18.12.2001 00:19, WIN, Komentárov: 0
Atlantis 3: New World

Atlantis 3: New World

Atlantis je už tak trochu asi najznámejšia adventúra od celku Cryo Games, ktorý nás pravidelne obdarúva rôznymi adventúrami. Atlantis jedna bola skvelá hra na neuveriteľných 4 CD, čo bolo na prelom rokov 1996/97 absolutne nevídané. Pred vyše rokom zavítal kus Atlantis II a Atlantis 3 má byť ďalším pokusom zozbierať zvyšky úspechu, ktoré ostali po prvom Atlantise.

Atlantis je už tak trochu asi najznámejšia adventúra od celku Cryo Games, ktorý nás pravidelne obdarúva rôznymi adventúrami. Atlantis jedna bola skvelá hra na neuveriteľných 4 CD, čo bolo na prelom rokov 1996/97 absolutne nevídané. Pred vyše rokom zavítal kus Atlantis II a Atlantis 3 má byť ďalším pokusom zozbierať zvyšky úspechu, ktoré ostali po prvom Atlantise.

Kým sa spektakulárny príbeh prvého Atlantisu odohrával na pôde bájneho ostrova Atlantída, tak tu tomu tak určite nebude. Naopak začínate v súčasnosti s pohľadu neohrozenej archeologičky, ktorá ani z polovice nevyzerá tak pôvabne, a ani mrštne ako Lara Croft. Tentoraz klasifikácia “slabá žena vydávajúca sa sama do nehostinnej púšte bez všetkého” úplne sadne. Tématika žena za volantom je tiež široko ďaleko známy fakt, takže v tomto prípade havaruje, zdemoluje auto a úplnou náhodou sa dostane na miesto archeologických vykopávok, ktoré okupujú banditi.

Úchvatná myšlienka, ale čo to má vôbec spoločné s hrou Atlantis, je to jedna lietajúca loď, ktorou sa presúva v časti hry medzi miestami, úplne úžasný dôvod. Ale nepredbiehajme udalosti. Na čo sa vlastne hra tvári, alebo čím chce byť fanúšikom firmy Cryon nemusím zdl´havo vysvetlovať. V podstate všetky ich hry sú spracovaním na jedno kopyto. Tento dojem vyvolávajú dve veci, herný engine a princíp budovania prostredia a hádaniek. V tomto smere ani Atlantis nie je žiadnou výnimkou, pretože beži na starom Cryo engine, kde sa v hre presúvate medzi lokáciami a na každej sa môžete obzerať v 360 stupňoch ľubovoným smerom, prípadne môžete niečo zobrať, použiť, podiskutovať s NPC postavou. Presuny medzi lokáciami su animované skutočne tak, akoby ste sa pohybovali v 3D hre. V roku 1997 to bolo skutočne výnimočné, pohyb v pseudo 3D priestore ohúril aj mňa, pretože 3D akcie Duke Nukem a ani Quake nedokázali do svojho 3D enginu implementovať toľko nádhernej grafiky, ako sa dá do systému, ktorý využivali najmä skokové dungeony. Dnes je však táto technológia skutočne zastaralá, i keď prešla inováciami a keď ste ju už videli minimálne v 4 tituloch dostáva ponorková choroba za pravdu, pretože hry od firmy Cryo potom vyzerajú akoby ich jedna mater mala, len s inou grafikou.

Druhým dôvodom, prečo sa hry od spoločnosti Cryo podobajú je ich herná štruktúra. Hra sa delí na časti stacionárne a v podstate príbehovú časť. Kým väčšinu hry prejdete ako nič, len sa pohybujete medzi lokáciami a zbierate predmety, dochádza počas nej k niekoľkým zlomovým bodom a tým su dementne nelogické hádanky. Jednoducho hru by ste prešli úplne bez problémov, nebyť hádaniek aj do niekoľkých hodín. Problém sa hádankami je, Ÿe su väčšinou silne nelogické, ako samy o sebe majú svoju logiku a postup na riešenie, ale mnohokrát neviete čo to od vás chce a za druhé sa to niekedy nedá ani zistiť a pômôže náhoda. Predstavte si dva prílady.

V Atlantis 3 máte na stene 20 kreslených tabuliek, ku každej je text, teraz musíte kreslené obrázky dať v správnom poradí a ešte ich priradiť k správnym textom. V prípade, že nepoznáte príbeh o Syzifomi na daných mrňávých a nečítateľných tabuľkách, tak si hľadajte niekde pomoc. Druhým príkladom je hladanie súhvezdí. Pred sebou máte hviezdnu mapu s možo 70 bodkami predstavujúcimi hviezdy a vy máte nájsť súhvezdia, tieto sú však úpne nereálne, takže ani hvezdár by si nevedel rady. Riešením hry je zbesilé klikanie a spájanie rôznych hviezd, kde súhvedzie môže mať od 6 do 12 hviezd náhodným smerom. Až nájdete 6 súhvedzí je takáto hádanka za vami, no ďakujem pekne.

V tomto prípade sa však nepozastavujem ani toľko nad nezmyselnými rébusmi, ktoré sú tradičným bonbónikom od Crya v každej hre, ale jednoducho príebeh a prostredie hry vám dá zabrať. V snahe spraviť hru zaujímavou sa autori uchýlili k ťahu cestovať v rôznych časových obdobiach, ako je staroveký egypt, pravek, alebo príbehy tisíc a jednej noci. Ale keď si k tomu pokecáte ešte aj s delfínom, ktorý je navyše sklenený, nebude vám všetko jedno. Jednoducho v jednotlivých častiach hráte niekedy za inú postavu ,než je tá vaša a ich prejdením sa dozviete časť finálneho rébusu. Takže hra s hrdinkou samotnou sa odsúva tak na intro, medzihru a outro hry. Kompaktnosť príbehovej línie vrže ako spráchnivelé dvere. Bolo by ich treba namazať troškou inovácie.

Tólko očakávané oživenie neprináša ani grafické spracovanie, ktoré sa od Atlantis 2 nikam nepohlo, čo tam, že hru sprevádza skvelé hudobné pozadie. Najväčším problémom tretieho dielu Atlantídy je a ostane jej rozsiahlosť. Kam sa podeli časy, keď dohratie adventúry nešlo pod 10 hodín. To že sa vyrábajú stále kratšie a kratšie komerčné vykopávky je známy fakt, ale je priam zarážajúce aký kumulatívny spád nabral v sérii Atlantis. Prvý rozdiel je vidieť hneď vo fyzickej podobe, Atlantis 1 mal 4 Cdčka. Atlantis 3 má 2 + 1 inštalačné. Trefná poznámka, či náhodou nepouživajú oproti roku 1997 lepšiu kompresiu dát, zas tak veľmi trefná nebude, pretože nejde ani o polovičný počet médii, ktoré vám budú po zakúpení strašiť na poličke, ale o dobu hrania hry. Kým pomer médii je polovica, pomer doby hrania je ešte fatálnejší. Atlantis 3 sa dá prejst do 3 hodín, a teraz mi povedzte, či sa pomer čas/cena bude pa´čiť vašej peňaženke.

Krabicu s pochyným tovarom, však treba zaobaliť kopou výhod, bonusov, jednoducho pekným obalom. V tomto prípade, ako aj iných od Crya je jedna výhoda, ktorá tieto adventúry stavia do opredia oproti adventuristickej konkurencii. Stalo sa nepísaným pravidlom, že CENEGA sa stará o ich kompletnú lokalizáciu, vrátane dabingu. No ktorá hra si môže dovoliť takto konkurovať vo vúčšej miere až na výnimky, ktorými sú hru zo série Polda? Skôr žadna, pretože ludí, ktorí luštia angličtinu v adventúrach je ako šafránu, je to smutné, ale je to tak. Čo povedať o hre, ktorá je viditeľne najslabším článkom celej série? Azda si povzdychnúť, zanadávať na laksnosť autorov a zaradovať sa aspoň nad tým, že je to priemer, pretože tu boli už horšie adventày od Crya. No možno to dokáže Atlantis 4. Dnes je tu však Atlantis 3 a aj napriek rozporuplnému obsahu je aspoň jedným z mála ostrovov, ktoré dokazujú, že adventúry ešte nevymreli.

Atlantis 3: New World

Výrobca: Cryo
Distributor: Cryo
Distribútor SR: CENEGA
Odporúèaná konfigurácia: P 233 Mhz, 64MB RAM
3D karta: nie
Multiplayer: nie
Typ: Adventure
Verdikt: Najslabší článok série, ale nepadá úplne hlboko.
Hodnotenie: 60%

Zdroj: gamesweb

WIN
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012