10.11.2007 01:26, Last Jedi, Komentárov: 0
Sam & Max: Season Two - Ice Station Santa

Sam & Max: Season Two - Ice Station Santa

Vianoce sú fenoménom na našich monitoroch priveľmi nezobrazovaným. Rozhodne nie v rámci „serióznych hier“ ale maximálne vo forme rôznych addonov a modifikácií. Áno hra The Sims 2 vianoce má, ostatne čo vlastne nemá? Tieto najväčšie sviatky roka (pokiaľ ste buď to zástupca slovenskej náboženskej väčšiny alebo ateista) boli len tak mimochodom aj súčasťou mrazivého detektívneho thrilleru Still Life, no ale to je asi na osobných počítačoch za posledné roky všetko, aj keď ruku do ohňa predsalen za to nedám, keďže nehrám každú hru čo vyjde :). Lenže ani jedna hra ešte nepovedala američanom, že ich dnešná vízia vianoc je takpovediac zvrátená. A to dosť. No a kto iný by sa zhostil úlohy podpichnúť konzumného komerčného týpka v červenom kabáte a bielej brade lepšie ako Sam a Max?

Vianoce sú fenoménom na našich monitoroch priveľmi nezobrazovaným. Rozhodne ne v rámci „serióznych hier“ ale maximálne vo forme rôznych addonov a modifikácií. Áno hra The Sims 2 vianoce má, ostatne čo vlastne nemá? Tieto najväčšie sviatky roka (pokiaľ ste buď to zástupca slovenskej náboženskej väčšiny alebo ateista) boli len tak mimochodom aj súčasťou mrazivého detektívneho thrilleru Still Life, no ale to je asi na osobných počítačoch za posledné roky všetko, aj keď ruku do ohňa predsalen za to nedám, keďže nehrám každú hru čo vyjde :).

Lenže ani jedna hra ešte nepovedala Američanom, že ich dnešná vízia vianoc je takpovediac zvrátená. A to dosť. No a kto iný by sa zhostil úlohy podpichnúť konzumného komerčného týpka v červenom kabáte a bielej brade lepšie ako Sam a Max?

#pic1#

Už z prvej sezóny tejto kultovej adventúrnej dvojice vyplýva, že ak je humor jednotlivých epizód tématicky špecifikovanýa ľuďom blízky, kvalita je vyššia než v prípadne náhodne pospájaných gagov. No a ktorá téma po televizií, politike a svete počítačov, môže byť hráčom adventúr bližšia ako práve vianoce?

Od vydania poslednej šiestej epizódy prvej série ubehlo niekoľko mesiacov a je vidieť, že pauza autorom rozhodne prospela. Humor je opäť svieži a ojedinele zábavný a originálny. Priznám sa, že najviac ma dostalo prečítanie Santovho zoznamu deti a meno George W., pri ktorom bola poznámka – klamár, pančucha plná uhlia. Samozrejme toto nie je jediný z kvalitných vtipov, ale vymenovávať ich tu nie je ani účelom recenzie, a ani nechcem nikoho pripraviť o herné zážitky.

#pic2#

Samotný začiatok hry je (ako inak) štýlový. Dvaja zvierací detektívi (a v prípade toho sadistickejšieho z nich aj prezident Spojených Štátov Amerických) dostanú darček od Santa Clausa – gigantického robota, ktorý sa ich snaží zničiť. Po jeho zneškodnení sa vydajú na severný pól, ako inak než vo svojom omlátenom, ale stále funkčnom Desote. Sú totiž rozhodnutí príjsť na to, čo má Santa za lubom. Prípadne čo môže za to, že sa z milého dedka stal ozbrojený násilník. Tam sa príbeh za účasti humorných situácií zamotáva a v našom vianočnom príbehu budú figurovať vianoční škriatkovia, drevené figúrky štyroch jazdcov apokalypsy, duchovia vianoc minulých, prítomných a budúcich a pochopiteľne sa vrátime aj do susedstva detektívnej kancelárie.

#pic3#

Samotné susedstvo bolo (doslova) trochu preskupené po výstupe vyššie spomínaného robota. A nielen výzorovo sa štvrť zmenila. Starý známy Bosco už skončil s predajom, C.O.P.S. Si otvorili autotuningovú dieľňu a bistro u Stinkyho je otvorené. Toto vynovené spracovanie známych lokácií je po prvej sezóne, kde ho pravidelne hráči navštevovali, nutným osviežením. Celkovo aj keď je hra v podstate stále o tom istom, je tu istý závan novoty. Sympaticky sa vracia obľúbená automatovka s likvidáciou potkanov (bola v pôvôdnej hre Sam & Max: Hit The Road od LucasArts a v tretej epizóde prvej série od Telltale Games) , ktorá je navyše absolútne nepovinná, takže frflanie ohľadom recyklácie starých nápadov sa vážne naozaj brať nemôže. Opäť je tu nová variácia na cestnú minihru a hlavne vynikajúca minihra – boxerský zápas medzi bábikou a potkanmi. Lokácií síce nie je veľa, ale poprehadzované a vynovené susedstvo spolu so Santovou dieľnou skladajúcou sa z viacerých častí ponúka veľké množstvo humorných hlášok a odkazov na rôzne aspekty skutočného sveta. A ktorý fanúšik tejto série by chcel hrou len tak prebehnúť? V prospech hry hovoria aj dva momenty ked som si myslel/bál sa, že hra už končí a následný,v jednom prípade naozaj neočakávaný zvrat ma vyviedol z omylu.

#pic4#

Pre tých, ktorí si radi uživajú humornú zápletku a na občasné zákysy nemajú nervy, zaradili autori do hry veľmi nenásilne nápovedu. Tá prebieha vo forme určiteho zamyslenia, či takpovediac tipu, ktorý vysloví Max akoby len tak mimochodom. V menu si hráč môže nastaviť, ako často a na akej úrovni ma pomoc prichádzať, prípadne si môže nápovedu vypnúť. Celkovo v menu sa dá nastaviť o čosi viacej vecí a hra má dokonca aj stručný tutoriál. Nemyslím si však, že neznalý hráč bude len tak z fleku začínať a druhou vecou je, že nevedieť ovládať a hrať point & click štýlom, to sa mi zdá ako hlúposť. Možno jediným takým výraznejším záporom celej hry je azda dåžka načítavania. Z pôvodných preblikov a pár sekúnd dåžka znateľne narástla aj na pol minúty. A pritom grafické spracovanie, aj keď stále štýlové, sa od prvej série vôbec viditeľne nezmenilo.

#pic5#

Ak teda máte radi v súčastnosti ojedinele kvalitný humor tejto zvieracej dvojice, opäť nebudete sklamaný, aj keď hra ubehne veľmi rýchlo.

#tab#

Zdroj: gamesweb

Last Jedi
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012