14.05.2007 01:16, MickTheMage, Komentárov: 0
The Elder Scrolls IV: Shivering Isles

The Elder Scrolls IV: Shivering Isles

V diaľke vidím nápis obrovský! To Bethesda datadisk ďalší vytvorila. Vyčarovala spod rúk šikovných a na zlatom podnose podala nám. Tešme sa, radujme sa, šialený daedrický pán je medzi nami! Alebo možno nie je, bude – bol. V otázkach daedrických je vždy dôležitý uhol pohľadu. Dobro? Zlo? Nie, ak chápete daedry v týchto dimenziách, tak ich vôbec nechápete správne. Okrem toho Sheogorath je sympaťák. Myslím. Wabbajack!

V diaľke vidím nápis obrovský! To Bethesda datadisk ďalší vytvorila. Vyčarovala spod rúk šikovných a na zlatom podnose podala nám. Tešme sa, radujme sa, šialený daedrický pán je medzi nami! Alebo možno nie je, bude – bol. V otázkach daedrických je vždy dôležitý uhol pohľadu. Dobro? Zlo? Nie, ak chápete daedry v týchto dimenziách, tak ich vôbec nechápete správne. Okrem toho Sheogorath je sympaťák. Myslím. Wabbajack!

#pic1#

Oh áno milý priatelia – možno aj nepriatelia, pamätáte záleží na uhle pohľadu – Shivering Isles je datadisk akých vychádza v tomto svete málo. Myslím, že tu už padlo, že sa odohráva v Oblivione? Oblivion, názov hry a dimenzia sveta Elder Scrolls kde prebývajú daedry. Každý daedrický lord má svoju vlastnú ríšu, svoje vlastné domínium, ale my sme v samotnej hre navštívili v podstate len to Dagonove. A uznajte, Dagonova ríša je ako on sám, do červena, zlovestná, taká bublavá a do červeno-oranžovo-žlta. Spomínal som už, že Shivering Isles sú domíniom lorda Sheogoratha? Ah, myslím, že neviem. Wabbajack!

#pic2#

Sheogorath potrebuje šampióna, a tak vytvoril pre dobrodruhov akúsi pozvánku do jeho ríše. Nebojte sa, či ste hrdina veterán, a či začínajúce ucho, Oblivion je vám prispôsobený. A tak nehrozí tuhá zrážka s realitou. Na nešťastie. Ale hneď na začiatku dostanete varovanie – kto dnu vošiel, normálny sa nevrátil. Shivering Isles majú zhruba štvrtinovú rozlohu Cyrodiilu, ale je to predsa ríša šialenstva! A tomu zodpovedá i miestna fauna a flóra. Až mal človek občas pocit, že niektoré rastliny museli ujsť a nejakým záhadným spôsobom sa dostať do biotopu Morrowindu. Avšak nie je všetko Morrowind, čo má huby. Však. Svet Manie a Dementie je rozdielny. Rozdelený medzi dve podoby šialenstva, a každá z nich je trochu iná. Mánia je farebná, pestrá až má niekedy človek pocit, že je na tripe. Naopak Dementia je temná, skazená, neprívetivá – možno by sa dalo povedať, že i zvrhlá. Shivering Isles je svet podivných a tajomných ruín, ešte divnejších existencií a samozrejme, okrem bujnej to flóry tu bujní aj fauna – nová a nepoznaná, samozrejme. Ako Mania i Dementia majú svojich obyvateľov, dokonca i svojich panovníkov. Mimochodom ten manický je feťák. Samozrejme, to sa dozviete až prijmete úlohu Sheogoratovho šampióna...Vďačná to práca, o kolečko viac, o kolečko menej... wabbajack!

#pic3#

Hlavnou osou celého datadisku je jeho ústredný problém – a to pomôcť pánovi Shivering Isles s jeho problémikom. Zábavný to je slovo, ktoré vystihuje SI, už len rozhovory so samotným Sheogorathom stoja za to. A to už nespomínam Haskila, výborne nahovorená a napísaná postava. Vraj sa vo freeform hrách nedajú napísať zapamätania hodné postavy! Bethesda dokazuje opak. Vlastne doťahuje do zdarného konca to, čo bolo načaté už v prídavku Knights of the Nine. Dokonalé využitie enginu Oblivionu, snáď až na hranice jeho možností a výborný dizajn jednotlivých dungeonov. Pravda, postup v nich je tak povediac lineárny, ale to vôbec nevadí – cenia sa realizované nápady, ktoré hráča plne pohltia a nepustia. Hra na pána jaskyne ako odmena za prelezenie jedného dungeonu – no neberte to! Máte radi vypočúvanie, trápenie svedkov – hovorí sa tomu malé inkvizičné mecheche. Oh áno, vaše zvrhlé ja to bude milovať. Ľudia umierajú...vlastne ľudia – bytosti umierajú. To je všeobecne známy fakt. Dokonca by mali byť aj pochovaní na miestnom cintoríne. Celkom milá vychytávka ten cintorín. Keď niektorý z obyvateľov príde o život, pribudne na cintoríne neďaleko New Sheothu jeho hrob – teda vlastne náhrobný kameň s vtipným okomentovaním spôsobu smrti dotyčného. Svet dokáže byť tak nádherne očarujúci, tak temne nádherný – možno nádherne temný. Škaredo krásny... svieži. Wabbajack!

#pic4#

Sheogorath je známy výtržník a vtipkár. Jeden malý si zrejme schoval aj pre nás hráčov – do reálneho sveta. V datadisku sa pred časom objavil jeden veľmi nepríjemný chrobák, ktorý dokázal takmer zruinovať celú hru. Našťastie však Bethesda rýchlo zareagovala a dnes už je všetko v najlepšom poriadku. Malá škvrnka na dokonalom drahokame – samozrejme myslený je v tomto prípade datadisk. Čo do systému ostáva Oblivion nezmenený. Pamätajte Chaos je dobrý, chaos zvíťazí. Poriadok je tiež niekedy dobrý, ale je to nudný patrón. Nie? Však. Chaos verzus Poriadok. Myslím, že to je ústredná téma tohto datadisku... snáď – asi. Wabbajack, wabbajack!

#pic5#

Shivering Isles sa môže smelo zaradiť medzi datadiskových velikánov hernej histórie. Svojimi kvalitami poteší nejedného priaznivca sveta Elder Scrolls a ponúkne mu nový, farebnejší svet k prieskumu, k hraniu a ako to už pri prastarých zvitkoch býva zvykom – i k čítaniu.

...Čítanie je dobré, čítanie vás naučí mnoho, vás naučí. Viem to, bol som tam, čítal som tam. Sedel som tam ..., nie vlastne písal som tam. Neviem. Tráva je tam zelená, nádherné rána a hviezdy majú dušu. Možno. Kde sa pasie krava tam žije aj malá ťava – myš! Zviera, iné zviera...Koho? Wabbajack, wabbajack, wabbajack!

#tab#


Zdroj: gamesweb

MickTheMage
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012