27.01.2010 12:00, DKF, Komentárov: 3
Najočakávanejšie RPG hry roka 2010

Najočakávanejšie RPG hry roka 2010


Minulý rok bol bohatý na kvalitné RPG hry, to už dnes môžeme jednoznačne povedať – Risen, Drakensang, Dragon Age, či Divinity II hovoria za seba (a to máme ešte dlh napríklad s takou Veneticou, ktorá je akčnejšie zameraná). Otázkou ostáva, či bude rovnako vydarený aj rok nastávajúci. Potenciál na to istotne má, stačí sa pozrieť len na zoznam vychádzajúcich hier a je jasné, že RPG hráči všetkých chutí neprídu skrátka. Veď napokon posúďte:

PC

Prvá časť bude venovaná hrám, ktoré si budeme môcť zahrať na PC alebo „aj na PC“, čiže neobídem tie najočakávanejšie multiplatformové hry.

Mass Effect 2 (PC/X360) BioWare [Electronic Arts] – 29. január
 
Po úspechu prvého Mass Effectu bolo jasné, že sľúbená trilógia bude pokračovať. Bolo by škoda keby nepokračovala. O to radostnejšie bolo, že tentoraz PC hráči nebudú musieť čakať niekoľko dlhých mesiacov, aby nastúpili na vlak príbehu, ktorý plynulo naviaže na dej predchádzajúceho. A to vrátane vašich rozhodnutí, pokiaľ sa rozhodnete použiť staré savy. Už len tento fakt robí hru zaujímavou. No povedzte, kedy ste si naposledy prenášali postavu zo save súboru z predošlého pokračovania hry? Pri Wizardry 8? Bioware rozhodne nezaspalo na vavrínoch a celý systém hry mierne prekopali, nezabudli predstaviť nových členov Shepardovej partie a EA všetko podporiť riadnou marketingovou masážou – vrátane čerstvo vydaného komiksu s podtitulom Redemption.

Mount & Blade: Ohněm a mečem (PC) TaleWorlds [CD Projekt] – 26. február

 
CD Projekt sľubuje vo svojom vydavateľskom pláne aj českú verziu tohto samostatne stojaceho produktu založeného na Sienkiewiczovom románe. Očakávajte teda boje na koni i na zemi, množstvo bitiek, ktorých sa budú účastniť stovky ozbrojencov, pričom sa budete môcť pridať k ľubovolnej strane konfliktu a zmeniť tak priebeh 17. storočia. Autori sľubujú množstvo historických postáv, ako aj hrdinov z románov Henryka Sienkiewicza.

Drakensang: The River of Time (PC) Radon Labs [THQ] – február (Nemecko)
 
Obísť Drakensang by bolo nespravodlivé, prvá hra bola veľmi kvalitné takmer klasické RPG. River of Time sa vlastne ani tak veľmi líšiť nebude. Očakávajte hru, ktorá sa bude niesť najmä v kozmetických úpravách, lepšie animácie postáv, dôstojné grafické spracovanie, vylepšená práca s menu, eliminovanie zbytočného behania a pod. Z nedávno vydaného dema sa však zdá, že na spôsobe boja autori z Radon Labs príliš nepopracovali, a teda je absolútne totožné s predchádzajúcim dielom. Čo by nebolo nič zlé, ale vo svetle Dragon Age sa javí ako mierne nemotorné a netaktické. V každom prípade, nemecky hovoriaci RPG pozitívni hráči si zahrajú už vo februári. Zvyšok sveta sa bude modliť za skoré anglické vydanie, aby sme zase nečakali celú večnosť.

Dragon Age: Prameny – Procitnutí (PC/X360/PS3) BioWare [EA] – 19. marec

 
Niekoľko mesiacov po vydaní vynikajúceho Dragon Age sa dočkáme aj plnohodnotného datadisku. V ňom bude mať hráč za úlohu znovu vybudovať rád Grey Wardens, a postaviť sa novému tajomnému nepriateľovi. Očakávať môžeme nových spojencov, protivníkov, či nový „origin“ príbeh a minimálne 15 hodín herného času. Samozrejme nemá chýbať možnosť importovať do datadisku vlastnú postavu. Uvidíme, ako sa Bioware popasuje s ďalším datadiskom – postaví sa tak proti kvalitnému Throne of Bhaal, či datadisku k prvému Baldur´s Gate. K dispozícii ako v krabičke, tak aj digitálne.

Mount & Blade: Warband (PC) TaleWorlds – marec
 
Rozšírenie pre výborné nezávislé RPG od spoločnosti TaleWorlds, ktoré sľubuje vylepšiť grafiku stávajúcej hry, ako aj toľko žiadaný multiplayer, ktorý má byť hlavným ťahákom tohto datadisku. Ďalej autori sľubujú zlepšenú umelú inteligenciu, či viac diplomatických možností.

Alpha Protocol (PC/X360/PS3) Obsidian Entertainment [Sega] – marec
 
Bond, James Bond...nie vlastne Mage, Mick The Mage...tiež vedľa. Obsidian sa po rokoch pustil do úplne vlastného projektu, postaveného na vlastnom svete, inšpirovaného špionážnou literatúrou či filmami. Že to kážu vytvoriť výborné RPG už dokázali v tituloch ako Star Wars: Knights of the Old Republic II, či Neverwinter Nights 2 (a jeho ešte lepšie datadisky). Napriek tomu, že v oblasti bojového systému sa presunieme k dynamickejšej akcii, stále máme podľa autorov očakávať prvotriedne RPG, kde budú veľkú úlohu hrať vaše rozhodnutia. Hlavnou postavou je Michael Thorton, elitný agent, ktorý sa bude musieť obracať vo svete plnom intríg, nástrah a samozrejme i krásnych žien. Viac sa snáď už dá tešiť len na ďalší projekt od tejto spoločnosti...

Two Worlds 2 (PC/X360/PS3/MAC) Reality Pump [TopWare Interactive]  – jar
 
Presný dátum nie je zatiaľ určený, avšak malo by nás čakať pokračovanie (nie až tak vydareného) RPG od Reality Pump. Autori opäť sľubujú obrovský svet s množstvom možností. Do popredia sa dostáva najmä komplexný magický systém menom DEMONS, ktorý má umožňovať tvorbu vlastných kúziel za pomoci kúzelných kariet. Hráč pritom bude môcť kombinovať množstvo kariet, čo by malo zaručiť nekonečné množstvo kúziel, ktoré si bude môcť vytvoriť. Druhou veľkou novinkou má byť tzv. technológia CRAFT, ktorá umožní hráčovi tvoriť svoje vlastné zbrane a zbroje. Ďalej sa môžeme tešiť na pokročilý ekosystém, či prepracovanú ekonomiku sveta. Či sa vízia a sľuby autorov nakoniec vyplnia sa dozvieme niekedy na jar tohto roku.

ArcaniA: A Gothic Tale (PC/Xbox 360/PS3) Spellbound [JoWood] – 2010
 
Kde sa dvaja bijú, Risen víťazí. Aspoň tak to vidí väčšina fanúšikov série Gothic. Arcania má byť priamym pokračovaním série, i keď s mierne pozmeneným názvom. Máme očakávať hru, ktorá sa plne bude niesť v duchu Gothicu a zároveň bude v mnohých ohľadoch lepšia. Stále však vo vzduchu visí otázka, či sa Spellbound dokáže so zverenou témou popasovať.


Fallout: New Vegas [PC/Xbox 360/PS3] Bethesda [CD Projekt] – všetci dúfame, že 2010


Bolo to koncom apríla minulého roku, keď Bethesda oznámila, že spoločnosť Obsidian bude vyvíjať separátnu hru z vesmíru Falloutu. Vidieť by sme ju mali už tento rok, avšak do dnešného dňa (v dobe písania tohto článku) sa všade objavujú len podivné, nijak nepotvrdené špekulácie. Čoskoro by sme sa však mohli dočkať aj detailnejších informácií, uvidíme, čo nám môžu títo veteráni z Black Isle ponúknuť.

Konzole

Druhá časť obsahuje výber z toho, čo nám prinesie konzolový trh (aby som nemohol byť obviňovaný z PC centrizmu ;-), či už sa jedná o PS3 alebo Xbox 360. Zaujímavá otázka by bola, či sa dočkáme podobného prekvapenia akým bol minulý rok Demon´s Souls.

White Knight Chronicles (PS3) Level - 5 – 2. február (US), Q1 2010 (EU)
 
To čo už v Japonsku dávno veselo hrajú by sa malo konečne dostať aj k nám. White Knight Chronicles je epické JRPG, ktoré rozpráva príbeh dvoch kráľovstiev uprostred neutíchajúcej vojny. Kráľ jedného z kráľovstiev by rád túto nekonečnú vojnu ukončil, a tak pozve svojho protivníka na oslavu dcériných narodenín – avšak čosi sa zase zvrtne, pretože ktosi by rád ukradol pradávnu zbraň zvanú „White Knight“ nachádzajúcu sa pod balandorským hradom. Hra je od známeho štúdia Level-5, a mala by ponúknuť jedinečný herný zážitok. Hráč si bude môcť vytvoriť svojho vlastného avatara a vstúpiť do bohatého single-player sveta, či spoločne s ďalšími štyrmi hráčmi hrať multiplayer.

Star Ocean: The Last Hope International (PS3) Square-Enix  – 12. február
 
Opäť žiadna absolútna novinka, avšak tentoraz je sľubovaný aj nový obsah – oproti Xbox 360 verzii, japonský aj anglický dabing, ako aj japonské, anglické, španielske, francúzske, nemecké a talianske titulky.



Last Rebellion [PS3] Nippon Ichi [Hit Maker]  – 23. február (US)

 
Hra od spoločnosti Nippon Ichi SoftwareHit Maker, bude opäť tradičným japonským RPG. Hráč bude mať možnosť skúmať rozsiahli svet s ťahovými súbojmi. Bojový systém umožní hráčovi zameriavať špecifické časti tela protivníkov, a odozva by mala byť do istej miery realistická – ak poškodíte nohy, znemožní/sťaží im to pohyb, ruky zase drasticky znížia možnosť útočiť.

Atelier Rorona: Alchemist of Arland (PS3) Gust - 2010
 
Ďalšie japonské RPG, ktoré malo premiéru v rodnej krajine v lete minulého roku. Opäť sa bude jednať o klasické JRPG, s ťahovými súbojmi, cestovaním po mape, či špeciálnym alychymistickým systémom.

Resonance of Fate (PS3, Xbox 360) tri-Ace [Sega] – 9. marec (US), 2010 (EU)
 
V ďalekej budúcnosti sa životné prostredie na Zemi drasticky zmenilo, nikto nevie presne prečo. Avšak zem sužujú jedovaté plyny, ktoré takmer zapríčinili vyhubenie ľudstva, pretože sa nedokázalo na nové prostredie adaptovať. Zvyšku ľudstva sa podarilo postaviť obrovské zariadenie, akúsi veľkú čističku, hlboko v podzemí, ktorá čistí vzduch okolo nej. Civilizácia sa začala opäť rodiť v okolí samotného zariadenia. Všetko sa zdalo byť v poriadku, až jedného dňa čistička začala zlyhávať.

Final Fantasy XIII (PS3, Xbox 360) Square-Enix – 9. marec
 
Veľká séria, veľká hra. Zatiaľ posledná hra zo série istotne patrí k najočakávanejším konzolovým RPG tohto roku. Hra, ktorá v Japonsku prekonala rekord v predaji – za prvé štyri dni sa na jeho trhu predalo viac ako 1.5 milióna kópií. I jej hodnotenie v magazíne Famitsu dosiahlo takmer dokonalosti (39/40), ostalo tak tesne za absolútnym hodnotením.

Fable 3  [Xbox 360] Lionhead Studios [Microsoft]– 1. november
 
O treťom pokračovaní tohto xboxového RPG toho zatiaľ veľa nevieme. Povráva sa, že by mal vedieť spolupracovať s Natal-om. Príbeh by sa mal odohrávať 50 rokov po Falbe II, v dobách kedy krajinu sužuje tyranský kráľ. Hráčova postava, známa ako „Hrdina“, sa bude musieť sať revolucionárom a poraziť lotra. V prvej polovici hry hrdina zvrhne kráľa a sám by sa mal stať vládcom Albionu. V druhej polovici by potom mal byť Albion pod hrozbou iného národa a bude na hráčovi ako sa rozhodne reagovať.


DKF
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 7 / 10
(Hodnotení: 2)

Diskusia
Něco tu chybí :) 30. 01. 2010 04:52
Gulath RE: Něco tu chybí :) 30. 01. 2010 09:37
MickTheMage RE: Něco tu chybí :) 30. 01. 2010 19:21
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012