20.11.2006 01:05, Komentárov: 0
Dawnspire: Prelude

Dawnspire: Prelude

V poslednej dobe vzniká množstvo projektov malých nezávislých vývojárskych štúdií. Jedným z nich je Dawnspire: Prelude od švédskych vývojárov Silent Grove Studios, na ktorý sa dnes bližšie pozrieme.

V poslednej dobe vzniká množstvo projektov malých nezávislých vývojárskych štúdií. Jedným z nich je Dawnspire: Prelude od švédskych vývojárov Silent Grove Studios, na ktorý sa dnes bližšie pozrieme.

#pic1#

Ako som spomenul už v úvode hra Dawnspire: Prelude je online hra od vývojárov zo Silent Grove Studios. Človek by čakal dych-berúce intro, dopodrobna prepracované tvorenie postavy a samozrejme patričný úvod v podobe tutoriálu, resp. načrtnutie dejovej linky.
Ak očakávate práve tieto veci musím vás už vopred sklamať. Na druhú stranu to v tomto prípade vôbec nepovažujem za nevýhodu, vďaka veľmi zaujímavému systému hry, na ktorom Dawnspire beží.

Spomenutý systém sa zakladá na temer rovnakom princípe ako bežia Counter Strike a Unreal Tournament servery, tj. nájdete si vhodný server, pripojíte sa a hor sa do hrania.
Ale predbieham a tak sa vrátime na samý začiatok vašej veľkolepej kariéry ako mocného bojovníka.
Ako prvé je potrebné zaregistrovať sa na stránkach hry- „www.dawnspire.com“, kde si môžete hru úplne zadarmo stiahnuť. Dokonca je tu aj možno hrať bez platenia, samozrejme ale s patričnými obmedzenia, ktoré vám ale nebránia si Dawnspire vyskúšať a rozhodnúť sa o prípadnej kúpe za necelých 25 USD.
Po zaregistrovaní sa je potrebné vytvoriť si postavu. Na výber máte rovno z 5 povolaní, konkrétne- odvážny bojovník Reaver, mocný trpaslík Seeker, tajomný vrah Shadowblade, ctihodný Templar a samozrejme aj mystická čarodejnica Witch.
O týchto povolaniach si povieme niečo bližšie neskôr, teraz sa vráťme k samotnému systému hry.

#pic2#

Po vytvorení postavy sa môžete pustiť už do samotnej hry, respektíve je potreba vybrať vhodný server, z 2 bežiacich (3. bude pridaný už onedlho) a potom samozrejme aj sub-server. Ostáva už len vybrať postavu, s ktorou chcete hrať a hor sa do zúriaceho boja.
A teraz vás určite prekvapí jedna vec. Kde je príbeh? Kde je nejaké to intro, príbeh? Ako som už napísal, v tomto vás musím sklamať. Ste uvrhnutý do svete zmietaného bojom, proti sebe stoja dva tými. Jediným cieľom je získať všetky tri „relicy“ (relikvie) a doniesť ich do vašej základne.
Na prvý pohľad jednoduchá úloha, avšak opak je pravdou a hry môžu trvať aj niekoľko desiatok minút, resp. až dovtedy kým nevyprší 30 minútový limit, po ktorom vyhráva tím s väčším počtom relikvií.
V Dawnspire je zatiaľ prístupný len tento jeden mód, ktorý sa nápadne podobá na „capture the flag“, avšak autori sľubujú úplne nový mód „Domination“.
O „Domination“ je toho zatiaľ známe málo, a tak si môžeme len domýšlať čo pre nás Silent Grove Studios pripravia.

Už predtým som spomenul 5 postáv, za ktoré je možné hrať. Teraz by sme si ich postupne podrobnejšie predstavili.

Ako prvého tu máme bojovníka Reaver-a. Tento húževnatý elf schopný zdolať protivníka za pár sekúnd bez väčších problémov je ideálnou voľbou hlave pre hráčov, ktorý majú v obľube hrubú silu a neprekombinovanosť boja.
Pri hrubej sile ešte ostaneme, avšak v trochu inej forme, konkrétnejšie trpasličieho Seeker-a.
Riadici sa heslom, každý deň môže byť tvojím posledným, a tak radšej rozdrvím lebku inému, než to spraví on mne; sa stáva Seeker bojovým strojom na diaľku i na blízko.
V temných tieňoch číha Shadowblade, učený zabijak bezchybne manipulujúci s dlhými dýkami, ktoré vám pretnú krk skôr ako si stihnete uvedomiť, že niekto stojí za vami. Ideálna voľba pre hráčov s obľubou v rýchlosti, precíznosti a samozrejme riadnej dávky zákerností.
Na druhej strany barikády v službách dobra stojí Templar, rytier bojujúci za pravdu a dobro. Vďaka jeho liečiteľským schopnostiach je vítaným spojencom v každej družine.
Ako poslednú, ale určite nie najslabšiu si hráči môžu zahrať za mystickú Witch, čarodejku manipulujúcu so silami prírody. Vďaka tejto moci nad elementami je najlepšie sa jej oblúkom vyhnúť alebo ju veľmi rýchlo sprovodiť zo sveta.

#pic3#

Silent Grove Studios do budúcnosti plánujú pridať nové postavy, a určite ich nebude málo. V najbližšej dobe by sa mal začať beta-testovať lučištník Prowler, bližšie informácie zatiaľ neboli uvedené.

Ako poslednú by bolo treba predstaviť aj variabilitu máp, ktorú Dawnspire ponúka. Týchto máp je 8, konkrétnejšie- Adiman Island, Arngrims Bastion, Dellwater, Glades of Enara, Old Wistmore, Remains of Khizai, Ruins of Narkundin a The Forgotten Halls.
Za zmienku určite stojí rozdielnosť týchto máp a samozrejme aj pestrosť prostredia. V Dawnspire asi neexistuje prostredie, ktoré by ste nenašli, či už starobylé ruiny, prekrásne idylické scenérie, podzemné bane, ostrovné kráľovstvá a mnoho ďalšieho.

#pic4#

Tak isto ako aj pri postavách platí, že SGS neustále pracujú na nových mapkách a už onedlho sa môžete tešiť na ďalšie prírastky.

Na záver ešte pár slov ku celkovému grafickému spracovaniu a samozrejme potrebnému hudobnému podmazu. V týchto ohľadoch sa Dawnspire dá maločo vytknúť. Hra beží na grafickom engine, ktorý vytvoril Anders Hammervald, vývojár zo Silent Grove Studios.
Vykresľovanie okolitých prostredí i samotných postáv je veľmi detailné a samozrejme značne prepracované. Napríklad vám doporučujem pokochať sa ruinami starobylích stavieb, na ktorých je vidieť, že zub času platí pre všetkých tvorov i veci na svete. Tak isto aj oblečenie jednotlivých postáv je na veľmi vysokej úrovni- realistické pohyby pri závane vetra, otrhané kusy atď.
Po zvukovej stránke je Dawnspire taktiež bohatý. Rôznorodosť melódií, poväčšine tajomné fantasy motívy, prípadne ranno-gotická hudba vynikajúco dokresľuje celkovú atmosféru. Len na okraj, hudba aj zvukové efekty boli skomponované aj nahraté Jonatanom Crafoordom z SGS.

#pic5#

Celkovo je Dawnspire: Prelude hra, ktorá má určitú perspektívu v budúcnosti. Keď už nie ako hráčmi nabití World Of Warcraft, tak aspoň ako príjemná oddychová záležitosť pre každodennú zábavu.

#tab#


Zdroj: gamesweb


viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012