08.10.2007 01:24, MickTheMage, Komentárov: 0
Bone - Out from Boneville & Great Cow Race

Bone - Out from Boneville & Great Cow Race

Príbehy o hrdinoch majú pozoruhodne podobnú štruktúru. Hrdina je donútený okolnosťami vydať sa na strastiplnú cestu, čím spúšťa sled nechcených udalostí a zamotáva sa do klbka problémov. Medzitým poznáva samého seba a zisťuje aké je jeho miesto vo svete. Prejde radom ťažkých skúšok, aby na konci stál plný nového poznania a schopností. Aby tak mohol pomôcť zachrániť svet. Býva to tak, vždy to tak býva. Už aj pán Campbell o tom niečo vedel. Bone vo svojom jadre nie je iný.

Príbehy o hrdinoch majú pozoruhodne podobnú štruktúru. Hrdina je donútený okolnosťami vydať sa na strastiplnú cestu, čím spúšťa sled nechcených udalostí a zamotáva sa do klbka problémov. Medzitým poznáva samého seba a zisťuje aké je jeho miesto vo svete. Prejde radom ťažkých skúšok, aby na konci stál plný nového poznania a schopností. Aby tak mohol pomôcť zachrániť svet. Býva to tak, vždy to tak býva. Už aj pán Campbell o tom niečo vedel. Bone vo svojom jadre nie je iný.

#pic1#

Bone patrí k najdlhšie vydávanej komixovej sérii jedného autora. Autorom série je Jeff Smith, ktorý zdá sa nechal i svoj autorský podpis na sérii dvoch adventúr od spoločnosti Telltale Games. Ako v ostatných prípadoch, i v tomto robí spoločnosť svojmu názvu česť. Bone je príbeh, príbeh troch stvorení, bratrancov, známych ako Bone. Milý a slušný Fone Bone, jeho večne ufrflaný a namosúrený "Phoney" Bone a veselý, bezstarostný Smiley Bone, ktorý s radosťou lezie Phoenymu na nervy svojou hrou na bendžo. Jedného dňa však musia naši „kostičkovia“ (ako ich familiárne nazval autor recenzie :) ) opustiť svoje milované mesto Boneville a ocitnú sa tak na nezamýšľanej ceste za dobrodružstvom.

#pic2#

„Kostičkovia“ sa k nám dostávajú v plne lokalizovanej verzii a to takmer rok po svojom vydaní. Hry samotné sú vo svojej podstate celkom jednoduché, na druhej strane tvoria príjemné spestrenie nudných po pracovných starostí. Prípadne, ich plná lokalizácia umožňuje aby si tieto hry zahrali i tí menší hráči. Avšak nedá sa povedať, že Bone je vyslovene detský svet, i keď práve prvé dve epizódy, tak môžu trochu pôsobiť. A to možno i vďaka českému dabingu. Hra je spestrená prítomnosťou troch hlavných postáv, z ktorých každá má svoj vlastný charakter, a postoj k svetu. „Out from Boneville“ je štartom celej série, a slúži vlastne ako také predstavenie budúceho deja a hlavných postáv. Stretneme sa tu s ťažiskovými postavami príbehu a bude nám jemne načrtnuté, čo sa bude diať ďalej. Adventúrne hranie je spestrené rôznymi jednoduchými minihrami, ktoré uľahčia na duši od večného hľadania a kombinovania predmetov. Sú milé, a takpovediac hodiace sa do sveta, kde sa odohrávajú (ergo žiadne potrebujeme minihru, tak tam hodíme nejaký nezmysel, sa nekoná). Príbeh samotný sa nám, ako sa na správny epizodický obsah patrí, trošičku zamotá a navnadí vás na ďalšie pokračovanie.

#pic3#

O „Veľkom kravskom závode“ platí v podstate to isté, čo o prvej hre. Avšak už je o poznanie dlhší a zaujímavejší. Pridá sa niekoľko zaujímavostí, bližšie spoznáme niekoho v pozadí, i keď ešte stále nevieme, prečo sa niektoré veci dejú. Za to však príde na rad simultánne ovládanie všetkých troch postáv, ktoré pamätníkom istotne pripomenie lucasovskú klasiku „Day of the Tentacle“. Prepínate si medzi jednotlivými postavami, a tak riešite rôzne problémy. Niekedy je treba čosi spraviť s Foneym, aby zase mohol čosi vykonať Phoney, a tak ďalej. Predmetov nikdy nebýva veľa, možno čo by sa na jednu ruku zdravého človeka prstov vošlo. Dokonca v hre nenarazíme na žiadne nelogické kombinácie, všetko je viac-menej v prísne logickej rovine. Čo je dobre, a je to príjemné. Presne ako obe hry. Nakoniec i závod kráv sa musí raz skončiť. I keď vo svojej podstate vyznieva uzavretejšie ako predchodca, je jasné, že tento príbeh musí pokračovať. A úprimne bolo by škoda keby nepokračoval.

#pic4#

Grafický kabátik oboch hier patrí do rodiny Sama & Maxa, a grafika je podobne komixová, akoby priamo vypadla zo stránok komiksu (všimne si znalec originálnej predlohy). A platí to nie len o prostredí, ale i vzhľade všetkých zúčastnených postáv. Nie, grafika vás neposadí na sedaciu časť, ale hodí sa k tejto hre, ako vaša sedinka na šerbeľ. Okrem toho je tu ešte vynikajúci soundtrack, ktorého autorom je Jared Emerson-Johnson. Príjemné melódie k príjemnej hre. Nuž a keď už je na pretrase dňa zvukové spracovanie, patrilo by sa spomenúť aj onen český dabing. Je decentný, i keď miestami trochu nevýrazný, občas sa objavila podivná intonácia hlasu vzhľadom na dej na obrazovke. Občas sa zase vo výbere textu objavil iný text, ale to sa stalo len dva krát. Oproti lokalizácii iných hier teda pôsobí Bone vcelku... príjemne. :)

#pic5#

Akýže to poznatok si máme odniesť z tohto príbehu? Nuž, je to príjemný príbeh, na dni po ťažkej práci – pre tých čo pracujú, či na zbavenie sa deťúreniec – pre tých čo ich už majú. V každom prípade je to príjemná hra, ktorá vytláča slzu nostalgie za dobami kedy sa hry robili srdcom a s dušou.

Len jednu závažnejšiu výtku smerom k TopCD by som mal – a to, že oba diely sa mohli predávať za jednu cenu, v jednej krabici. Bolo by to ešte príjemnejšie a prijateľnejšie hranie. Ale i takto je Bone naozaj dobrá adventúra, ktorá by si zaslúžila ďalšie pokračovanie. Telltale sľúbili, ale zatiaľ sa venujú naplno iným projektom. Nuž uvidíme, či sa dočkáme „Eyes of the Storm“ a potom ďalších dobrodružstiev „kostičkáčov“ Boneových. Bola by to večná škoda keby nie.

#tab#


Zdroj: gamesweb

MickTheMage
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012