s nimi do boja o zákazníkov, jedinou aktivitou bola upravená verzia Unreal Championship pre Xbox. Takže Unreal Tournament 2003 (pôvodný názov Unreal Tournament II) je treťou hrou v poradí s týmto zameraním. ID soft sa pustil do vývoja single playeru Doom 3, ktorý si to rozdá pre zmenu s Unreal II v marci 2003.

Čo by ste vy očakávali od hry, ktorá bola takpovediac dokonalá v jej pokračovaní? No vzhľadom na to, že ubehli 3 roky, tak asi lepšiu grafiku, interaktivitu kódu, nejaké nové módy a zachovanie pôvodného dobrého ducha hry. Čo sa týka očakávaní, nedá sa povedať, žeby Digitla Extremes celú tu dobu nič nerobili a potom na poslednú chvílu nahádzali do na Cdčko niekoľko nových levelov, postáv a zabalili to do novej krabice. Na verejnosť pravidelne prenikali novinky ohľadom nového Unreal Enginu, ktorý dokáže ono a hento.

Teda po grafickej stráke ste mohli zo screenshotov nového UT len slintať. Nová hra sa z grafikou tentoraz nemaznala, postavy majú trojnásobne viac polygónov než v pôvodnej hre, mapy sa odohrávajú na komplexných rozsiahlych priestranstvách a to nepočitam všetky možne efekty. Celkom otvorene, ak si chcete túto nádheru vychutnať zaobstarajte si si Geforce 4 a minimálne 1 Ghz procesor. A to ěste prenikli na verejnošt informácie, že toto nie je nový Unreal Engine, ten totiž z časových dôvodov nestihli do UT 2003 implementovať a nájdeme ho až v Unreal II, ktorý sa pripravuje na marec 2003. Pravdupovediac Unreal II vyzerá ešte neuveriteľnejšie a hardwarovo nereálnejšie.

Nová grafika vám však nespraví 100% novú hru a chce to niečo viac. To čo hlavne oddeľovalo UT od Q3 je jeho poňatie hry ako športu. Vo vytýčenom cieli sa rozhodli tvorcovia pokračovať a mimo klasického DeathMatchu, Team Deathmatchu, Capture the Flag a Last Man Standing pridali nové módy Bombing Run a Double Domination. Bombing Run je vlastne nejakým spôsobom futbal, kde sa naťahujete o loptu a musíte ju doniesť do súperovej brány. Pričom nosič lopty nemôže použivať zbrane, iba loptu prihrat. Double Domination je zase obmena klasického Domination, kde pre zmenu musíte udržat 2 vlajky naraz po dobu 10 sekúnd aby ste skôrovali. Ak niekto toto odpočitavanie preruší, môžete začat odznova. K tomuto je pribalených 6 mutátorov na zmenu pravidiel hry plus samozrejme nové mapy, ktoré sú až na málo výnimiek úplne nové. Podľa mňa na škodu je vyradenie módu Assault, ktorý patril v UT k tým najobåúbenejším a rovnako veľa ľuďom chýba hlavne mapa Morpheus, našťastie fanúšikovia zapracovali a na internete si Domination, pôvodné mapy a nové módy a vylepšenia môžete stiahnuť (silne odporúčam www.ut2k3files.com).

Športové zameranie doplňuje spôsob postupu v single player časti hry, kde hráte proti botom. Začínate kvalifikáciou a postupne s časom sa prebojujete na rôzne nové disciplíny, mapy a protihráčov. Vlstne vďaka prejdeniu single playeru si otvoríte pre zvyšok vašej hry nové mapy a postavy, ktorých na začiatk unemáte ani zďaleka také množstvo ako na konci, keď vyhráte majstrovstvá sveta Druhým œportovým faktorom je už názov hry samotnej. UT ma na konci to číslo 2003 s jasným zámerom, snažia sa takpovediac zaviesť športovú sériu, ako to robí EA Sports u svojich hier NHl, FIFA, NBA , atď.

Z hľadiska postáv sa toho zmenilo opäť požehnane. Prvou hlavnou zmenou je trojnásobný počet použitých polygónov na postavičku. Tie sa však tentoraz nelýšia len skinmi na tvári, a farbou oblečenia, ale máte tu vymodelované rôzne monštrá s chovstami, tesákmi, ale aj babenky s dlhými vlasmi. Postavy sú proste kapitolou samou o sebe. Z pôvodného Unreal Tournamentu prežil jedine Malcol, Brock a Sheila a inak sú všetky postavy úplne nové. Nahovorenie každej postavy nemôže vôbec chýbať. Rozdiel však nie je len vo výzore, ale aj v schopnostiach každej postavy z hľadiska zdravia, rýchlosti a tak podobne. AJ preto môžete počas hrania postavy do svojho teamu draftovať a vymieňat. Podobne ako v NHL.

Bez kravy nie je mlieko a bez dobrého statkára krava, taktiež dobrá 3D akcia sa nezaobíde bez správne vyvážených zbraniach. Z pôvodných unrealov prešlo viacero obľúbených zbraní, ale zmeny sa opetovne dočkali zbrane základné, ktoré su v tomto prípade opät samopal, ktorý na sekundárnom móde vystreluje granáty a impact hammer, ktorý na sekundárnom móde vytvára štít okolo vášho tela. Zmenu zaznamenala aj sniper rifle, ktorá tentoraz vystreluje namiesto nábojov laserový lúč, a tak každý jasne vidí, kde sa ten sniper nachádza. Škoda, Ÿe už sa musíme zaobísť bez navádzanej jadrovej rakety Redeemer.

Pre in-side hráčov sa vtipne tiež doplnili možnosti viacnásobného zabitia z Double, Multi, Mega a Monster Kill na Ludicrous Kill a Holy Shit! A pri zabití určitého počtu súperov bez umreatia môžete dospieť až do štádia Wicked Sick, pripadne vyhrať ako Flawless Victory. Za takéto bonusy zbierate takzvaný adrenalín, ktorý tieŸ môžete nájsť aj ako pilulky v hre. Pri nazbieraní množstva 100 môžete použit nejaký tajný trik, ktorý vám pridá rýchlosť, zdravie, štít, atď. Dokopy sú 4.

Až na tajné triky sa ovládanie hry nezmenilo a ostalo na príjemnom štandarde, ktorý bol obsiahnutý už v prvej hre. Stále ostáva sekundárny mód strelby plus rôzne úskoky, do strán. Novinkou však je Double Jumop, kde pri skočení sa môžete vo vzduchu ešte raz odraziť a vyskočiť na vyššie položenú plošinku.

Na Unreal Engine mimo Unrealu a UT vyšla ešte jedna legendárna hra a tou bol Deus Ex. Všetky tieto hry boli známe kvalitnóu hudbou a jej zapracovaním vo formáte UMX. Unreal Tournament 2003 v tomto ohľade vôbec nezaostáva, každá mapa má svoju vlastnú hudbu, ktorá je veľmi dynamického charakteru. Naviac, ako prekvapenie môže byť, že hra má na CD aj vlastný soundtrack od takýc skupín ako Linkin Park a podobne. Z hľadiska zvukových efektov v UT2003 určite nebudete poznať núdzu.

Unreal Torunament 2003 konečne trochu oživil pole 3D akcii na celom svete, priniesol veľa pozitívneho a nového. Na 3 Cdčkách je toho skutočne požehnane. Hre nechýba spád, dynamika, zábava, výborná AI počítačových protihàačov a hrateånosť. Napriek tomu ,že UT 2003 je primárne hra určená pre multiplayer, jej singleplayer časť ponúka skvelú zábavu, ku ktorej sa určite budete vracať aj keby ste multiplayer nemali nikdy mať. Je síce názor , že UT 2003 už nemá tie všetky krásne veci ako pôvodný UT, ale na druhej strane ešte stále to nie je taký strašný extrém ako v priáde Quake 3. Naviac hra priniesla veľa nového a revolučného a chýbajúce módy a levely si môžete stále stiahnuť z internetu vďaka fanúšikom, ktorým to nedalo pokoj. Unrela Tournament 2003 ostáva súčasťou sveta Unrealu, je horu ktorá je univerzálna, mala by dlho vydržať a poskytnúť hodiny kvalitnej zábavy.

Unreal Tournament 2003

VÝROBCA: Digital extremes
DISTRIBÚTOR: Epic Games
MINIMÁLNA KOFIGURÁCIA: 800 MHz, 128 RAM, GeForce 3
DOPORUČENÁ KOFIGURÁCIA: 1 GHz, 256 RAM, GeForce 4
3D KARTA: Ano
MULTIPLAYER: Ano
TYP: 3D Action
VERDIKT: Hra poskytujúca hodiny zábavy
HODNOTENIE: 80%

Zdroj: gamesweb

WIN
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012