15.07.2009 00:00, DKF, Komentárov: 9
BattleField 1943

BattleField 1943


Starý dobrý BattleField je späť so všetkým, čo ku nemu patrí. Už podľa názvu je jasné, že sa vraciame do druhej svetovej vojny. Bola to dobrá voľba? Na túto otázku nájdete odpoveď v tejto recenzii, kde vám taktiež opíšem celú hru a či sa oplatí do nej investovať alebo je to len ďalšia tuctovka, ktorú si necháme prejsť pomedzi ruky.

Keď sa na internete objavila prvá novinka o tejto hre, tak som si myslel, že sa bude normálne predávať v obchodoch na DVD a Blu Ray diskoch. To je však omyl, pretože táto gameska je čisto internetová záležitosť ktorá sa objavila len na XBLA a PSN. Dokonca si túto hru môžu zahrať aj majitelia PC. No a tak som po prvý krát nebežal do obchodu si ju kúpiť, ale som si pekne sedel doma a hru stiahol za 350 Kč / 13,44 Eur. Nie je to veľa a hra má len okolo 500 MB, takže ani sa nenadejete a už ju hráte. Dokonca sa na XBLA a PSN objavila aj trial verzia. Trial verzia znamená, že hru normálne spustíte a hráte, no po 30 minútach vám ju vypne a viac ju už nespustíte. Ostáva len zaplatiť povolenie a máte z toho plnohodnotnú hru.

Takže, hra je stiahnutá z PSN a hurá do hrania. Battlefield je presláveným svojim multiplayerom, no v poslednej časti ktorá sa volá Bad Company sme sa dočkali aj dejovej línie. Však Battlefield 1943 je čisto multiplayerová záležitosť, vďaka čomu sa vývojári vrátili s hrou tak povediac na začiatok celej série Battlefield. To znamená, že nečakajte žiadne postavy, len kamarátov, ktorí sa predierajú nijakým dejom a nakoniec aj tak skočia pod zemou. Máme tu čistú multiplayerovú hru, takže si na svojich kamarátov poďme pekne zastrieľať.

Hneď ako mi načítalo mapku boli na výber tri postavy a povolania. Rifleman, Infantry a Scout. Ja som dal na svoj inštinkt a zvolil som si povolanie a postavu Infantry, ktorej výzbroj je samopal Thomson, raketomet, granáty a klasickú pištoľ. Rifleman je zasa vybavený útočnou puškou M1, plus odpaľovacími granátmi a klasickými granátmi. A Scout v preklade má samozrejme odstreľovačku, pištoľ, a odpaľovacie míny proti tankom. Takže postavy za ktoré môžete hrať máme opísané, no ako ste si už iste všimli sú len tri, čo je podľa mňa dosť málo. Taktiež tri sú aj mapy na ktorých sa boje odohrávajú. Všetko sú to legendárne ázijské ostrovy Iwo-Jima, Wake Island a Guadalcanal. Mapy sú priestranné a malebné, ako aj celá grafika.



Ak neberiem do úvahy antialiasing čo je zarovnávanie textúr, tak grafike ako takej nie je čo vytknúť. Je veľmi pekná a svieža s kresleným nádychom. Nesmiem tiež zabudnúť na výbuchy granátov, bômb a podobne. Tie sú skvelo spracované a máte pocit akoby vás celý ten výbuch omámil. Avšak výbuchy nie sú len na zabíjanie, ale vypomôžeme si s nimi aj pri ničení stromov a dôležitých bodov. Ako výbuchy tak aj spracovanie vody hodnotím veľmi dobre. Aj keď aj tu sa nájdu nejaké muchy, ktoré by sa ešte dali vylepšiť, napríklad špliechanie keď idete s vojnovým člnom.

Keď už sme pri tých vozidlách, tak je jasné v BattleFielde nesmú chýbať. Tieto hry sa preslávil hlavne tým, že máte voľnosť pohybu a môžete naplno využívať dopravné prostriedky ako sú džípy, tanky, leteckú podporu a taktiež rôzne guľomety. Tak si teraz poďme rozobrať všetky vozidlá, ktoré skvelo dopĺňajú hru a sú v nej veľkým prínosom. Ako na prvé sa pozrieme na najmenšie vozidlá ktoré sú džípy. Klasika ako ju už poznáme z minulých častí. Jeden šofér, jeden na guľomete a tretí spolu sediaci, ktorý môže strieľať zo svojej vlastnej zbrane. Ako ďalšie vozidlo je tu tank. Taktiež klasika jeden hráč riadi, ten aj páli z dela a guľometu, no a druhý bojovník je hore vo vežičke na guľomete. Ako posledný tip vozidla je lietadlo. To je moje najobľúbenejšie, pretože v hre to vytvára neskutočne dobrý efekt, keď sa robia nízke nálety a zhadzujú sa bomby. Samozrejme lietadlo je veľmi ťažko ovládateľné a len málo hráčov to zvláda. Ale ak je dobrý pilot, tak to stojí za to a nepriateľovi môže letecký útok poriadne zavariť. Čo ma neskutočne potešilo je letecký útok cez radar. Takže na zemi pekne nasadnete do radaru a tri bombardéry si navediete na miesto ktoré chcete zdevastovať. Potom stačí už len dať pokyn na spustenie bômb a ohňostroj je na svete. O tento radar ľudia najviac bojujú a niet divu, pretože kto ho vlastní a dobre trafí cieľ, ten si nazbiera poriadne body.

Keď už sme pri bodoch, tak táto hra je ako každá multiplayerovka. Za zabitie máte body plus dáke tie bonusy. Za body máte však aj ranky. Je to to isté ako napríklad u Call of Duty alebo Killzone 2. No dalo sa samozrejme čakať, že do hry takýto prvok vývojári pridajú, pretože tento systém bol už v BattleField: Bad Company. Pokiaľ si všimnete detaily hry, tak v menu behá nápis, ktorý hovorí o tom, že ak ľudia nahrajú 71 383 kills, tak sa automaticky otvorí štvrtá mapa. Takže je prečo hrať.

A môj záver? Na to, že hra je predávaná len internetovou formou ide o podarený kúsok. Navyše ide o známu licenciu BattleField, ktorá vtiahne hráča až do vnútra hry a ten si ju zapne veľmi často. Aj napriek niektorým chybám je hra famózna a určite si nájde veľa prívržencov, tak ako aj mňa.

Hodnotenie: 8,5

Výrobca:
Digital Illusion CE

Distribútor: Electronic Arts
Testovaná platforma:
PS3
Multiplayer:
Áno




Hru si môžete zakúpiť tu: PSN, XBLA


DKF
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PS3
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 5.5 / 10
(Hodnotení: 2)

Diskusia
hm 15. 07. 2009 18:27
hurka RE: hm 15. 07. 2009 18:47
15. 07. 2009 19:22
16. 07. 2009 09:34
RE: 16. 07. 2009 15:07
morkaman 16. 07. 2009 21:50
spider RE: 18. 07. 2009 10:01
morkaman RE: RE: 18. 07. 2009 20:04
100% 15. 05. 2010 09:13
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012