10.04.2002 00:25, Vampire Slayer, Komentárov: 1
Hooligans: Storm over Europe

Hooligans: Storm over Europe

Ako ste si už istotne všimli, v poslednom čase sa na nás hrnú návaly realtime-ových strategických hier. Z jedného rohu nám nemenovaní sadomasochistickinaladení autori dávajú na trh RTS-sky s neuveriteľnou obtiažnosťou, z druhého rohu sa po starom pridá pár klasík typu : ľudia z nedostatku dodekahydrátu síranu uhličitého musia opustiť svoje pelechy a preto kolonizujú mesiac

Ako ste si už istotne všimli, v poslednom čase sa na nás hrnú návaly realtime-ových strategických hier. Z jedného rohu nám nemenovaní sadomasochistickinaladení autori dávajú na trh RTS-sky s neuveriteľnou obtiažnosťou, z druhého rohu sa po starom pridá pár klasík typu : ľudia z nedostatku dodekahydrátu síranu uhličitého musia opustiť svoje pelechy a preto kolonizujú mesiac, na ktorom nájdu celú škálu gumidžúsu, z ktorého potom vyrábajú pandrlákov z hyperantigyroskopickými zbraňami, ktorí zničia ostatných intrúderov priahnucich po životne dôležitom gumidžúse ... avualá ,stratégia je na svete. Roh tretí by sa dal celý prenechať hrám, ktoré obsahujú slovko tycoon. Na naše veľké šťastie ešte existuje roh štvrtý. Táto skupina je naplnená originalitou, ktorá sa v stratégiách dosť cení. A presne do tejto skupiny patrí aj teraz recenzovaný titul Hooligans : Storm over Europe, kde dostávate pod velenie skupinu „pravých” vypečených futbalových fanúšikov.

Dej Hooligans je zasadený do prítomnosti a odohráva sa ako už z názvu vyplýva po celej Európe. Ako som vyššie spomenul „pravých” futbalových fanúšikov > nemám na mysli klasických dedkov, ktorí stoja na tribúne s fľaškovým Kozlom a pokrikujú „Čo tam stále pätičkuješ, do prdele, my keď sme boli mladí ,to bol iný futbal,” alebo „ do **** jaká slabá strela a tys dostal gól, Ty čuráku f tej bráne, to si mohel chytiť,” ale myslím tým vypečených ožranov, feťákov a výtržníkov vôbec. Na začiatku hry si vyberiete svoje dresy a tím, ktorý budete uznávať, a tí, čo sú iného názoru, budú musieť pocítiť, že pravdu máte VY!

Hooligans po strategickej stránke pobral z rôznych typov RTS. Z klasických naťaž-postav-znič si vypožičal možnosť doplňovať svoje stavy. Na začiatku hry máte daný počet jednotiek. Po splnení alebo prejdení na nejaké dané miesto sa môže stať, že Vám počítač pridelí pár mužov. No väčšinou si ich najímate v krčmách, ktoré máte pod kontrolou (pod kontrolou – pod daným pubom sa zobrazí logo vašeho týmu). Z Commandosu napríklad pribral fakt, že skoro vždy bojujete proti presile, preto musíte využívať rôznych strategických miest ako miesto s dlažobnými kockami, rafinované zapojenie fízlov do bitky, aby mali straty len tí „zlí,” atakďalej.

Jedna z vecí, ktorá ma trochu znechutila, je počet jednotiek, ktoré môžete mať. Desať typov nie je moc veľkolepé číslo, ale zase je pravda, že svojou originalitou to číslo kompenzujú. Vo svojej parte tak môžete nájsť tvrďáckych bikerov, so slnečnými brílkami a Zztopofskou bradou spolu s vyholenými skínmi a ich pivnými pupkami až po také unikátne postavičky ako „light, chick” ladies. Oponenti disponujú tou istou sebrankou ako Vy, no dajú sa dosť dobre rozlíšiť, kvôli farbe dresov.

Skoro celá hra sa nesie v mestských častiach, prístavoch a dedinkách, ktoré doplňujú oddychovky typu zlikvidovanie nepriateľských gandžových skleníkov. A preto, že sa hra odohráva v mestách, dáva Hooligans ešte väčšiu chytľavosť, pretože skoro všetko, čo sa v meste, dedine nachádza ,sa dá rozbiť, využiť, vydrancovať a zdemolovať. Nádherný príklad tvorí misia odohrávajúca sa v južnom Anglicku, kde váš futbalový tím dostal minulý rok po papuli, a keďže ste sa osvedčili v Holandsku a Francúzsku, velenie Vás hodlá poslať vybaviť staré účty. Úlohou misie je narobiť škody vo výške minimálne 4.000.000 Euro, k tomu musíte rozbiť dva nepriateľské šenky, zdemolovať radnicu atakďalej. Začínal som hru z cca 10 flopmi. Pri bližšom preskúmaní som obsadil blízku krčmu a bordel. Áno, presne tak, čo by to bolo za poriadnych fanúšikov, ktorí by sa nemohli NAPIŤ piva a zabrdnúť do miestneho „whorehouse,” čiže nevestinca.

A v Hooligans to je niekedy až nevyhnutné, pretože 1.) V krčmách si okrem pív môžete najímať ďalšie posily za určitý obnos a ďalšou vecou je nenútené priberanie tzv. Supporter units. Táto podpora je tvorená típkami slabšej postavy, ktorí vybehnú z miestnej krčmy hneď potom ako svojej parte objednáte rundy pív. Tento typ jednotky sa, ale na rozdiel od ostatných nedá ovládať. Na začiatku chodí s Vašou partou, no po chvíli ich Vaša skupinka omrzí (resp. stratia morálku) a len tak si niekde zastanú a stoja, stoja a stoja. Tento ich handicap sa dá však v pohode napraviť hulákaním typu Ééeeéééjóooówééééjjo Wééjo, Wééjo, alebo zapojením „Raverov,” jednotiek, ktoré sú okrem pästí vyzbrojení magneťákom. Tieto dva spôsoby prinútia Supporterov k návratu. Najkrajšie je samozrejme hulákanie, kde chuligáni zdvíhajú ruky, mávajú a natriaiajú svoje pupky. Tieto prostriedky navracania loyality sú tiež skvelou predohrou pred márovačkou, pretože u nepriateľského gangu vyvolávajú nervozitu a zlosť. No ešte sa vrátim k tomu štvrtému anglickému levelu. Po obsadení krčmy som si za úvodných pár šupiek kúpil menej jednotiek a výtržníctvo mohlo začať.

V danej ulici stály celkom pekné dvoj-trojposchodové baráčky, no ako som sa ňou prevalil ,baráčky zrazu stratili okná, omietka si tiež odišla do dôchodku, dvere boli vylomené a všetko cenné z domčeka pobraté. Okrem toho, že to bol cieľ misie, rabovanie je jediný zdroj money. Pri presunutí kurzora na daný dom sa objaví jeho cena a Vy máte možnosť, či ho rozbijete a nič nedostanete, nepoškodíte ale iba vykradnete, alebo zničíte a pobierete všetko cenné. Samozrejme, že možnosť tretia u mňa frčala na 100 %. Po vyrabovaní sa objavila nepriateľská parta, ktorá bohužiaľ zistila, že sa nemá moc ozývať, až príliš neskoro. Po vykradnutí domov a zničení všemožných lavičiek, búdok a autobusových zástavok sa do mesta dostávali fízli!

Ešte, že tak, ako by to vyzeralo, aby do tohto hurhaja nezasahovali strážci zákona. Páni policajti sú reprezentovaní hneď v dvoch typoch a to 1.) fízel-samotár, príslušník mestskej polície vybavený pištoľou dokáže byť dosť nepríjemný na diaľku, no pokiaľ sa k nemu len tak priblížite a z full-contact vzdialenosti ho priučíte pár kolenačkami, už nebude robiť problémy a po 2.) ťažkoodenci, klasickí tímoví opancierovaní, štítmi a obuškami vybavení príslušníci polície, ktorí sú sami neschopní, no v skupine robia niekedy problém. Hlavne ak začnú používať omračujúci plyn, ktorý skolí aj 20 mužov naraz. A pozor, pretože, ak sú Vaši zverenci v bezvedomí spadnutí na zemi, sú veľmi ľahký cieľ na zatknutie a v horšom prípade aj na smrť. Na druhú stranu sa dajú dosť dobre využiť. Ak na Vás útočí nepriateľská parta, je ľahké obrnencov iba obísť a postaviť sa za nich. Tí tupci z iného fanúšikovského klubu pôjdu priamo na Vás. Problém je však, že medzi nami je bariéra ťažkoodencov a tí nemajú radi, keď sa okolo nich obšmietajú podobné živly!

Pre naše šťastie autori mysleli na to, že hráči ocenia prípadný up-grade svojich jednotiek, možnosť hílovať cenné jednotky alebo zvýšiť ich atributy nejakým naspeedovaním. Takže up-grade. V Hooligans je tvorený weaponshopmi a skladmi zo zbraňami. Tieto nádherné miesta sa oplatí navštíviť, pretože taký veliteľ vie narobiť oveľa viacej škody z revolverom než z holými päsťami. Každý typ má vyhradenú zbraň, ako som spomenul leader má kategóriu strelných zbraní, „Hooligan,” hajzlík menšej postavy s kuklou na tvári sa zase vyzná v dynamitoch, granátoch a koktejloch a napríklad takému bikerovi sú súdené reťazové zbrane.

Hílovanie autori preniesli do „brothelov,” kde Vám slečny za malý obnos Váš zdravotný stav behom chvíle zvýšia, síce budete trochu unavený, ale to k tomu patrí :-) Zvýšenie atribút sa dosiahne zabrdnutím do tzv. „dopehouse,” kde si môžete za ťažké prachy kúpiť nejaký ten fet. Je treba ešte podoktnúť, že nevestince, obchody zo zbraňami, pumpy sú pri prípadnom útoku bránené vyhadzovačom s brokovnicou. Preto je výhodné, hodiť pár dlažobných kociek do nepriateľa a ihneď sa utekať skovať sa do danej stavby. Ak „zlých” je do 10, vrátny ich zneškodní ...

No zase som sa moc rozpísal a keďže sa WIN občas pod nosom sťažuje, že sa mu nechce graficky upravovať moje tony textu (nie graficky ty mumak, ale zalamovať to a pripadne upravovatp odľa tvojich požiadaviek - WIN), tak už budem končiť, je to predsa boss :-) Z obrázkov ste už istotne postrehli, že celá hra sa odohráva z pohľadu izometrického.

Grafika okolia je celkom obstojná, no niekde dosť zaostáva. Taktiež je to aj zo zvukmi. Ak začnú vaši zverenci vyvreskovať ,alebo pri bitke pokrikovať, je to úžasné. Tiež sa mi páčia aj audiové stopy pri rozbíjaní obchodov a mestského stafu. No takisto ako u grafiky ,nie je to až také perfiš, kvôli kvantite. Interakcia s prostredím je skoro žiadna, občas zaštepoce vtáčik, chodci nič nehovoria a veľkým mínusom je neobsiahnutá doprava – nebolo by nádherné stopnúť idúce autá, prevrátiť ich na korbu a tým si vyznačiť svoje teritórium. Absencia hudby tiež dosť zamrzí a pritom v intre je taká nervy nabústrovávajúca muzička ... :-( Avšak Hooligans svojim originálnym prístupom zapríčinil u mňa aj u pár ďalších blízkych playerov takú haluz, že sme niekedy rozmýšľali, či si skôr zahrať vynikajúci C&C Renegade alebo túto kontroverznú akčnú realtime stratégiu, a to už je čo povedať! Koniec recenzie zakončím výstižným výkrikom Hooligana pred smrťou : „Hooligan Forever.”

PS : Pokiaľ je Vaše malé „futbalové” dieťa psychicky labilné alebo rado robí veci, ktoré vidí v hrách, tak Hooligans nie je tá pravá voľba ako darček, len kvôli tomu, že aj ono je futbalový fanúšik!

#aut#

Hooligans: Storm over Europe

VÝROBCA: The Thirteenth Production
DISTRIBÚTOR: DarXabre
MINIMÁLNA KOFIGURÁCIA: P 400, 192 RAM
3D KARTA: Nie
MULTIPLAYER: Áno
VERDIKT: realtime spôsob ako ukázať, že Môj Tým Je Najlepší
Verdikt : Super nápad a to sa cení !
HODNOTENIE: 85%

Zdroj: gamesweb

Vampire Slayer
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Diskusia
JOZO INFO 06. 10. 2016 13:20
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012