07.06.2011 00:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 0
E3 2011 - Zhrnutie Microsoft konferencie

E3 2011 - Zhrnutie Microsoft konferencie

Najväčší tohtoročný veľtrh zábavnej elektroniky sa začal! 4 dni trvajúce sviatky všetkých hráčov odštartovala vskutku epická konferencia Microsoftu, na ktorej sa to doslova hemžilo exkluzívnymi ohláseniami. Čo všetko teda ponúkla prvá hodina a pol z výstaviska E3 si zhrnieme v nasledujúcom článku, v ktorom vám odhalíme doposiaľ všetky priam vyčerpávajúce informácie. Let get it started!

Press konferencia Microsoftu začala, na naše prekvapenie, presne v stanovených 18.30 hod. Miestnosť plnú novinárov spočiatku na niekoľko sekúnd zahalila čiernočierna tma, až sa napokon na obrovskom plátne visiacom nad hlavným pódiom zobrazilo akési zelené rádiové vlnenie, čo jasne naznačilo príchod FPS kráľa tejto zimy – Call of Duty: Modern Warfare 3. Nasledoval dlhý, vyše 9 minút trvajúci gameplay, ktorý v úvode „spestril“ krátky výpadok Xbox 360 gamepadu. Úsmevy však prítomným, ale aj divákom pri obrazovkách veľmi rýchlo nahradili užasnuté výrazy. To, čo predviedla hra sa opäť môže s čistým svedomím prirovnávať k vysokorozpočtovým filmovým blockbusterom. Misia s názvom Hunter Killer sa odohrávala hlboko pod vodnou hladinou, kedy sa hráč ujal role vojaka majúceho za úlohu zabrániť vypusteniu navádzaných rakiet. Akcia striedala akciu, nechýbali všadeprítomné výbuchy a samozrejme epické finále v podobe úteku z rozbombardovaného New Yorku. Podobne ako sa vyjadrili chlapci z Infinity Ward, ani my sa už pomaly nevieme dočkať 8. novembra!

Po dychberúcej prezentácii MW3 prišiel všetkých srdečne privítať Don Mattrick, moderátor konferencie, ktorý však na pódiu dlho nepobudol. Vystriedali ho totiž ľudia zo Square Enix, ktorí prišli odprezentovať xboxovú verziu nového Tomb Raider. Dočkali sme sa debutových gameplay záberov, ktoré rozhodne stoja za to. Neustále aukajúca a padajúca Lara na to mala niekoľko pádnych dôvodov. Nielenže sa najprv ocitla zamotaná v pomerne hrubej vrstve akejsi pavučiny, ku všetkému bola hnaná nedostatkom času, keď je hrozilo niekoľko nebezpečenstiev. Okrem šialenca, ktorý sa jej snažil niekoľkokrát siahnuť na život si musela dávať pozor aj na rôzne balvany odpadávajúce z krehkých stien jaskyne, v ktorej sa záhadných udalostí ocitla. Napokon sa jej však podarilo utiecť pred istou smrťou a zlatým klincom celej gameplay prezentácie bol nádherný výhľad na pustý ostrov, na ktorom hlavná hrdinka stroskotala počas silnej búrky. Autori na záver len dodali, že hra vyjde až na jeseň 2012.

Pódium ďalej hostilo Petera Moora, prezidenta EA Sports, ktorý potvrdil, že najnovšie športové tituly z ich portfólia budú obsahovať plnú podporu Kinectu. Jedná sa konkrétne o FIFU 12, Tiger Woods PGA Tour 12, Madden NFL 12 a štvrtú, zatiaľ neoznámenú hru. Moore po svojom krátkom monológu zavolal na pódium Raya MuzykuBioware, ktorý pochopiteľne prišiel predstaviť Mass Effect 3. Podobne ako tituly od EA Sports, aj zakončenie tejto vesmírnej pecky bude podporované Kinectom. Teda, Muzyka so svojim spoločníkom predstavili presnejšie funkciu hlasovej komunikácie s postavami. Miesto toho, aby klasicky označil odpoveď Sheparda pomocou gamepadu, stačilo mu ju zreteľne vysloviť. Takto mohol komunikovať aj so svojim tímom, ktorému stačilo skríknuť povely a oni automaticky vykonali danú požiadavku. Hlasové ovládanie Mass Effectu 3 možno považovať za skutočne originálny prvok, ktorý posunie kvality hry na novú úroveň. To však bolo z ME3 na „konfere“ Microsoftu všetko, väčšieho predstavenia sa dočkalo na domácej pôde, teda na konferencii EA.

Pokračovalo zväčša vymenovávanie ďalších titulov s podporou Kinectu. Okrem iných ním bude možné ovládať už aj novinku z dielní Ubisoftu, Ghost Recon: Future Soldier. Nielen hranie, ktoré nám predstavili zamestnanci Ubi vskutku originálnym spôsobom (ak ste sa pýtali, ako sa budú hrať strieľačky s Kinectom, práve prezentácia Future Soldier vám to zodpovedala), ale aj také detaily ako prezeranie arzenálu si vychutnáme vďaka tejto pohybovej periférii. K slovu sa samozrejme dostalo aj Xbox Live, ktoré sa po novom ovláda „po vzore“ ME3 aj pomocou hlasovej komunikácie. Nechýbali novinky v podobe YouTube, ktorý po rokoch konečne pribudne v ponuke XBL aplikácií, taktiež si vychutnáme z prostredia XBL aj televízne vysielanie a po novom sa môžeme tešiť na prehľadávač Bing, ktorý sprehľadní a zjednoduší celý systém. Stačí zadať akýkoľvek príkaz a už aj sa vám zobrazia všetky dostupné zložky s vami zadaným výrazom. Kedy sa však týchto funkcií dočkáme my si ani náhodou nedovoľujeme odhadnúť. V prvom rade sú zamerané predovšetkým pre americký trh.

Vďaka Kinectu si užijeme aj nové UFC, ktoré bolo predstavené v obsahovo pomerne nasýtenej prezentácii. Potom sa však prešlo od sľubov k činom. Na pódium dorazila známa tvár, Cliff Blezsinski, za účelom ukázať gameplay z Gears of War 3. Na pomoc si ale doviedol aj spoločníka, rapera Ice-T, ktorý si s Cliffym zahral kooperáciu. V nej sme mohli vidieť boj proti prerastenému monštru, ktoré si postupne odhryzlo niekoľko kúskov z plošiny, z ktorej mu uštedroval Marcus jednu ranu za druhou. Po tomto vcelku dlhom, no hlavne epickom gameplayi nasledovalo znovuoznámenie niekdajšieho Codename: Kingdoms z minuloročnej E3. Tentoraz vyšiel na povrch oficiálny názov Ryse sprevádzaný kvalitným CGI trailerom s gameplay vsuvkami. Hru mimochodom pripravuje exkluzívne pre Xbox 360 a Kinect nemecký Crytek. Microsoft ďalej vyrukoval s ohlásením HD novinky Halo: Combat Evolved Anniversary, ktoré ponúkne remake prvého Halo s niekoľkými inováciami a hlavne, kvalitnejším grafickým kabátikom. Titul môžeme očakávať koncom roka, 15. novembra 2011.

Počas konferencie MS sa prezentovala samozrejme aj Forza 4, ktorá ponúkla pôsobivý trailer ukončený dôležitým dátumom – revolučné závody ovládané Kinectom vyjdú 11. októbra 2011! Prekvapením večera bolo oznámenie Fable the Journey samotným Peterom MolyneuxomLionhead Studios. Po krátkom CGI úvode nasledoval zbesilý gameplay ukazujúci využitie Kinectu na konskom povoze (jeho ovládanie mávaním vo vzduchu pôsobilo až komicky :). Vidieť sme mohli aj použitie mágie za pomoci vlastných rúk a celkový dojem z hry je teda zatiaľ nadmieru kladný. V poradí štvrté Fable avšak uvidíme až na budúci rok. Po tejto prezentácii nastal čas na oznámenie ďalšej novinky – Minecraftu na Xbox 360! MS tak učinilo po dohode s tvorcami z Mojangu, ktorý spravia konverziu pripravenú pre ovládanie s Kinectom. Výsledok by sme mali vidieť už koncom roka. Posledná časť konferencie patrila len a len Kinectu, nakoľko sme sa dočkali ohlásenia nových pohybových hier na čele s tanečným Dance Central 2, Tim Schaffer oznámil príchod casual hry pre rodiny s deťmi Once upon a Monster, nechýbalo športové Kinect Sports: Seasons 2 a na rad sa dostal aj detský titul z prostredia obľúbeného parku Disneyland. Fanúšikovia Hviezdnych vojen sa zas dočkali oficiálneho predstavenia Kinect Star Wars. V závere konferencie sa mihol aj Kudo Tsunoda, ktorý predstavil zaujímavý počin (opäť kinectovský) Kinect Fun Labs. Ten je k dispozícii na XBL oddnes a ponúkne ďalšie nevídané funkcie. Vďaka Fun Labs si môžete svojho avatara dokonale prispôsobiť svojej vlastnej podobe, na čo stačí, aby vás Kinect zoskenoval z rôznych uhlov a následne vytvoril ako 3D avatar s rovnakými črtami a aj oblečením. Podobne si môžete zoskenovať rôzne predmety (napríklad plyšákov apod.), ktorých následne možno ovládať. Najväčšou vychytávkou však je, že vo Fun Labs sa Kinect naučí rozoznať doslova všetky končatiny daného hráča vrátane prstov na rukách, čím sa môžete pustiť aj do kreslenia na virtuálnom plátne vášho televízora.

Zlatým klincom programu však bolo čosi, čo samotný Don Mattrick označil za neoddeliteľnú súčasť histórie Xboxu. Niečo, čo je pre Microsoft tak dôležité, ako Xbox Live či Kinect. Presne o 20.00 6. júna 2011 bolo svetu predstavené Halo 4, ktoré vyjde koncom roka 2012 a načrtne úplne novú trilógiu z univerza Halo. Chýbať pri tom samozrejme opäť nebude vesmírna ikona, Master Chief. To je z press konferencie Microsoftu na E3 pre tento rok všetko. Musíme usúdiť, že sa jednalo o veľmi zaujímavú a zábavnú akciu, ktorá veľmi trefne striedala zaujímavé s tým menej pôsobivým. Microsoft proste odviedol kus dobrej práce!


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012