30.11.2003 00:32, Log-us, Komentárov: 0

Nokia N-Gage

Apeluje na herné platformy GameBoy a GameBoy Advance, prináša hry platené, však originálne a s grafickou kvalitou hier na PS One, či Nintendo N64. Nokia N-Gage v sebe kombinuje hernú platformu, mp3 prehrávač, rádio a mobil so špičkovými funkciami.

Všeobecný úvod
Prvýkrát, pred dvoma rokmi, tu bola snaha zo strany Nokie o skåbenie aac prehrávača, rádia a mobilu do 5510, ktorý predstavoval pre fínskeho výrobcu krok do tmy. Horizontálne rozloženie prístroja, v strede displej a naokolo klasická QWERTY klávesnica boli doteraz nevídané prvky a oba naraz sa už v žiadnom ďalšom výrobku neopakovali. Napriek veľkosti telefónu a vysokej cene sa u mladej generácie ujal, najmä však u vášnivých SMSkárov, ktorí s "počítačovou" klávesnicou nemali žiadne problémy. Samotné hry však boli doteraz u mobilných telefónov iba prvkom na odreagovanie sa. Po nástupe Javy sa však všetko mení k voľnému sťahovaniu-si hier do prístrojov, no Nokia sa však vydala úplne iným smerom. Apeluje na herné platformy GameBoy a GameBoy Advance, prináša hry platené, však originálne a s grafickou kvalitou hier na PS One, či Nintendo N64. Nokia N-Gage v sebe kombinuje hernú platformu, mp3 prehrávač, rádio a mobil so špičkovými funkciami.

Základné funkcie, tvar a ovládanie
Podľa vzoru staručkej 5510 je rozmiestnenie prvkov horizontálne, čo však nepredstavuje žiadnu prevratnú novinku. Horná hrana, na ktorej je umiestnený reproduktor a mikrofón, spodná je oválna a určuje tak tvar vœetkým nižšie umiestneným klávesám. N-Gage sa drží oboma rukami (ako všetky horizontálne telefóny), ktoré akoby samy zapadali na miesta im určené. Všetky tlačítko sa ovládajú palcami, ostatné prsty slúžia na podporu z vrchnej a spodnej strany, aby prístroj nevypadol. Ľavým palcom sa ovláda smerový ovládač, rýchle funkcie - mp3 prehrávač,rádio a menu - tlačítko "C" pre návrat pri písaní a jedno pre potvrdenie alebo rozšírenie menu. Na pravom palci zostáva ovládanie hry, resp. voľba telefónneho čísla a tlačítko pre návrat v menu. Na ľavej bočnej strane vidíme konektory na nabíjačku a pripojenie do PC.V spodnej strane sú umiestnené dva jacky na pripojenie headsetu a kvalitný reproduktor, ktorý v histórii mobilných telefónov takmer nemá obdoby. Nefunguje totiž na klasickom princípe prehrávania polyfonických zvonení ale ako skutočný reproduktor, ktorý dokáže prehrať wave (rádio,mp3 a zvuky počas hovoru - handsfree bez headsetu). Na pravej strane je typické "nokiácke" tlačítko pre vypnutie prístroja, blokovanie a zmenu profilu.
N-Gage je vraj príliš veľký, hodnotia ho ostatní. Jednak to si jeho vnútro požaduje a jednak by sa na menšom prístroji nedalo hrať oboma rukami, veľkosť 133,7 x 69,7 x 20,2mm je teda adekvátna k jeho funkciám. Okrem toho zostáva väčší priestor na umiestnenie displeja s rozlíšením 176x208 pixelov s 4096 farbami, ktorý žne úspech u všetkých, ktorí u mňa doteraz N-Gage videli. Zabudnime na chvíľu na konkurenčný GameBoy s rozlíšením 240x160 a s 32768 farbami :)
Herná konzola
Môj postoj pri recenzovaní Nokia N-Gage je však nesprávny. Hodnotím ho ako mobilný telefón, pričom jeho primárna funkcia je (vraj) hranie hier, ktoré sú dostupné na MMC kartách. Tie u nás distribuuje Cenega za niečo pod 2300,- Sk za hru. 104 megahertzový procesor AMR je síce s výkonom súčasných PC neporovnateľný, ale hravo zvláda 3D grafiku na úrovni pôvodného Tomb Raidera, či Tony Hawk's Pro Skater. K ovládaniu hier nemám absolutne žiadne výhrady, ovláda sa smerovým tlačidlom, akcie sa vykonávajú číslami, pričom čísla 5 a 7 sú špeciálne zdvihnuté ako primárne ovládacie tlačítka (poznáme napríklad z GBC a GBA), na ostatné však taktiež netreba zanevrieť a predstava, že sa hry ovládajú iba 5-kou a 7-ičkou je mýlna. To však dáva jedine priestor herným vývojárom, pretože majú väčšie možnosti ako pri hrách na spomínané konzoly od Nintenda.
Hry sa teda dodávajú na MMC kartičkách, ktoré sa umiestňujú do zadnej časti po odňatí krytu. Nuž, chtiac-nechtiac sa dostávam k prvému nedostatku N-Gage a to práve výmena týchto kariet. Proces si totiž vyžaduje vypnutie telefónu, odňatie krytu a bohužial i batérie, potom až samotnej pamäťovej karty. Potom naspäť baterka a kryt, zapnutie, load a zadanie PINu. Podľa šikovnosti majiteľa sa tento proces môže roztiahnuť až do minúty, či viac a to nehovorím, aké nároky to kladie práve na zmienenú nešťastnú batériu, ktorú treba vyberať takmer stále.

Batéria a výdrž
Naneštastie je s N-Gage dodávaná síce vylepšená, tenšia a krajšia, ale stále nedostačujúca Li-ion s chabými 850 mAh. Teraz nebudem uvádzať údaje výrobcu, tie si prečítajte nakoniec. V pohotovostnom režime vydrží N-Gage asi týždeň bez nabitia, hovor vydrží maximum 4 hodiny a hru si zahráte na jedno nabitie asi na 2-5 hodín, záleží od viacerých faktorov, no mne vydržal Tomb Raider priemerne 3 hodinky. Čo z toho vyplýva? Nuž, ja osobne nabíjam N-Gage každé ráno (proces trvá asi hodinu), pričom večer už prístoj hlási batériu takmer vybitú, ak si chcem zahrať spomenutý Tomb Raider, na ktorý chystám recenziu, nabíjam dvakrát denne. Áno, je to tak, dodaná batéria je maximálne nedostačujúca, čo záverečnému hodnoteniu ztrhlo dobrých pár percent.
Špičkový mobilný telefón
N-Gage môže okrem fotoaparátu poskytnúť skutočne všetky vymoženosti hi-end telefónov. "Beží" na operačnom systéme Symbian 6, samozrejme, kompletne v slovenčine. Telefónny zoznam je vylepšený o e-maily,adresy a fotografie, ktoré sa zobrazia, ak s dotyčnými nadväzujete kontakt. Tie sa do prístroja dostanú buď pamäťovou kartou alebo s PC suite káblovým pripojením, alebo Bluetooth. Hlavné menu defaultne obsahuje linky do kontaktov, kalendára (s denným, týždenným a mesačným prehľadom), správy, médiá, extra, nástroje, profily, built-in hru (Snake alebo Space Impact Evolution, obe s možnosťou multiplayer hrania cez Bluetooth s iným N-Gage) a položku pamäťovej karty podľa toho, čo je na nej umiestnené, momentálne tu mám Tomb Raider. V médiách sa nachádza RealOne Player (na sledovanie videí na MMC), prehliadač obrázkov, prístup na Internet, Momentka (na snímanie obrázkov priamo z displeja, ktoré sa dajú poslať ako MMS), prehrávač, rádio, skladateľ a nahrávač zvuku s kapacitou 1 minúta.

mp3 prehrávač a rádio
Prehrávač sa spúšťa buď v menu médiá, alebo rýchlou voľbou tlačítkom "nota" pod smerovým ovládačom. Do pamäte konzoly nie je možné uložiť žiadnu mp3, na čo slúžia už niekoľkokrát spomínané MMC karty, ktorých kapacita je 32, 64 alebo 128 MB, viac N-Gage nepodporuje. Voľná karta nie je v balení, treba si ju dokúpiť, teda ak vám nestačí asi 10 MB miesta na dodanej karte s Nokia Game (závisí od balenia). Počúvať hudbu môžeme prostredníctvom kvalitného HDD2 headsetu, ktorý v balení. Alebo po zapnutí reproduktoru, čím vzbudíte nečakaný záujem svojho okolia, najmä v hromadných dopravných prostriedkoch, alebo na verejných miestiach. Rádio je možné zapnúť IBA po pripojení headsetu, v ktorom je zabudovaná anténa. Počúvať ho teda opäť môžete v sluchátkach, alebo so zapnutým reproduktorom, no iba s pripojeným headsetom.

Ostatné (ne)podstaté informácie
Samotné telefonovanie je skutočne bizarné a zábavné zároveň. Na začiatku som uviedol, že mikrofón i reproduktor (asi 3 mm vzdialené od seba) sú umiestnené na hornej strane, čiže N-Gage si neprikladáte k uchu ako klasický mobil, jeho tvárou k sebe. Ale práve touto hornou stranou, čiže teleso držíte "kolmo" na seba. Prísť na ten správny "grif" ako telefonovať je otázka času, najmä ak hľadáte čo najkratšiu cestu z obojručného uchopenia do "hovorovej polohy". A keď sme pri tom, spočiatku určite bude robiť problémy práve tento proces, čiže od stlačenia zeleného tlačítka na zvdvihnutie hovoru, uchopenie konzoly do správnej ruky a na správnom mieste a priloženie si reproduktoru k uchu. Ak vám to už bude liezť na nervy, stačí zapnúť reproduktor, ak vám teda nevadí, že budú všetci naokolo vedieť o čom hovoríte (a to nehovorím o tých, ktorí budú dostatočne vzdialení na to, aby počuli vás, no telefón nie, takže sa rozprávate s mobilom uchopeným v oboch rukách).

Zhrnutie
Siete: EGSM 900 GSM 1800/1900
Veľkosť: hmotosť 137g, rozmery 133,7 x 69,7 x 20,2 mm, objem 139 cm3
Displej: 4096 farieb (12 bitov), 176x208 px, 35x41 mm
Procesor: AMR 104 MHz
Operačný systém: Symbian 6.0 FPS: cca 30
Hudba: formáty AAC,MP3, stereo FM rádio, pamäť na 20 staníc
Zvonenia: polyfonické MP3,AAC,midi,WAV
Pripojenie: HSCSD 43,2 kb/s, GPRS 40,2 kb/s
WAP: XHTML cez GSM, HSCSD a GPRS
ostatné funkcie: pamäť na SMS, slovník na SMS, MMS, dlhé SMS, hlasová voľba, handsfree, hlasový zápisník, hodiny, dátum, budík, kalendár, reminder, kalkulačka, prevody, hra, JAVA2ME, RealOne Player, Momentka, Prehliadač obrázkov, poznámky, obľúbené, Bluetooth

Nokia N-Gage

VÝROBCA: Nokia
DISTRIBÚTOR: Nokia, hry Cenega
HRA: v pamäti Snake Ex / Space Impact Evo
MULTIPLAYER: Áno
TYP: 3D platforma, mobilný telefón, mp3 prehrávač, rádio
VERDIKT: Nokia N-Gage síce nie je tak revolučným medzníkom ako sa od nej čakalo, no kým budú dobré hry a funkcie tohto telefónu dostačujúce, oplatí sa ho kúpiť všetkým, ktorí rozmýšlali nad hernou platformou do ruky, táto je 3D a ešte k tomu si z nej aj zavoláte.
HODNOTENIE: 80%

Zdroj: gamesweb

Log-us
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012