19.02.2002 00:25, Martin Kováč, Komentárov: 0
Disk Explorer

Disk Explorer

Či už používate počítač na účel práce, zábavy alebo vzdelávania, základom je vždy pevný disk, kde sa nachádza operačný systém a príslušné programové vybavenie. Zistiť presnú adresárovú štruktúru disku nie je vôbec jednoduché – ak si predstavíme košaté vetvy zložiek ako Program Files alebo samotného Windows, ľahko stratíme prehľad. Obdobná situácia panuje pri CD, DVD médiách či staručkých, ale ešte stále hojne používaných disketách,

Komplexná databáza pre vaše disky

Či už používate počítač na účel práce, zábavy alebo vzdelávania, základom je vždy pevný disk, kde sa nachádza operačný systém a príslušné programové vybavenie. Zistiť presnú adresárovú štruktúru disku nie je vôbec jednoduché – ak si predstavíme košaté vetvy zložiek ako Program Files alebo samotného Windows, ľahko stratíme prehľad. Obdobná situácia panuje pri CD, DVD médiách či staručkých, ale ešte stále hojne používaných disketách, kde môžeme rýchlo zabudnúť, čo sme na ne vložili. Určite mi dáte za pravdu, že nie je nič príjemné prehrabávať sa v desiatkach nosičov a hľadať ten správny, kde sa povedzme nachádza určitý program alebo skladba vo formáte MP3...

Našťastie, oblasť shareware/freeware pozná liek aj na podobné problémy a na internete existuje hneď niekoľko desiatok viac i menej vydarených nástrojov, ktoré zosnímajú a následne katalogizujú obsah médií. Všetkým programom sa venovať nebudeme, to by nám nestačilo ani celé číslo Freesoft magazínu a tak si predstavíme len jedného reprezentanta a to český softvérový produkt s prozaickým názvom Disk Explorer Professional.

Prvé kroky s programom
Disk Explorer je plne 32 – bitovou aplikáciou, takže vyžaduje Win9x a vyšší. Inštalácia prebehla bez väčších problémov a rýchlo, na pevnom disku mi ubudlo necelých 2.4 MB voľného priestoru. Nízke hardvérové nároky sa prenášajú aj na operačnú pamäť, kde autori doporučujú 16 (Win9x) resp. 32 MB (Windows NT/2000/XP) RAM. Samozrejme, počítač vybavený takou malou pamäťou by už na ostatné aplikácie nepostačoval (veď len WinXP doporučuje aspoň 128 MB), no nenáročnosť na systém hodnotím ako veľké plus.

Po prvom spustení pôsobí rozhranie veľmi stroho – ponuka je minimalizovaná na panel nástrojov a zatiaľ prázdnu pracovnú plochu. Pracovať začíname ako nový užívateľ tým, že vytvoríme novú databázu (neskôr ju bude stačiť načítať z disku, má príponu DED). V okne si zvolíme maximálny počet jednotiek, ktoré bude databáza tolerovať (predvolené hodnota je 1024) a vstupné heslo pre ochranu údajov. Nerád by som opakoval rovnaké odporúčania s akými sa môžeme všade stretnúť, ale nedá mi – heslo treba navoliť čo najdlhšie a najmenej pravdepodobné. Potom stačí zvoliť meno a umiestnenie databázy na disku. Pracovná plocha sa po tomto úkone radikálne zmení – pribudne zoznam databáz na ľavej strane a štruktúra adresárov zadelená do kategórií ako meno, veľkosť, doba poslednej modifikácie, komentár na strane pravej. Teraz je najvyšší čas pripojiť k dátam fyzickú jednotku. Kliknutím na ikonu v panely nástrojov alebo využitím skratkovej klávesy pre akciu – t. j. klávesy insert, si vyvoláme dialógové okno Možnosti prieskumu. V ňom si vyberieme celú jednotku ale len zložku, ktorú hodláme pripojiť do databázy. Z jednotiek sú podporované všetky vrátane zložiek dostupných cez File Transfer Protocol - FTP, čo nám dáva priestor pre plnú komunikáciu s internetom. Ešte pred potvrdením pripojenia by sme nemali zabudnúť nastaviť filtre a profily, ktoré určia, aké typy súborov budú v zložke obsiahnuté. Na výber máme celé skupiny (napr. audio, video, obrázky) alebo konkrétne odsúhlasíme jednotlivé typy prípon. Masky filtrov sa dajú pochopiteľne nastaviť podľa požiadaviek užívateľa. Po fáze nastavení prebieha samotná detekcia opäť doplnená oknom, kde sa dozvieme konkrétne informácie o čítaní (vrátane prípadných chýb) on-line. Ako sa dalo predpokladať, skenovanie je náročnejšie na čas i na rýchlejších strojoch, u rozsiahlejších diskov musíme počítať s celými minútami.

Po skončení alebo predčasnom ukončení procesu uvidíme obsah disku roztriedený na pracovnej ploche. Spôsob triedenia aj zobrazenia sa dá meniť, mne osobne sa páčil tzv. mód Veľké ikony, kde vidíme obsah videosúborov a obrázkov v thumbnails náhľadoch (závislé na nastavení filtrov). Všetky súbory zároveň sú, ako inak, plne spustiteľné, Disk Explorer sa pritom spolieha na asociované aplikácie, čo považujem rozhodne za plus – nie je nič horšie, ako nedokonalé alebo nekompletné náhľady v slabších interných prehliadačoch. Štruktúra archívov ako ZIP, RAR, ARJ, CAB, TAR/GZIP a pod. i samorozbaľovacích EXE sa prehliada ako normálne adresáre, u hudobných MP3 súborov sa dajú do databázy načítať aj sprievodné informácie - ID3 Tagy.

Pracujeme s databázou
Vygenerovaním databázy a jej zatriedením svoju úlohu nástroj nekončí. Ako prvé s pohľadu manažmentu sa nám ponúkajú Informácie o jednotke. Tie formou zoznamu poskytujú údaje o názve – label, veľkosti voľného a celkového miesta, počte zložiek, veľkosti archívov a mnohom inom. Podrobnejšiu štatistiku zameranú už na konkrétne prípony zabezpečuje Štatistika jednotky. Karta je riešená tak, že ku každej prípone je pripojený údaj o počte identifikovaných súborov a ich celkovej veľkosti. Teda údaje, ktoré by sme v pôvodnom Prieskumníkovi dodanom spoločne so systémom Windows hľadali len ťažko. Zobrazené informácie sa dajú naviac z dialógových okien exportovať na disk a to do formátov TXT alebo CSV – Comma Separated Value, čo sú takisto holé textové súbory, ale jednotlivé hodnoty sú od seba oddelené oddeľovníkom (obvykle čiarkou). CSV sa dá použiť vo väčšine databáz a tabuľkových procesoroch vrátane MS Excel. Rovnako sa mi páčilo vkladanie komentára k celej jednotke o maximálnom rozsahu 1024 znakov=1 KB textu a komplexné vyhľadávanie. Pri uvedenej funkcií sa trochu pristavím. Karta umožňuje vyhľadávať súbory a zložky na základe zadaného mena, reťazca znakov vo vnútri komentára alebo metódou wildcards, kde si pri filtrovaní pomáhame znakmi hviezdička a otáznik. Príkladom za všetkých by mohlo byť hľadanie „?ext.doc“ kde algoritmus skúma zložky s ľubovoľným znakom na začiatku, reťazcom EXT v názve a s príponou DOC. Okrem toho sa dá vyhľadávať na základe určitej veľkosti, dátumu, času i zvolených atribútov (povedzme len skryté, archivované...). Do nájdenej zložky sa automaticky presúvame, súbor sa dá spustiť.

V menu nástroje ešte nájdeme ďalšie voľby pre pridanie, premenovanie i odstránenie jednotky, no uvedené operácie sa dajú uskutočniť len vtedy, ak databáza nemá parameter „len na čítanie“. Bohužiaľ, nastavenie (menu Súbor a Vlastnosti) sa dá zmeniť len v registrovanej verzií, v shareware prevedení prídu užívatelia skrátka. To isté platí aj o importe a exporte celej databázy vrátane tzv. špeciálneho exportu slúžiaceho pre vyextrahovanie len určitých zložiek a o funkcií Definovanie ďalších zdrojových jednotiek k jednotke. Alternatívne cesty nám prídu vhod vtedy, ak sa napríklad program presunul na iné médium resp. do iného adresára. Pokiaľ ho Disk Explorer nenájde hľadaný objekt v pôvodnej vetve, vyskúša ďalšiu. Alternatívnych ciest si môžeme navoliť až 4.

Z toho, čo som ešte nespomenul by som manažéra otvorených okien, jednoduchý informačný panel o našom systéme a slušne prepracovanú nápovedu. Tá nás oboznámi s dostupnými funkciami a pridá zopár tipov & trikov. Program s nami komunikuje v českom jazyku, čo ste ale zrejme nakoniec zistili aj so sprievodných obrázkov.

Záverečné zhrnutie
Disk Explorer vytvorený u firmy ANTELOPE STUDIO S z hlavného mesta Českej republiky nie je zadarmo, no investícia do prijateľnej ceny registrácie sa podľa môjho názoru rozhodne vyplatí. Získame tým nielen komplexný náhľad nad štruktúrou pevných, výmenných alebo sieťových diskov, ale zároveň budeme môcť dáta katalogizovať, upravovať i manažovať. A to nám zatiaľ neposkytne ani jeden klasický súborový manažér.

Disk Explorer Professional

Výrobca: Antelopre Studios
Typ : shareware, poplatok. 490 Kč
Pre & Proti : + alternatívne cesty k jednotkám
+ filtre a profily
+ práca s FTP
+ extrahovanie tagov
- testovacia verzia nie je plne funkčná
WWW: www.anteloprestudios.cz

Zdroj: gamesweb

Martin Kováč
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Testovaná platforma:
Multiplayer: nie
Lokalizácia:
Žáner:
Vychádza na platformy: PC
Oficiálna stránka:
Karta hry:
Plusy:
Mínusy:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012