25.11.2012 20:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 0
NextGen Expo 2012

NextGen Expo 2012

Na Slovensku sa čoraz viac začína dostávať otázka hier medzi verejnosť, čoho príkladom sú najrôznejšie herné výstavy, ktorých sa u nás každoročne odohrá hneď niekoľko. Čerstvo skončený NextGen Expo 2012 opäť potvrdil, že tento štýl prezentovania obľúbenej virtuálnej reality má ružovú budúcnosť.

Tretí ročník NextGen Expa sa zase raz dočkal pomerne vysokej medializácie a organizátori mali pripravených množstvo ťahákov a lákadiel. Azda najväčším bola slovenská premiéra najnovšej konzoly od Nintenda s názvom WiiU, ktoré doprevádzali horúce launch tituly. K tomu bol pripravený rôznorodý program, 3 pódiá, súťaže, desiatky kioskov s konzolami, kútiky venované turnajom a kto si našiel popri tom všetkom čas, mohol si vypočuť prednášky, ktoré boli zamerané predovšetkým na slovenského hráča. 2 dni trvajúci event korunovala prijateľná cena.

NGE2012Redakcia GamesWebu sa zúčastnila 1. dňa NextGen Expa, teda soboty. Brány Národného tenisového centra sa podľa informácií mali otvoriť už o 9. hodine rannej, čo však ani náhodou nevyšlo podľa plánu. Tlačenica, ktorá sa vytvorila hneď po príchode, ustala až po nejakých 2 hodinách, my sme si vystáli slušnú hodinu a pol, pričom nám bolo následne povedané, že VIP press vstup je na druhej, podstatne menej zaľudnenej strane. Nič to však nemení na fakte, že mnohí návštevníci mali plné zuby čakania, nevrlosť a narastajúca nervozita bola zrejmá vďaka výkrikom a posmechom na adresu organizácie. Tá spočiatku úplne zlyhala, niektorí organizátori dokonca nevedeli, čo majú a nemajú robiť. Preto sa oplatilo prejsť prah NTC až okolo obeda, aj keď nejeden návštevník prišiel s jasným cieľom, ktorý mu neskorý príchod nedovoľoval – zápis a účasť v turnajoch.

NGE2012League of Legends, štatisticky najhrávanejšia multiplayerovka na svete, sa teší veľkému úspech aj na Slovensku a NextGen Expo bol práve jeden z prvých eventov, ktorý ponúkal verejný turnaj. Zapísať sa mohlo 32 hráčov a hralo sa v režime 1v1. Tento fakt bol zo strany zúčastnených prijatý s veľkým sklamaním, no ešte väčšej kritiky sa dočkalo radové rozmiestnenie notebookov Alienware a vzájomné nakúkanie a podvádzanie s tým spojené. Hráčov nepotešilo ani používanie anonymných účtov vytvorených priamo na mieste, zvolené mapy či nespravodlivé tvorenie hry súperom. Premiérový turnaj League of Legends teda bohužiaľ dopadol odfláknuto. Okrem LoL sa celodenného turnaja dočkala aktuálna Forza Horizon, Halo 4 či Tekken Tag Tournament 2, v nedeľu sa samozrejme pokračovalo, za zmienku stojí Counter Strike: Global Offensive alebo Call of Duty: Black Ops 2.

NGE2012Výstava sa nezaobišla bez giganta, Microsoftu, ktorý priviezol bohatú Halo nádielku. Celkovo sa NextGen Expo 2012 nieslo v „zelenom“ duchu Xboxu 360, na každom kroku bolo neúrekom Xboxov a Kinectov, hrali sa o dušu aj minuloročné exkluzivity, tancovalo sa a súperilo taktiež na strednom Microsoft stage so známymi osobnosťami. K tomu nechýbalo pravidelné odmeňovanie účastníkov rôznymi darčekmi s tematikou Halo 4. Práve to a jeho ikonická hlavná postava, Master Chief, boli spracované ukážkovo a jeho zrod mal neopakovateľnú atmosféru. Z pódia nasledoval pochod celou halou, ktorý vyvrcholil pri Halo 4 stene, kde sa Master Chief aj so svojimi šarmantnými asistentkami ochotne vyfotografoval s fanúšikmi. Pred NTCčkom dokonca parkoval slovenský Halo 4 kamión, ktorý sa vyvážal za posledné týždne po celej krajine.

NGE2012Nechýbali samozrejme ani ostatní tvorcovia, Playstation doviezol pomaly už tradičný exotický stánok Uncharted 3, kúsok vedľa stáli stojany s handheldom PlayStation Vita či pohybovým Move a pre najmenších bol prichystaný stánok s novinkou Book of Spells. Otestovať bolo možné PS3 verziu Assassin’s Creed 3 v 3D. Na NextGen Expo 2012 ďalej návštevníkov hostil ESET, obľúbený energetický nápoj Monster, ktorý doviezol aj štýlové reklamné auto, Nokia predstavovala tiež svoje aktuálne produkty a nakúpiť sa dal aj široký herný sortiment. Spoločnosť EA priviezla októbrový Medal of Honor: Warfighter, kiosky s FIFA 13, NHL 13Need for Speed: Most Wanted, samozrejmosťou bol minuloročný Battlefield 3 a príjemným spestrením bola ochutnávka singleplayerového dema Crysis 3, bežiacom na high-endovom PC. Škoda neúčasti českého Playmana a jeho širokého repertoáru na čele s Far Cry 3 či počítačovým tretím Assassinom. Taktiež sa akosi vyparil, resp. nášmu oku až príliš dobre schoval, holohlavý Hitman a jeho piaty diel s podnázvom Absolution.

NGE2012Čo nás ale najviac z vystavovateľov potešilo, bola účasť Nintenda a jeho stánok s konzolami WiiU. Návštevníci tak mali možnosť na vlastnej koži okúsiť, aké je, zistiť, čo naň vyjde, naučiť sa toto na prvý pohľad podivné zariadenie ovládať a rozhodnúť sa, či doň investovať (keďže vychádza už v piatok 30. novembra). Prezentovanie konzoly prebiehalo na launch tituloch, medzi ktorými figuruje zaujímavá exkluzívna zombie akcia ZombiU, ktorá využíva všetky prednosti WiiU. Neďaleko sa hralo Black Ops 2, Rayman Legends či Assassin’s Creed 3. Okrem WiiU boli dostupné aj handheldy od Nintenda, ktoré priťahovali pozornosť aj vďaka pohodlným fatboyom.

V salóne Cauldron Hall prebiehali všetky prednášky, ktoré odštartovala v sobotu tá od ESETu, ktorej účasť vám napríklad zabezpečila voľný vstup na obidva dni NextGen Expa. Prednášalo sa doslova stále, každú hodinu boli pripravené iné témy. Panelovej diskusie o vývoji hier na Slovensku sa zúčastnili poprední slovenskí tvorcovia, zastúpenie tu mali štúdiá Cauldron, Games Farm, GeewaSketch Games. Divákov pobavila predovšetkým prednáška o zakázaných reklamách. V nedeľu sa prednášalo okrem iného o novej technológii Microsoftu SmartGlass či diskutovalo na tému, ako sa na Slovensku uživiť písaním o hrách.

NGE2012

Celkovo možno NextGen Expo 2012 hodnotiť trošku rozporuplne, kto však šiel za cieľom skúsiť si novinky z herného sveta a odreagovať sa vo svojej obľúbenej digitálnej sfére, musel byť dozaista spokojný. Mierne zaváhania v organizácii či menšie priestory výstavy ale s prehľadom zakryl zaujímavý a zábavný program, ktorý mal čo ponúknuť skutočne každému hernému nadšencovi.


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 7 / 10
(Hodnotení: 3)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012