18.08.2003 00:31, Log-us, Komentárov: 0
Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight

Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight

Máme tu nový Flight Simulator. Počkať... nový... eh... tak, povedzme, že nový, už kvôli tej číslovke 2004 za názvom, pretože okrem zopár starých lietadiel a skutočne iba pár vylepšení sme sa ničoho prevratného ani nového nedočkali.

Máme tu nový Flight Simulator. Počkať... nový... eh... tak, povedzme, že nový, už kvôli tej číslovke 2004 za názvom, pretože okrem zopár starých lietadiel a skutočne iba pár vylepšení sme sa ničoho prevratného ani nového nedočkali.

Vlastne, ťažko povedať, čím prevratným by chcel Microsoft vylepšiť svoj mierový letecký simulátor, pretože v súčasnosti nie je možné nejak samotný herný engine vylepšovať. aby si človek dokázal poriadne zalietať aj na "obyčajnej" dvojgigahertzovej "šunke", nie, to som prehnal, aj keď minimálne požiadavky sú viac než úsmevné a ďáááááááleko pod hranicou netrhaného letu. Mimochodom, len pre zábavu uvádzam - 400MHz procesor a 8 "megová" 3D karta, no, dajme tomu, aj keď pochybujem, že na niečom takomto sa vôbec hra spustí...

Podtitul FS2004 znie "Storočie letu", Microsoft oslavuje... dvakrát. Je to už (vraj) 20 rokov od vydania pôvodného Simulatora a sto rokov od prvého motorizovaného letu, ktorý majú (no, skôr mali) na svedomí bratia Wrightovci. Ich letúň v rozšírenej kolekcii nemôže chýbať, ale, úprimne, neviem ako Vás, no mňa bavilo lietať na historickom Wright Flyeri asi dve minúty a to vďaka "rekonštrukcii" tejto historickej udalosti v móde "Select a Flight". Okrem samotného Wright Flyera 1903 a klasického obsadenia moderných lietadiel je FS2004 doplnený o ďalšie významné stroje ako Spirit of St. Louis, Beechcraft Baron 58, Vickers Vimy, Douglas DC-3, Piper Club a ďalšie, spolu 22 lietadiel a 2 vrtuľníky.

Inovované, alebo skôr postrehnuteľne zmenené sú v podstate iba dve herné súčasti. Takmer fotorealistická obloha s neuveriteľne krásnymi oblakmi a vylepšená Air Traffic Control na komunikáciu s leteckými dispečermi, ktorá síce nie je nutná a hravo zvládnete letieť aj bez nej, ale prispieva k celkovej reálnosti letu. Ale späť k oblohe a počasiu. Bože! Krása! Nie, vážne, už na pravidelnej linke Londýn - Paríž, ktorá odlieta okolo šiestej ráno, mi nedalo nepoobzerať sa po nádhernej okolitej oblohe, hrajúcej najrôznejšími odtieňmi fialovej, neskôr červenej, či žltej, to všetko na pozadí neuveriteľného divadla, ktoré na oblohe predvádzajú 3D realistické oblaky, vytvárajúce krásne artefakty. V takomto prípade už ani nejde o let, jednoducho som sa neustále obzeral po anglickej krajine, zobúdzajúcej sa do nového dňa, uvítaného efektne, či už slnkom, alebo zmienenou oblohou. No srdce mi pukalo, akoby som tam naozaj bol...
Nebudem sa rozpisovať o tom, ako simulátor funguje. To všetci vieme. Ľuďom bez kvalitného joysticku, alebo podobného herného zariadenia, by som však spustenie hry úplne zakázal, pretože je klávesnicou simulátor... no... nehrateľný. Naštastie medzi nich nepatrím, tak si môžem dovoliť vychutnávať krásy letu do najmenších detailov. Obľubujem dlhé lety. Skutočne. Človek si zvolí nejaký ten cestovný obor, najlepšie Boeing 747, letisko odkiaľ a kam, veľmi ďaleko, čas a dátum, najlepšie ráno, ale chuťovky svitania som už rozoberal. Vyžiada si povolenie z letiskovej kontroly na taxi na určitú runway a na mieste čaká na povolenie vzlietnuť. Keď ho dostane, uchopí joystick pevne do ruky, naštartuje motory, klapky, odparkovanie parkovacej brzdy a zdatne sleduje, ako sa niekoľkotonový kolos odlepuje od zeme, zasunuje podvozok, koordinuje lietadlo na správny smer a teraz všetko ostatné prenecháva vynálezu, zvanému autopilot a konečne získava čas, prepnúť do vonkajšieho pohľadu a vychutnávať si grafické lahôdky, ktoré nám Microsoft opäť po dvoch rokoch naservíroval. Čo viac vôbec od simulátora chcieť? Viac ako 22000 letísk po celom svete? 3D Modely najznámejších architektonických skvostov v každom známejšom meste? Nastaviteľný realizmus od hračky pre deti až po skutočnosť? Prosím? Nie, kdeže, sú mi ukradnuté, keď obletujem Sochu slobody, vôbec necítim, akoby som tam bol. Keď letím, áno, celý svet mi leží pri nohách. Voľný ako..., pardon, začínalo to vyzerať, akoby som si trošku šľukol, tak to radšej ukončím, nech sa to nezvrhne...
Kúpiť, alebo nekúpiť? To je otázka, o ktorú tu ide. Nemôžem povedať: ,,Nie! Toto nekupujte!" ,ale ani "Toto si musí zahrať každý!" Ak chcete zažiť skutočný pocit z lietania bez toho, aby ste investovali do letenky, prípadne strávili celý život na leteckej akadémii, je Flight Simulator 2004: A Century of Flight tou najlepšou a najlacnejšou alternatívou. Inak, už tradične, pre priaznivcov mierového lietania je 2004-ka nutnosťou. A je na štyroch CD, takže tým apelujem na vedenie Microsoftu - nabudúce už DVD, prosím!

Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight

VÝROBCA: Microsoft Games
DISTRIBÚTOR: Microsoft
MINIMÁLNA KOFIGURÁCIA: CPU 400MHz, 64 MB RAM, 8 MB 3D, 1,8 GB na HDD
ODPORÚČANÁ KOFIGURÁCIA: CPU 1,2 GHz, 256 MB RAM, 64 MB 3D, 2,7 GB na HDD
3D KARTA: Áno
MULTIPLAYER: Áno
TYP: letecký simulátor
VERDIKT: Grafická a hrateľnostná dokonalosť, takže všetko po starom
HODNOTENIE: 85%

Zdroj: gamesweb

Log-us
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012