15.10.2010 12:00, Roman "JC" Kadlec, Komentárov: 0
Comics Salon 2010

Comics Salon 2010

 

Najväčší sci-fi a fantasy festival v strednej Európe je úspešne za nami. Okrem hlavných topicov sa Comics Salon 2010 venoval aj hrám. Hernú sekciu sme pre vás organizovali my, GamesWeb.sk, zrekapitulujme si teda, čo ste mohli vidieť.

 

Ako už býva dobrým zvykom, polka septembra patrila Istropolisu a festivalom Comics Salon / IstroCON. Pre návštevníkov boli opäť pripravené 3 dni nabité programom – od prednášok, cez kino až po stánky rozmiestnené na hlavnej palube. Nás samozrejme zaujímala najmä tá herná časť, ktorej nebola dopriata až taká dôležitosť ako v prípade marcového Game Expo / AnimeShow. Je to pochopiteľné, CS a IC sú hlavne o fantasy, sci-fi a komiksoch, pričom ostatné súvisiace kategórie idú trochu bokom. Aj napriek tomu mala herná časť množstvo trhákov.

V našom stánku GamesWeb.sk ste si mohli exkluzívne vyskúšať novinku NHL 11, v ktorej prebiehal aj turnaj o vecné ceny (Halo: Reach limitovaná edícia!), zahrať sa na 3D TV a taktiež ste sa mohli zúčastniť prvej slovenskej verejnej prezentácie pohybového ovládania Kinect. Dotiahnuť Microsoft Kinectom nebolo nič jednoduché a stálo nás to kopu síl, nakoniec ste si však mohli revolučnú technológiu vyskúšať a to je jediné, na čom záleží. Pôvodne mala byť prezentácia iba v piatok, ale nakoniec sa nám podarilo vybaviť aj sobotňajší prídavok a tak skoro celý Comics Salon tancoval na Lady GaguKinect, pričom táto výborná kombinácia tromfla aj hudobného hosťa festivalu – skupinu Gothika. Na Kinecte sa taktiež hrali kolky, behalo sa, splavovala sa rieka, závodilo sa... jednoducho, v GamesWebáckom stánku sa nebolo kedy nudiť. Počas soboty a nedele sme mali k dispozícii aj Nintendo Wii a nedeľňajšiu absenciu Kinectu sme nahradili kompletnou zostavou (gitara + bicie) Guitar Hero: Metallica.

Herná sekcia sa však neobmedzovala iba na náš stánok – počas všetkých troch dní sme organizovali PC turnaje (CS, DotA, NFS), súťažilo sa na PS3 (Tekken 6, Soul Calibur 4, Gran Turismo 5, FIFA 10) a prvýkrát sa verejne prezentovali hry od EA – Medal of HonorDragon Age 2. Druhému Dragon Age sme sa už venovali v samostatnom článku, nakoľko išlo o totožný build, ktorý bol prezentovaný v Nemecku na GamesCome. Po všetkých multiplayeroch v Medal of Honor sme si konečne mohli vyskúšať aj single-playerovú časť a musíme uznať, hra vyzerá skvelo a 15.10. bude zaujímavé sledovať súboj MoH vs. MW2. V PlayStation stánku bolo k dispozícii MOVE ovládanie a tak ste si pod jednou strechou mohli skúsiť všetky tri formy pohybového ovládania – jedinečná ponuka, ktorá sa pravdepodobne opäť zopakuje až na Game Expo 2011.

V sekcii prednášok ste si mohli vypočuť nášho redaktora Michala „MickTheMage“ Nemca, ktorý rozobral tematiku „hier, ktoré definovali žáner“. Pre mnohých mladších hráčov išlo o poučné rozprávanie, nakoľko sa mohli pozrieť na tituly, ktorým v dnešnej dobe vďačíme za mnohé herné mechanizmy. Pre starších hráčov to bola naopak príležitosť zaspomínať na časy, kedy trh neurčovali technológie a rôzne vymoženosti, ale nápad a spracovanie. S našou redakciou ste sa mohli stretnúť počas LIVE nakrúcania GamesWeb podcastu. Uznávame, trochu moc sme sa nechali uniesť témou Kinectu a pohybového ovládania ako takého, k zvyšným témam sa snáď vyjadríme v najbližšom podcaste. Z ďalších prednášok spomeňme, že DanKanFan taktiež rozprával o 3D hraní a prezentoval 3D TV, Branislav „LastJedi“ Hindický sa pozrel na omieľanú otázku „Sú hry umenie?“, Erik Birčák si vzal na paškál univerzum Mass Effectu 2 a sekciu herných prednášok uzavrel Marián Ferko z Cauldronu a štvorica prezentácii od EA. Na to, že nešlo o herný festival bol hrám venovaný dostatok priestoru. S hrami taktiež súvisel aj workshop Michala Ivana, ktorý momentálne pracuje na hre Heroes of Might and Magic 6 – podarilo sa nám ukoristiť exkluzívny rozhovor, ktorý môžete v najbližších dňoch očakávať na našich stránkach v sekcii Rozhovory.

Zo zvyšných atrakcií spomeňme autodráhu, dance dance revolution, airsoft, sushi reštauráciu a veľké množstvo predajcov, ktoré sa každým rokom zväčšuje... na CS sa dá kúpiť už prakticky skutočne všetko, vrátane PC verzie slovenského iPhone/iPad hitu Animal Ark – Africa, ktorá sa už čoskoro bude dať kúpiť aj v obchodoch s hrami a v PNS. Samozrejmosťou bola súťaž v Cosplaysi, Karaoke a ďalšie obvyklé atrakcie, ktoré neoddeliteľne patria k festivalom Comics Salon / IstroCON. Pokiaľ by vás zaujímalo, ako to v Istropolise počas 3 dní vyzeralo, na oficiálnej stránke www.comics-salon.sk je v sekcii galéria viac ako 6000 fotiek a tie naše si môžete pozrieť v galérii k článku. Priložené sú taktiež videá z Kinect prezentácie a odovzdávania cien počas záverečného programu.

Pokiaľ ste na Comics Salone neboli a je vám to ľúto, nezúfajte – v marci sme tu opäť, tentoraz na najväčšom hernom sviatku v Čechách a na Slovensku. Príprava Game Expo 2011 sa už rozbieha a GamesWeb.sk v úlohe organizátora sa bude určite snažiť, aby táto herná udalosť stála za to.

Takže ešte raz, uvidíme sa o necelého polroka v Istropolise!


Roman "JC" Kadlec
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.8 / 10
(Hodnotení: 5)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012