25.11.2002 00:28, Cobra, Komentárov: 0
Crazy Taxi

Crazy Taxi

Je smutné, že dnešné hry síce ponúknu hráčovi priam dokonalé technické spracovanie, ale čo sa týka hrateľnosti a samotného nápadu je to na úrovni ekonomiky Ugandy. Niekedy stačí triviálny nápad a vznikne hra, ktorá si nájde milióny priaznivcov na celom svete a ešte roky sa na ňu spomína.

Je smutné, že dnešné hry síce ponúknu hráčovi priam dokonalé technické spracovanie, ale čo sa týka hrateľnosti a samotného nápadu je to na úrovni ekonomiky Ugandy. Niekedy stačí triviálny nápad a vznikne hra, ktorá si nájde milióny priaznivcov na celom svete a ešte roky sa na ňu spomína. Takýmto príkladom môže byť napríklad Tetris. Grafika na úrovni bodu mrazu, ale hrateľnosť geniálna. A to by som mohol vymenúvať celý rad takýchto hier. S novších hier môžem napr. spomenúť Bridge Builder. Nuž, grafika nie je vždy všetko o čom vás určite presvedčí hra Crazy Taxi, ktorú s v dobe písania tejto recenzie môžete zakúpiť aj u nás na Slovensku.

Crazy Taxi pôvodne vyšiel na dnes už màtvej konzole Sega Dreamcast a okamžite sa stal vlajkovou loďou všetkých DC hier. Priniesol na svoju dobu nevídané grafické spracovanie a jednoduchý, ale pritom originálny nápad. Vžili ste sa do úlohy taxikára, ktorý po slnkom zaliatych uliciach nejakého amerického mesta rozvážal ľudí podľa ich želania. Žiadny hlbší zmysel tu hľadať netreba, proste vyzdvihnete si zákazníka snažíte sa ho v čo najkratšej dobe dopraviť na miesto určenia. My pcčkári sme mohli vtedy závidieť konzolistom takúto perlu a tajne dúfať, že sa niekedy objaví niečo podobné aj na našich "mašinkách". Prešli 3 roky a sen sa stal skutočnosťou. Crazy Taxi si môžete zahrať aj na PC v podobe konverzie s DC. Bohužiaľ, ako väčšina takýchto hier trpí aj Crazy Taxi niekoľkými nedostatkami.

Hlavným je naozaj zastaralá grafika, asi na úrovni hry Driver a samozrejme "konzolové" pojatie hry. Teraz to možno vyzerá, že vyvraciam to čo som pred chvíľou napísal o dôležitosti hrateľnosti a nie grafiky, ale verte mi, Crazy Taxi má grafiku naozaj hnusnú. Súčasné grafické karty dávajú tvorcom hier naozaj obrovský potenciál, ktorý tu zostal, žiaľ nevyužitý.

Keď však zabudneme na grafiku, isto prídeme hre na chuť. Na výber máte 4 pekne "ujetých" taxikárov, a aby ma feministky nebili dodám, že medzi nimi nájdu aj predstaviteľku nežnejšieho pohlavia.

Môžete si vybrať z viacerých herných módov, napríklad klasické jazdenie po meste, alebo akési preteky v zručnosti remesla. ko som už spomenul cieľ hry je veľmi jednoduchý: na farebnou čiarou vyznačených miestach stoja potenciálny zákazníci, ktorí na vás veselo mávajú. Je na vás, pre ktorého sa rozhodnete. Po tom, ako nasadne do taxíka, vám povie kam ho máte odviesť. Aby ste sa v pomerne rozsiahlom meste nestratili a vždy vedeli kam ísť vám pomôže šípka, ktorá ukazuje vždy tým smerom, kam máte zákazníka doviesť. A aby to bolo ešte jednoduchšie, cieľová destinácia už z diaľky zeleno žiari, takže ju naozaj nemôžete minúť. Aby to však nebolo až príliš ťažké sú v hre prítomné aj prekážky. Tou hlavnou je ubiehajúci čas. Ak čas ubehne a vy ste zákazníka nestihli odviesť tam kam chcel hra sa pre vás končí.

Naopak, každým úspešným zavezením dostávate časový bonus na ďalšiu jazdu. Na ceste samozrejme nie ste iba vy, ale vládne tam čulá premávka. Ostatné autá vás veľmi radi blokujú a preto musíte byť šikovný a vedieť medzi nimi kľučkovať. Búrať síce môžete koľko chcete, taxíku to nič nespraví, ale strácate tým cenné sekundy. Za vašu prácu dostávate peniaze a posúvate sa v rebríčku úspešnosti.

Hra naozaj nie je ťažká na hranie a po chvíľke cviku si zvyknete na trocha exotické chovanie vozidla a na absolútne nerešpektovanie fyzikálnych zákonov. Rozhodne zabudnite na priam dokonalý fyzikálny model áut z Grand Theft Auto 3. Váš taxík skôr na ceste pláva a nie jazdí a často hroziaco vyzerajúce kolízie končia iba efektnými hodinami. Trocha ma sklamala aj veľmi nízka interaktívnosť s herným prostredím.

Modely ostatných áut vyzerajú ako jazdiace škatule potiahnuté textúrou a náraz do nich často pripomína kolíziu s obrovským balvanom. Aj celkové spracovanie mesta mi pripadá také umelé, teda rozhodne nebudete mať pocit, že to mesto žije. Síce niektoré objekty sa dajú zničiť /lavičky, rôzne bedne...../ale to je asi tak všetko. Navyše chodcov v hre nemôžete zraziť a keď sa o to aj pokúsite odskakujú ako na majstrovstvách sveta v skoku do diaľky. Ale aspoň sa ľudia, ktorí vyhlásili hrám vojnu nemôžu sťažovať na prílišnú brutalitu. Však, pán Holub?:-) Taktiež sa môže stať, že vás hra začne po čase nudiť. Príčinou je priam nulová replaybylita. Dobre, povedzme, že sa vám podarí zaviesť všetkých panákov tam kam chcú a čo potom? Urobíte to ešte raz, a ešte raž, no potom si poviete razantné "dosť!". Privítal by som nejaké herné spestrenia ako naháňačky s policajtmi, alebo závody taxíkov počas dopravnej špičky. To však budete v Crazy Taxi hľadať márne. Jedine čo môžete robiť, je práca taxikára. Neprítomnosť multyplayeru tiež nepoteší.

Aj napriek všetkým nedostatkom vás bude Crazy Taxi určite tak 2-3 dni baviť a dokonale sa pri ňom odreagujete. No hráči PC hier sú predsa len zvyknutí na trocha vyšší štandard a nie len na prostú konverziu s hernej konzoly.

Ja osobne by som sa rozhodol skôr pre jedinečné GTA 3, kde si job taxikára môžete tiež vyskúšať a táto časť predstavuje len malilinký zlomok toho, čo hra ponúka.

#aut#

Crazy Taxi

VÝROBCA: Sega/ Strangelite
DISTRIBÚTOR: Empire Interactive
MINIMÁLNA KOFIGURÁCIA: P 450, 64 RAM
DOPORUÈENÁ KOFIGURÁCIA: P 550, 128 RAM
3D KARTA: Ano
MULTIPLAYER: Nie
TYP: Simulátor taxikára
VERDIKT: Škoda toho nevyužitého potenciálu
HODNOTENIE: 60%

Zdroj: gamesweb

Cobra
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.5 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012