21.03.2002 00:25, Vampire Slayer, Komentárov: 0
Black & White: Creature Isle

Black & White: Creature Isle

Takto nejako sa začína datadisk k minuloročnej strategickej pecke Black & White. Je to už rok od vydania, a to je už dosť dlhá doba na to, aby sa vymyslelo niečo prídavné. Peter Molyneux „musel” prísť s niečím, čo by netrpezlivý dav uspokojil. Chlapi z Lionhead dali hlavy dokopy, čo zapríčinilo ADD-ON najvyššej úrovne, v ktorom je obsiahnutý síce „iba” jeden svet, ale zato taký, ktorý predčil všetky ostatné, svet s názvom Creature Isle.

Aaaajdulaaaajdulííí, Aaaajdulaaaajdulííí, Iaaaaa´m a happy man named Mikeeee ... spievajú si námorníci na veľkej galóne, plávajúcej na nový svet. Títo morskí vlci sú z radov vašich dedinčanov vo svete Eden. Ako si tak plávajú, na obzore sa im vynára pevnina, ktorú si bohužiaľ všimnú až vo chvíli, keď sa o ňu rozbije ich titanik. Otrasení a nič netušiaci sa vydávajú checknuť okolie. Pri „vychádzke” stretnú pár členov egyptského klanu, ktorých sa pýtajú veci, ako či na tomto ostrove je nejaký boh, a tiež im rozprávajú aj o „Vás” a o Vašej ratolesti ... . Tí chudáci na nich len vyhaluzene čumia, že čo to trepú, až do chvíle, pokiaľ sa nezjavíte VY a Vaše 30 metrové zvieratko. Od tohto momentu je im jasné, že ste ich cesta, spása a ten ,čo im zaplní brušká pšenicou ... .

Takto nejako sa začína datadisk k minuloročnej strategickej pecke Black & White. Je to už rok od vydania, a to je už dosť dlhá doba na to, aby sa vymyslelo niečo prídavné. Peter Molyneux „musel” prísť s niečím, čo by netrpezlivý dav uspokojil. Chlapi z Lionhead dali hlavy dokopy, čo zapríčinilo ADD-ON najvyššej úrovne, v ktorom je obsiahnutý síce „iba” jeden svet, ale zato taký, ktorý predčil všetky ostatné, svet s názvom Creature Isle.

Creature Isle, alebo ostrov Titánov kedysi patril nemenovanému Bohu a jeho dieťaťu - tigrovi Rufusovy. Z istých príčin bol Hospodinov chrám zrovnaný zo zemou. Boh padol, ale Rúfus zostal. Sám, opustený sa snažil uchvátiť ľudí, no tí si ho nevšímali. Takto to trvalo dlhší čas, až jedného dňa sa Rufus rozhodol skončiť zo životom – skokom z najvyššej skaly do mora. Po úspešnom pokuse padnúť do šírej vodnej plochy mala nasledovať jeho smrť. Na jeho veľké šťastie sa okolo akurát motal Titán zo skinom Aligátora, ktorý ho zachránil. Od tohto okamžiku sa stávajú najlepšími kamošmi. Časom sa na ostrov dostávajú aj iní Titáni, ktorí spolu s Rufusom zakladajú spolok Bratstva, ktoré žije spolu v symbióze s ostrovom a jeho obyvateľmi.

Isle of Creture je ostrov, na ktorom nenájdete žiadneho iného Boha. Molyneux chcel touto hrou poukázať na hráča predovšetkým ako na otca. Veľkú väčšinu času sa budete venovať svojmu zverencovi, či už pri výučbe nových datadiskových kúziel, pri plnení rôznych disciplín, ktoré je potreba splniť, aby ste sa dostali do Bratstva a v neposlednom rade aj pri tom, keď bude ON učiť JEHO nové zvieratko. Áno ,je to tak, Váš Titán dostane do opatery svoje vlastného zvieratko – Po obsadení egyptskej dediny Vám jeden zo starších dedinčanov pod záštitou zlatého zvitku odhalí skutočnosť, že neďaleko dediny sa nachádzajú zázračné stromy. Ako sa k nim priblížite ,zbadáte tam opusteného típka, opekajúceho si slaninku nad ohniskom. Prihovorí sa a poradí Vám, aby ste za pomoci svojho (v mojom prípade) Tigra zhodili vajce na strome ležiace. Po úspešnom kamennom hode, ktorý zapríčiní zhodenie metrového vajca to začína. Najprv sa však musí vajíčko ohriať v nejakom teplúčku. Zhodou náhod je hneď vedľa vulkanická oblasť s horúcimi tektonickými jazierkami. Čo nasleduje ďalej asi každý z Vás už pochopil. Po vyliahnutí dostávate zbrusu-nového učeníka, ktorého vychováva Vaša príšera.

Tyke, soplák, malé kura, pomenujte si ho ako chcete ,je úžasným spestrením už aj tak perfektného deja. Váš Titán je celý happy, že môže aj on vychovávať mladšieho kamaráta, syna. Zaujímavým aspektom pri výchove kuraťa je absencia Vašej výchovy na neho. On výhradne pozoruje len Vašu ratolesť, jej správanie, činy a snaží sa ju napodobň+ovať. (Odbočka : Zabudol som povedať : tí, čo mali príšeru v pôvodnom Black & White, tak tá sa automaticky kopíruje do Creature Isle. Ja to považujem za SUPER vec a stavím sa, že aj 90 % priaznivcov uvíta existenciu svojej podľa predstáv vychovanej príšerky v tomto ADD-One ako znova ju všetko zaúčať. Samozrejme pre tých zvyšných 10 % tu je možnosť spraviť si nový charakter a začať odznova.

Výchova Tykea nie je až taká jednoduchá. Pre úspešné skončenie datadisku je potreba naučiť kuriatko základným kúzlam ako miracle shower, miracle wood, food miracle a nakoniec sa musí naučiť stavať. Podľa svojho presvedčenia ho potom doúčate, čo chcete ,aby vedel (v mojom prípade sa nabiflil skoro všetko). Jeho schopnosť učiť sa je ešte lepšia ako Vášho Titána. Neviem, či to je vekom, alebo čím, ale ten malý spratok sa naučil nové kúzla o cca polovicu času rýchlejšie než môj dospelý, skúsený Mike.T.Shinoda (Tiger)!

Dôraz pri výchove treba hlavne klásť nato ,aby ste, keď je Tyke v prítomnosti Vás a Titána, nerobili veci, ktoré by ste potom mohli ľutovať. Dôraznu ukážku tvorí môj pokus : zasaveoval som súčastnú hru a hneď potom som si loadol starý save. Pripútal som si príšerku vodítkom učenia k ruke a zobral ju do neďalekej keltskej dediny. Po vykreslení daného kúzla sa ozvalo čarovné lightning a už to išlo. ÁÁÁúúú, ÓÓÓúú, „pískali” si dedinčania s plamienkom na hlave. Príšerka ich sprvu zachránila spàškou dažďa (ako som ju to naučil), no teraz som jej musel dať pár faciek a výsledok podčiarknúť vodítkom agresivity. Mike dostal spád vraždiaco-nepremožiteľného stvorenia. Z vodných spàšok a´la „Ja chcem byť požiarnikom” sa rázom Tiger stal niečo ako otec malého dráčika. Po cca minútovom besnení som ho zase uviedol na správnu mieru (človek by neveril, čo taký silný punch dokáže :-) ) Celú situáciu samozrejme pečlivo sledoval Tyke. Po návrate do dediny bol Titán v pohode, no to sa nedalo povedať o tom kurati. To začalo hádzať blesky z jednej strany na druhú, namiesto pravidelného prídelu pšenice do skladu, im pridelil dávku niečoho teplejšieho vo forme fireballu atakďalej.

No a teraz čo s tým... Facku mu dať nemôžete ... preto treba dbať na to, čo robíte ,ak je vo Vašej blízkosti! Druhou dôležitou skutočnosťou je nutnosť plnenia Brotherhood zvitkov. Ako som už vyššie spomenul, ostrov je okrem keltského, japonského a egyptského národa obývaný Titánmi, patriacim do spolku Bratstva. Už pri prvých rozhľadoch na ostrove Vám istotne padne do oka, majestátna stavba tiež nazývaná Dojo. Dojo je bydliskom 50 metrového Rufusa. Od prvého okamžiku je Rufusovi sympatický Váš zverenec, ktorého chce dostať do ich spolku. Jedinou cestou je splnenie všetkých rozmanitých úloh, kladených na vaše bedrá.

Creature Quest môžete plniť a opustiť, kedy sa Vám zachce. Každá úloha je JEDINEČNÁ. Nechcem ich prezrádzať a preto iba námetkovo spomeniem bowling proti kravičke, stopovanie Titána Vlka, ktorý sa dokáže zneviditelniť, čo zapríčiňuje pátranie ako keď Pán bažín hľadal Persea podľa otlačkov topánok na zemi, alebo zachraňovanie Medveďa zo spárov nechutného Hermita, ktorého nesmrtelní vlci patrolujú vodne v noci okolie a ak Vás uvidia alebo začujú, Hermit Vám príšeru kúzlom omráči. S týmto odstavcom súvisí aj to, prečo som výchovu Tykea zaradil ako primárnu : 1.) Ak plníte rôzne Creature Questy, nemáte čas zaoberať sa výchovou kuraťa (v jednej úlohe máte predbehnúť korytnačku, na okruhu okolo polky ostrova, je to jedna z ľahších úloh, no problém je v tom, že Tyke uteká za Vami a je znechutený, že Vás nedostihne), ono je smutné a keďže sa nič neučí, je to dosť zlé. 2.) Ak je Tyke vyučený, môže Vám s plnením úloh pomáhať : pri mlátení s najsilnejším a najlepším bojovníkom z Bratstva, nosorožcom ,je fakt ťažké vyhrať, s Tykeovou pomocou to ide lepšie (kuriatko svojho učiteľa healuje a nosorožca na oplátku pripeká bleskami). Po úspešnom dokončení Creature Questu príde Titán, čo s vami prehral skúšku do Dojo, kde oznámi Vašu výhru Rufusovi. Ten po vypočutí sa otočí na ståp, prislúchajúci k danej príšere, ktorú ste porazili v úlohe. Ståp sa vysunie a pred ním sa objaví identický druh porazeného zvieraťa, ktorého si Rufus zavolá do Dojo. Ak si budete chcieť zmeniť bytosť na nejakú inú, môžete zavítať práve sem a vybrať si ju. Dostupné skinny sú dostupné iba ak ste danú príšeru porazili. Takže, ak ste vyhrali bowling nad kravou, môžete si vybrať jej postavu. Druhou možnosťou je ešte bitka v Dojo. Tiež ako aj výber – môžete bojovať len s tými, ktorých úlohy ste splnili.

Výchovou Tykea a plnením Creature Questov zaberiete desiatky hodín ,a to som ešte nespomenul, že okrem Creature sú na ostrove obsiahnuté aj klasické strieborné zvitky. Sú to väčšinou úlohy na postreh a dobrú manipuláciu s myšou – japonský cintorín je začarovaný a v noci tam strašia od červíkov do kosti ohlodané telá japončíkov. Vašou úlohou je ich chytať ,pričom ich rýchlosť sa časom zvyšuje. Po úspešom splnení dostanete nové kúzlo ,atakďalej. Je dobré pripomenúť, že v Creature Isle je už automaticky zakompovaný Futbal a MP3 & Dance systém, čiže nemusíte zbytočne sťahovať ďalšie updaty. Futbal chápu asi všetci a tí, čo nemali nehratý MP3 & Dance v pôvodnom Black & White, si teraz môžu vyskúšať, ako tancuje ich dieťatko na danú muziku. Tí, čo to nemali ,budú prekvapení, pretože Vaša ratolesť dokáže rozoznať hudobný štýl. Môj Mike spočiatku bol mimo z rockovej muziky, no po pár pohladeniach jeho mozočku už na ňu pred Tykeom tancoval o 106.

Celá táto recenzia sa nesie v duchu, že máte už Black & White za sebou, pokiaľ nie (IMPOSSIBLE) zavítajte do GW archívu a hľadajte Moju a Zollovu recenziu na Black & White vydanú 21.mája.2001, kde sa dozviete všetko o dedinčanoch, ich prianiach, kúzlach, Titánovi, engine, muzike, atakďalej..... ..

Black & White: Creature Isle

Vyrobca: Lionhead
Distributor : EA/CENEGA
Minimální konfigurace: P 500, 96 RAM
3D karta: ano
Multiplayer: ano
Typ: Stratégi
Verdikt: geniálny príbeh, Tyke, nové kúzla + absencia možnosti,aby Vaša príšera Tykea potrestala ,alebo pochválila = Najlepší strategický datadisk na najlepšiu strategickú hru.
Hodnocení: 94%

Zdroj: gamesweb

Vampire Slayer
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012