04.11.2002 00:28, guco, Komentárov: 0
Need for Speed: Hot Pursuit 2

Need for Speed: Hot Pursuit 2

Trate sú obrovským plusom tejto hry. Je ich 12, sú tu ako aj okruhy, tak aj trate typu z miesta na miesto a niektoré sú nádherne dlhé (4”:30’ a priemerná rýchlosť 211 km/h) a len tak vás baviť neprestanú. Strieda sa jazda po pobreží, cez mesto, cez les a iné prostredia.

Do rúk sa mi po dlhom čakaní dostalo najprv demo a potom aj plná verzia na skvelú závodnú hru Need For Speed 6. Teda toto som si myslel, kým som sťahoval 94 MB veľké demo. Po jeho odohraní som bol dosť sklamaný ale povedal som si, že demo je demo a plná verzia bude isto lepšia. Nebola.

A ideme od začiatku : inštalácia bola v pohode, všetko prebehlo v poriadku a ja som plný očakávania odklikol ikonku na ploche. Intrá v sérii NFS boli podľa mňa vždy na skvelej úrovni (zvlášť NFS1) a tentokrát sa tiež podarilo. Je v duchu celej hry a naháňajú sa v ňom Ferrari a Lamborghini. Nasleduje hlavné menu, ktoré má len niekoľko volieb – Hot Pursuit, Championship, Single Challenge, Options a Quick Race.

Hot Pursuit
Režim podobný kariére, teda v tom, že je tu strom závodov a podľa toho či vyhráte sa vám odomknú ďaľšie. Je tu niekoľko druhov závodov, väčšina za stranu bežného vodiča a pár za policajtov. Medzi druhy patrí knockout, kde nesmiete skončiť horšie ako tretí, race, v ktorom pôjdete niekoľko závodov za sebou a nakonci podľa získaných bodov dostanete buď zlatú, striebornú alebo bronzovú medailu. Potom sú tu klasické challenge, teda jazda na jednom okruhu na určitý počet kôl a delivery, kde idete sám proti policajtom a časovému limitu. Možno sa pýtate, načo sú tie medaily. Aby som to teda vysvetlil – za každú z nich dostanete určitý počet bodov, za zlatú najviac, za bronzovú najmenej.

Tieto body môžte potom použiť na odomknutie ďalších tratí a áut. Aby som sa ešte vyjadrli k policajtom (a policajnej brutalite) : preč sú staré dobré časy. Vetu „I’m giving you a warning...“ tu už počuť nebudete. Ak vás policajti zastavia, hneď vás zatknú. Ukáže sa animácia (sú asi 3 druhy) ako sa k vám blížia policajti a mieria na vás pištoľami. Policajti sú podstatne lepšie vybavený ako v NFS3, už nejazdia na corvetách, ale do ich výbavy patrí aj Diablo 6.0, Viper, BMW M5 ale samozrejme aj tradičná corveta. Ich autá sú aj podstatne lepšie ako vaše, chodia rýchlejšie, majú zrýchlenie ako F1 J a vpredu majú špeciálny nárazník. Policajti používajú všetky tradičné podlé finty ako narážanie, klincový pás alebo zablokovanie cesty ale teraz majú ešte jednu špecialitku – helikoptéru, ktorá vás už nielen sleduje (NFS4) ale rovno vám do cesty hádže dymiace sudy, do ktorých keď narazíte, tak vybuchnete. Nepríjemné, že? Ale ani helikoptéra nie je všmocná a za Mercedesom CLK-GTR idúcim cez 300 km/h už nestíha J

Championship
V princípe je tento mód to isté ako hot pursuit akurát bez policajtov. Tiež tu je strom závodov cez ktorý sa postupne musíte prebojovať a tiež dostávate body.

V quick race móde nenastavujete nič. Len kliknete na túto položku v menu a už sa vám načítava náhodne vybraný závod. V single challenge si samozrejme môžete všetko prispôsobiť, napríklad vybrať protivníkov, obtiažnosť, zaplnúť alebo vypnúť policajtov či premávku.Spôsobov ako jazdiť je teda dosť.

Options
Nastavenia v novom NFS sú podstatne jednoduchšie ako v predošlých verziách. Medzi audiom si môžete nastaviť len hlasitosť. Pri grafike už je nastavení viac, čo poteší ale márne som hľadal nejaké nastavenie obtiažnosti, kde by sa dalo napr. Vypnúť ABS alebo Traction Control, ale nakoniec som si povedal, že sa to zrejme bude nastavovať pre každé auto zvlášť. Vecou, ktorá sa mi v options páčila je štatistika vašeho profilu, ktorá vám ráta počet výťazstiev, koľko krát vás zatkli atď.

Grafika
Tradične je grafika o niečo lepšia, ale ja náročnejšia (môj prípad – celeron 800@1100, 256 RAM, GF2 GTS a hrám v 640x480x16bit v stredných detailoch a hra vyzerá horšie ako NFS3 J ), ale kto máte lepšie PC, hlavne teda gr. kartu tak si ju naozaj užijete. Detailov je plno, auto sa leskne, cez disky už konečne vidieť kotúče (alebo ako môj prípad: autá sú matné, majú matné čierne sklá a namiesto diskov majú textúru J ) a nájdete aj podobné detaily. Je tu aj taká drobná vychytávka nazvaná jump camera, čiže keď niekde vyskočíte prepne sa pohľad von a ukáže sa spomalený záber. Potom väčšinou nestihnete zareagovať a nabúrate ale naštastie sa to dá vypnúť. Podobná kamera je aj na havárie (tie väčšie) a tiež sa dá vypnúť.

Trate
Trate sú obrovským plusom tejto hry. Je ich 12, sú tu ako aj okruhy, tak aj trate typu z miesta na miesto a niektoré sú nádherne dlhé (4”:30’ a priemerná rýchlosť 211 km/h) a len tak vás baviť neprestanú. Strieda sa jazda po pobreží, cez mesto, cez les a iné prostredia. Trate nie sú jednotvárne aj preto, lebo sú plné odbočiek, ktoré sú občas aj skratky, ale hlavne sa hodia na to, keď sa potrebujete zbaviť policajtov. Každú z týchto tratí môžte jazdiť 4 spôsobmi, teda forward / backward (rozdiel je v tom, že sa vymení štart s cieľom) alebo mirrored (zrkadlová trať, zmenia sa zákruty, tie čo boli dopravu budú doľava a naopak). To dáva spolu 48 možností kde jazdiť. Slušné. Jedniné čo ma sklamalo je to, že sa vytratili možnosti ako weather (dážď/sneh) alebo nočná jazda

Autá a realita (alebo skôr opak)
Proti výberu áut osobne nič nemám. Naopak, je skvelý, spomedzi 21 áut si každý vyberie svojho favorita. A teraz k záporom. Pamätáte si na nastavovanie parametrov áut v NFS3, 4 alebo 5 ? Tak na niečo podobné zabudnite. Jediné dve veci, ktorá sa dajú nastaviť sú farba a prevodovka (automat / manuál). Neexistuje nastavenie spoilerov, rozdelenie brzdnej sily, ABS, Traction control, zmena gúm, zmena prevodových stupňov. Nič. Možno keby autá boli trochu reálne tak by to nevadilo. Aby sa nezdvihla vlna odporu trochu sa poopravím : nečakám, že arkáda NFS bude mať dokonale spracovaný fyzikálny model a, že všetky autá budú zodpovedať svojim reálnym predlohám. Kto sa trochu vyzná do áut (alebo aspoň dával pozor a chodil do dobrej autoškoly) pozná pojmy ako pretáčavosť a nedotáčavosť.Nedotáčavosť je, keď auto zákrutu prejde rovno (VEĽMI zjednodušené vysvetlenie).

Príklad – máte auto s predným náhonom, je nasnežené, vy vbehnete do zákruty, otočíte volantom a nič – auto si drží pôvodný smer, teda rovno. Takto vyzerá nedotáčavý šmyk. Pretáčavosť postihuje autá zo zadným náhonom – pretáčavý šmyk je tada taký, kedy Vás začne predbiehať vlastný zadok. Všetky autá v NFS6 majú buď zadný náhon, alebo sú 4x4. Nechápem teda, prečo sú všetky nedotáčavé. Úžasné, však? Vysvetlenie, ako som sa dozvedel niekde na internete je také, že hra je spravené tak, aby sa lahšie hrala. Osobne si myslím, že keby všetky autá boli pretáčavé bola by omnoho jednoduchšia, lebo by bola aspoň šanca pekne prejsť zákrutu. Takto väčšinou prejdete prudšiu zákrutu (s naplno vytočenými kolesami) rovno a buchnete do zvodidiel. Na nedotáčavých autách je preto skvelá ručná brzda (keď neveríte, tak si to skúste v realite J, ale radšej na prázdnom parkovisku). V NFS6 je aj ručná brzda veľmi divná. Reaguje neskoro a vôbec nerobí to, čo by mala. Skôr Vás v zákrute spomalí, ale nejaké chodenie zákrut bokom v NFS6 nečakajte. A ešte jedna vec ma dosť nahnevala a to grafické znázornenie odpruženia auta. Skúste si dať napr. Lamborghini Murcielago, a až budete v tiahlej zákrute dajte ESC a pozrite sa na kolesá.Na vnútornej strane bude medzera medzi gumou a blatníkom obrovská a nech mi nikto nehovorí, že takto sa nakláňa Murcielago. To, že autá majú ovládateľnosť typu min. realita max arkáda neznamená, že tak musia aj vyzerať. Jednoducho katastrofa.

Rada pre kutilov
Nájdite si, kam ste nainštalovali NFS6. V adresári Cars sú jednotlivé autá v ďalších podadresároch. Tam nájdite dva súbory : car_hp.cfg (nastavenie auta pre Single Challenge a asi aj pre Championship) a car.cfg (nastavenie pre Hot Pursuit). Tu vás možno zaujme premenná FrontGripBias, ktorá určuje pretáčavosť / nedotáčavosť. Čím je jej hodnota nižšia, tým je auto pretáčavejšie. Ak je tam napr. 0.500, tak to zmente na povedze 0.400 a už si užijete šmýkanie. Ideálne nastavenie možno budete hladať dlho, ale ak nemáte čo robiť... A ak sa vám zdá, že auto nedrží na ceste pohrajte sa z nastavením položky HeightOfGravity, mne sa osvedčilo nastavenie 0.18, ale treba upraviť aj tlmiče. Ak sa vám náhodou nebude dariť, tak sa mi kľudne ozvite na mail.

Verdikt
Pre tých, ktorí majú radi aspoň náznak reality je NFS6 niečo, čomu by sa mali vyhnúť. Je tu samozrejme možnosť upraviť si chovanie vozidiel, ale komu sa chce editovať 42 súborov a každé nastavenie poctivo skúšať. Snáď EA vydá nejaký reality patch a potom to už bude dobré ale zatiaľ som skutočne sklamaný. A tí, ktorí sa o realistickosť nezaujímajú si môžu ku konečnému verdiktu pripísať 1-3 body, podľa toho aký rýchly majú stroj a akú peknú budú mať grafiku.

#aut#

Need for Speed: Hot Pursuit 2

VÝROBCA: EA
DISTRIBÚTOR: EA Sports CANADA
MINIMÁLNA KOFIGURÁCIA: P 400, 64 RAM
DOPORUČENÁ KOFIGURÁCIA: P 500, 128 RAM
3D KARTA: Ano
MULTIPLAYER: Ano
TYP: Zavody
HODNOTENIE GUCO: 60%
HODNOTENIE LOGUS: 90%

Zdroj: gamesweb

guco
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry: Need for Speed: Hot Pursuit
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012