15.04.2002 00:26, Log-us, Komentárov: 0

Herné platformy

Prvá konzola od softwarového giganta - Microsoft a v dnešnej dobe najvýkonnejšia konzola. Pracuje s 733 MHz procesorom Intel Pentium a grafickou kartou od nVidie. Na Slovensko zatiaľ nebol dovezený ani jediný kus, preto ťažko budem polemizovať nad cenou. V kuloároch sa však hovorí o približne 12-14 000,- Sk, čo by predstavovalo značné ohrozenie PS2. O schopnosti Microsoftu vo vývoji hier sme sa mali už párkrát možnosť presvedčiť v hrách pre PC, naznámejšie sú hádam simulátory Flight a Train Simulator

Užitočný prehľad platforiem na trhu v roku 2002, alebo čo kúpiť a čo nie.

Hity minulosti
PlayStation
Písal sa rok 1996 a na trhu sa objavil nový produkt spoločnosti Sony. Bola ním konzola novej generácie, podporujúca 3D grafiku a médium CD-ROM a Audio-CD. Na svoju dobu prinášala fantastické odreagovanie sa od sveta PC geniálnymi hrami s prekrásnou, netrhanou, grafikou. Našla si priaznivcov najmä vďaka systému vložím CD-okamžite hrám, bez akéhokoľvek inštalovania, nastavenia parametrov grafiky. Na Slovensku sa však záujem o túto konzolu prejavil až koncom roka 1999. Cena sa pri uvedení na trh pohybovala okolo 10 000,Sk, v súčasnosti neklesne pod polovicu. Oplatí sa kúpiť v zahraničí, kde Slováka vyjde na cca 3000,-Sk. V súčasnosti, ak môžem poradiť, do tejto konzoly neinvestujte. Všetky veľké spoločnosti presedlali na výkonnejšie stroje a ponuka nových hier pre PSX sa nezadržatelne zužuje. V roku 2001 nahradila obstarožnú PSX mladší brat -PSone. Niektorí neznalci iste naleteli na slogan "najnovšia PlayStation" a kúpili ju v domnení, že ide o PS2. V podstate vnútro PSone je totožné s PSX, len bola jej velkosť zmenšená na polovicu. Nasleduje technická tabuľka.

výrobca

Sony

názov, skratky

PlayStation, PSX, teraz PS1, PSone

procesor

32-bit RISC R3000 - 33,9MHz

pamäť RAM

2 MB RAM

zvuk

24 kanálov

mechanika

24x CD-ROM

multimédiá

Audio CD

najlepšie hry

série Gran Turismo, Final Fantasy, Medal of Honor, Metal Gear Solid

na trhu od roku

1996

minulosť

prvá konzola svojho typu

Nintendo 64U nás sa tá pravá Nintendo-mánia vlastne nikdy neprejavila napriek tomu, že je na trhu od roku 1996. Je to produkt známej japonskej firmy Nintendo, známej svojim GameBoyom a Mariom. Cena sa pohybuje približne okolo 6000,-Sk, problém je však v hrách. Narozdiel od PlayStationu, ktorého pirátske hry sa dali za pár chechtákov zohnať po otvorení reklamného magazínu, hry na N64 sú uložené na kartách, tzv. cartridgoch. Nie je možné získať nelegálny cartridge, preto sa darilo hlavne PSX. Cena hry je cca 1500-2500,- Sk.

výrobca

Nintendo

názov, skratky

Nintendo 64, N64

procesor

64-bit RISC R4300 - 94 MHz

pamäť RAM

4 MB RAM

zvuk

24 kanálov

mechanika

cartridge

multimédiá

iba pre herné "cartridge"

najlepšie hry

série Pokémon, Super Mario 64

na trhu od roku

1996

minulosť

na trh uvedená spolu s PSX, ďalší produkt herného giganta po úpešnej platforme SNES

DreamcastMyslím, že pracovný názov nástupcu Dreamcastu bol Dolphin. Projekt a ďalší vývoj však bol zrušený a spoločnosť Sega sa momentálne stará iba o vývoj softwaru pre bývalé konkurenčné firmy, najmä Sony. Tak ako N64 ani Dreamcast u nás nezaznamenal žiadny rozmach. Bohužiaľ, Sega prehrala komerčný boj o hráčov a tak sme stratili jednu veľmi výkonnú a kvalitnú konzolu. Výroba konzoly bola už dávnejšie zastavená a herné projekty zrušené. Najväčší úspech na DC mala snáď hra Crazy Taxi, ktorá sa dočkala dvojky. Jednotka bola prevedená na PS2 a aj PC sa dočká svojej verzie. Cenu konzoly skutočne neviem, ale nebude to viac ako 10000,-Sk. Ak ju aj náhodou objavíte za menej, rozhodne nekupujte, jedná sa o zabudnutý tovar.

výrobca

Sega

názov, skratky

Dreamcast, ojedinele DC

procesor

128-bit

pamäť RAM

16 MB RAM

zvuk

64 kanálov

mechanika

CD-ROM

multimédiá

Audio-Video CD

najlepšie hry

Crazy Taxi 1,2, Ecco the Dolphin, Soul Calibur

na trhu od roku

1998

minulosť

Sega, úspešná ohladne herných automatov, sa rozhodla svoje skúsenosti previesť na miniformát, konzolu, žiaľ, nepodarilo sa


Hity súæasnosti
PlayStation 2
Na slovenský trh sa oslavovaná PS2 dostala až v novembri-decembri roku 2000 a to v pár kusoch. Jej cena bola udaná na nekresťanských 25 000,- Sk, práve kvôli vyronilo såzky pod Vianočným stromčekom. Jedná sa, samozrejme, o nástupcu vyzlúžilého PlayStationu a po pôvodných špekuláciách ohladne názvu spoločnosť Sony zvolila osvedčenú dvojku. V modrom balíku ste v roku 2000 mohli nájsť samotnú konzolu s moderným čiernym designom, ovládač Dual Shock 2, pár káblov, demo disk a koniec. V dnešnej dobe sa dajú zakúpiť rôzne balíčky s ovládačmi, alebo hrami, ktorých cena je o niečo vyššia než samotná PS2, ktorú dostanete za 16 000,- Sk. Nižšiu cenu nikde nečakajte, pokiaľ sa Vám to podarí, ihneď sa mi ozvite :) ! Ak sa Vám zapáčil modrý stojanček, vďaka ktorému si môžete postaviť PS2 kolmo aj do užších priestorov, nie je zadarmo, jeho cena je približne 600-1000,- Sk. Vďaka podpore Audio-CD a DVD si ju veľa ľudí kúpilo skôr ako DVD prehrávač ako hernú konzolu I keď mali prvé vyrobené kusy s DVD problémy a prehrali iba jedno jediné DVD. Nešťastníci však dostali možnosť výmeny. Podľa môjho názoru sa jedná o najlepšiu konzolu súčasnosti, aj keď nedosahuje výkonov X-Boxu, či GameCube. Vďaka integrovanému DVD a príslušenstvu, ktoré je vo vývoji a bude dostupné onedlho (modem, harddisk...).

výrobca

Sony

názov, skratky

PlayStation 2, PS2

procesor

128-bit 300 MHz, Emotion Engine

pamäť RAM

32 MB RAM

zvuk

48 kanálov, stereo, surround

mechanika

DVD: 24xCD-ROM, 4x DVD

multimédiá

Audio CD, DVD Audio-Video

najlepšie hry

Gran Turismo 3, Metal Gear Solid 2

na trhu od roku

2000

minulosť

výkonná dcérka PSX, dôležitý DVD prehrávač

GameBoy Advance
Handheld, ktorý je nástupcom u nás taktiež menej úspešnej GameBoy Color. Nechcem byť pesimista, ale môj názor je, že za 7000,-Sk si niečo takéto malé nikto z nás nekúpi. Stačí si pár Hlinkov našetriť a môžem mat X-Box, nie je to nezmysel? Každopádne je GBA súčasne najvýkonnejšou konzolou do ruky a pokiaľ patríte medzi tých, čo radi otravujú nepríjemnými zvukmi v MHD, alebo sa bez hry nedokážete odlepiť od kresla, je GBA pre Vás. Narozdiel od pôvodného GameBoya (tá dosť veľká šedá krabica) má GBA o mnoho ergonomickejší tvar, ktorý pasuje viac do ruky a viac tlačítok.

výrobca

Nintendo

názov, skratky

GameBoy Advance, GBA

procesor

32-bit ARM, integr. 128kB VRAM

display

2,9" TFT, rozlíšenie 240x160,

zvuk

PCM

mechanika

cartridge

multimédiá

-

najlepšie hry

Tony Hawk´s Pro Skater 2, Super Mario Advance,

na trhu od roku

2001

minulosť

následovník najpredávanejšieho handheldu - GameBoy Color. Má fantastické 32k farby.

XBox
Prvá konzola od softwarového giganta - Microsoft a v dnešnej dobe najvýkonnejšia konzola. Pracuje s 733 MHz procesorom Intel Pentium a grafickou kartou od nVidie. Na Slovensko zatiaľ nebol dovezený ani jediný kus, preto ťažko budem polemizovať nad cenou. V kuloároch sa však hovorí o približne 12-14 000,- Sk, čo by predstavovalo značné ohrozenie PS2. O schopnosti Microsoftu vo vývoji hier sme sa mali už párkrát možnosť presvedčiť v hrách pre PC, naznámejšie sú hádam simulátory Flight a Train Simulator, ale aj množstvo hier od iných vývojárov, ktoré Microsoft kúpil. Ako hlavný ťahák na XBox sa pred rokom uviedol Oddworld: Munch´s Oddysee a Halo, ktoré vyzerajú byť graficky najdokonalejšie hry histórie. Design je mierne futuristický, dominuje obrovské X, ktoré malo tvoriť pôvodne teleso konzoly. Microsoft neskôr zisitl, že uložiť hardware do X-ka je nemožné a tak rozmery zväčšil na kváder, X ponechal a v strede svieti zelená "gulička" s nápisom XBox.

výrobca

Microsoft

názov, skratky

XBox

procesor

Intel Pentium III 733MHz, grafický čip nVidia XGPU 250MHz

pamäť RAM

64 MB 200 MHz DDR

zvuk

256 kanálov, 3D audio, surround

mechanika

CD-ROM, 5x DVD

multimédiá

CD-ROM, DVD-ROM

najlepšie hry

Halo, Oddworld: Munch´s Oddysee

na trhu od roku

2001

minulosť

následovník najpredávanejšieho handheldu - GameBoy Color. Má fantastické 32k farby.

GameCube
Predposledná z rady súčasných platforiem je GameCube od Nintenda. Konzola zatiaľ nebola uvedená na náš trh, jej cena by mala byť však nižšia ako XBoxu a PS2, pretože nebude mať integrovaný DVD prehrávač a bude určená hlavne na hranie hier. Médium, na ktoré sa budú ukladať hry pre GC je CD s priemerom 8cm (súčasné má 11,8cm) s kapacitou 1,5 GB. Výkon je o niečo nižší ako u XBoxu, no Nintendo zaručuje nával hier pre svoju konzolu. Najúspešnejšia hra je zatiaľ Luigi´s Mansion, ktorá oplýva najmä skvelou grafikou. Design konzoly nie je, podľa môjho názoru, veľmi vydarený. Ako naznačuje názov, ide o kocku na hry, doslova. Jej farba je fialová.

výrobca

Nintendo

názov, skratky

GameCube, ojedinele GC

procesor

IBM "Gekko" 485MHz

pamäť RAM

24 MB RAM

zvuk

16-bit stereo

mechanika

CD-ROM

multimédiá

-

najlepšie hry

Luigi´s Mansion

na trhu od roku

2001

minulosť

následovník konzoly Nintendo64. uvidíme, jej úspech je nejasný

Personal ComputerNebudem rozpitvávať otázku histórie. Ako iste všetci vieme, nejedná sa o konzolu ale o stroj na všestranné využitie. Pokiaľ ho však chceme porovnávať s konzolami, ktoré sú určené na hranie hier, PC víťazí. Majiteľ tejto platformy má slobodne na výber z obrovského množstva možností, záleží iba na financiách. Dá sa zostrojiť niečo, výkonom porovnateľné s N64, ale aj niečo s výkonom štyroch XBox-ov. Spomeniem tie najznámejšie firmy. Procesormi sa zaoberajú Intel a AMD. Intel ponúka za ťažké peniaze processory s výkonom rovným s AMD za menšie výdaje. No pri kúpe procesoru od AMD sa musíte zaobísť bez zbytočných vecí, ako krabica a podobne. Grafickým kartám dominuje nVidia, ktorej šliape na päty Hercules. O ostatných minivýrobcoch sa nezmieňujem. Najvýhodnejšia je karta GeForce 3, ktorej lacnejšia variácia stojí cca 10000,-Sk. Za približne 35000,-Sk si môžete zostaviť počítač podobný supervýkonným počítačom z NASA. Nuž, vyjde to drahšie ako konzola a vývoj napreduje obrovským tempom, takže rôznych vylepšení sa o nejakú dobu dočká aj takéto PC.

výrobca

-

názov, skratky

Personal Computer, PC

procesor

Intel, AMD do 2,8 GHz, zatiaľ...

pamäť RAM

do 521 MB RAM, zatiaľ

zvuk

256 kanálov, 3D audio, surround, dolby digital, zatiaľ...

mechanika

54xCD-ROM, 16xDVD-ROM, zatiaľ...

multimédiá

CD-ROM, DVD-ROM, Audio-Video CD, zatiaľ...

najlepšie hry

série Tomb Raider, Command& Conquer, Max Payne, Black&White...

na trhu od roku

-


Zdroj: gamesweb

Log-us
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012