08.09.2004 00:39, martin, Komentárov: 0
Spider-Man 2

Spider-Man 2

Už je to raz tak. Kolotoč biznisu sa neustále nezastaviteľne točí a preto je príchod hry Spider Man 2 (SM2) celkom logický. Takýmto spôsobom sa totiž dajú krásne zabiť dve muchy jednou ranou. Tí istí priaznivci SPIDER-MANA čo navštívili kino si, prečo nie, kúpia aj hru. Na nás je zhodnotiť, či je tento ich krok správny, alebo či sa stali len ďalšou obeťou šelmy zvanej reklama.

Už je to raz tak. Kolotoč biznisu sa neustále nezastaviteľne točí a preto je príchod hry Spider Man 2 (SM2) celkom logický. Takýmto spôsobom sa totiž dajú krásne zabiť dve muchy jednou ranou. Tí istí priaznivci SPIDER-MANA čo navštívili kino si, prečo nie, kúpia aj hru. Na nás je zhodnotiť, či je tento ich krok správny, alebo či sa stali len ďalšou obeťou šelmy zvanej reklama.

#pic1#

Predstavovať tu SPIDER-MANA alias Petera Parkera nebudem, myslím si, že je známy dostatočne. Rovno si radšej posvietime na hru samotnú. Samozrejme neprekvapí žáner hry, ktorým je akčná arkáda. Drvivá väčšina komixov je spracovávaná práve týmto spôsobom, pretože sa na väčšinu komixov jednoducho hodí. Príbeh hry je podávaný pomerne častými dnes už málo používanými renderovanými animáciami. Film som nemal možnosť vidieť a preto nebudem súdiť, ako sa ho hra drží či nedrží. Tak či onak sa vždy jedná o naozaj jednoduché potýčky či už s malými rybami, alebo s niektorým z bossov sveta SPIDER-MAN. Ako som už spomenul hra je čistokrvná arkáda a preto od nej nečakajte nejaký komlexný herný zážitok, zvlášť keď na obale žiari značka 7+. Celá náplň hry spočíva v boji v 80% s malými (niekedy väčšími) bitkármi a tých 20% sú bossovia. Postava sa ovláda šípkami alebo modernejšie cez ASWD a tiež myšou. Práve ovládanie musím na hre pochváliť, pretože rýchlo prejde do krvi a po chvíli sa sami budete diviť, čo všetko s postavou dokážete. Tak v prvom rade sú to schopnosti spojené s elegantným pohybom v prostredí. Základom je samozrejme pavučina, ktorou sa na istú (pomerne veľkú) diaľku môžte pekne pritiahnuť či už o zem, stenu a podobne. Dôležité sú však aj pavučiny síce nelogicky, ale predsa-len visiace voľne vo vzduchu. Pomocou nich sa dá veľmi jednoducho prekonať aj veľká vzdialenosť. Ďalej je dôležitá schopnosť liezť po stenách a tiež kasický dvojitý výskok. A dostávame sa k bojovým schopnostiam. Aj tu sa dá použiť najlepšia vymoženosť SPIDER-MANA, totiž pavučina, ktorou možno nepriateľom pekne podkúriť. Jednak ju možno vystreliť na hlavu (nepriateľ nič nevidí), na hrudník a ruky (nepriateľ nemôže bojovať) a nakoniec ňou možno pekne na diaľku uchmatnúť zbraň. Potom nasleduje už len pár klikov myši a nepriateľ sa po pár kopancoch nesie k zemi.

Úlohy, ktoré stoja pred SPIDER-MANOM sa na prvý pohľad môžu zdať rôznorodé, ale je to len klam. V skutočnosti ich vždy riešite kopancami a občasným prekonávaním klasických arkádových prekážok, napríklad pohyblivých laserov, elektrických dlaždíc a pod. Tieto úlohy sa odohrávajú aj vnútri aj vonku a zahàňajú napríkad prenasledovanie auta, zastavovanie kovového monštra pred únikom do ulíc, zachraňovanie rukojemníkov v banke, zaisťovanie bômb a podobné "hrdinské" úlohy.

#pic2#

Naozaj nič viac v náplni hry nehľadajte, mohli by ste sa nepríjemne sklamať. Navyše nás už čakajú v podstate len zápory. Ad 1. Hra je nesmierne monotónna. Prvých desať pätnásť minút som sa dobre bavil, ale neskôr som akosi zistil, že nič nové osviežujúce už jednoducho nepríde. Stále dookola behanie za nepriateľmi (ktorí navyše nejakí Einsteinovia zrovna nie sú), stláčanie myši, sem tam niečo preskočiť a hurá ďalej do toho istého v bledo károvanom s ružovými sloníkmi... Hre chýba nejaké ťahadlo, pretože jej jadro je nesmierne chudobné, ako som už spomenul: klik sem - klik tam. Ad 2. Hra je ABSURDNE ľahká. Nie, nenadával by som tu na to, nebyť, ako už asi tušíte, absencie voľby obtiažnosti. Áno, pre deti 7+ možno akurát (aj to pochybujem, dnes už 10 roční strašne drtia "kánter" a strašne tvrdo sa vyjadrujú (-:) ale tí skúsenejší si popri hre ešte stihnú napísať domácu úlohu. Aby som to vysvetlil. Pavučiny máte nekonečno a viac ako traja nepriatelia naraz sa zväčša neobjavujú. Akcia v podstate vždy vypadá tak, že na nepriateľa vystrelíte pavučinu a ten, absolútne bezmocný, len čaká kým k nemu pribehnete a skontrolujete mu ciferník. Najbrutálnejší vtip však je, že každý nepriateľ vám nechá aspoň 2x toľko zdravia, koľko by vám bol aj pri tej najlepšej vôli schopný minúť. Preto sa pomaly dajú nepriatelia považovať za také pobehujúce lekárničky a to už je v akčnej arkáde cameňák ako hrom. Tým pádom aj to JEDINÉ, čo by hru ako-tak malo ťahať, stroskotáva na absolútnej nevyváženosti spôsobenej nepochopiteľným podceňovaním schopností hráčov, pretože z programovej stránky spraviť silnejších nepriateľov nie je problém.

#pic3#

Ad 3. Grafika. Neviem, kde žijú grafici firmy Fizz Factor, ale podľa mňa rok 2000 je už dávno za nami. Nie, to nie je ironická poznámka, grafika je naozaj na úrovni roku 2000. Hlavná postava ešte ako-tak ujde a pekné sú aj odlesky okien budov, ale keď uvidíte modely čohokoľvek iného, počnúc autami v meste či modelmi postáv a monitormi v kanceláriách končiac, príde vám zle. Viem, že malé deti, pre ktoré hlavne je hra určená, nie sú ešte príliš náročné, ale isté štandardy by si hra držať mala. Navyše mám podozrenie, že v hre je použitý engine z Unreal 2003 či 2004, čomu napovedá pre ňho typická adresárová štruktúra hry a tiež prípony súborov. Malou náplasťou je tak iba menšia HW náročnosť, ale za akú cenu ? Ad 4. Keď dáme dohromady Ad 1-3. nevyjde z toho nič dobré... Keď hru porovnám napríklad s podobným Hulkom, rozdiel je obrovský. Hulka som recenzoval tiež a témy arkádového spracovania komixu sa chopil značne lepšie... Preto odporúčam investovať peniaze práve tam a SPIDER-MANA nechať iba najtvrdším priaznivcom.

Verdikt: Istou poľahčujúcou okolnosťou môže byť fakt, že SM2 bude pravdepodobne mieriť do budget sektoru. Avšak aj tam možno nájsť lepšie kúsky.

Obrázky sú majetkom serveru Gamespot.

#tab#


Zdroj: gamesweb

martin
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012