29.01.2008 01:31, Komentárov: 0
Empire Earth III

Empire Earth III

Mnoho hráčov netrpezlivo očakávalo príchod tretieho dielu série, ktorú snáď nikomu netreba predstavovať - Empire Earth. Opäť máte možnosť vydať sa v šlapajách ľudstva, od jeho primitívnych koreňov, až po budúcnosť okorenenú všemožnými technickými výdobytkami. Začíname...

Mnoho hráčov netrpezlivo očakávalo príchod tretieho dielu série, ktorú snáď nikomu netreba predstavovať - Empire Earth. Opäť máte možnosť vydať sa v šlapajách ľudstva, od jeho primitívnych koreňov, až po budúcnosť okorenenú všemožnými technickými výdobytkami. Začíname...

#pic1#

Od optimisticky ladeného úvodu, ale prejdeme rovno k samotnej, už nie tak slávnej hre, ktorá sa sprvu síce tvári ako niečo absolútne nového (čomu nasvedčuje i kvantitatívne obsiahle menu), avšak realita je o dosť trpkejšia. Na výber je už notoricky známa cesta dejinami, klasický scenár pre jedného hráča, multi-player, či editor máp a civilizácií.

Zatiaľ by všetko bolo v poriadku, ostrielaný harcovník rovno preskočí tutoriál (ktorý je beztak 1248. okopírovaním RTS výukových misií) a pustí sa do spomínanej „hlavnej kampane“ v podobe cesty storočiami s vybraným národom. Práve sme trafili klinec po hlavičke – totiž v Empire Earth III autori z nejakého nepochopiteľného dôvodu, ktorý sa prieči zdravému rozumu všetko až priveľmi zjednodušili. Namiesto rozmanitosti, ktorú ponúkali predošlé diely a bola ich hlavným lákadlom, máte na výber len z 3 frakcií (Západ, Ďaleký Východ, Stredný Východ) a taktiež epochy boli zredukované na starovek, stredovek, koloniálnu éru, súčasnosť a budúcnosť. Každá z frakcií disponuje iným druhom výhody a handicapu, konkrétnejšie sa Západ môže pýšiť vyspelou technológiou, Ďaleký Východ zasa dobre vyzbrojenou pechotou a nakoniec Stredný Východ svojou jazdou.

#pic2#

Samotná kampaň prebieha v dvoch „fázach“ – prvá sa odohráva na taktickej mape sveta, po ktorej premiestňujete vojská ako figúrky, čo vás stavia do role mocného vojvodcu a v druhej prebieha samotný boj o tú, či onú provinciu alebo štát, ktorý by ste si radi pridali do svojej zbierky. Každá mapa (územie) je jedinečná, a preto sa nemusíte báť stereotypu v podobe rovnakého rozmiestnenia táborov, riek, zalesnených oblastí alebo terénu samotného. Aspoň malé svetlo v tme zjednodušovania a až prílišnej nadväznosti na predošlé diely.

Problém ale nastáva po pár hodinách hrania, keď vás už systém „postav základňu, zabezpeč si suroviny, vybuduj si vojsko, znič nepriateľa“ prestane baviť a stane sa otravným stereotypom bez najmenšej obmeny. Ako oživenie pôsobia aspoň malé sub-questy v podobe oslobodenia významného väzňa, či zničenia malej dedinky rebelov atď.. Bohužiaľ, stále je to o tom istom a nič prevratného sa nekoná.

Hlavným cieľom hry je pochopiteľne „World Domination“ ako hovorí už sám názov, tj. ovládnutie sveta a následná neobmedzená vláda nad vašimi dàžavami.

#pic3#

Človek by si povedal, že keď už bol herný systém skresaný a naplnili sa aj jeho najhoršie obavy (brať s rezervou), tak aspoň grafika to celé trochu zachráni a EE III bude pastvou pre oči. Opäť musím sklamať i tých najväčších optimistov, pretože na nízkych a stredných detailoch sa niet moc čím kochať a na najvyšších detailoch by naopak chcel zostavu, s ktorou si bez problémov zahráte i taký Crysis. Neoptimalizovanosť ešte dopåňa ako čerešnička na torte grafika, inklinujúca skôr ku fantasy spracovaniu, než reálnemu zobrazeniu vývoja ľudstva v priebehu vekov.

Na druhú stranu má aspoň pár svetlých bodov, ktorými istotne sú efekty počasia a prostredia, v ktorom prebiehajú krvavé bitky (stromy ohýbajúce sa vo vetre, vlejúca tráva a mnoho iného). Ku zvuku len toľko, že nijako extra nevyniká, ale ani nepôsobí rušivo a pravdepodobne predstavuje asi jeden z mála vyvážených elementov.

#pic4#

Empire Earth III určite nie je titul na zahodenie, avšak absencia niečoho naozaj nového a neokukaného pôsobí ako oceľové závažie, ktoré ho ťahá nižšie a nižšie. Fanúšikov série síce nesklame, ale ostatní by mali radšej mali siahnuť po overenej klasike alebo si počkať na jednu z chystaných tohtoročných RTS.

#tab#


Zdroj: gamesweb


viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012