03.07.2001 00:13, WIN, Komentárov: 0
Quake 3: Team Arena

Quake 3: Team Arena

Prišiel som, vyfragoval som, odišiel som. Dobre, ale čo bolo potom? Potom prišli fanúšikovia a tvorili add-ony, datadisky a neskutočné gigabajty rôznych levelov a iných bonusíkov. Z času načas sa vyčasí a aj autorský team vydá nejaké, tentoraz oficiálne rozšírenie. U 3D akcii tomu nie je veľmi často. A keď niečo vyjde, stojí to zato, ...

Prišiel som, vyfragoval som, odišiel som. Dobre, ale čo bolo potom? Potom prišli fanúšikovia a tvorili add-ony, datadisky a neskutočné gigabajty rôznych levelov a iných bonusíkov. Z času načas sa vyčasí a aj autorský team vydá nejaké, tentoraz oficiálne rozšírenie. U 3D akcii tomu nie je veľmi často. A keď niečo vyjde, stojí to zato, je to skoro ako nová hra. Všetci, čo hrali Quake 3, vedia, ako bol na tom chudobne čo do počtu módov oproti Unreal Tournamentu. Mal síce vynikajúci deathmatch, ale to bolo celé. A teda dnes tu máme datadisk ku Quake 3 s podtitulom Team Arena. To dá určite tušiť, že pôjde najmä o teamové módy. Jednou zvláštnosťou Team Areny, čo mi nedá ako hernému redaktorovi spomenúť, je cena. Datadisky pre Unreal ,alebo Half-Life boli zadarmo na stiahnutie, no teraz naklusal ID soft a tak treba tvrdo cvakať, len či za tú cenu prinesú adekvátny produkt.

Mám povedať rovno výsledok, radšej sa dovtípte postupne. Čo teda Team Arena vlastne ponúka, no sú to hlavne tie spomínané módy. Sú štyri. Prvý je Capture Flag a mám takého blbého tušáka, že bol aj v pôvodnom Quake 3, to sa teda ID soft veľmi nepredviedli. Druhý mód je na tom už lepšie, nesie názov One Flag, čo je v podstate tiež Capture the Flag, ale iba vpodstate. Tiež sa hráte na vlajkonosiča, ale tentoraz nie su v hre vlajky 2 ale 3. Jedna vaša, druhá ich a tá tretia, s tou budete utekať. Zoberiete vlajku a hops stratíte rozum a idete do nepriateľskej základne , kde ju musíte dať k tej ich a bod bude váš. Takto sa boj nestrhne len v pevnostiach ale aj v strede arény. Tretí mód je Oveload, a to tu ešte nebolo. V oboch základňach sú dva gigantické totemy v tvare lebky s energiou 2500. Po zasiahnutí sa za sekundu zregenerujú o 15. Vaším cielom je pochopiteľne zničiť tú druhú, čo nie je skutočne žiadna sranda, ale teraz k veci Nudnejší mód ste ešte nevideli. Našťastie na datadisku je ešte niečo, čo sa hrať dá a tým je štvrtý mód. Na prvý pohľad, klasika, dva teamy, ktoré sa ostreľujú. Ale keď zabijete súpera, v prostredku arény sa na oltáry objaví jeho lebka, ktorú musíte zobrať a makať s ňou domov, aby ste dostali bod. Takýmto spôsobom môžete naraz skórovať aj viacerými bodmi, problém je, že ostatní súperi vidia, či nejakú lebku nesiete. Podobne ako v Capture the Flag, tu sa vám namiesto vlajky v ruke nalepí na zadok lebka. Keď zabijete niekoho s lebkou, lebka je stratená a môžete začať zbierať znovu Videli ste už hráča s 8mi lebkami na zadku? Tak to je target No.1 hneď ako ho uvidíte. A tým by sme skončili s módmi. Suma sumárum zo 4 sú 3 nové, z toho 2 zábavné.

Čo máme na sklade nové, žeby zbrane? Chýbal vám v Quake 3 zvuk skutočného guľometu, tak tu vám nebude, ale problém je s muníciou. Aká je druhá zbraň, no tentoraz ID vykráda sám seba, klincomet sme mali už v Quake 1. O čom je vlastne nový klincomet? Niečo na spôsob brokovnice z Q3. Na blízo účinný a na ďiaľku ma obrovský rozptyl. To skutočne nemohli spraviť niečo iné ako dať iný skin brokovnici? Tak a do tretice a naposledy tu máme Proximity Mine. Prečo naposledy? Pretože viac toho Team Arena neponúka., ale neodbočujme od témy. Proximity Mine je zbraň, ktorá má šťavu. Ide o niečo na spôsob nástražných mín z Duke Nukem 3D. Pustíte mínu, ktorá reaguje na pohyb a dá sa odstreliť raketometom. Veľmi dobre sa dá využiť na zablokovanie kľučových miest ako sú mosty, dvere, a vlajky. Suma sumárum 2 zbrane z 3 sú nové a 1 je použiteľná.

No tak, po čom by ešte hráči mohli mať dopyt? No jasne, nové skiny a levely. Skinov máme 10, ale už tu nenájdeme unikáty ako bol surfer, kostra alebo veľké oko z Quake 3. Je tu jeden rytier a inak sú to netvory na jedno kopyto, od zombie po nejake hnilé kusy. Keď neprší aspoň kvapká. Levelov je síce 19 ale ani toto ma už neprekvapuje, 8 je s drobnými úpravami prevzatých z Quake 3, takže sa číslo znižuje na 11. Z pohľadu detailnosti a ich architektúry ide však o majstrovské diela, s tým nemali nikdy v ID Softe problémy, horšie to už bolo keď ich designéry odišli do iných firiem a začali tvoriť Daikatany. No tentoraz to s tou perfekcionalitou prehnali natoľko že niektoré 4 mapy sekali aj na najlepších zostavách, holt daň z preháňania.

Inak je grafika, ako som už spomínal výborná, možno ste už tiež videli screenshoty z DOOM 3, ten skvost bude na tom ešte lepšie. A pravdepodobne aj ozvučenie, Sonic Mayhem, je Sonic Mayhem. Pravda, okrem novotiniek spravili autori aj zásahy v podobe vylepšenia jadra enginu. Zmeny sa dočkalo menu, kde si môžete nastaviť eňoňuňo. Dokonca nájde sa tu aj plátno, na ktorom sa dá sledovať aktuálny priebeh v nejakej základni pomocou kamier, veru aj takéto zaujímavosti nájdete v arénach. Len spomeniem jedno zlaté pravidlo, ktoré sa spomínalo pri nástupe Quake 3. Áno Quake má úžasnú grafiku, ale kto bude obdivovať grafiku a nebude si všímať okolie je màtvola, podobne je to aj s tým plátnom. Dôležitejšie je však hľadanie protihráčov. Už stačí len zadať nick lovenej koristi a nájde vám rovno server, kde sa nachádza. Takto si už nemusíte natvrdo opisovať IP adresy, ktoré vám ostatní hráči pošlú ,aby ste ich tam našli. V každom prípade to viacej spístupní hru.

Quake 3: Team Arena v podstate priniesol všetko, čo datadisk mal mať, škoda len ,že je toho tak málo, a anj z týchto bonusov, nie su všetky ,tak ako by mali byť. ID soft sa snaží doladiť Quake 3, lenže takto maximálne dosiahli, že si to doladenie za tých 1200 korún nikto neobstará. Aspoň vidím Quake klany, ktorý má aký názor a nelíšime sa. Tento datadisk potrebuje 2 veci, tretinovú cenu ,alebo trikrát toľko vecí.

Settlers IV

Výrobca: ID Software
Distributor: Activision
Odporúčaná konfigurácia: P-II 266 MHz 64 MB RAM 600 MB HDD
3D karta: ano
Multiplayer: ano
Typ: 3D Action
Verdikt:

Značka nemusí byť zárukou kvality

Hodnotenie: 58%

Zdroj: gamesweb

WIN
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012