22.02.2007 01:12, JC, Komentárov: 0
Trackmania United

Trackmania United

Trackmania patrí medzi známe herné značky, hlavne medzi fanúšikmi rýchlych kolies, ktorí si nepotrpia na realizme, ale naopak preferujú hlavne jednoduchú, zábavnú hratelnosť. Trackmania United, ako už názov napovedá, si zobrala za úlohu spojiť všetko dosiaľ videné do jedného balíka. Podarilo sa je to?

Trackmania patrí medzi známe herné značky, hlavne medzi fanúšikmi rýchlych kolies, ktorí si nepotrpia na realizme, ale naopak preferujú hlavne jednoduchú, zábavnú hratelnosť. Trackmania United, ako už názov napovedá, si zobrala za úlohu spojiť všetko dosiaľ videné do jedného balíka. Podarilo sa je to?

#pic1#

Hneď zo začiatku by bolo vhodné zosumarizovať si, čo robí Trackmaniu takou úspešnou. Je to snáď celková prezentácia hry, ktorá v určitom zmysle pripomína autodráhy z našich mladých čias? Alebo modifikovatelnosť a voľnosť pri vytváraní tratí? K slovu sa hlási aj početná hráčska obec, ktorá plní nejeden server, na ktorom autičkári tvrdo zápolia (či už na oficiálnych alebo fanúšikmi urobených mapách) o cenné body do rebríčkov. ažko povedať, ktorý prvok presahuje zvyšné, výsledkom je však chutný pokrm, ktorý sa po freeware odbočke v podobe Trackmanie Nations vracia späť v plnej sile. Hoci nie tak úplne....

#pic2#

Nie je žiadnym tajomstvom, že Trackmania United kompilácia dosiaľ vydaných Trackmanii. I keď, nie tak úplne. TU sa tvári ako samostatný produkt, ktorý s predchodcami spája niekoľko spoločných čàt. Hlavne sú to prostredia, ktoré sú v recenzovanom titule obsiahnuté zo všetkých predchádzajúcich hier. Možnosť zajazdiť si napr. na snehu (z pôvodnej trackmanie) alebo v okolí zálivu (tm sunrise) teda ostáva. Comeback zažíva aj Stadium z Nations, s kompletne novými mapami. Čo sa týka jednotlivých prostredí, neviem presne určiť či sú všetky mapy nové (okrem Stadium, viď. predchádzajúca veta), alebo sa jedná o kópie starých tratí. Singeplayerové ponuky ostávajú nezmenené, klasický závod na čas dopåňajú módy Puzzle (z vopred daných prvkov treba vytvoriť trať) a Platform, čo je skutočná lahôdka. Idea dostať sa zo začiatku na koniec trate ani v najmenšom nenaznačuje problémy, ktoré môžu nastať vďaka crazy prevedeniu jednotlivých častí. A to všetko ešte obmedzené počtom respawnov. Nie, s Trackmaniou sa len tak ľahko nudiť nebudete.

#pic3#

Hratelnosť je klasicky postavená na výborných fyzikálnych modeloch jednotlivých áut (každé prostredie má špecifické autá), ktoré ponúkajú špecifický herný zážitok. Pre porovnanie, napr. taký Island ponúka skutočne poriadnu dávku adrenalínu, keďže rýchlosť lieta rádovo v stovkách kilometrov za hodinu a (ako aj obecne v celej hre) veľmi záleží na správnom načasovaní a postrehu. Na prvý pohľad to môže vyzerať zložito, ale dielčie úspechy sa dostavia po pomerne krátkom čase. Na poriadne výsledky však treba dokonale zvládnuť trať a zajazdiť ju s dostatočnou precíznosťou. Úplne iná šálka kávy je to pri výbere prostredia Coast, kde už cítiť náznak simulácie. Žiadne prudké rezanie zákrut v ukrutných rýchlostiach nehrozí, naopak, treba spomaliť a opatrne viesť neposlušný automobil. Menší „oddych“ od rýchlej jazdy ponúkajú technickejšie trate Desert. Rovnako aj správanie auta je rozdielne, oproti dobre ovládateľným „športiakom“ sa hráčovi dostane pod ruku neposedná kára, ktorej nerobí problém niekoľko kotrmelcov po streche. Rôznorodosť hre rozhodne nechýba a ruku v ruke s fyzickým enginom dodáva každé prostredie hre novú šťavu.

#pic4#

Kto by si snáď myslel, že je skutočne „extraimbaskiller“ môže využiť možnosť tzv. oficiálnej jazdy, ktorej čas sa zaráta do rebríčkov na celom svete resp. v danej krajine. Netreba snáď vysvetľovať pointu, Trackmania bola vždy o súperení a je logické, že tvorcovia sa tento fakt snažia podporovať, ako je to len možné. Pre ostatných „súťaživcov“ je pripravený klasický multiplayer. Uznávam, zatiaľ som nič nové nepovedal a TU vyzerá úplne obyčajne, až by sa chcelo povedať, že ako recyklát predchádzajúcich hier. Nebolo by to však NADEO, keby si na nás nepripravilo niečo špeciálne.

Manialinks. Nič nehovoriaci názov, v ktorom je však skryté čaro United. Trackmania je známa množstvom tratí, áut a iných vychytáviek, na ktorých pracujú samotní hráči. Manialinks predstavuje ultimátne riešenie v tomto smere, keďže všetky vyššie vymenované veci a omnoho viac je od hráča vzdialené len na pár klikov myšou. Skutočne, získavanie dodatočného herného obsahu nebolo doteraz nikdy tak jednoduché. Prehľadne urobené menu dáva hráčom prístup ku všetkému, po čom ich autičkárske srdce túži. Jediným problémom ostávajú, podobne ako v skutočnom svete, peniaze. Tie herné sa nazývajú Coppers a sú prideľované automaticky každý deň pri spustení hry. Ďalej sa dajú získať kvalifikovaním sa v oficiálnych jazdách, prípadne uploadnutím vlastnej tvorby. Každá akcia niečo stojí, avšak myslím si, že NADEO zvládol kompromis, medzi tým čo si hráč môže dovoliť kúpiť a motiváciou, k ďalšiemu hraniu na jednotku.

#pic5#

Technické spracovanie je ako obvykle na dosť vysokej úrovni, grafiku postihla zmena štandardov, takže vychádza z modifikovaného enginu z TM Nations. Obligátne HDR snáď ani nemá cenu spomínať. Je fakt, že sa na United popri hraní aj dobre díva. Zvuková stránka hry ostáva popri pišťaní motorov verná techno hudbe, ďalšie songy sa však dajú stiahnuť cez Manialinks.

Trackmania United je jednoznačne hodná svojho mena. Až by sa chcelo povedať, že predstavuje mokrý sen všetkých autíčkofilov. Viem si predstaviť, že takto nejako si na začiatku prác na Trackmanii predstavovali v NADEO finálny produkt – nástroj, ktorý slúži pre pobavenie aj pre tvorbu, to všetko obalené do prívetivej grafiky. Spoločný portál, na ktorom sa budú hráči stretávať a navzájom medzi sebou súperiť a vymieňať tvorbu. Myslím si, že sa to NADEU konečne podarilo dokázať. Na záver neostáva nič iné iba Trackmaniu United doporučiť, fanúšikovia série už dávno brázdia virtuálne okruhy a ostatní by si túto lákavú ponuku rozhodne nemali nechať ujsť. Svet Trackmanie sa bude stále rozširovať, na pláne sú (snáď) oficiálne rozšírenia od samotných tvorcov hry, nechať si to ujsť by bola rozhodne škoda. Dodám ešte, že hra u nás vyjde v českej lokalizácii v priebehu najbližších týždňov.

#tab#


Zdroj: gamesweb

JC
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012