19.03.2002 00:25, Vampire Slayer, Komentárov: 0
Sudden Strike: Forever

Sudden Strike: Forever

10 jún 1940. Dátum od ktorého sa dostávajú do vojnového konfliktu fašistické Taliansko a štáty Dohody. Duce ,ako Mussoliniho prezývali, zúfalo túžil dobyť Egypt, ktorý chránil britské základne, prístup k Suezskému prieplavu a cestu na arabské ropné polia. Chcel silou mocou dokázať Hitlerovi, že aj Taliansko je schopné dosiahnuť víťazstvá bez jeho podpory. 9 Decembra operácia Kompas donútila Talianov

10 jún 1940. Dátum od ktorého sa dostávajú do vojnového konfliktu fašistické Taliansko a štáty Dohody. Duce ,ako Mussoliniho prezývali, zúfalo túžil dobyť Egypt, ktorý chránil britské základne, prístup k Suezskému prieplavu a cestu na arabské ropné polia. Chcel silou mocou dokázať Hitlerovi, že aj Taliansko je schopné dosiahnuť víťazstvá bez jeho podpory. 9 Decembra operácia Kompas donútila Talianov aby sa pekne vrátili o tých pár stoviek kilometrov s5. Táto udalosť zalarmovala Hitlera natoľko, že považoval za povinnosť pomôcť demoralizovaným Talianom. V januári 1941 vyslal Hitler jedného zo svojej elity a to Erwina Rommela – veliteľa tankových vojsk, aby velil nemeckým Afrika Korps. Po viacerých víťazstvách Púštnej líšky (Rommel) vymenovali Briti nového generála Clauda Auchinlecka, ktorý 18 novembra s 8. armádou zaistil postup Britov. Táto posledná veta najpravdepodobnejšie súvisí aj s introm Sudden Strike Forever. Zakopaní Nemci odrážajú so svojimi PAK 40 a Jagdpanzerami príval britských Matíld a po búm tréésk, tatatatat, pif paf puf ... sa nám ukazuje oficiálny datadisk k profesionálnej, realisticko-nerealistickej statégii menom Sudden Strike Forever.

Sudden Strike Forever ponúka na výber 4 zabijácke kampane, v ktorých si môžete zahrať príslušníkov US army v jesennom období na západnom fronte, ponúka možnosť zobrať na seba úlohu Bernarda Montgomeryho a viesť 8. armádu proti nemeckým Afrika Korps, ďalej si vyskúšate mrazivé podmienky v uniformách wehrmachtu a nakoniec môžete viesť Rusov vo vojne proti nacistickému Nemecku na, ako inak, východnom fronte. Ako sme už zvyknutí, Sudden Strike okrem kampaní obsahuje aj single misie, a nie je tomu inak ani pri jeho ADD-ONe. Single misie z Forevera sú označené písmenami „USF.” Tento kúsok, je tiež dosť veľkou mierou špecializovaný aj na multi-player.Množstvo máp s nastaviteľnými parametrami,ktoré sa môžu po dôkladnejšom rozbore a rozmýšľaní stať veľmi zaujímavými bojiskami. O.K. now let´s go to the game!

Po nahratí a spustení Forevera checkujem, či sa niečo v úvodnom menu zmenilo – ako sledujem, pribudli položky kampaní ADD-ONu a ďalej nič. Ako vždy pri stratégiách sa majestátne podpisujem Erich von Manstein a začínam hru, asi viete podľa mena, za koho. Už ani neviem, čo som hral, či kampaň alebo singlofku, no je to absolútne jedno ... . V brífinku všetko po starom. Celú mapu som si jeden a pol minútovo prešpikoval - zistil terén a podobné rutiny. Nakoniec sa púštam do toho. Vyhadzuje ma na mape. Prezerám stav, staré známe Panzer Kampf Wagen VI Tigre, PAK 38 a 40, Trucky, a potom prechádzam ďalej, pozorujem rotu Hummelov, krása ,zase vyzerá všetko tak ako má – podvozok, veža podobná Sd-Kfz. 124 WESPE, idem ďalej a vidím Flaky. Konečne sa tu objavili, táto 88 mm nemecká hračka bola vyrobená síce ako AA (Anti-Aircraft – po slovensky niečo ako „lietadielka, mali ste radšej zostať na letisku” ) ale pri Dunkerque, keď nemecký 23. protilietadlový pluk odrážal britský protiútok ,zohrali významnú úlohu, od tohoto stretnutia už Nemci používajú 88 aj ako AT (Anti-Tank).

Po akom takom usporiadaní jednotiek – prví pešiaci, za nimi technika, do barákov oficíri a podobne som si zobral prieskumníkov a išiel obzrieť miesto nachádzajúce sa vo fogu. Po prejdení cca 30 metrov mi ich rozprášili ruské Téčka, mortary a delostrelectvo. Hmmm, 10 obrňákov 30 metrov odo mňa - kvalitný výber. Skúšam sa prepasírovať cez druhú stranu – búúúm, ďalšie fiasko! Zostáva čelný útok. Hlavou mi prebehla spomienka na Tenkú Červenú Líniu, čo pridalo ďalšiu nechuť útočiť predkom. Povedal som si, na svete sú aj horšie veci než prísť o celú skupinu vojakov a armoru, a preto sa púšťam do toho. Ako zvyknutý z Sudden Strike som samozrejme nešiel systémom „Drag-and-Drop, hurá na nich, veď nás je o jedného viac,” ale pekne poporadí. Zobral som wehrmachťáka a postavil ho pred oficíra, ako išli, vojaka zabili, no oficír ich videl a na moje veľké šťastie oni jeho stále nie.Presúvam na bojisko 2 SturmTigre, vedľa nich pár Tigrov a útok môže začať. Všetko by bolo v poriadku, kebyže Tí Autori Konečne Zabudujú Do Sudden Strike Inteligenciu Mojich Jednotiek Aspoň Nad Bod Mrazu !!! Tá debilná posádka SturmTigrov sa počas môjho premiestňovania Tigrov k nim, rozhodla byť asi príkladom pre ostatné obrnence, a tak sa tiež presúva, Búúúm, Bye Bye Sturm ... A aby toho nebolo dosť, druhý sa vyberie za ním, toho ešte stíham vracať, no posledná strela ho imobilizuje. Navyše sa Rusáci do mňa pustili, vyšiel som s ťažkými stratami, no mal som výhodu, že som si pred tým usporiadal jednotky, ináč by ma rozprášili na maderu. Idem kus ďalej a pác, zo západu ma prepadne rota Súčiek ... Oh ,My God, tri vypálené Tigre, pár màtvych v pechote, 3 Kúbelwageny v ťahu. Idylická situácia jak šlak! Siahám po Loade. Až na 6 krát sa mi podarilo ich zmiasť s priateľnými stratami ... ešte horšie ako normálny Sudden. A ďalej to už poznáte Save – Load, Load, Load, Load, hmmmm predsa moc strát, Load, Yes, Save, ale nié, rusáci tam pokrikujú a zabíjajú mojich, naši pokrikujú a zabíjajú ich, iba sa pridávam so slovami Halllteee Die Klappe Seine Fatzkere Socialistische Trebe (bez prekladu), Load, Load, Load, Load ... !!! OH MY GOD ...

Prečo som ten minulý odstavec písal ? 1.) Lebo je to od CDV – ich Cossacks je tiež poriadne tuhý, no toto dielo predčí obidva tituly, svojím NEMOŽNÝM TUHÝM PRÍSTUPOM! Pri Sudden Strike „normálnom” sa to dalo ešte strpieť, no toto už je vrchol. Misia z minulého odstavca, bola ešte tá „lepšia,” no sorry, ale keď Vás vyhodia na mape, ktorá je celá pod kontrolou britských batérií ,je úžas prežiť, a nie sa ešte aj zabávať aj s nejakými protivníkovými rotami pechoty a tankov. Hrôza.

2.) Je to jediná možnosť, ako Vám vysvetliť, čo MÁTE, MUSÍTE, alebo NEMÁTE a NESMIETE urobiť. (Len to doplním - zo známych stratégií nevyužívajte techniku žabých skokov – nepriateľ to odhalí a pekne Vám pripečie jednotky v tyle!, netreba používať techniku spálenej Zeme – náročná na čas a nepriateľ, ak uvidí, že ho niekto ostreľuje, nezostane na rozdiel od VAŠICH, ktorí sú v idei, že sú na cvičisku a pália po nich iba slepé na mieste, ale pekne sa presunie, nikdy nechoďte nepomiešaní! V tom zmysle, aby ste kombinovali pechotu s technikou, pretože pechota nič nevydrží, ani nemá palebnú silu, no zato vidí „ďaleko,” pri technike to je presný opak, vydrží, má dobrú palebnú silu, no ak im mierite s 20 metrov Panzerschreckom do hlavne ,ani si to nevšimne, lebo Vás NEVIDÍ!, Využívajte oporné body - domy, alebo bunkre – na covernutie vašej pechoty. Ak je postavenie domu, bunkru ,strategicky výhodné, napr. na križovatke, na takom mieste, že ich ostatní neuvidia po minimálnu vzdialenosť, treba tieto miesta držať zubami, nechtami! Nikdy si nenechajte odkryté krídlo, nepriateľ toho nie často využíva ale ak sa mu naskytne možnosť, môžete habať po ďalšom Loade ... je toho ešte veľa, no myslím, že toto sú tie najzákladnejšie postrehy.

Novinky :
Binoculars. Generáli získali ďalekohľad, funkciu myslím nemusím vysvetľovať. Pridávanie Experience jednotkám, pri ktorých stojí veliteľ, strácajú ich, ak je veliteľ príliš ďaleko. Konečne sa dá posádke tanku zaveliť, aby cúval, a nie otáčal sa chrbtom a s najmenším pancierom sa ukazoval natešeným nepriateľom. K najvýraznejším novinkám sa iste rátajú nové zbrane a pechota. Sudden Strike Forever sa môže pýšiť pridaním viac ako 30 ďalších jednotiek (Crusader, M-7 Priest, M113 Half Truck, M4 Sherman, Zis-47, ISU-152, 160mm Mortar, NKVD pandrláci, alebo Flak 88mm, Hetzer, Hummel and many more.

Okrem týchto vylepšení sa Forever dostal k zásadnej zmene a to pridaním editora. Je to veľmi dobrý nápad. Kampane a misie, kvôli ich nemožnosti odmietne aj viac ako 50 % ľudí. A preto tu je editor, v ňom máte možnosť nakonfigurovať terén – stromy, zemljanky, rieky, dediny, posedy, zrúcaniny, mosty, kríky, cesty, ploty, železničné trate atakďalej.

Čo povedať na záver ? Ak CDV bude pokračovať v tejto priamej úmernosti – ďalšia hra, ADD-ON ďalšia pridaná tuhosť, percentuálny stav protivníkových jednotiek sa zvýši o 20 %, môžu sa rozlúčiť s rebríčkom predajnosti ... . Sudden Strike Forever je už medzník – je to sadomasochistické dielo, ktoré sa u mňa využije v dvoch prípadoch a to 1.) Ak sa poriadne prežeriem cukrom a okysličím si gebulu + mesiac študovania Guderianových, Rommelových a Mansteinových spisov o stratégií by sa to mohlo podariť a po 2.) Ak Vás nasere profák, nadriadený a podobne, môžete si pomyslieť, že sedí v tanku nepriateľskej skupiny .

P.S. Je vidieť, že tu iba haním a hodnotenie je vyššie – to preto, lebo som tu znovu nespomínal klady, ktoré som už ospieval v Sudden Strike.

Sudden Strike: Forever

Vyrobca: Fireglow
Distributor : CDV
Minimální konfigurace: P 266, 32 MB RAM
3D karta: nie
Multiplayer: ano
Typ: RTS
Verdikt: Sám seba nepovažujem za laika stratéga, no toto je už aj na mňa občas moc !!!
Hodnocení: 73%

Zdroj: gamesweb

Vampire Slayer
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012