16.04.2002 00:26, Martin Kováč, Komentárov: 0
Programmer´s Wizard 2

Programmer´s Wizard 2

Programmers´s Wizard určený ako textový editor pre programátorov bol vyvinutý pre dominantnú platformu 32-bitových Windows, takže k jeho inštalácií potrebujeme Win95 a vyšší. Moje testovanie prebiehalo pod Win98, na pevnom disku som prišiel o 5.5 MB. Inštalácia by mala byť dokončená registráciou, ktorá je zdarma a dá sa vykonať aj priamo z rozhrania, ak sme pripojení k internetu.

Freewarový UltraEdit?

Programmers´s Wizard určený ako textový editor pre programátorov bol vyvinutý pre dominantnú platformu 32-bitových Windows, takže k jeho inštalácií potrebujeme Win95 a vyšší. Moje testovanie prebiehalo pod Win98, na pevnom disku som prišiel o 5.5 MB. Inštalácia by mala byť dokončená registráciou, ktorá je zdarma a dá sa vykonať aj priamo z rozhrania, ak sme pripojení k internetu. Prvé spustenie bol doprevádzané úvodným logom a Tipmi dňa pre rýchle zoznámenie sa s aplikáciou, ktoré sa dajú podľa ľubovôle vypnúť. Pracovné prostredie je riešené presne tak, ako by sme očakávali od správneho programátorského nástroja – vychádza z užívateľského rozhrania Microsoft Office, takže mu nechýba menu, variabilné panely s ikonami pre rýchlejšie spúšťanie akcií, animované grafické ponuky, samotná pracovná plocha určená pre úpravu a stavový riadok informujúci o základných vlastnostiach dokumentov. Pri práci s aplikáciou budeme využívať moduly (plug-iny, add-ony), ktoré budú mať na starosti jednotlivé typy úloh. Stavebnicový systém má svoje výhody, samozrejmosťou je plná integrita a previazanosť komponentov. V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim jednotlivé moduly priblížiť.

SyntaxEditor
Prehliadku obsiahnutých modulov nemôžeme začať nikde inde ako u editora syntaxu. V podstate ide o textový editor s plnou podporou farebného rozlišovania zdrojového kódu, pričom v testovanej verzií bolo podporovaných 33 rôznych programovacích i skriptovacích jazykov. Len námatkovo spomeniem C++, Object Pascal, Java, Fortran, Visual Basic, HTML, CSS, PHP, VBScript, JavaScript, AWKScript, Perl, Tcl Tk, Python, CA-Clipper, Foxpro, SQL, Sybase SQL, x86 Assembler a mnohé iné. Rovnako ako v iných podobných editoroch, aj v ProgWiz sú výsledné súbory ukladané ako holý text, takže si k jazykom môžeme prirátať aj úpravu inicializačných súborov s príponou INI, dávkových súborov BAT, formulárov Delphi, C++ Buildera a pod.

Zo štandardných funkcií tu nájdeme definovanie niekoľkých druhov záložiek vzájomne rozlíšených farbou, aplikovanie operácií UNDO/REDO v preklade Späť a Opakovať, zobrazovanie číslovania riadkov veľmi dôležitú pre prehľadnosť a úpravu kódu, obojsmernú prácu so schránkou, plnú podporu metódy Drag&Drop (potiahni a pusť), funkciu Nájdi a nahraď i rýchle vyhľadávanie. Z menej častých funkcií sa mi najviac páčilo vkladanie označeného bloku do iného súboru, import súboru do práve otvoreného zdrojového textu a prepínanie dokumentu do režimu Read Only – len na čítanie, čím zamedzíme nechceným zmenám v obsahu. Samozrejmosťou je tiež kontextové menu vyvolávané myšou (osobne toto menu využívam snáď vo všetkých nainštalovaných programoch i v samotnom systéme), zoznam posledne otvorených súborov, mód Celá obrazovka maximalizujúci pracovnú plochu, manažovanie projektov, poznámky, export na tlačiareň i odosielanie projektu elektronickou poštou (externým klientom). K spokojnosti mi chýbal len integrovaný FTP klient, veľká prednosť UltraEdit, no človek nemôže mať zase všetko...

HexEditor
Úpravy prostredníctvom Hex editora si nevedia mnohí programátori vynachváliť, preto nemôže chýbať ani v tomto nástroji. Pole sa zobrazuje vo formáte [Adresa:Dáta:ASCII dáta], šírku zobrazovacích polí i počet jednotlivých bajtov na riadku sa dá nastaviť jednoduchým presunutím okna. Hex editor zároveň disponuje obdobnými vlastnosťami ako predošlý textový editor, takže tu nechýba štandardný kurzor, operácie so schránkou ani neobmedzené Undo/Redo. Vyhľadávanie je doplnené o ASCII (American Standard Code for Information Interchage) reťazce, binárne hodnoty, premenné a ďalších 9 štandardných dátových typov. Pre zaujímavosť alebo upozornenie dodám, že prehľadávanie rozsiahlejších celkov môže vygenerovať aj niekoľko tisíc výsledkov. Výsledky sa potom zobrazujú v pomocnom panely, odkiaľ sa môžeme presúvať priamo na miesta v dokumente. Špecialitou je možnosť vkladania, odstraňovania znakov a prevádzanie zmien dát v súbore pomocou metódy In-place editing. O ochrane Read-only už bola reč.

Editor skriptov
Editor skriptov je určený pre generovanie a úpravu skriptov programu Programmer’s Wizard. Pomocou nich si môžeme plne prispôsobiť ovládanie aplikácie tak, aby presne vyhovovala našim požiadavkám. Typickým príkladom využitia by mohlo byť napísanie skriptu, ktorý bude za nás realizovať frekventované operácie, prípadne ktorý sa bude starať o dokumenty. Modul je opäť riešený podobne ako predchádzajúce dva doplnený o funkcie AutoComplete i CompletionProposal a nechýba mu farebné odlíšenie syntaxu. Detailnejšie sa v recenzií o skripte zmieňovať nebudem, všetky potrebné informácie sa dajú vyhľadať priamo v prehľadnej nápovede programu pod sekciou Skriptovanie. Súčasťou inštalácie boli už pripravené skripty (napr. vytvorenie nové e-mailu, nájdenie projektu obsahujúceho dokument, zoznam okien), takže v prípade nejasností máte odkiaľ brať inšpiráciu.

Monitor procesov:
Ako už názov napovedá, ide nástroj určený pre komplexné sledovanie bežiacich procesov v systéme. Po aktivovaní modulu cez menu Spustiť sa pracovná plocha zaplní zoznamom položiek, ktoré budú obsahovať technické parametre ako identifikačné ID, počet vlákien, priorita, ID rodičovského – parent – procesu, cestu či príznaky. Výsledky sledovania sa dajú exportovať kopírovaním do schránky alebo uložením do textového TXT súboru.

Monitor vlákien
Monitor vlákien je ďalším nástrojom v poradí, ktorý dostal za sledovať všetky systémové pochody. Na rozdiel od predchádzajúceho, tento monitor sa zameriava na zoznam existujúcich vlákien (či už spustených alebo aj ukončených), ich technické parametre a ďalšie doplňujúce informácie – priorita, príznaky, ID. Export je analogický ako u monitora procesov. Process Navigator

Process Navigator je akýmsi súhrnom posledných dvoch modulov. Na karte môžeme sledovať ľubovoľný bežiaci proces spoločne jeho cestou (súborom). Po kliknutí na položku sa presunieme na hlavného okna monitora, kde vidíme súhrn orientovaný na vlákna, pripojené moduly a knižnice s ktorými program pracuje, stav komponentov a ďalšie detaily. Hlavnou prednosťou modulu je práca s pamäťou – môžeme prehľadávať pamäť prostredníctvom reťazcov, binárnych dát i premenných a identifikované dáta upravovať priamo v sledovanom procese takpovediac on-line. Podobne ako autor, ani ja si neodpustím malé upozornenie: s operáciami s pamäťou doporučujem narábať veľmi opatrne, pretože inak môžeme narušiť štruktúru dát a spôsobiť nestabilitu celého operačného systému.

Pripájanie nástrojov
Už toľko spomínaná „stavebnicovosť“ aplikácie dáva široký priestor pre vlastnú kreativitu a tá sa pochopiteľne nevyhla ani oblasti rozširovania programu o nové užívateľské nástroje. Pripojenie a nastavenie externých modulov pritom nie je vôbec zložité, pretože ich podpora je zakomponovaná priamo v programe. Stačí vstúpiť do menu Nástroje a vybrať ponuku Nastaviť. Potom klikneme na tlačidlo Pridať, čím aktivujeme formulár. Na ňom si vyhľadáme systémovú cestu k nástroju (doporučoval by som zohnať napr. FTP klienta), názvov, pod ktorým bude vystupovať v ponuke, klávesovú skratku a parametre príkazového riadku. Po odsúhlasení sa komponent presunie do ponuky. Druhým nemenej dôležitým využitím menu bude prilinknutie kompilátorov pre spracovanie zdrojového kódu.

Nastavenia
Sekcia Nastavení v menu Súbor sa dá rozdeliť do štyroch základných smerov. Automatické Zálohovanie vytvára záložnú kópiu – backup – aktuálneho dokumentu ešte pred jeho uložením. Ukladanie môže prebiehať do identickej zložky ako originál, do vytvoreného priečinku BackUp alebo ľubovoľného adresára na disku/prenosnom médiu. Názov sa dá navoliť rovnaký alebo podľa vybraného kľúča. Definovanie klávesových skratiek (hotkeys) sa mi pri testovaní veľmi páčilo – karta obsahuje všetky príkazy obsiahnuté v programe zadelené do kategórií vrátane krátkeho popisu. Nedostatkom ale je, že nástroj nekontroluje už existujúce skratky – na dva príkazy tak môžeme omylom pripojiť jednu hotkey. Tretí smer sa zameriava na proces štartovania a ukončovania aplikácie (volíme cesty k modulom) a štvrtým určujeme spôsob behu skriptov – nepoužívať, používať so zabezpečením, plná podpora.

Okrem uvedených nastavení by som rád upozornil na zmenu farebných paliet u syntaxu, definovanie pozadia s možnosťou výberu bitmapovej tapety tapety a výber farby písma.

Záverečné zhodnotenie
Všetky nástroje a funkcie som pochopiteľne v článku nespomenul, no program českého autora Petra Ešnera sa rozhodne nemá za čo hanbiť. K jeho kladom bude patriť variabilné rozhranie, komplexnosť, bohaté spektrum nastavení, podpora mnohých formátov, definovanie skriptov, hexadecimálny editor, práca s projektmi aj ľahká rozšíriteľnosť. Výborný Programmer´s Wizard síce nie je celkom bez chýb (tak ako nakoniec každý z nás), no pozitíva jednoznačne prevyšujú. Aplikáciu preto doporučujem vyskúšať v praxi, možno sa z nej stane pevný obyvateľ vášho pevného disku...

Programmer´s Wizard 2

VÝROBCA: Freeware
TYP: freeware
PRE & PROTI: + cena
+ Hex editor a editor skriptov
+ variabilnosť a komplexnosť
+ užívateľské nástroje
- chýba prepojenie na FTP
- nedoriešené skratkové klávesy
WWW: pwiz.hyperlink.cz

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012