11.04.2002 00:26, Martin Kováč, Komentárov: 0
Firehand

Firehand

V súvislosti s prehliadaním obrázkov sa obvykle neustále obtáčajú tie isté mená – IrFan View, ACDSee, príp. XNView. Ide o nástroje veľmi kvalitné, na trhu však existuje podstatne bohatšia paleta nástrojov, ktoré sa s uvedenou trojkou môžu alebo by sa aspoň chceli porovnávať. V tomto článku som sa rozhodol predstaviť jeden z nich, s názvom Firehand Ember Millenium.

Prehliadajme obrázky variabilne

V súvislosti s prehliadaním obrázkov sa obvykle neustále obtáčajú tie isté mená – IrFan View, ACDSee, príp. XNView. Ide o nástroje veľmi kvalitné, na trhu však existuje podstatne bohatšia paleta nástrojov, ktoré sa s uvedenou trojkou môžu alebo by sa aspoň chceli porovnávať. V tomto článku som sa rozhodol predstaviť jeden z nich, s názvom Firehand Ember Millenium.

Ohnivá ruka šírená formou shareware (sme obmedzení limitom 30 spustení) našťastie nepatrí medzi „spaľovačov“ systémových prostriedkov. Postačí mu operačný systém Win9x a vyšší a 4 MB voľného priestoru na pevnom disku. O pohodlnú inštaláciu sa postará inštalačný program InstallShield. Po prvom štarte nám program ponúkne dialógové okno asociovania súborov s aplikáciou. V ponuke sa nachádza vyše dvadsiatky formátov vrátane PCD, TIFF, GIF, JPEG, PNG alebo TGA, no na druhej strane ma prekvapila napr. absencia ICO. Po odsúhlasení okna budú podporované typy automaticky priradené k novému prehliadaču. O základný servis, ktorý robí problémy predovšetkým začiatočníkom, je teda postarané.

Režim prehliadač

Interfejs režimu prehliadač je podobne ako u väčšiny programov prvým oknom, s ktorým sa užívateľ stretáva. Aj v prípade Firehandu je užívateľské rozhranie riešené veľmi prehľadne. Ľavá strana slúži k prechodu po adresároch, na pravej strane sa zobrazujú obrázky v režime thumbnails, teda v zmenšených náhľadoch. Veľkosť náhľadov i vzájomné medzery sa dajú upraviť prostredníctvom nastavení alebo veľmi šikovne cez posuvníky v hornom panely nástrojov. Zmena rozmerov sa prejaví okamžite. Z mojej skúsenosti by som príliš s veľkosťami náhľadov neexperimentoval - čím väčší thumbnail, tým sa adresár pomalšie načítava. Pôvodná hodnota odporúčaná výrobcom by mala postačovať, generovanie je rýchle. Poďme ale ďalej. Z volieb prítomných v menu je dobré spomenúť pripájanie a odpájanie sieťových jednotiek, definovanie filtrov, triedenie, slideshow (diapozitívy) tu nazvané File Gallery, mód Celá obrazovka i jednoduché vyhľadávanie. Špecialitou je vytváranie tzv. Encapsulated Photo Colection inak povedané obrázkového katalógu z vysvietených súborov. V nastaveniach sa dá odsúhlasiť prekonvertovanie nekomprimovaných formátov do komprimovanej podoby, navoliť výsledný formát kolekcie a zadať ochranu heslom. Výsledkom bude súbor s príponou EPC, ktorý sa dá prehliadať v prostredí programu. Katalóg disponuje vlastným užívateľským rozhraním, náhľady obrázkov sa po kliknutí myšou zväčšia na normálnu veľkosť.

Z klasických funkcií pre manažment súborov nechýbala snáď ani jedna – obrázok sa dá premenovať, vymazať, odoslať elektronickou poštou druhému užívateľovi alebo vytlačiť. U tlače nájdeme aj náhľad pred tlačou a ocenil som tiež možnosť koncipovania stránok s viacerými obrázkami. Priaznivcov skenerov a digitálnych fotoaparátov poteší priama komunikácia so zariadeniami cez rozhranie TWAIN.

Ako najväčšiu prednosť Firehandu by som jednoznačne označil tzv. rýchly náhľad adresára. O čo vlastne ide? Podstata funkcie je jednoduchá - pri prechode myšou nad adresármi obsahujúcimi grafické súbory sa ukáže náhľad prvých troch obrázkov. Niečo podobné obsahuje napríklad aj SmartDraw, vydarený nástroj pre tvorbu technickej grafiky a snáď ani nemusím viacej zdôrazňovať, nakoľko nám rýchly náhľad uľahčí orientáciu. Navyše, najdôležitejšie voľby sú umiestnené v kontextovom menu vyvolávanom pravým tlačidlom myši, čím sa ich aplikovanie výrazne urýchľuje (aspoň v mojom prípade).

Režim editor

Okrem základného módu prehliadač obsahuje Firehand aj druhý mód/modul nazvaný Pop-up imager, ktorý pôvodný nástroj rozširuje o funkcie úprav. Do jeho rozhrania sa najjednoduchšie prepracujeme dvojklikom myši na ten - ktorý obrázok. Na prvý pohľad síce editor pôsobí skromnejším dojmom, než sme si zvykli u konkurencie, no základné nástroje i viaceré doplnky spríjemňujúce život tu nájdeme. Z najdôležitejších funkcií by som spomenul ukladanie obrázku ako kópie, rotáciu a preklopenie, zmenu veľkosti snímku, voliteľný zoom od 10 po 500 percent, ukladanie obrázku ako tapety na pracovnú plochu či povedzme zvýšenie/zníženie hĺbky farieb. Posledne menovanou voľbou môžeme zredukovať veľkosť súboru na minimum (nie vždy potrebujeme 24 bitovú grafiku, často obrázok vyzerá skoro rovnako i pri 256 farbách),.

Pri úpravách by sme tiež rozhodne nemali zabudnúť zamieriť do menu Tools pozostávajúceho zo štyroch položiek. Prostredníctvom Magnifiera nahradzujeme zoom, zväčšovanie a zmenšovanie obrázku je rýchlejšie, Selector zase slúži označenie obdĺžnikovej oblasti na obrázku s možnosťou použiť funkciu Orezanie – Crop (menu Edit). Tretím nástrojom je Fletcher, ktorý sa bude skvele hodiť pre označovanie dôležitých častí obrázkov, pretože prostredníctvom neho vkladáme do projektu šípky. Navoliť sa dajú farby a základné parametre objektov. Posledný Captioner nie je nič iné než premenovaný Text Tool: umožňuje vkladať do obrázku text zvoleného typu písma a zarovnania (doľava, na stred, doprava). Malá poznámka v prípade problémov so slovenskou diakritikou – nezabúdajte nastaviť skript písma na stredoeurópsky!

Efekty pre úpravu resp. doladenie obrázku do vhodnej podoby sa skrývajú v menu Retouch, no ich počet je obmedzený. Nájdeme v ňom zaostrenie, vyhladenie, niekoľko špeciálnych efektov (basreliéf, ceruzka) bez možnosti ďalšieho rozširovania o zásuvné moduly a korekciu farieb. Posledná voľba skrýva kartu pre nastavenie kontrastu, sýtosti i vzájomného pomeru zložiek červenej, zelenej a modrej. Z pôvodného modulu sa ešte pripája nastavenie tlače a náhľad pre tlačou i dialógové okno Vlastnosti obrázku

A čo animované GIF?

Špeciálnu kategóriu prehliadača predstavuje modul Animated GIF Player, ktorý sa špecializuje na animované GIF hojne používané predovšetkým vo webovej grafike (reklamné bannery). Menu je v tomto module pomerne strohé, k dispozícií máme len zoom, okno Vlastnosti a režim Celá obrazovka. Funkcie, ktoré by sme v podobnom nástroji očakávali, som ale hľadal zbytočne - chýbalo mi napríklad zastavenie pohybu, rozfázovanie GIF do rámcov, ich úprava i následný export.

Záverečné zhodnotenie

V rámci záverečného hodnotenia si často kladiem otázku, či sa oplatí prejsť s nami používaného nástroja na nový produkt. Ak mám byť úprimný, Firehand nie je natoľko dobrý ako napríklad IrFan View a jeho využitie by som odhadoval predovšetkým pri prehliadaní zložiek, pretože nástrojov na úpravu má Firehand v porovnaní so spomenutou konkurenciou poskromne. No na druhej strane, program autorskej firmy Firehand Technologies Corporation so sebou prináša viaceré cenné prednosti ako napr. generovanie katalógu alebo rýchly náhľad zložiek. Záverečný verdikt preto ponechám na vás. Vyskúšajte verziu dodanú na priloženom Freesoft CD a posúďte jeho kvality sami.

Firehand Ember Millennium 5.1

Výrobca: Firehand
Typ : shareware, poplatok 29.9$
Pre & Proti : + generovanie katalógu
+ rýchly náhľad obsahu zložky
+ obsluha sieťových jednotiek
+ galéria súborov
- nedotiahnutý modul pre animované GIF
- málo nástrojov a efektov pre úpravu
- paleta formátov by mohla byť ešte širšia
WWW: www.firehand.com

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012