14.01.2003 00:29, Dan Duriš, Komentárov: 0
Frank Herbert´s Dune

Frank Herbert´s Dune

Knihy Franka Herberta zažívajú svoje oživenie. To sa prejavuje nielen novými seriálmi v televízii ale aj hrami, ktoré čerpajú z jeho planéty Arrakis, zvanej tiež Dune.

Knihy Franka Herberta zažívajú svoje oživenie. To sa prejavuje nielen novými seriálmi v televízii ale aj hrami, ktoré čerpajú z jeho planéty Arrakis, zvanej tiež Dune. Firma Cryo, ktorá sa stala slávna aj vďaka adventúre-stratégii Dune, opäť načrela do svojich archívov a vytvorila celkom novú hru, ktorá sa ale tentoraz drží filmovej predlohy miniserálov Frank Herbert's Dune.

Historicky prvá Dune sa odohrávala v čase osídľovania planéty Arrakis rodmi Atreidov a Harkonnenov, pričom hráč bol v úlohe mladého vojvodu Paula Atreida. Táto verzia hry sa pevne pridàžala filmovej predlohy Dune, v ktorej si zahral okrem iných aj Sting.

Dnešná FH's Dune sa začína po tom, čo bo, zavraždený Paulov otec Leto Atreides. Paul a jeho matka Jessica museli utiecť do púšte, aby tu hľadli záchranu u Fremenov.

Úplne na začiatku sa nachádzate pri troskách vznášadla ornitoptéri, ktorá ale už vyzerá úplne inak ako v originálnej Dune. Je masívnejšia a nemá eleganciu starých dobrých ornitoptér. Ale ku stvárneniu grafickej časti sa dostanem ešte neskôr.

Hra je riešená z pohľadu tretej osoby, keď máte Paula stále pred sebou. Kamera sa dá nastaviť automatická, ale centrovanie za Paula (resp. prispôsobeni uhla na nulu) je trvá veľmi dlho a tak je v akčných častiach nepoužiteľná. Celkovo je lepšie sa prepnúť na manuálny mód, keď dostanete otáčanie kamery do vašich rúk a otáčate ju jednoducho pomocou myši. To je v podstate naučený spôsob aj z iných hier, napríklad 3D-strielačiek, keď ste potrebovali pohľad spoza vášho vojaka. Manuálna kamera je už naozaj užitočná aj v chaosových sekvenciách, kde nemát moc času rozmýšľať, kde je aká strana, či čakať na otočenie kamery.

Paul sa ovláda kurzorovými šípkami, na manipuláciu s predmetmi slúži Enter a mierenie a streľba sa ovláda dvoma tlačítkami myši. Paul štandardne behá, ale dá sa ho spomaliť klávesou Shift. Ovládanie je teda jasné a jednoduché, v tréningovej misii sa naučíte mieriť a strielať, ako aj zdolávať prekážky (Paul na ne vylezie automaticky). Zaujímavá je aj funkcia "splynutia so stenou", keď sa Paul chrbtom postaví ku stene a môže sa tak nepozorovane pomaly priblížiť ku otvoreným dverám. Tam stačí jemne potlačiť smerovú klávesu a Paul nakukne za roh, čím sa nám zväčší zorné pole.

Jednotlivá hra je rozdelená do misií, v ktorých vždy máte niekoľko cieľov a po ich splnení nasleduje návrat do sietchu (fremenského osídlenia), kde sa môžete voľnepohybovať a rozprávať s ľuďmi. S týchto rozhovor ľahko zistíte ďalšie smerovanie celej hry.

Grafika je nádherná, púštne duny naozaj pripomína film Dune, rovnako ako púštny červ, ktorý je vyobrazený veľmi dobre. Na druhej strane Paul, Jessica a ostatní ľudia, ktorí by mali vyzerať "európansky" smerujú skôr ku štýlu manga - t.j. postavy majú veľké oči, ústa, zúžené tváre a podobne. Rovnako sa dá novej hre vytknúť zobrazenie ornitoptéry, ktorá ako som už spomínal, vyzerá veľmi nemotorne na rozdiel od Dune 1, kde vyzera ultraľahko, elegantne a veľmi šarmantne. No nič, keby som Dunu 1 nikdy nehral, možno by mi to tak nevadilo.

Perfektný je aj soundtrack, ktorý vás sprevádza po celý čas - melódie sa výborne hodia do prostredia. U Fremenov počuť ľahké arabské motívy, v boji (akcii) hrá pochodová vojenská hudba s rýchlymi bicími a reverzným high-hatom. Medzi jednotlivými skladbami sú plynulé prechody, čo ešte vylepšuje výdledný dojem. Ambientné zvuky sú taktiež na dobrej úrovni, počuť kvapkanie vody, či dokonca počas rozhovoru hlasy iných ľudí, ktorí prechádzajú okolo vás.

Filmové sekvencie alebo videosekvencie sú robené trochu netradične - neboli dopredu prerenderované, ale engine hry ich vytvára priamo počas ich priebehu. Tým pádom sa nekoná filmový efekt, ale počas celej hry sa cítite byť stále v akcii, aj keď v skutočnosti hra prebieha bez vás.

Cieľom FH's Dune je samozrejme vydobytie si planéty Dune späť a Paul by sa mal stať s pomocou Fremenov jej novým vládcom.

Frank Herbert's Dune vás zaujem už hneď na začiatku a počas celej doby hrania pôsobí výborným dojmom. Na druhej strane je tu občas nepodarená grafika, ktorá ale vo výslednom verdikte až tak nezaváži. Výhodou je aj jediné CD, takže sa nemusíte obávať žiadneho nekonečného prehadzovania diskov (viď. napríklad Baldur's Gate). Celkovo sa nová Dune dá hodnotiť ako akčná hra s prvkami adventúry - predsa len Cryo nevyrába bezduché 3D akcie.

Frank Herbert's Dune

VÝROBCA: Cryo / Widescreen Games
DISTRIBÚTOR: Cenega
MINIMÁLNA KOFIGURÁCIA: Pentium III 500 MHz, 64 MB RAM, GeForce 256
DOPORUČENÁ KOFIGURÁCIA: Pentium III 500 MHz, 64 MB RAM, GeForce 256
3D KARTA: Ano
MULTIPLAYER: Nie
TYP: Adventúra
VERDIKT: Nanovo prepracovaná Dune.
HODNOTENIE: 85%

Zdroj: gamesweb

Dan Duriš
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012