07.08.2007 01:21, Komentárov: 0
Návrat na Ostrov Pokladov

Návrat na Ostrov Pokladov

Fifteen men on the dead man's chest. Yo-ho-ho and a bottle of rum. Drink and the devil had done for the rest. Yo-ho-ho and a bottle of rum. Asi najznámejšia pirátska pieseň všetkých čias a práve ona vás má doviesť za bájnym pokladom Johna Silvera, ktorý sa nachádza ukrytý niekde hlboko na tajomnom ostrove a len vy ho dokážete nájsť...

#pic1#

Román od svetoznámeho R. L. Stevensona čítal ako malý chlapec s napätím snáď každý a vývojári z Kheops Studio sa pokúsili na tomto princípe vybudovať už spomínanú adventúru s názvom Návrat na Ostrov Pokladov, v ktorej sa ujmete role Jima Hawkinsa, verného priateľa a spoločníka Dlhého Johna Silvera na jeho cestách po siedmych moriach.

Na samom začiatku je Jim zajatý pirátmi na vlastnej lodi a následne dostáva list oznamujúci smrť jeho priateľa, ale na dôvažok obsahujúci enigmu, ktorá ho má doviesť k pokladu ukrytom na mieste jemu už známom z predošlých výprav. A tak, opäť volaný minulosťou pretkanou s krutou realitou okamihu sa vyberá na strastiplnú púť na Ostrov Pokladov za tým, čo mu podľa „záveti“ náleží.

Fifteen men on the dead man's chest. Yo-ho-ho and a bottle of rum. Drink and the devil had done for the rest. Yo-ho-ho and a bottle of rum.

Inu, dej ako vyšitý z knihy o pirátskych dobrodružstvách čo bolo ostatne i zámerom tohto titulu a jeho autorov. V neskorších fázach zistíte množstvo o minulosti Jima, pár historických faktov a dokonca prakticky využiteľných záležitostí, ktorými sú uzly, ale o tých až o chvíľu.

#pic2#

Tzv. „Ostrov Pokladov“, tak opradený tajomstvom pozostáva z približne 20 lokácií, cez ktoré môžete v neskorších fázach „ľubovolne“ prechádzať, ale v konečnom dôsledku budete i tak plniť úlohy a riešiť rébusy v každej z nich samostatne a systematicky. Miestami si treba dať dosť veľký pozor na to, či ste zobrali a použili absolútne všetko čo na danom mieste použiť ide, pretože každá klikatelna, resp. zobrazitelná položka má svoj menší alebo väčší význam.

Tu sa dostávame k najväčšiemu problému všetkých adventúr a nočnej more hráčov, a to pixel-huntingu. Šťastím je, že sa s ním temer nestretnete, iba miestami v skoro nebadateľnej miere, čo je istotne dobrou správou pre všetkých. Návrat na Ostrov Pokladov funguje skôr na princípe dobrého prehľadu o okolí a najmä logickom úsudku, skôr než nezmyselných hádaniek.

The mate was fixed by the bosun's pike. The bosun brained with a marlinspike. And cookey's throat was marked belike. It had been gripped by fingers ten.

Konkrétne pri hádankách je potrebné sa pristaviť, lepšie povedané pri enigmách (spolu sú 3 časti), ktoré vás majú doviesť k tomu „najväčšiemu“ pokladu Johna Silvera a ako sa hovorí „Nie je všetko zlato, čo sa bliští“. Enigma predstavuje komplex istých rýmovaných rébusov šikovne poňatých tak, aby vás doviedli priamo tam, kde je potreba. Slová sú dobre vyberané (dokonca i v preklade, čo je príjemným prekvapením) a žiadny aspoň trochu logicky zmýšľajúci človek, by s ich pochopením problémy mať nemal. Počas celej doby hrania som nenarazil ani na jeden „ťažký“, ale samozrejme jedná sa o čiste subjektívnu záležitosť, a tak je len na vašich schopnostiach za aký čas dokážete problém rozlúsknuť.

#pic3#

Dôležitou súčasťou rébusov sú spomínané uzly, ktoré sú vítaným spestrením a naozaj dobrým nápadaom implementovaným do hry. Ergo, je to možnosť ako sa ľahkým a prehľadným spôsobom naučiť viazať uzly ako napríklad rybársky, na ukotvenie lode a množstvo ďalších...

Malebnosť ostrova je vykreslená v pestro-farebnom prevedení lahodiacom oku a engine, ktorý je dobre spracovaný a v podstate sa mu nedá veľa vytknúť, až na menšie prehliadnutelné drobnosti. Dôležitým faktom ale je, že Návrat na Ostrov Pokladov nie je klasickou point-and-click adventúrou ale hraná z pohľadu prvej osoby.

Na záver ešte zmienka o hudbe, ktorá výborne dokresľuje celkovú atmosféru postého ostrova a vďaka rytmickej pirátskej melódií sa dá povedať, že skoro "dodáva elán" na ďalšie hranie, ktoré je hneď o poznanie lepšie.

And there they lay, all good dead men. Like break o'day in a boozing ken. Yo-ho-ho and a bottle of rum. Yo-ho-ho and a bottle of rum

Celkovo je Návrat na Ostrov Pokladov dobrou adventúrou na relax po dlhom dni, pri ktorej si vychutnáte malebné prostredie tropického ostrova plného nástrah a najrôznejších hádaniek, schopných potrápiť vás nejakú-tú chvíľu.

#tab#


Zdroj: gamesweb


viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012