13.08.2001 00:15, ZOLLINO, Komentárov: 0
Anachronox

Anachronox

Romero je veľmi zaujímavý element. Dokáže spoluvytvoriť fenomén, ako je Quake, a na druhej strane dokáže vytvoriť historický prepadák, ako je Daikatana. K Anachronoxu som preto pristupoval opatrne, bez emócií a tak sa stalo, že som nebol ani potešený, ani sklamaný. Anachronox je dobrý, ale nie výborný.

Romero je veľmi zaujímavý element. Dokáže spoluvytvoriť fenomén, ako je Quake, a na druhej strane dokáže vytvoriť historický prepadák, ako je Daikatana. K Anachronoxu som preto pristupoval opatrne, bez emócií a tak sa stalo, že som nebol ani potešený, ani sklamaný. Anachronox je dobrý, ale nie výborný.

John Romero a jeho Dallaský zverenci herného týmu Ion Storm už v týchto dňoch neexistujú. Jednoducho odišli sami a dobrovoľne, bez nátlaku (údajne). Určite nemusíme dlho rozmýšľať, prečo tak urobili. Daikatana je pádný dôvod. Nemusíme sa však báť, Austinská pobočka stále exituje a pripravuje zaujímavé tituly, o ktorých však niekedy inokedy. Anachronox je teda posledným projektom Johna Romera pod krídlami Eidosu. O tom, či sa mu na poslednú chvíľu podarilo zachrániť si svoju vlastnú kožu, sa s vami podelím v nasledujúcich riadkoch.

Anachronox je veľmi veľký svet vo vesmíre a vo veľmi ďalekej budúcnosti. Každý žije svoj život, každý má svoje problémy. A máte ich aj vy, o čom sa presvedčíte hneď na začiatku hry, kedy dostávate pekne cez držku. Miestny úžerník totiž chce naspäť svoje peniaze a vy ste, ako inak, dlžníkom. Po tvrdšom páde z jedného poschodia sa už postavy ujímate vy a zisťujete, kto vlastne ste. Ste takmer skrachovalým detektívom, ktorý postráda okrem vindry v kapse, aj nejakú robotu. Pád a pravdepodobne tupý úder do hlavy však spôsobí, že si svoju mizériu detektív uvedomí a spoločne so svojou sekretárkou sa púšťa do prvej úlohy na ceste za svojou prácou a ďalších afér s tým súvisiacich.

Anachronox je v ohľade ovládania zaujímavý v tom, že kurzor myši slúži ako maličké vznášadlo pre holografický snímok vašej, už mrtvej sekretárky. Budete ju mať teda všade zo sebou, bude si zapisovať vaše úlohy, rozhovory a často vám aj pomôže. Jednoducho, taký váš anjel strážný.

Anachronox je klasickou RPG, ktorá je nie nepodobná Final Fantasy. Prechádzate rôzne lokácie, rozprávate sa s NPC a plníte rôzne úlohy. Pritom všetkom samozrejme dojde k boju, ktorý sa odohráva ťahovým spôsobom. Tento by som nepovažoval za nepodarený, je celkom príťažlivý, keďže je to taký mierny mix real-time a ťahového súboja, pri ktorom si môžete vychutnávať rôzne efekty. Asi nemusím hovoriť, že jednotlivými súbojmi sa vaša postava vylepšuje a zbiera experience body. Tými autori nešetrili a hneď pri prvom súboji tak získate zopár stovák (tisíc) bodov. Ako keby to nešlo po jednotkách alebo desiatkách. To však nepovažujem za nejakú extra chybu. Priznám sa, nie som fanúšik RPG hier a hrám ich len veľmi občasne, ale o to radšej som k Anachronoxu pristupoval ako naprostý RPG laik a zvedavý, či ma hra do seba vtiahne.

Výsledok? Nevtiahla. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým a asi nadramatickejším je fakt, že úlohy a ich plnenie je na úrovni stupídnosti mexického petržlenu. Platí tu totiž pravidlo, že ak niečo od niekoho chcete, tak mu musíte niečo priniesť od niekoho iného. Tomu tiež musíte niečo vybaviť od niekoho a tak ďalej a ďalej. V prvom rade uvítate, že sa všetko zapisuje u sekretárky, ale v druhom rade si uvedomíte, že je to len prisprosté pobehovanie sem a tam s príchuťou poslíčka z treťotriednej pizzérie. Autori sa tiež tak trochu chválili veľkou hracou dobou, pravda je však taká, že keď chcete niečo od niekoho, tak celkovo musíte prebehnúť všetky známe lokácie tak 3 – 4 krát. Okrem tupého pobehovania sa teda pripravte aj na zdåhavejšie nahrávanie lokácií, ktorých je hneď od začiatku päť. Ja som bol vcelku OK, 384MB Ram je 384Mb Ram, no určite nimi nedisponuje každý.

Naozaj peknou kapitolou Anachronoxu je grafika, ktorá je paradoxne vytvorená na, už niekoľko rokov starom, engine QuakeII. Tento je však dramaticky modifikovaný a tak teda ani nespoznáte, že sa jedná o nejakú historickú trosku. Performance hry je tiež príjemný, keďže mnohí z vás si budú môcť v pohode prepnúť do 1280x1024x32 rozlíšenia. To však od toho Pentia733 so 128Mb Ram. Inak je tiež k dispozícii aj nižšie rozlíšenie. Celkovo sa na hru pozerá veľmi dobre a ak sa budete nudiť nudným pobehovaním, budete sledovať pekné priestory (dobre, dobre, Romero je ešte stále slušný návrhár úrovní).

Do svojej bandy časom najmete aj ďalšie postavy, iné sa od vás odpoja, ale celkovo budete narábať zhruba so štyrmi postavami. Vy môžete narábať len s jednou, v ktorej ste práve prepnutý. Ostatné sa chovajú nezávisle a komentujú dianie svojími (niekedy) trefnými poznámkami. Často budete potrebovať schopnosť jedného z nich, aby ste sa dostali na nedostupné miesto a vytvorili tak priechod pre zvyšok bandy. Jednoducho, vaši kolegovia vám nebudú prekážať.

Anachronox určite nieje zlá hra, no niečo jej chýba. Akási dynamika, skrytá iskra. Fakt je, že hra ma nezaujala tak značne, aby som pri nej vydržal dlhšie. Nutnosťou je tiež oficiálny patch 1.01 (4MB), ktorý je voľne stiahnuteľný z internetu, ktorý opravuje niektoré naozaj kritické chyby. Inak je Anox graficky, hudobne aj herne zaujímavé dielko, no napríklad takému fenoménu Final Fantasy nesiahá ani po kolená. A to asi rozhodne.

Anachronox

Výrobca: ION Strom
Distribútor: EIDOS
Distribútor SR: Digital Media Trade
Minimálna konfigurácia: Pentium 300Mhz, 32 MB RAM
3D karta: ano
Multiplayer: ano
Typ: RPG
Verdikt: Dobre, ale nie uspokojuce
Hodnotenie: 69%
Kúpiť môžete v: XXL Multimédia, 2. posch. nad Bontonlandom, Michalská 25, Bratislava
Email: Michalska25@xxl-multimedia.sk web: www.xxl-multimedia.sk
Tel.č.: 07/ 54650353

Zdroj: gamesweb

ZOLLINO
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012