13.06.2001 00:13, WIN, Komentárov: 0
Oni

Oni

Zo štatistického hladiska je dokázané, že 99% hier s názvom Oni a hlavnými postavami Konoko, Yoshimata, Barabas, Mour, ktoré sa pohybujú v svete inšpirovaným šialeným anime štýlom, pochádza z Japonska. Skutočne danej tématike sa nevenuje žiaden iný národ na svete. Teda až do nedávna. Japonský systém zobrazovania spočíva v dokonalosti pohybov, v ich rozfázovaní do detailných sekvencii a v neposlednom rade nesmú chýbať ...

Oni vás sledujú, oni vám nedájú spať, oni sú super hra. No a že v Amerike nepoznajú slovenské zámená.

Zo štatistického hladiska je dokázané, že 99% hier s názvom Oni a hlavnými postavami Konoko, Yoshimata, Barabas, Mour, ktoré sa pohybujú v svete inšpirovaným šialeným anime štýlom, pochádza z Japonska. Skutočne danej tématike sa nevenuje žiaden iný národ na svete. Teda až do nedávna. Japonský systém zobrazovania spočíva v dokonalosti pohybov, v ich rozfázovaní do detailných sekvencii a v neposlednom rade nesmú chýbať nádherné svetelno-farebné efekty. V podstate krajina vychádzajúceho slnka mala v tejto oblasti monopol, pokým neprišiel Matrix a všetko sa zmenilo. Tvorcovia Matrixu vsadili na tento unikát a vyplatilo sa. Netrvalo dlho a prišiel na plátna kín snímok Romeo must die. Dnes tu máme počítačovú hru, ktorá spája cesty východu a západu. Americký vývojársky team Bungie pre nas pripravil zbesilú akciu, kombinujúcu viacero žánrov do jednej unikátnej hry.

Ak si neviete anime v Oni dostatočne predstaviť, spomeňte si na sériu Final Fantasy a jej unikátny Fantasy svet kombinovaný s Cyber Punkom. Prenesene čisto na jednu postavu z pohľadu tretej osoby ala Tomb Raider dostaneme neurčitý mix. Ešte prihodíme trochu tej japonskej mlátičky Tekken, Soul Calibur alebo Mortal Kombat a Oni je na svete.

Oni sa azda najviac podobá akčnej adventure Dark Earth z prelomu rokov 1996/1997, kde ste putovali v budúcnosti po zdevastovanej Zemi ako jeden z mála tých čo prežili. Aj tentoraz sa vydáme do budúcnosti, ale predsa len trochu bližšej. Konkrétne je dej situovaný do roku 2032 keď bola zriadená federálna vláda spojených štátov sveta, ktorá ovláda 80% Zemského povrchu. Nejde o nijakú krutovládu ,ale vyústenie snáh Európskej Únie a zvyšku sveta zbudovať spojenectvo civilizovaného sveta. Pravdaže vždy sa nájde skupina rebelov, ktorá musí do všetkého vàtať. Tentoraz je však impérium v práve a preto vracia úder prostredníctvom vás, mladej tajnej agentky Konoko.

Konoko , rokoko, yoko ono, tamto, hento, volajte si ju ako chcete, nie je len nejakou sexi babenkou z fialovou šticou, ale má pekné tuhý korienok, čo ju robí ideálnou agentkou na akcie každého druhu. O svojej minulosti nevie skoro vôbec nič a v podstate sa drží vo vedomí, že je jedným z androidov vládej rozviedky. Na svoje prvé pochybnosti natrafí až počas hry. Ak si pamätáte na Crusader: No Remorse, keď si hlavný hrdina po vyvraždení celého tábora zobral celú záležitosť osobne, aj tu sa stane niečo podobné. Dej je plný zvratov, korupcie a vracania sa do minulosti na známe miesta.

V podstate Oni začína rutinne nejakými ľahkými misiami, keď sa s protivníkmi oťukávate a vy stláčate rôzne páky a tlačítka ,aby ste sa dostali ďalej. Na začiatku to malo niečo do seba, ale už v tretej misii mi to pomaly ale iste začalo liezť na nervy. Ale čo sa nestalo, hra nabrala úplne iný spád a uvedený problem zmyzol. Čo ma udivuje je hlavne určitá flexibilita, keď neprechádzate len mechanicky predpripravené levely, ale vždy vás čaká niečo úplne iné. Iné prekážky a neobmedzuje sa to len na rozdielnych protivníkov. Tých to tiež nie je 29 miliónov, čo vóbec nie je na škodu. Ich inteligencia je na celkom slušnej úrovni a predvádzajú rôzne kúsky. Ak nemajú zbraň, tak si to s vami rozdajú ručne, ale nezdráhajú sa po zbadaní použiť všetok arzenál, ktorý majú poruke. Nájdu sa však aj take týpy, ktoré utečú k alarmu a privolajú posily.

Pravdaže na všetko je liek a v podaní Konoko a hrubej sily alebo rozumu. Môžete sa rozhodnúť či jednoducho vliet´te do akcie bez ohľadu na nebezpečestvo, alebo sa pekne prikradnete zozadu a zlomíte týpkovi väzy. V niektorých fázach hry sa v mojom prípade zmenilo Oni na taktickú akciu, ako bol thief a vyvaroval som sa priamemu stretu. Boj sa však stáva niekedy nutnosťou, Konoko ovláda veľkú škálu rôznych hmatov, komb a špeciálnych pohybov, ktoré však nevie od začiatku a postupne sa ich učí v boji. Obzvlášt vypečené su “rising fury”, alebo “wheel” keď chytí súpera za krk a spraví 360 stupňovú otočku ako okolo tyče, pričom odkopáva všetko navôkol.

Vďaka kombinácii zbraní s karate dostala hra iný nádych než sme boli zvyknutý, vynárajú sa nové špekulácie ako 2 typy boja skombinovať. K dispozícii je hutný arzenál od futuristický plazmových zbraní, raketometo, ale œu tu aj omračovače a a sniperky. Čo je dobré, že so sebou si môžete vziať len jednu zbraň a často ste na pochybách ,čo si vziať, pretože po boji môže na zemi ostať viacero kúskov. Či si vziať nejaký raketomet s 2 strelami alebo pušku s niekoľkými zásobníkmi, to je vždy otázne. Ak však chcete používať čisto len streľbu, tak ste na veľkom omyle, to čo platí pre súperov, platí aj pre vás.

Po zrazení vám vypadne zbraň z ruky: Nie je dvakrát mile hneď nato dostať zásah z vlastného raketometu. Preto hneď ako sa niekto priblíži, je lepšie zbraň skryť a pripraviť sa na boj ženy proti mužom. Môžete blokovať, používať rôzne úhybné manévre, keď bojujete tak proti jednému vojakovi je ešte všetko v pohode. Ak sa všas pride pobaviť skupinka, hneď vás presvedčí, že nepriateliav v Oni patria k tým najtvrdším. Oni, teda ono nie je náhodou, že sa mlátite s dvomi maníkmi a do toho vás tretí pokropí so samopalom odzadu akoby sa nechumelilo V niektorých fázach sa však karta obráti, keď bojujete po boku ostatných agentov, alebo policajtov. Pocit teamovej akcie vyvoláva zaujímavý entuziasmus.

Aby sme sa tu nemotali okolo horúcej kaše, prejdeme k technickému spracovaniu. Kombinácia ovládania myš + klávesnica sa stala klasikou v 3rd person hrách ala Tomb Raider. V 96tom prišiel Tomb Raider, Lara skákala, strielal, plavala ako ste chceli. Strhla sa mánia, či lepšie vyzerá vyzlečená alebo naopak a podobne. Oni by som však s Tomb Raiderom neporovnával, ide o úplne inú hry, myšlienkou aj hrateľnostne. Konoko je skôr bojový stroj než nejaká archeologička. Hra je popretkávaná vstupmi z centrály, odkiaľ vám prezradia, že Muro – váš super zločinec je tam a tam a by sa ho máte vydať stopnúť. Dej je silnou stránkou hry, škoda len, že tá grafická je plná kontradikcii. Na jednej strane podporuje širokú škálu grafických kariet a niektoré svetelné efekty, najmä tie pri boji, si to môžu kľudne rozdať s mlátičkami na konzolách. Na druhej však predmety a nepriatelia pri skonaní prepadávajú stenami, čo nepôsobí dvakrát dobre. Recenzia je subjektívny názor a mne sa teda tento efekt rozhodne nepáči, ale originalitu nemôžem autorom uprieť.

Hrateľnosť je dejom a kombinovanou akciu vystupňovaná na slušnú úroveň, jej podstatnú zložku však, podobne ako v Diablo II, tvorí obmedzenie funkcie LOAD/SAVE. Hra si ukladá pozície tak na 5tich záchytných bodoch v hre a to je všetko. A je to dobre, takto sa Oni nedegraduje na úroveň nedeľňajšieho posedenia pri čaji a vydrží dlhšie ako vypijete ten čaj. Síce v záverečných fázach sa Oni zmení na peklo na počítači, ale ten pocit z prejdenia tažkej sekvencie je vždy neopísateľný. Zoberme si takých bossov, každá správna hra má nejaký tvrdší oriešok a v Oni sú bossovia poriadnými plodnmi na kokosovej palme. Rôzne druhy boja a taktiky, to je to, čo tu dlho chýbalo, teda ak ste nehrali FAKK 2.

Na Oni by sa nedalo okrem grafický trapasov nič strhnúť, nebyť jednej možno maličkosti. Hra je silná ako Single Player, ale možnosť hry viacerých hráčov autorom úplne unikla. Ešte sme nedospeli k tomu ,aby sme hry delili na Multi a Singelplayer only ako bol Quake 3. Tento mód tu chýba a viem si živo predstaviť, že by sa Oni v multiplayer móde zmenil na náhradu Tekkenu na PC. Žial dnes sme odišli naprázdno.

Oni je jednou z výnimočných hier, ktoré rozprúdili stojaté vody v oblasti 3rd person akcii. Ak by som Oni nepoznal do detailov, povedal by som ,že je to hra japosnká, hrá v nej dynamická japonksá hudba, ktorá sa streda podľa situácie, spracovanie je tiež ako anime sen, ale za tým všetkým stoja americkí chlapci z Bungie. Koniec koncov je dobré, že kultúry určitým spôsobom splývajú a vznikajú skvosty aj na poli hier. Oni nie je komerčným titulom, má výbornú hrateľnosť a tá ju vlastne bude predávať. Možno sa po úspechu objaví Oni 2, 3, 4 s pofidernou kvalitou, všetko je možné. Ostaňme pri tom, že momentálňe prvý diel je ten kvalitný.

Oni

Výrobca: Bungie
Distributor: Take 2
Minimálna konfigurácia: PIII-266, 64 MB RAM
Odporúčaná konfigurácia: PIII-500, 128 MB RAM
3D karta: ano
Multiplayer: nie
Typ: Action
Verdikt:

Síce som si nenafarbil vlasy na fialovo, ale do role Konoko som sa vžil veåmi rád

Hodnotenie: 80%
Poskytlo: XXL Multimédia, 2. posch. nad Bontonlandom, Michalská 25, Bratislava
Email: Michalska25@xxl-multimedia.sk web: www.xxl-multimedia.sk
Tel.č.: 07/ 54650353

Zdroj: gamesweb

WIN
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012