10.07.2001 00:13, ZOLLINO, Komentárov: 0
Emperor Battle for Dune

Emperor Battle for Dune

Dune je už klasickou románovom ságou od F. Herberta, ktorú pozná značný počet ľudí. Príbeh odohrávajúci sa na púštnej planéte Arakkis, resp. Dune si vybojoval množstvo priaznivcov. Určite však nebudem klamať, keď poviem, že ešte viacej priaznivcov si vybojovalo počítačové spracovanie tohto románu. Myslím, že je tomu už osem rokov, čo svetlo sveta zazrela prvá hra Duna. Strategicko adventúrny mix kraľoval ako na Amige, ...

Dune je už klasickou románovom ságou od F. Herberta, ktorú pozná značný počet ľudí. Príbeh odohrávajúci sa na púštnej planéte Arakkis, resp. Dune si vybojoval množstvo priaznivcov. Určite však nebudem klamať, keď poviem, že ešte viacej priaznivcov si vybojovalo počítačové spracovanie tohto románu. Myslím, že je tomu už osem rokov, čo svetlo sveta zazrela prvá hra Duna. Strategicko adventúrny mix kraľoval ako na Amige, tak aj na PC. Omnoho väčší ohlas však zaznamenala hra Dune2. Toto pokračovanie sa stalo medzníkom v obore poč. hier, podobne ako Doom. Dune2 jednoducho založilo žáner real time stratégií. Zatiaľ, čo materská firma hier Duna - Westwood na nás chrlila jeden Comand & Conquer za druhým, zostávalo pôvodné pieskové tajomstvo planéty Arakkis hlboko v mysliach starších hráčov. Až v roku 1999 sa rozhodol Westwood oprášiť pôvodný koncept a vytvoril re-make pôvodného hitu Dune2. Dune2000 bolo len bočným projektom, za ktorým sa skrývali hlavne peniaze. Westwood až dnes vytvoril dôstojné pokračovanie na štyri CD, ktoré sa hrdí názvom Emperor: Battle for Dune.

Štyri CD? Prečo nie. Prvé je inštalačné a prakticky ho potrebujete len pri úvodnej inštalácii, ďalšie tri obsahujú hru a filmy pre každú zo strán, ktorá bojuje vo vojne o planétu Duna. Určite budem teraz zbytočný, keď poviem že sa jedná o stranu Atreidov, ktorí reprezentujú ľudskú stranu konfliktu. Následne sú to Harkoneni, títo „baróni“ sú akoby obchodníci vynucujúci si svoje nároky tvrdšími prostriedkami. A Ordosovia, klasickí mutanti v zelenochrapľavom kabátiku. Príbeh sa samozrejme točí okolo Duny. Táto je domovom unikátneho korenia vyrastajúceho len na piesočnatých dunách tejto planéty. Korenie, predlžujúce život s omladzovacími účinkami, s Ph faktorom 5.5, ktoré vašim vlasom jednoducho dodá lesk bez lupín. Jednoducho, unikátny tovar. Tri spomínané strany majú záujem o tento tovar a preto vesmírna rada vyhlásila regulérnu vojnu medzi zúčastnenými na povrchu Arakkisu. Hráč sa ujíma zvolenej strany a vrhá sa do konfliktu plného piesku, potu a krvi.

Hra zaberie cca. 580Mb na vašom disku, čo nieje nič hrozné. Prekvapí však taká malá inštalácia za prítomnosti štyroch CD. Skúsený hráč okamžite odhadne odkiaľ fúka vietor, no treba povedať, že zvyšné tri CD sú prepchaté vysoko kvalitnými filmami. Westwood teda aj naďalej zostáva lídrom v tejto oblasti. Pekné renderované menu, mapy bojiska a samotné filmy pretkávajú jednotlivé misie. Týchto je... veľa. Naozaj, nesnažil som sa spočítať všetky misie za všetky strany a propagačným materiálom nezvyknem veriť. Každopádne garantujem, že kým prejdete všetky misie, riadne sa zapotíte. Prítomnosť troch strán v konflikte totiž predurčuje hru k trojnásobnému použitiu len v samotnej kampani. Nehovoriac o multiplayer verzii a tiež možnosti vytvoriť si „skirmish“ bitku. V hre sú použité klasické vehikly, budovy a stroje, ktoré poznáme z originálnej Duny2. Do hry boli pridané, tuším, len tri jednotky naviac. Osobne to nepokladám za problém, pretože veteráni s radosťou budú znovuobjavovať nostalgické Destoryeri, Sonic Tanky a Fremenské ťažké guľomety. A nováčikovia? Tí sa utopia v množstve nových jednotiek.

Hra prebieha ako klasická real time stratégia. Teda ťažíme korenie, staviame základňu a ničíme nepriateľov. Počas misie vám od spojencov prichádzajú posily, pravda ak nejakých spojencov máte. V zásade si však musíte vystačiť sami na agresiu svojich protivníkov. Táto dramaticky stúpa po prvých úrovniach a treba povedať, že v niektorích misiách som mal naozaj problémy. Bohužiaľ, nebolo to umelou inteligenciou protivníka, ale vysokým počtom jednotiek na jeho strane. Nedočkáme sa teda premyslených a rafinovaných útokov, ktoré by ste nikdy nečakali. Jednoducho, sú k vám dve prístupové cesty.

Nieje nič jednoduchšie ako odlákať pozornosť pri tej zabezpečenejšej a s malým počtom samovražedných jednotiek spôsobiť menší guláš, zatiaľ čo s trojnásobnou armádou počítač prenikne druhou prístupovou cestou. Nieje to zlá taktika, problém je v tom, že hráč ju očakáva a je na ňu pripravený. Treba však povedať, že umelá inteligencia sa pohybuje voči konkurencii na veľmi slušnej výške aj keď to ešte nieje to, čo by sme čakali. Hra ma však prekvapila svojími misiami, ktoré vybočujú z rámca „nahrab peniaze, postav základňu a armádu a poraz nepriateľa“. V jednej misii som mal napríklad len štyroch snajperov, ktorí museli pod mojím velením povyslobodzovať asi tridsať svojich spolubojovníkov. Taktické presuny na strategické pozície boli veľmi chutné. Misie sú okorenené o fakt, že každá jednotka si svoje schopnosti postupom času vylepšuje. Tak som z pôvodných štyroch snajprov dostal štyri profesionálne zbrane na zabíjanie z diaľky.

Hra je prvým 3D projektom Westwoodu a zatiaľ, čo ostatné firmy už plodia mraky 3D RTS, fanúšikovia Westwoodu majú možnosť hrať len prvú. Bojisko je si možné približovať, vzďalovať a otáčať s ním v 360 stupňoch. Prakticky to však málo využijete a vytvoríte si vami obľúbený pohľad, ktorý budete meniť len z času na čas. Grafický engine nieje diera do sveta a niektoré jednotky vám budú pripadať, že sa na nich trocha polygónmi šetrilo, v zásade však budete spokojní. Keď uvidíte púštneho červa v akcii, či tornádo valiace sa na vašu armádu, bude vám to úplne jedno. Budete sa hlavne chcieť dostať z danej pozície.

Ozvučenie a zvuky sú rovnako na vysokej úrovni. Pričom o soundtrack sa podieľali traja ľudia. Každý mal na starosti svoju stranu, pre ktorú skomponoval hudbu. Tak sa od pochodových melódií Atreidov dostanete k orchestrálnym gytarám Harkonnenov a prevažnému elektro-industrialu Ordosov. A ten, čo bude naozaj dobre počúvať, v pozadí jednej skladby za stranu Ordosov rozozná veľmi známe sample zo soundtracku ku hre Half-Life.

Ako hodnotiť hru, ktorá dostala svoje hodnotenie prakticky už pred tým, ako sa dostala na tento svet? Mám šťastie, nemusím vykonávať žiaden rebelský odboj proti Westwoodu a tak trochu si to táto firma u mňa aj vyžehlila za svoj nepodarok Red Alert2. Hodnotenie Emperora nieje vôbec zložité. Profesionálne podané stvárnenie klasiky s moderným spracovaním a výbornou hrateľnosťou na štyroch CD rozhodne hovoria kladne.

Emperor Battle for Dune

Výrobca: Westwood
Distribútor: Digital Media Trade / EA
Minimálna konfigurácia: Pentium 266 MHz, 32 MB RAM, 3D karta
3D karta: ano
Multiplayer: ano
Typ: RTS
Verdikt: Rozhodne kladne
Hodnotenie: 80%

Zdroj: gamesweb

ZOLLINO
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012